Журавлина підвищує або знижує тиск? Особливості застосування при гіпертонії і гіпотонії

Журавлина, поряд з іншими ягодами, широко використовується в традиційній народній медицині.

Підвищена температура, прояви авітамінозу, а також різні внутрішні запальні процеси купировались з її допомогою.

Відносно недавно вчені з’ясували, що свої корисні властивості ягода отримує завдяки високому вмісту вітаміну С, флавоноїдів і корисних жирних кислот.

Багата вона і іншими вітамінами, а також необхідними людині мікроелементами. Однак досить тривалий час залишалося відкритим питання – як журавлина впливає на тиск? Чи доречно її вживання як ліки від гіпертонії? Журавлина знижує тиск чи ні?

Знали наші предки і про благотворну дію кислої ягоди на зір. За допомогою неї лікували також суглоби, знімаючи ревматичні болі і запалення.

Для того щоб з’ясувати, журавлина підвищує або знижує тиск, вченими були проведені ряд досліджень і поставлений цікавий експеримент.

Журавлина і тиск. Перевірка на практиці

Теоретично, що містяться в ягоді речовини повинні благотворно впливати на людину, стабілізуючи всі показники його організму.

Нещодавно був проведений експеримент, спрямований на те, щоб дізнатися на практиці – знижує чи журавлина тиск.

Його суть полягав у відборі двох рівновеликих груп випадкових людей, які страждають високим тиском. Вчені підбирали піддослідних різних вікових груп і фізичних параметрів.

Перша група повинна була в процесі експерименту вживати класичні фармацевтичні засоби, що знижують тиск, а друга група – тільки журавлину. Вимірювання показників здійснювалися до і після експерименту.

З’ясувалося – дійсно, журавлина тиск знижує. Причому зниження тиску відбувається поступово, і без негативних побічних дій на організм і здоров’я.

Правда, як і у випадку з іншими природними, натуральними засобами, миттєвої дії чекати не доводиться.

Зниження тиску було зафіксовано через вісім тижнів після початку прийому ягоди добровольцями.

Зате ефект тривав навіть після припинення регулярного вживання свіжого журавлинного соку і по тривалості перевершив дію медикаментозних засобів.

Американські добровольці пили свіжовичавлений журавлинний сік. Однак правильно заморожена ягода також не втрачає цілющі властивості.

універсальний засіб

Досить нерідкі твердження про те, що журавлина підвищує тиск.

Ці повідомлення засновані на реальних прикладах використання коштів на основі ягоди у випадках, коли необхідно негайно підвищити артеріальний тиск людини – після отруєнь рослинними компонентами, переохолоджень і т.д.

Виходить, такі повідомлення можна визнати, що не заслуговують довіри? Так підвищує журавлина тиск, або знижує його?

Справа в тому, що вплив журавлини – варіативно стабілізуючий. Це означає, що при правильному споживанні вона підвищує або знижує артеріальний тиск, в залежності від потреб організму.

Нічого надприродного в такій вибірковості дії ягоди немає – вибірково діє організм людини, засвоюючи з неї ті речовини, які йому необхідні в даний момент – наприклад, фруктозу і вітаміни.

Головне – знати міру, занадто велика кількість прийнятого журавлинного соку (морсу) дійсно може знизити тиск.

Варто пам’ятати, що журавлина – джерело кислот. Тому її вживання не рекомендується при виразковій хворобі ШКТ.

Якщо цей продукт раніше не входив в раціон, також слід бути обережним – він знижує або підвищує тиск завдяки великому вмісту активних речовин, які можуть стати причиною сильної алергічний реакції.

Найпростіший тест на алергію – рясно змастити соком ягоди відкриту ділянку шкіри. Якщо через деякий час з’явиться свербіння і подразнення – слід з обережністю ставитися до цього продукту, можлива індивідуальна непереносимість.

Не просто пити. правильне вживання

Зрозуміло, журавлина знижує тиск лише в разі правильного вживання. Причому мова йде не тільки про те, що препарати з неї потрібно правильно готувати. Необхідно також правильно вживати її, інакше особливого ефекту не буде.

Свіжий сік – кращий варіант вживання журавлини при гіпертонії

Найкраще вживати свіжий журавлинний сік, що не підданий термічній дії. Пити його потрібно обов’язково натщесерце, за 15-20 хвилин перед їжею – в такому випадку організм краще засвоїть необхідні речовини.

Також велике значення має періодичність вживання. Найкраще це робити в одні і ті ж тимчасові проміжки кожен день. Курс повинен проходити п’ять – сім тижнів, максимум – два місяці. Далі слід тимчасово припинити споживання журавлинного соку і відновити не раніше, ніж через місяць.

Тиск варто вимірювати щодня, а отримані дані краще записувати на подобу медичного щоденника. Це допоможе контролювати результати і розуміти, як журавлина впливає на тиск.

Лікуючий лікар також обов’язково повинен бути поставлений до відома про регулярному вживанні пацієнтом журавлинного соку.

З урахуванням того, що засіб знижує тиск, лікар може відкоригувати перелік призначаються медикаментів.

Швидкого ефекту, як від таблеток, чекати не варто. Зниження тиску буде відбуватися дуже поступово і малопомітно для проходить курс «клюквотерапіі». До цього варто бути готовим і не слід кидати лікування, не отримавши швидких результатів.

Гіпертонія і журавлина. профілактичні рецепти

Журавлина знижує тиск і в разі її вживання у вигляді ягід, і в розтертому вигляді, змішана з натуральним медом.

Позитивним моментом є також той факт, що журавлина знижує тиск, навіть зазнавши заморожуванні. 

При правильному здійсненні цієї операції більшість корисних речовин, в тому числі і позитивно впливають на тиск кислоти, зберігається. Правда, для цього ягоду необхідно заморозити швидко, в процесі зберігання не допускати температурних перепадів, а розморозити – лише безпосередньо перед вживанням.

Досить часто виникає питання – термічно оброблена журавлина знижує тиск чи ні. На жаль, ні сама ягода, ні її сік і морс, які були піддані кип’ятіння, що не зберігають своїх корисних властивостей. Активні кислоти можуть зруйнуватися навіть від досить тривалого контакту ягоди з теплою водою.

Практично всі лікувальні рецепти використовують холодну воду. Ось деякі з них:

  • журавлина з медом. Найпростіший лікувальний рецепт – ретельно подрібнену вимиту журавлину з’єднати з медом, дотримуючись пропорції один до одного, і ретельно розмішати. Отримана маса може довго зберігатися в холодильнику, не втрачаючи властивостей. Приймати її варто по 1 столовій ложці три рази в день, до їди;
  • лікувальний морс-тюря. Якщо вживання меду протипоказано, слід просто залити ягоди кип’яченої, але не гарячою водою, і потовкти. Для смаку можна додати трохи цукру. Цей лікувальний «морс» не можна готувати про запас – перед кожним прийомом варто робити свіжу порцію;
  • клюквенно-буряковий коктейль. Сто грамів ягід віджимають, додають сік невеликий сирого буряка, і п’ють натщесерце. Як і в попередньому рецепті, віджимання соку повинен відбуватися безпосередньо перед вживанням;
  • журавлинна настоянка на воді. Ягоди і листя потрібно скласти в термос і залити теплою водою. Після двох-трьох годин настоювання вміст перемішати, процідити і вжити протягом дня.

Існують і інші рецепти, які об’єднує головне – мінімальне термічний вплив на ягоду для збереження максимуму активних речовин. Для профілактичного вживання можна рекомендувати введення ягід в різні салати зі свіжих овочів, а також в овочі, приготовані методом квашення.

При використанні замороженої ягоди не можна давати їй стекти. Необхідно використовувати їх відразу після того, як вийняті з морозилки ягоди почали злегка м’яти пальцем.

Корисне відео

А ось і пояснення, чому саме журавлина може нормалізувати артеріальний тиск:

В цілому, журавлина – відмінний природний помічник в зниженні тиску. На питання, знижує чи журавлина тиск, позитивно відповідає не тільки народний досвід її використання, а й сучасні лікарські дослідження. Однак результат лікування журавлиною буде видно далеко не відразу, а його досягнення можливо лише в разі правильного приготування лікарських морсів і раціонального їх вживання.

Ссылка на основную публикацию