Як зробити кальян на грейпфруті в домашніх умовах

Фруктові кальяни значно відрізняються від класичних. Особливо виділяється грейпфрутовий кальян, що поєднує в собі солодкий аромат і цитрусових кислинку. Готують його нечасто через помилкове переконання, що грейпфрут гірчить і горить. Але відбувається подібне лише при неправильно зробленої грейпфрутової чаші. Якщо дотриматися всіх правил, кальян вийде оригінальним і насиченим. Приготувати його можна і вдома. Одна з головних умов – вибір відповідного фрукта.

вибір грейпфрута

Найважливіше – це правильно вибрати фрукт.

Грейпфрут буде піддаватися високих температур внаслідок горіння вугілля. Знадобиться стиглий великий фрукт, в який можна буде забити якомога більше тютюну. Не рекомендується купувати переспілі екземпляри: такий грейпфрут в процесі «розповзеться» і дасть гіркоту. Оптимальні характеристики: великий, стиглий або злегка недоспелий плід з жорсткою шкіркою і характерним оранжевим забарвленням.

алгоритм приготування

При приготуванні кальяну в домашніх умовах особливу увагу варто приділити правильному формуванню фруктової чаші.

Грейпфрут потрібно помити і ретельно витерти рушником або серветкою. Далі гострим ножем відрізається третину верхньої частини грейпфрута. При цьому потрібно намагатися, щоб виділилося якнайменше соку.

Далі з фрукта акуратно вирізують м’якоть – так, щоб шкірка залишилася недоторканою. На дні чаші м’якоть залишають: на ній буде розташовуватися тютюн. Фрукт не повинен вийти пересушеним, а й надмірної кількості соку в ньому залишати не рекомендується.

Далі потрібно заміряти діаметр трубки шахти і вирізати відповідний отвір в серцевині фрукта. В отвір не повинен потрапляти повітря. Почати слід з малого діаметра і поступово розширювати його до потрібного розміру. Якщо герметичність плода буде порушена, доведеться почати все спочатку вже з іншим фруктом.

Щоб тютюн не стикався з шахтою і отвір пропускало повітря, потрібно увіткнути в грейпфрут прості сірники або зубочистки хрест навхрест, у вигляді решітки.

Далі грейпфрутова чаша забивається тютюном. Він укладається рівним шаром, пухко. Попередньо тютюн слід віджати в серветці, щоб виключити потрапляння в чашу зайвої вологи. Кількість тютюну залежить від розміру фрукта. Верхні краї повинні залишатися вільними, щоб виключити горіння під час куріння кальяну.

За допомогою звичайної харчової фольги створюється екран для чаші. Він потрібен для того, щоб вугілля не випалили тютюн. Верхівка фруктової чаші накривається внахлест, краї потрібно ретельно закріпити зубочистками. Покриття повинне бути максимально герметичним, тому фольгу накладають в 3-4 шари. Далі її протикають зверху зубочистками або голкою, але потрібно стежити, щоб отвори були маленькими. Замість фольги можна скористатися калаудом – алюмінієвим посудиною з ситом і кришкою.

Наступним кроком потрібно розпалити вугілля і розташувати їх на грейпфрутової чаші. Зазвичай достатньо 3-4 штук. Під час куріння можна знімати або доповідати вугілля.

Потрібно почекати кілька хвилин, щоб чаша прогрілася, далі розкурити кальян декількома затяжками.

Основні плюси кальяну на фруктах

Цей вид кальяну використовується рідко, але має низку плюсів:

  • Завдяки фруктовому соку смак виходить більш насиченим.
  • Вологість подовжує куріння кальяну, він довго «не горить», а тютюн тліє повільніше.
  • У “фруктову чашу” з грейпфрута можна покласти досить багато тютюну.

Кальян на грейпфруті має характерний цитрусовий аромат і приємний післясмак. Таке доповнення оцінять на домашній вечірці.

Ссылка на основную публикацию