Яка ягода підвищує тиск у людини: основи раціону для гіпотоніка

Артеріальний тиск (АТ) – один з показників стану організму. І його знижені значення доставляють не менш клопоту, ніж підвищені.

Гіпотонія викликає млявість, нездужання, нудоту при поїздках на транспорті. Тому з нею потрібно обов’язково боротися, і на допомогу приходить народна медицина.

Ягоди, що підвищують тиск, дозволяють стабілізувати АТ до нормальних значень досить смачним способом.

Які ягоди підвищують тиск людини?

Ягоди, що містять калій, можна їсти у великих кількостях. Придатні до вживання і садові, і лісові плоди. Їх можна використовувати сирими, а також у вигляді соків, чаїв, джемів, компотів. Вступник в організм калій регулює роботу серця, налагоджує обмін речовин.

Виноград

Ці ягоди не можуть безпосередньо підвищити тиск, але містять вітаміни, мінерали, мікроелементи, що призводять в норму обмін речовин і впливають на показання АТ.

Вони вирівнюють пульс, підсилюють тони серця, зміцнюють судини. Для досягнення ефекту потрібно з’їсти досить багато винограду, але це може викликати і алергію.

Тому часто використовують для лікування не сире плоди, а соки, напої, і навіть вино. Але його добовий обсяг не повинен перевищувати 200 мл, і не повинно бути протипоказань.

Ще одним корисним концентрованим продуктом з винограду є родзинки. Але більше 50 грамів на добу його їсти не рекомендують. Не можна вживати родзинки і людям з хворобами шлунково-кишкового тракту.

Крім нормалізації тиску виноград:

  • знімає головний біль;
  • ліквідує тромби;
  • знижує холестерин;
  • покращує кровотворні функції при недокрів’ї;
  • виступає як сечогінний / проносний засіб;
  • полегшує роботу нирок.

Виноград підвищує тільки верхнє (систолічний) тиск, але не впливає на нижню (діастолічний).

гранат

Цей смачний і багатьма улюблений плід часто називають «королем вітамінів». Його сік містить вітаміни: A, B, E, PP, 15 амінокислот, фосфор, залізо, калій, кальцій. Завдяки такому достатку корисних речовин гранат нормалізує тиск, як підвищений, так і знижений.

Сік граната також позитивно впливає:

  • на рівень гемоглобіну;
  • на імунну систему;
  • на зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів;
  • на обмін речовин.

Завдяки вмісту в ньому антиоксидантів уповільнює старіння організму.

Дубильні речовини допомагають впоратися із запаленнями, деякими видами ракових захворювань.

Сік, який застосовується в лікувальних цілях, можна отримати декількома способами:

  • постукати гранатом по твердій поверхні для виділення рідини з зерен;
  • віджати половинки плода за допомогою соковижималки;
  • відокремити зерна від шкірки і пом’яти толкушкой.

Сік граната рекомендується пити розведеним. Причому приймати його краще через трубочку для захисту зубної емалі.

Людям з хворобами шлунково-кишкового тракту вживати цей напій є не рекомендується.

Застосовувати сік граната з алкоголем потрібно дуже обережно, особливо людям з гіпертонією. Деякі види алкогольних напоїв, наприклад, коньяк, можуть викликати спочатку зниження тиску, а потім через якийсь часовий проміжок підвищити його.

шовковиця

Тутового дерева, завдяки великій кількості цінних елементів, в китайській міфології вважалося Деревом Життя.

шовковиця чорна

Плоди шовковиці бувають чорними і білими. Вони містять:

  • вітаміни C, E, K, PP, каротин, вітаміни групи B;
  • калій, магній, натрій, кальцій, фосфор;
  • моно- і дисахариди;
  • органічні кислоти.

У народній медицині ягоди шовковиці використовують:

  • при недокрів’ї;
  • при хворобах шлунково-кишкового тракту і жовчовивідних шляхів;
  • як відхаркувальний і сечогінний засіб;
  • при затяжному кашлі, бронхіті.

Особливий інтерес шовковиця представляє для людей, що мають відхилення в значеннях АТ.

Вона має властивість нормалізувати його. Завдяки здатності плодів цього дерева знижувати цукор і холестерин, а також наявності калію, що поліпшує еластичність і тонус судин, ці ягоди рекомендується приймати і гіпертонікам, і людям зі зниженим тиском.

Ягоди можна їсти свіжими, але щоб вони зберігалися в холодильнику до 3-х діб. Можна готувати з них варення, компот, настоянку. Настоянка для підвищення тиску готується так: заливають 2 ст. ложки подрібненої сирої або сушеної чорної шовковиці окропом, настоюють близько 4 год., проціджують. П’ють щодня по третині склянки 3-4 рази до їди.

Прийом ягід і соку слід обмежувати. Настойку не рекомендується пити людям з надмірною масою тіла.

брусниця

Чагарники, що дають ці яскраво червоні ягоди, дуже поширені в Сибіру, ??і їх цілющі властивості відомі давно. Вони вживалися і в народній медицині, і для загального зміцнення організму. У плодах міститься ~ 10% цукру, ~ 2% органічних кислот (яблучна, лимонна та ін.).

Ягоди брусниці надають такі вплив на організм:

  • підсилюють дію антибіотиків;
  • очищають / зміцнюють судини;
  • сприяють зниженню ваги;
  • знімають головний біль;
  • знижують цукор;
  • зменшують набряклість;
  • =
  • надають загальнозміцнюючу дію;
  • допомагають при хворобах шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються зниженою кислотністю.

Ягоди брусниці містять:

  • вітаміни C, D, групи B;
  • бета-каротин;
  • мінерали: кальцій і калій, марганець і хром, мідь;
  • харчові волокна.

Брусниця також допомагає нормалізувати артеріальний тиск, так як стабілізує кровообіг, видаляє з судин холестерин, налагоджує обмін речовин. При гіпотонії рекомендується пити сік зі свіжих ягід щодня по 2 ч. Л. 3 рази.

Плоди брусниці не рекомендується приймати при хронічній формі гіпотонії.

Полуниця

Смачна, всіма улюблена ягода може надавати і лікувальну дію. Цьому сприяє величезна кількість наявних в ній корисних речовин.

У полуниці містяться:

  • вітаміни групи B, які сприяють створенню нових нейронів;
  • вітамін C, який зміцнює імунітет людини;
  • вітаміни PP і E, що попереджають недокрів’я, що сприяють регенерації тканин;
  • калій і залізо, йод, пектин та ін .;
  • органічні кислоти (гліколева, бурштинова і ін.).

Спектр лікувального впливу цих плодів досить високий:

  • перешкоджають виникненню інфаркту / інсульту, очищаючи кровоносні судини від бляшок;
  • позбавляють від головного болю;
  • зміцнюють серцевий м’яз;
  • підвищують імунітет.

Застосовують полуницю і для нормалізації артеріального тиску. Максимальний ефект можна отримати, використовуючи свіжі ягоди. Для підняття зниженого тиску їх рекомендується вживати з цукром і сметаною або вершками, але тільки в помірних кількостях. Корисні також варення, компоти, джеми з цих плодів.

Великі яскраві ягоди полуниці, мають ідеальну форму, можуть бути вирощені за допомогою нітратів. Не слід використовувати таку полуницю в лікувальних цілях.

агрус

Агрус, прозваний «північним виноградом», змагається з ним за кількістю наявних корисних речовин.

У агрус містяться:

  • глюкоза / фруктоза;
  • органічні кислоти;
  • вуглеводи, цукри;
  • йод, фосфор, марганець, залізо, калій, фтор;
  • вітаміни;
  • нікотинамід.

Список захворювань, при яких можна використовувати агрус, теж досить великий. він:

  • покращує роботу жовчного міхура, печінки, нирок;
  • підвищує життєвий тонус;
  • заспокоює нерви;
  • налагоджує травлення;
  • запобігає розвитку пухлин;
  • сприяє схудненню.

Крім того, ці ягоди здатні зміцнювати судини і виводити важкі метали, що призводить до нормалізації кров’яного тиску. Для цього можна просто пити сік агрусу, а можна приготувати спеціальні ліки. Його рецепт такий: 2 ст. л. свіжих ягід залити 1 склянкою окропу, настояти 3 год. Додати мед. Приймати 30 днів.

Агрус не сполучається з молочними продуктами. Ці ягоди можна застосовувати при виразковій хворобі, колітах, запаленнях в тонкому кишечнику, при наявності каменів у нирках.

лимонник

Говорячи про те, яка ягода підвищує тиск, не можна не згадати про китайський лимонник. Це багаторічна рослина, що обвиває стовбури дерев і досягає 15 м в довжину.

Зібрані в грона яскраві плоди лимонника містять:

  • ефірні масла;
  • цинк, залізо, кальцій;
  • флавоноїди;
  • яблучну, аскорбінову, карбонову кислоти;
  • смоли;
  • вітаміни;
  • токоферол.

Така велика кількість тонізуючих речовин дозволяє стимулювати фізичну і розумову активність, налагодити роботу кровоносної і нервової систем, підвищити артеріальний тиск. Причому воно підвищується всього через 30 хвилин після вживання ягід китайського лимонника.

Для лікування гіпотонії найчастіше застосовують відвар. Його можна готувати зі свіжих і сушених ягід. 10 г плодів залити 1 склянкою окропу, варити 10 хв. Додавати по 1 ч. Л. в чай.

Через сильний тонізуючу дію не рекомендується вживати плоди або відвар перед сном.

Відео по темі

Які ягоди підвищують тиск, ми розібралися. Давайте подивимося, які фрукти мають аналогічною дією:

Всі перераховані вище ягоди нормалізують артеріальний тиск, але можливі й побічні ефекти. Тому при стійкому відхиленні артеріального тиску від норми, що відповідає віку хворого, перед лікуванням цими плодами необхідно проконсультуватися з лікарем.

Ссылка на основную публикацию