Японська дієта на 7, 13 і 14 днів для схуднення, таблиця меню, відгуки

Японська солі дієта – популярна методика зниження ваги, розроблена фахівцями клініки ЯЕЛО (в іншому варіанті «Яекс»), завоювала довіру багатьох жінок і чоловіків завдяки своїй ефективності. Принцип її дії – низьковуглеводну, багате білками харчування, активізує процеси спалювання жирових відкладень в організмі. Традиційна японська триває 21 день: 7 днів підготовки, 14 днів дієти і вихід тривалістю в 4 тижні.

Більшість схудлих зазначає, що дана методика вимагає психологічної підготовки і сильної мотивації. Однак результати варті зусиль: за 14 днів ( «класичний» варіант) можна схуднути на 5 – 15 кг – в залежності від початкового ваги. Крім того, ключовим етапом є вихід з дієти, який вимагає не меншої витримки. Якщо не порушувати умов, проблема зайвої ваги залишиться в минулому.

Правила

  1. Скористатися лише продуктом.
  2. Послідовність днів і прийомів їжі міняти не можна.
  3. Сіль, цукор, алкоголь, кондитерські вироби і борошняні продукти (крім зазначених) повністю виключаються з раціону.
  4. Щодня слід випивати 1,5 – 2 л чистої води без газу.
  5. Якщо ви не вживаєте каву, пийте зелений чай без добавок і ароматизаторів.
  6. Кабачок можна замінити одним із наступних продуктів: буряк, гарбуз, відварна або смажена морква, цукіні, корінь пастернаку. На результат схуднення ця заміна не вплине (за умови дотримання всіх правил).
  7. Кабачок (або альтернативний кабачки овоч) можна запікати у фользі і є з додаванням 1-й чайної ложки рослинної або оливкової олії.
  8. Сире яйце можна або виключити, або замінити вареною.
  9. Допускається споживання зеленого або трав’яного чаю між прийомами їжі.
  10. Перш ніж приступати – необхідно проконсультуватися з фахівцем.
  11. Повторювати можна не частіше двох разів на рік.

плюси

  • Ефективне схуднення за короткий термін.
  • Доступність передбачених продуктів.
  • Конкретне меню (без підрахунку харчову та енергетичну цінність страв).
  • Три прийому їжі (легко поєднувати з навчанням або роботою).
  • Відбувається очищення організму від токсинів, оскільки протягом двох тижнів ви не вживаєте цукор, алкоголь і сіль.
  • Білок присутній в достатній кількості – це запобігає втраті м’язової маси. Крім того, на перетравлення і засвоєння білка витрачається багато енергії, завдяки чому прискорюється метаболізм.

мінуси

  • Низька калорійність раціону.
  • Незбалансоване співвідношення білків, жирів, вуглеводів і брак основних вітамінів, макро- і мікроелементів. Наслідком цього є погіршення стану шкіри, нігтів і волосся, зниження імунітету. Тому під час японської дієти необхідно вживати комплексні вітаміни.
  • Відсутність повноцінного сніданку позбавляє організм необхідною йому в першій половині дня енергії і збільшує ризик вечірнього зриву.
  • Великі перерви між прийомами їжі.
  • Перехід до звичайного харчування може обернутися швидким поверненням ваги.

підготовка

Підготовка організму – невід’ємний етап японської дієти без солі. За тиждень до її початку відмовтеся від фаст-фуду, мінімізуйте кількість солодощів, мучного і жирних страв, скоротіть звичні порції на 20% – добовий калораж вашого раціону повинен бути скорочений на 500 калорій. Намагайтеся вечеряти не менше, ніж за три години до сну і випивати не менше 1,5 л чистої води в добу. Після пробудження обов’язково випивайте 250 мл води кімнатної температури. Це активізує метаболізм і дозволить краще перенести відсутність сніданку в цей період.

Меню

На 7 днів

День 1

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 2 варених яйця, 150 г салату (пекінська капуста + морква + 1 чайна ложка рослинної олії), 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 150 г відвареного минтая, 100 г пекінської капусти + 1 чайна ложка оливкової олії.

день 2

  • Сніданок: тост із житнього хліба (15 г), чорна кава.
  • Обід: 200 г запеченої тріски, 150 г пекінської капусти + 1 чайна ложка рослинної олії.
  • Вечеря: 200 г відвареної яловичини, 200 мл кефіру (2,5% жирності).

день 3

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 1 варене яйце, 150 г тертої моркви + 1 чайна ложка рослинної олії.
  • Вечеря: 2 яблука.

день 4

  • сніданок: тост із житнього хліба, чорна кава.
  • обід: 1 середній кабачок, обсмажений на рослинному маслі, 2 яблука.
  • вечеря: 200 г відвареної яловичини, 2 варені яйця, 150 г пекінської капусти.

день 5

  • Сніданок: 150 г тертої моркви з лимонним соком.
  • Обід: 200 г запеченого хека, 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г запеченого хека, 150 г пекінської капусти.

день 6

  • сніданок: чорна кава.
  • обід: 300 г відвареної курячої грудки, 150 г салату (пекінська капуста + морква).
  • вечеря: 2 варені яйця, 150 г тертої моркви + 1 чайна ложка рослинної олії.

день 7

  • Сніданок: зелений чай.
  • Обід: 200 г відвареної яловичини, 200 г будь-яких фруктів (по сезону).
  • Вечеря: будь-який з попередніх варіантів.

На 9 днів

Меню на 7 днів 9-ти денний японської дієти не відрізняється від 7-ми денного варіанту.

день 8

  • Сніданок: зелений чай.
  • Обід: 200 г відвареної яловичини, 2 яблука або 1 апельсин.
  • Вечеря: 200 г запеченого хека, 150 г пекінської капусти.

день 9

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 200 г салату (морква + капуста), 150 г відвареної курячої грудки, 2 варені яйця.
  • Вечеря: 150 г тертої моркви + 1 чайна ложка рослинної олії.

Продукти, необхідні для 13-ти денний і 14-денний японської дієти

  • Натуральна кава (в зернах або мелена) – 1 упаковка.
  • Свіжі яйця – 20 штук.
  • Рибне філе – 2 кг.
  • Зелений чай без ароматизаторів – 1 упаковка.
  • Яловичина – 1 кг.
  • Куряча грудка – 2 кг.
  • Оливкова олія.
  • Рослинна олія.
  • Морква – 2 кг.
  • Капуста свіжа білокачанна або пекінська – 2 – 4 штуки (в залежності від розміру).
  • Кабачки – 1 кг.
  • Яблука (або інші фрукти) – 1 кг.
  • Томатний сік (без цукру) – 2 л.
  • Кефір – 1 л.
  • Лимон – 3-5 штук.
  • Житній хліб – 1 буханець.

На 13 днів

День 1

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 2 варених яйця, 150 г салату (пекінська капуста + морква + 1 чайна ложка оливкової олії), 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г відвареної тріски.

день 2

  • Сніданок: чорна кава і сухар з житнього хліба (15 г).
  • Обід: 200 г відвареного минтая, 150 г салату (капуста + морква + 2 чайні ложки оливкової олії).
  • Вечеря: 100 г відвареної яловичини, 200 мл томатного соку.

день 3

  • Сніданок: чорна кава і сухар з житнього хліба (15 г).
  • Обід: 1 середній кабачок, обсмажений на рослинному маслі.
  • Вечеря: 2 варені яйця, 200 г відвареної яловичини, 100 г пекінської капусти + 1 чайна ложка рослинної олії.

день 4

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 1 сире яйце, 100 г тертої моркви + 1 чайна ложка рослинної олії, 15 г твердого сиру.
  • Вечеря: 200 г свіжих фруктів по сезону.

день 5

  • Сніданок: 100 г тертої моркви + 2 столові ложки лимонного соку.
  • Обід: 200 г запеченої тріски, 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г фруктів.

день 6

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 300 г відвареної курячої грудки, 100 г салату (капуста + морква).
  • Вечеря: 2 варені яйця, 100 г тертої моркви + 1 чайна ложка оливкової олії.

день 7

  • Сніданок: зелений чай.
  • Обід: 200 г відвареної яловичини, 150 г фруктів.
  • Вечеря: 2 варені яйця, 100 г тертої моркви + 1 чайна ложка оливкової олії.

день 8

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 250 г відвареної курячої грудки, 150 г салату (морква + капуста).
  • Вечеря: 2 варені яйця, 150 г тертої моркви + 1 чайна ложка рослинної олії.

день 9

  • Сніданок: 100 г тертої моркви + 2 столові ложки лимонного соку.
  • Обід: 200 г запеченого минтая, 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г фруктів.

день 10

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 1 сире яйце, 150 г тертої моркви + 1 чайна ложка рослинної олії, 15 г твердого сиру.
  • Вечеря: 200 г фруктів.

день 11

  • Сніданок: чорна кава, сухарик з житнього хліба (15 г).
  • Обід: 1 смажений на рослинній олії кабачок.
  • Вечеря: 2 варені яйця, 200 г відвареної яловичини, 100 г свіжої капусти + 1 чайна ложка рослинної олії.

день 12

  • Сніданок: чорна кава, сухарик з житнього хліба (15 г).
  • Обід: 200 г запеченого хека, 150 г свіжої капусти + 1 чайна ложка оливкової олії.
  • Вечеря: 100 г відвареної яловичини, 200 мл кефіру (2,5% жирності).

день 13

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: не передбачений.
  • Вечеря: 2 варені яйця, 200 г вареної капусти + 1 чайна ложка оливкової олії, 200 мл томатного соку.

На 14 днів

День 1

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 2 варених яйця, 200 г вареної капусти + 1 чайна ложка рослинної олії, 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г відвареного або запеченого хека.

день 2

  • Сніданок: 20 г житнього хліба, чорна кава.
  • Обід: 200 г відвареного минтая, 150 г відвареної капусти + 1 чайна ложка рослинної олії.
  • Вечеря: 100 г відвареної яловичини, 200 мл кефіру (2,5% жирності).

день 3

  • Сніданок: 20 г житнього хліба, чорна кава.
  • Обід: 1 середній кабачок, обсмажений на рослинному маслі.
  • Вечеря: 200 г відвареної яловичини, 2 варені яйця, 150 г свіжої капусти + 1 чайна ложка рослинної олії.

день 4

  • Сніданок: 1 свіжа морква, чорна кава.
  • Обід: 200 г відвареного минтая, 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г будь-яких фруктів.

день 5

  • Сніданок: 1 свіжа морква, сік одного лимона (можна розбавити водою).
  • Обід: 200 г відвареного хека, 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г будь-яких фруктів.

день 6

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 300 г відвареної курячої грудки, 200 г салату (свіжа капуста + морква + 1 чайна ложка рослинної олії).
  • Вечеря: 2 варені яйця, 1 свіжа морква.

день 7

  • Сніданок: зелений чай.
  • Обід: 200 г відвареної яловичини, 2 яблука.
  • Вечеря: будь-який з попередніх варіантів, крім 3-го дня.

день 8

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 300 г відвареної курячої грудки, 150 г салату (капуста + морква + 1 чайна ложка рослинної олії).
  • Вечеря: 2 варені яйця, 1 свіжа морква + 1 чайна ложка рослинної олії.

день 9

  • Сніданок: 1 свіжа морква, сік одного лимона.
  • Обід: 200 г відвареного хека, 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г будь-яких фруктів.

день 10

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 50 г твердого сиру, 100 г тертої моркви + 1 чайна ложка рослинної олії, 1 варене яйце.
  • Вечеря: 200 г будь-яких фруктів.

день 11

  • Сніданок: 20 г житнього хліба, чорна кава.
  • Обід: 1 середній кабачок, обсмажений на рослинному маслі.
  • Вечеря: 200 г відвареної яловичини, 2 варені яйця, 150 г свіжої капусти + 1 чайна ложка рослинної олії.

день 12

  • Сніданок: 20 г житнього хліба, чорна кава.
  • Обід: 200 г відвареного минтая, 150 г свіжої капусти + 1 чайна ложка рослинної олії.
  • Вечеря: 100 г відвареної яловичини, 200 мл кефіру.

день 13

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 2 відварених яйця, 200 г відвареної капусти + 1 чайна ложка рослинної олії, 200 мл томатного соку.
  • Вечеря: 200 г відвареного або запеченого минтая + 1 чайна ложка рослинної олії.

день 14

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 200 г відвареного або запеченого хека, 150 г свіжої капусти + 1 чайна ложка оливкової олії.
  • Вечеря: 200 г відвареної яловичини, 200 мл кефіру.

Вихід з дієти

Перший тиждень виходу з японської дієти – надзвичайно відповідальний період. В цей час організм продовжує худнути і адаптуватися до нових параметрів, тому важливо не накидатися на їжу, а повільно вводити в раціон звичні продукти. Вони повинні бути виключно натуральними.

  • Щоб досягнутий результат закріпився, виходити з дієти слід поступово. Період виходу повинен тривати в два рази довше. Так, період виходу з 14-денний японської дієти повинен тривати не менше, ніж 28 днів – тобто 4 тижні.
  • У перший тиждень поступово збільшуйте споживані порції м’ясних і рибних страв – на 50 г, овочевих – на 100 м
  • На сніданок вживайте каші, приготовані на воді (гречку, вівсянку, рис) і омлети. Ваша разова порція повинна становити близько 200 м
  • Додавати сіль в їжу слід поступово: на початку виходу споживайте не більше 5 г солі в день.
  • Протягом дня потрібно робити 2-3 перекусу з кисломолочних продуктів і фруктів.
  • Вечеря з фруктів замініть повноцінним прийомом їжі з овочів і білків (наприклад, 200 г овочевого рагу і куряча котлета, приготовлена ??на пару).
  • Чи не знижуйте кількість білкової їжі.
  • Харчуйтеся дрібно (5-6 разів на день).

Орієнтовний меню виходу з японської дієти на 2 тижні

день 1-3

  • Сніданок: омлет з 2-х яєць і 150 мл молока (2,5% жирності), 1 хлібець, чорна кава.
  • Обід: 200 г відвареної яловичини або 200 г запеченої тріски, 100 г свіжих овочів.
  • Вечеря: 100 г сиру (5% жирності) або 250 мл кефіру (2,5% жирності) і 1 яблуко.

день 4-6

  • Сніданок: 200 г вівсяної каші на воді (без цукру і масла).
  • Перекус: 1 апельсин, 1 ківі.
  • Обід: 200 г запеченої курячої грудки, 100 г свіжих овочів (капуста, морква, перець).
  • Вечеря: 200 г відварених креветок або 150 г сиру (7% жирності), 1 огірок.

день 7-10

  • Сніданок: 200 г вівсяної каші на воді без цукру і масла, 2 тосту (по 20 г).
  • Перекус: 1 будь-який фрукт.
  • Обід: 200 г овочевого супу, 100 г відвареної яловичини.
  • Перекус: 100 г натурального йогурту.
  • Вечеря: 200 г запеченої курячої грудки, 150 г будь-яких овочів, приготованих на пару.

день 8-14

  • Сніданок: 200 г будь-якої каші з горіхами, сухофруктами і медом (максимум 1-й чайної ложки), 2 тосту (по 20 г).
  • Перекус: 1 будь-який фрукт, 100 г натурального йогурту або сиру (5% жирності).
  • Обід: 200 г будь-якого супу на нежирному курячому бульйоні, 150 г відвареної курячої грудки, 2 свіжі огірки.
  • Перекус: 1 будь-який фрукт або 150 г натурального йогурту.
  • Вечеря: 200 г відварених мідій, 150 г овочевого рагу.
  • Перекус: 200 мл кефіру (2,5% жирності).

варіанти дієти

З зеленим чаєм

Даний варіант передбачає щоденне (протягом 14-ти днів) споживання зеленого чаю. Рекомендується вибрати японський зелений чай, так як він багатий білками глютеліни і альбумінами, які забезпечують напою поживність. Крім того, що містяться в японському зеленому чаї антиоксиданти прискорюють метаболізм. Слід випивати близько 1 літра чаю в день.

Під час японської дієти з зеленим чаєм дозволено вживати всі овочі (крім томатів) і фрукти (крім бананів і винограду).

День 1-й і 14-й

  • Сніданок: 250 мл зеленого японського чаю, 150 г сиру (5% жирності).
  • Обід: 200 г тушкованої капусти, 2 варені яйця, 2 яблука, 250 мл чаю.
  • Вечеря: 200 г салату (капуста + морква + огірки), 200 г будь-якої відвареної (або запеченої) риби, 250 мл чаю.

День 2-й і 13-й

  • Сніданок: 250 мл чаю, 50 г твердого сиру, 2 тосту (по 20 г).
  • Обід: 200 г пекінської капусти + 1 чайна ложка оливкової олії, 100 г відвареного хека, 250 мл чаю.
  • Вечеря: 200 г відвареної яловичини, 2 варені яйця, 150 г салату (пекінська капуста + морква + оливкова олія), 250 мл чаю.

День 3-й і 12-й

  • Сніданок: 250 мл чаю, 20 г прісного печива.
  • Обід: 1 тушкований кабачок, 1 свіже яблуко, 250 мл зеленого чаю.
  • Вечеря: 100 г відвареної яловичини, 2 варені яйця, 150 г салату (огірки + будь-який перець + пекінська капуста), 250 мл чаю.

День 4-й і 11-й

  • Сніданок: 200 мл чаю, 150 г сиру (5% жирності).
  • Обід: 1 варене яйце, 200 г салату (пекінська капуста + морква + 1 чайна ложка сметани 10% жирності), 250 мл чаю.
  • Вечеря: 250 мл чаю і будь-які фрукти (не більше 300 г).

День 5-й і 10-й

  • Сніданок: 200 мл чаю, 2 тосту (по 20 г) з джемом (10 г).
  • Обід: 200 г відвареного минтая, 200 мл чаю.
  • Вечеря: 200 г салату (пекінська капуста + морква + огірки + 2 чайні ложки оливкової олії), 50 г твердого сиру, 200 мл чаю.

День 6-й і 9-й

  • Сніданок: 250 мл чаю, 2 хліба + 10 г джему.
  • Обід: 250 г відвареної яловичини, 100 г будь-яких овочів на пару, 200 мл чаю.
  • Вечеря: 200 г тертої моркви (вареної або свіжої), 2 варені яйця, 200 мл чаю.

День 7-й і 8-й

  • Сніданок: 50 г твердого сиру, 250 г чаю.
  • Обід: 200 г відвареної яловичини, 100 г будь-яких тушкованих овочів, 200 мл чаю.
  • Вечеря: 200 – 300 г будь-яких фруктів (з дозволених), 200 мл чаю.

Повторювати можна не раніше, ніж через рік.

Читайте докладніше: Дієта на зеленому чаї

Для чоловіків

На відміну від жінок, чоловікам потрібно набагато більше калорій. Тому низькокалорійне харчування сильній статі протипоказані. Так, японська дієта для чоловіків передбачає споживання 1600 – 1800 калорій на добу і не передбачає жорстких обмежень. Її раціон характеризується збалансованістю. Він складається з бурого рису, риби і морепродуктів, овочів. Прийоми їжі і поєднання інгредієнтів можна варіювати за бажанням. Тривалість – 14 днів.

для вегетаріанців

Японська дієта для вегетаріанців передбачає заміну м’яса бобовими культурами (соєю, квасолею, горохом, далом), морською капустою, сиром тофу.

приклад меню

  • Сніданок: чорна кава.
  • Обід: 100 г сиру тофу, 150 г пекінської капусти, 1 яблуко.
  • Вечеря: 100 г тертої моркви + 1 чайна ложка оливкової олії, 70 г відвареного соєвого м’яса, 1 хлібець.

при вагітності

Класичний варіант протипоказаний під час вагітності. Однак існує її солі варіант, мета якого – оздоровлення організму майбутньої матері. Мається на увазі не повна відмова від солі, яка є необхідним елементом для повноцінного функціонування всіх систем організму, а виключення вживання солі в чистому вигляді – тільки продукти, в яких вона міститься.

Правила при вагітності

  • Їжу слід запікати, тушкувати, варити або готувати на пару.
  • Необхідно виключити з раціону соуси, маринади, копчення, соління, смажену їжу.
  • Потрібно мінімізувати споживання кондитерських виробів і макаронів.
  • Рекомендується споживати не більше 200 г хліба в день.
  • Супи слід готувати на овочевому, нежирному м’ясному або рибному відварі.
  • Рекомендується споживати виключно нежирні сорти риби і м’яса.
  • Рекомендується споживати свіжі фрукти, овочі, яйця, кисломолочні продукти, чай, вершкового масла (не більше 10 г в день).

Читайте докладніше: Дієта для вагітних

рисова

Японська рисова дієта істотно відрізняється від японської білкової. Це більш щадна методика схуднення, яка дозволить схуднути на 2-5 кг за 7 днів – перевищувати цей термін вкрай не рекомендується. Принцип той же, що і в білкової: з раціону повинні бути виключені сіль, цукор, алкоголь, а продукти необхідно вживати в чіткій послідовності. Особливість рисової полягає в споживанні рису – природного сорбенту, який ефективно очищує організм від шлаків і токсинів.

Добове меню (на 7 днів)

  • Сніданок: 150 г відвареного бурого рису, 1 яблуко (можна грейпфрут або 100 г будь-яких свіжих ягід по сезону), зелений чай + 1 чайна ложка меду.
  • Обід: 100 г відвареного бурого рису, 100 г запеченого минтая, 100 г пекінської капусти.
  • Вечеря: 100 г відвареного бурого рису, 1 варене яйце, зелений чай + 100 мл молока (1,5% жирності).

Необхідно випивати не менше 1,5 л чистої води в добу.

Читайте докладніше: Рисова дієта

Бананова

Ця японська бананова дієта не має практично нічого спільного з білкової і рисової. З’явилася вона завдяки вийшла в Японії книзі, в якій йде мова про банкіра Хітоши Ватанабе, схудлому на банановій на 13 кг за три місяці.

Її суть полягає в споживанні незрілих бананів (1-2 плоди) з чистою водою кімнатної температури на сніданок. Решта прийоми їжі (обід і вечеря) можуть бути звичними для вас. Справа в тому, що недостиглі банани багаті нестійкими крохмалями, які є сорбентами. Завдяки цьому жир згоряє на 30% ефективніше в порівнянні з іншими методами. Крім того, банани забезпечують тривале відчуття ситості.

Правила японської бананової дієти

  • З-за столу потрібно вставати з відчуттям вільного шлунка.
  • Вечеряти слід не пізніше 19.00.
  • З меню слід виключити десерти. Якщо хочеться солодкого, можна з’їсти мармелад, зефір, желе, пастилу або 50 г чорного шоколаду, але окремо від основних прийомів їжі і не пізніше 14:00.
  • Заборонено вживання алкоголю.
  • Від цукру краще відмовитися, або замінити його медом (не більше 2-х столових ложок в день).
  • Обов’язково потрібно випивати 2 л чистої негазованої води щодня. Вода повинна бути кімнатної температури.
  • Фізичні навантаження виконувати не обов’язково, проте вони прискорять процес схуднення.

Читайте докладніше: Бананова дієта

Спорт під час японської дієти

Якщо ваш організм привчений до певного рівня фізичних навантажень (наприклад, ранкова пробіжка або фітнес три рази в тиждень), то не слід збільшувати частоту і інтенсивність тренувань – це може спровокувати погіршення самопочуття (занепад сил, запаморочення, нудота).

Рекомендується виконувати щоденну зарядку (20-30 хвилин), мінімум годину в день ходити пішки, ліфт замінити підйомом по сходах.

Протипоказання

  1. Захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, гастродуоденіт, виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки).
  2. При вагітності і в період лактації.
  3. Будь-які хронічні захворювання нирок і печінки.
  4. Анемія.
  5. Авітаміноз і гіповітаміноз.
  6. Гострі інфекційні захворювання.
  7. Цукровий діабет.
  8. Жовчокам’яна хвороба.
  9. Будь-які стани в стадії загострення.
  10. Хронічні захворювання внутрішніх органів.
Ссылка на основную публикацию