Які овочі та фрукти знижують тиск?

У наш час величезна кількість людей страждає від патологічних змін серцево-судинної системи, які призводять до гіпертонії або гіпотонії. Кожна третя смерть у світі на рахунку цих підступних вбивць. Стандартне рішення проблеми для сучасної медицини – застосування синтетичних ліків для нормалізації тиску. А чи можна лікуватися без хімічних препаратів, та ще й із задоволенням? Безкраї комори корисних речовин, що містяться в дарах садів і городів, дозволять вам нівелювати симптоми смертельних захворювань. А що за фрукт від тиску і з чим його краще поєднувати – питання, відповідь на який в значній мірі залежить від регіону вашого проживання і можливостей гаманця.

Аптека або фруктовий відділ супермаркету?

Американські вчені з медичної школи Гарварда провели експеримент під назвою «Дієтичний підхід до лікування гіпертонії». Під час проведення досвіду волонтери вживали в їжу в чотири-п’ять разів більше фруктів і овочів, ніж до цього. Через одинадцять тижнів контрольні заміри показали, що кров’яний тиск у випробовуваних стабільно знизилося на 10-15 пунктів. Абсолютно такі ж результати дає застосування традиційних фармацевтичних препаратів, які прийнято призначати при незапущених формах гіпертонічної хвороби.

За даними вчених, у фруктах і овочах є речовини, що знижують тиск

При цьому вчені виявили два факти:

  1. Зниження тиску відбувається не за рахунок відмови від м’ясних продуктів, а, скоріше, через збільшення споживання овочів і фруктів. Пізніше це було підтверджено дослідженнями, при яких в меню вегетаріанців вводили яловичину – показники артеріального тиску не змінювалися.
  2. Стабілізація стану носить тривалий характер, тобто фруктово-овочева дієта може використовуватися для боротьби з гіпертонією нарівні з медикаментозними засобами.

Овочі та фрукти від тиску, безсумнівно, більш приємне ліки, ніж таблетки з аптеки. Ці чудодійні цілителі з садів і городів прекрасно підходять як для профілактики, так і для допомоги пацієнтам, у яких вже діагностовано захворювання.

Як це працює?

Механізм впливу на організм приємною дієти не до кінця вивчений дослідниками.

Доктор Френк Сакс з Гарварда припустив, що корисний вплив обумовлено двома факторами:

  1. В силу незрозумілих причин, клітковина, що міститься у фруктах, діє на нас інакше, ніж клітковина з овочів або круп.
  2. Дари садів багаті на антиоксиданти, які сприяють зростанню вмісту в крові простацикліну. Ця речовина розширює судини і зменшує навантаження на серце.

Доведено: Ті люди, які зазвичай використовують багато овочів і фруктів, істотно менше хворіють на гіпертонію

Важко переоцінити значення фруктів для роботи головної м’язи нашого організму. Вони багаті калієм і магнієм, який так необхідний для неї. Щоденне вживання корисних і смачних «ліків» служить не тільки в справі профілактики і лікування захворювань серцево-судинної системи, але і задовольняє потреби організму в добовій нормі вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів.

Фрукти наших широт

Звичайно, не всі плоди мають однакові властивості.

Застосовуючи від тиску фрукти, дозрілі в нашій кліматичній зоні, гіпертонікам слід знати, що найбільш підходящими для них вітчизняними продуктами будуть:

  • абрикоси;
  • персики;
  • сливи;
  • яблука;
  • черешня;
  • груші;
  • айва.

Одним з основних показників, які характеризують користь плодів для серцево-судинної системи людини, можна назвати вміст калію в соковитою м’якоті садових цілителів.

Основні медичні показання до вживання груші при гіпертонії зводяться до того, що здатність груші знижувати артеріальний тиск відомо з давніх часів

Якщо взяти за разове споживання порцію в 200 грамів, то зміст добової норми споживання цього мікроелемента в наших фруктах буде наступним:

  • абрикос – 25,9%;
  • черешня – 22,2%;
  • айва – 19,7%;
  • персик – 19%;
  • слива – 15,7%.

Для того щоб поповнити нестачу калію за допомогою решти фруктів, вам доведеться з’їдати по п’ять порцій в день. Не забувайте, що крім життєво важливого для правильного обміну речовин мікроелемента, вживаючи в їжу корисні плоди, ви отримуєте заряд необхідних вітамінів. Застосування абрикоса і сливи можливо як в свіжому вигляді, так і в сушеному. Сто грам абрикосів поповнять запаси заліза так само, як і чверть кілограма яловичої печінки. Правда, є одне застереження – не варто запивати свіжі сливи і абрикоси водою. Весь позитивний ефект буде знівельовано проносними властивостями цих плодів.

Фрукти з-за кордону

Апельсини містять в ідеальних пропорціях натрій і калій і внаслідок цього нормалізують артеріальний тиск

Сьогодні на полицях супермаркетів можна побачити неймовірне достаток екзотичних дивин, дбайливо вирощених в умовах тропічного і субтропічного клімату. Багато з них є просто криниця корисних речовин і справжню знахідку для пацієнтів, які страждають на гіпертонію.

Які фрукти від тиску включити в свій раціон – доступні вітчизняні або недешеві імпортні – питання адресований, скоріше, вашому гаманцю. Однак, врахуйте, що багато незвичні для нас плоди мають дуже сильним лікувальним впливом на кровоносну систему.

До них відносяться:

  • апельсини;
  • лимони;
  • кокос;
  • банани;
  • ківі;
  • фініки;
  • авокадо;
  • джекфрут;
  • дуріан;
  • маракуйя;
  • папайя.

Про загальну користь апельсинів відомо всім. Цей цитрусовий плід сприяє виведенню з організму надлишків натрію, які часто є «провокаторами» підвищеного тиску. Лимон протидіє виробленню гормону, який звужує судини, тим самим підвищуючи АТ. Банан здатний нормалізувати тиск навіть у пацієнтів, які страждають на ожиріння. Вживати його найкраще вранці, на сніданок. Ківі відмінно підвищує імунітет, і виводить натрій.

Банан дуже хороший в профілактиці гіпертонії. Регулярне вживання в їжу цього тропічного фрукта знижує ризик інсульту на 40%

Якщо взяти разову порцію (200 гр), то лідери по добовому постачання серцевого м’яза калієм в цій групі розподіляться таким чином:

  • фініки – 69,6%;
  • авокадо – 50,7%;
  • джекфрут – 44,8%;
  • дуріан – 43,8%;
  • гуава – 41,7%.

Особливу увагу слід приділити при включенні в раціон пацієнта, що страждає серцево-судинними захворюваннями, такого субтропічного фрукта, як гранат. Справа в тому, що солодкі сорти цього зернистого плода здатні підвищити тиск, в той час як терпкі і кислі види – навпаки, мають ефект зниження. Які фрукти знижують тиск краще – вітчизняні чи імпортні – багато в чому залежить також від індивідуальної сприйнятливості організму.

ягідна терапія

Напевно, найвідоміша гіпертонікам ягода – це кавун. Завдяки своїм сечогінним властивостям, баштанні культури ефективно позбавляють організм від надлишків накопиченої рідини, яка перешкоджає здійсненню нормального кровопостачання і провокує зростання кров’яного тиску.

Ягода нормалізує тиск внаслідок діуретичної дії

Знизити ризик інсульту вам допоможуть також:

  • диня;
  • чорноплідна горобина;
  • журавлина;
  • калина;
  • обліпиха;
  • агрус;
  • шипшина;
  • смородина;
  • виноград;
  • шовковиця.

Почесне перше місце серед ягід в питанні боротьби з гіпертонією, мабуть, належить чорноплідної горобини. Досить включити в свій раціон всього п’ять ягід в день, щоб досягти бажаного результату.

Горобина ефективно розширює судини і капіляри, тим самим сприяючи зниженню кров’яного тиску. Крім застосування в свіжому вигляді, існує величезна безліч рецептів вживання ягід в якості морсів, соків, компотів, відварів, настоїв.

Деякі з перерахованих вище цілителів працюють через видалення зайвої рідини, інші шляхом розширення судин, багато надають комплексну дію. Крім отримання ефекту нормалізації тиску (звичайно, за умови регулярного прийому), ви поліпшите загальний тонус організму, підвищите працездатність, знизите стомлюваність і отримаєте найпотужнішу захист від вірусних і простудних захворювань. Чи не використовувати такий ресурс, який в наших широтах доступний кожному і коштує сущі копійки, погодьтеся, дуже нерозумно.

Якщо постійно їсти чорноплідна горобина, можна без ліків, вилікувати гіпертонію, поліпшити кровообіг, забути про атеросклероз

За ліками в город

Чи тільки фрукти і ягоди мають можливість позитивно впливати на нашу, розбовтану стресами і неправильним способом життя, судинну систему? Чи можна застосовувати овочі від тиску як лікарські засоби? Питання риторичне – звичайно ж, так! Напевно, всім відомо таке поширене засіб для зниження тиску, як свіжовіджатий буряковий сік. Можна з легкістю назвати ще безліч цілителів з грядки, які впевнено допоможуть вам позбавитися від надокучливих симптомів захворювання. При цьому мова не йде про рецепти народної медицини – щоденний раціон, збагачений продуктами, які ви без проблем знайдете на полиці найближчого магазину, зіграє важливу роль в боротьбі з недугою.

З найбільш поширених городніх лікарів можна назвати:

  • білий картопля;
  • квасоля;
  • шпинат;
  • соя.

Запечена у власній шкірці картопля, багатий на магній і калій. Правильний баланс калію і натрію в організмі – одна із запорук нормального тиску. Недолік калію відшкодовується надлишком іонів натрію, які сприяє зростанню артеріального тиску.

Цілющі властивості квасолі дозволяють знизити артеріальний тиск, що є великим плюсом для гіпертоніків

Бобові рослини теж багаті корисними для серцево-судинної системи природними мінералами. Не варто використовувати для складання профілактичної дієти генномодифіковані рослини – їх ефективність знаходиться під питанням. Шпинат – низькокалорійний продукт, який містить в собі всі ключові речовини, необхідні для підтримки в тонусі всієї кровоносної системи, включаючи серцевий м’яз. Використовуйте його для приготування салатів, в бутербродах, та, врешті-решт, його можна просто є в вигляді самостійного блюда.

трохи незвично

Будь-гіпертонік підтвердить, що, в числі інших призначень, його лікуючий лікар рекомендував дотримуватися дієти, яка виключає солоні, гострі і пряні страви.

Тим більше незвично виглядає список городньої продукції, здатної ефективно боротися з підвищеним тиском крові:

  • кайенскийперець;
  • куркума;
  • часник;
  • мигдаль.

Часник рекомендують при атеросклерозі, стенокардії, гіпертонічної хвороби

Вчені з медичної школи Гарварда доказово впевнені в неймовірні властивості перцю чилі (це друга назва кайенского овоча) в справі боротьби з гіпертонічною хворобою. Щоб досягти практично моментального ефекту, треба змішати дві чайних ложки меленого чилі зі склянкою чаю або води, підсолодженою медом. За рахунок швидкого розширення судин і прискорення кровотоку, зниження артеріального тиску відбувається дуже швидко.

Куркума природним чином очищає кров від холестерину, завдяки вмісту в ній куркумін. Приправа покращує функції судин і нормалізує кровообіг, розносячи збагачену киснем кров по всьому організму. Крім іншого, вона має яскравий протизапальним ефектом.

Останні дослідження вчених з іншого континенту – далекої Австралії – підтвердили славу часнику як ліки від тисячі хвороб. Часник – мабуть, найдоступніший продукт в будь-який час року – ефективно знижує тиск і бореться зі шкідливим холестерином.

Щоденне вживання мигдалю в невеликих кількостях дозволить вам забути про прилавку аптеки, на якому виставлені засоби для зниження тиску. Єдине і неодмінна умова – горіх повинен бути сирим. Перед покупкою переконаєтеся, що постачальник не обробив його парою для знезараження. Найбільша вірогідність придбати такий продукт буде, якщо він іспанського походження. Знявши шкірку, використовуйте його як самостійну страву або як добавку до салатів.

У кожному рядку меню – цілитель

Правильно сформувавши свій щоденний раціон, ви зможете уникнути витратних відвідувань сусідній аптеки. Чим фінансувати за рахунок своєї пенсії або зарплати фармацевтичні заводи, краще наповніть своє меню смачними, корисними і цілющими інгредієнтами, які допоможуть впоратися з проявами хвороб, пов’язаних з патологічними змінами в серцево-судинній системі. Таке лікування буде так само ефективно, як і медикаментозні засоби, але принесе набагато більше задоволення. Повірте, що ваш гаманець і шлунок одноголосно проголосують за такий метод боротьби з важкими, смертельно небезпечними захворюваннями, які, без перебільшення, можна назвати справжньою епідемією ХХІ століття.

Ссылка на основную публикацию