Желатин для суглобів: як пити і скільки, відгуки лікарів, рецепти від болю

За те, що в процесі еволюції людина прийняла вертикальне положення, він завжди буде розплачуватися захворюваннями суглобів. Артрити, артрози – ці діагнози вимагають дорогого лікування, на яке не завжди вистачає фінансів. «Сухий колаген» є на кожній кухні. Всім знайомий звичний желатин для суглобів – хороший засіб як для лікування, так і для профілактики.

Скільки коштує желатин?

Для лікування суглобів використовується звичайний кулінарний гранульований порошок, який продається в будь-якому магазині. Вартість пакетика не перевищує 30 рублів. Існує медичний желатин в капсулах і розчинах, що продається в аптеках, але для лікування суглобів він непридатний.

Чим корисний желатин?

Желатин – чистий білок, що забезпечує еластичність шкіри і гнучкість суглобів. Згодом організм виробляє меншу кількість колагену, від цього з’являються зморшки, а в суглобах з’являється хрускіт і клацання при русі.

Продукт має лікувальні властивості, прибирають вікові зміни в зовнішності і функціональності організму.

Вживання гранул в їжу позитивно впливає на здоров’я і красу:

  • покращує обмінні процеси в організмі;
  • зміцнює волосся і нігті;
  • зменшує вікові мімічні зморшки, покращуючи тургор шкіри;
  • знижує болі при остеохондрозі і подагрі, підвищує гнучкість і рухливість суглобів;
  • покращує травлення, корисний для кишечника;
  • пригнічує відчуття голоду, сприяючи зниженню ваги і схудненню.

У медицині використовується Gelatina medicinalis для поліпшення згортання крові при кровотечах різного характеру. При шкірній сверблячці застосовують ванни з аптечного желатину, що знижують роздратування і заспокійливі епідерміс.

У фармакології він використовується як основа для нежирних гелів і база розчинних капсул для упаковки лікарських препаратів. У косметології желатин додається в антивікові маски і крему для підвищення еластичності шкіри і розгладження зморшок.

Желатин для лікування суглобів – міф чи реальність?

Звернувшись до лікаря зі скаргами на суглоби, будь-який пацієнт до списку ліків обов’язково отримає рекомендацію по правильному харчуванню: частіше готувати холодець і заливне, варити супи на кістковому бульйоні. Це і є найкращою відповіддю на питання – чи реально лікувати захворювання суглобів за допомогою желатину.

Прозорі гранули благотворно впливають на хрящову тканину суглобів, додаючи до власного колагену, що виробляється організмом, додаткові порції «сухого колагену». Це допоміжний продукт, стимулюючий регенерацію тканин. Желатин – чистий білок, необхідний «цеглинка» у будові кісток, суглобів і зв’язок, що володіє безліччю корисних властивостей.

Способи застосування харчового желатину і рецепти

Існує велика кількість страв, що включають желатин, від «просто смачних» до лікувальних. Пізно спохвачуватися, коли діагноз вже поставлений. Набагато простіше періодично (раз на півроку) ставити на стіл страви, що включають до складу желатин, який одночасно буде працювати на поліпшення стану суглобів і хребта.

Приготування желатину на воді

Найпростіший рецепт використання «живого колагену» в лікувальних цілях – розведення гранул у воді. На півсклянки теплої кип’яченої води – чайна ложка желатину. Замочити на ніч, з ранку заварити суміш половиною склянки гарячої води. Розмішати, пити натщесерце за 20 хвилин до прийому їжі. Курс – 10 днів, повторити можна через 2 тижні. Для поліпшення смаку можна пити желатин з медом, додаючи до розчину ложку меду. Рецепт з медом дуже популярний у спортсменів у бодібілдингу.

Як зробити компрес з желатином

«Живий колаген» можна застосовувати не тільки всередину, але і зовнішньо у вигляді компресів при хворобах суглобів. Для цього потрібно взяти марлю, занурити її в окріп, трохи віджати. Потім посипати желатином і скласти, щоб гранули виявилися всередині. Накласти компрес на хворий суглоб, зафіксувати еластичним бинтом, укутати целофаном і теплою тканиною. Робити компрес краще на ніч, щоб його дія тривало до ранку. Курс лікування-2 тижні, повторити можна через місяць.

Страви з желатину для суглобів

Важливо!
Для зміцнення хрящової тканини корисні всі страви, в складі яких присутній желатин. Для профілактики захворювань суглобів рекомендується готувати холодець, м’ясне та рибне заливне.

Експрес – холодець з риби в мультиварці

Риба підійде будь-яка – товстолобик, щука, горбуша.

  1. У мультиварку покласти голову риби і 300 г рибного філе.
  2. Додати 1 морква, 50 г кореня селери, 1 цибулину.
  3. Додати сіль і перець за смаком, долити 1 л води, включити мультиварку на 50 хв на програму «Гасіння».
  4. Одночасно 3 ст. ложки желатину залити водою і залишити для набухання.
  5. Після сигналу мультиварки розібрати рибу на волокна, укласти в форму, додати зелень і моркву.
  6. Бульйон процідити, влити розчин желатину, перемішати.
  7. Залити форму з рибної м’якоттю, залишити в холодильнику до повного застигання.

Куряча шинка в пакеті тетрапак

  1. Підготувати пакет (тетрапак) з-під молока або кефіру – відкрити і промити пакет.
  2. Нарізати будь куряче м’ясо кубиками 1,5-2 см.
  3. За смаком додати сіль і перець.
  4. Додати до курячого м’яса 3 ст. ложки сухого желатину, перемішати.
  5. Викласти підготовлене м’ясо в тетрапак. При бажанні між шарами можна укладати гриби, маслини, болгарський перець. Утрамбувати.
  6. Закріпити верх пакету прищіпками, щоб виключити доступ повітря.
  7. Поставити пакет в каструлю, залити водою «до плічок», після закипання варити 1,5 години на повільному вогні.
  8. Остудити, залишити на ніч у холодильнику.
  9. Пакет розрізати, дістати рулет, нарізати порційно.

Не всім подобається желатиновий смак, тому можна скористатися рецептом, як приготувати оригінальний десерт, який сподобається і дітям, і дорослим.

Желе з желатину і шипшини

Для приготування розчинити чайну ложку гранул в половині склянки води, потім поставити в СВЧ-піч на 40 секунд. Додати ложку аптечного сиропу шипшини, трохи лимонного соку. Ретельно перемішати, залишити в холодильнику на 2 години для застигання. Желе буде смачним і корисним для суглобів десертом.

Не менш смачним доповненням до чаю буде кольоровий мармелад, який можна приготувати з соків або компотів різного кольору.

Мармелад з фруктового соку

Влити в каструлю склянку фруктового соку або компоту, додати кілька крапель лимонного соку, всипати 1 ст. ложку желатину і залишити для набухання. Після набухання поставити на слабкий вогонь і помішувати до повного розчинення. Додати 2 ст. ложки цукру, розмішати і розлити по формах. Залишити для застигання на 2 години. Готовий мармелад можна обсипати цукровою пудрою.

Приємного апетиту і здорових суглобів!

Протипоказання і шкоду харчового желатину

Гранули містять тваринний білок, який відмінно засвоюється організмом. На жаль, є хронічні захворювання, при яких вживання «сухого колагену» може спровокувати рецидив хвороби.

захворювання Реакція організму на прийом желатину
атеросклероз згущення крові
Сечокам’яна і жовчнокам’яна хвороба Освіта оксалатних каменів
геморой Запори і здуття
Тромбоз, тромбофлебіт, варикоз згущення крові

В інших випадках желатин практично нешкідливий, не викликає алергію. Але, як і в будь-якому випадку прийому лікарських засобів, слід дотримуватися помірності і точно виконувати рекомендації в дозуванні.

Чи можна їсти сухий желатин?

Багатьом неприємний смак розведених у воді гранул, і, навіть як ліки, випити розчин неможливо, але є варіант прийому харчового желатину в сухому вигляді.

  1. Половину чайної ложки гранул покласти на мову.
  2. Препарат запивати великою кількістю теплої води.
  3. Прийняти таблетку аскорбінової кислоти.

Приймати таким чином желатин слід курсом протягом місяця за 30 хвилин до прийому їжі.

Відгуки

Марина, 25 років

«Відновлювалася після серйозного осколкового перелому кісток ноги. Дійсно, лікар порадив холодець, кістковий бульйон. Я це є взагалі не можу, тому спробувала варіант з сухим желатином. Гидота рідкісна, але через силу пила 2 тижні 2 рази на день, на більше мене не вистачило. Результат був – не боліло, що не свербіло під гіпсом. Зняли гіпс раніше на 3 дні. »

Олена, 47 років

«Діагноз – гонартроз лівого колінного суглоба. Желатин порадила бабуся-сусідка. Всерйоз не сприйняла її поради, потім полізла в Інтернет … А бабуся-то виявилася права! Почала розводити желатин і приймати (без фанатизму), але відчуваю, що дійсно-краще … Буду додавати компреси. »

Ірина, 65 років

«Батькові 92 роки, в наявності всі можливі болячки + коксартроз кульшового суглоба. Городок маленький, лікар знає хворого вже 20 років. Вже давно порадив нам компреси з желатину і прийом його всередину. Компреси роблю, а ось «живцем» від желатину тато відмовляється, але любить холодець … Тут-то він і попався, отримує все що потрібно. Таблеток не п’ємо. Якість життя не постраждало, гуляємо, ходимо з паличкою, але – ходимо! Якби раніше знати, може, ще краще було б. »

Відгуки лікарів

Хірург, к.м.н. Стависький Є.Г.

«Результативність підтверджується дослідженнями американських колег, які проводили клінічні випробування на групі пацієнтів (можна знайти в Інтернеті). Зі свого боку можу відзначити прекрасні профілактичні властивості і лікування початкових стадій суглобових захворювань. »

Павленко Ігор Дмитрович, лікар-фізіотерапевт

«При призначенні фізіопроцедур для реабілітації після переломів, при артрозах і артритах, обов’язково рекомендую пацієнтам в домашніх умовах вживати желатин в будь-якому вигляді і желатинові компреси від болів в суглобах – процес йде набагато швидше і безболісніше.»

Ссылка на основную публикацию