Як передається сальмонельоз від людини до людини – зараження від хворого

Сальмонельоз є захворювання, що має інфекційну етіологію, яке супроводжується гострим кишковим розладом. Його розвиток провокують сальмонели, які проникають в тонкий кишечник і викликають сильну діарею і інтоксикацію. Згідно зі статистикою, найчастіше зараження сальмонельозом відбувається в юному віці, так як дітки в одиничних випадках дотримуються норми особистої гігієни.

збудник інфекції

Сучасній медицині вдалося класифікувати понад тисячу різновидів сальмонел. На території пострадянського простору люди найчастіше стикаються з такими видами патогенного мікроорганізму: Heidelberg, enteritidis, typhimurium. Ці паразити можуть протягом тривалого часового проміжку зберігатися в навколишньому середовищі, наприклад у воді або в грунті. Вони здатні стрімко розмножуватися в м’ясних і молочних продуктах, при цьому, не змінюючи ні їх кольору, ні запаху.

Сальмонели здатні зберігати життєдіяльність поза тілом людини протягом багатьох місяців:

  • в замороженому м’ясі – до 12-ти місяців;
  • в кефірі та пиві – до 3-х місяців;
  • в фекаліях людини і тварин – до 3-4 років;
  • в приміщеннях – до 3-х місяців;
  • в воді – до 5-ти місяців;
  • в шкаралупі яєць – до 24-х діб.

Цей патогенний мікроорганізм гине при термічному впливі, а також при обробці дезінфікуючими розчинами.

Заразний чи сальмонельоз

Зараження на сальмонельоз найчастіше можливо при проникненні в людський організм великої кількості патогенної мікрофлори. Якщо всередину проникне кілька одиниць паразитів, то людина стає носієм сальмонельозу.

Клінічні прояви захворювання виникають після завершення інкубаційного періоду, який триває не більше доби. У тому випадку, коли всередину кишечника проникло не надто велика кількість паразитів або у людини дуже міцний імунітет, то проявитися сальмонельоз може на 2-3 добу.

Як тільки патогенний мікроорганізм добирається до кишечника, він починає чинити шкідливий вплив на його стінки.

В результаті у хворого проявляється характерна симптоматика:

  • розвивається запалення;
  • починається найсильніша діарея;
  • піднімається температура;
  • розвивається інтоксикація.

способи зараження

Сучасна медицина визначає основні механізми передачі сальмонели:

Водний

Заразитися люди можуть під час купання в природних і штучних водоймах, особливо якщо в них мешкають водоплавні птахи. Також можна захворіти на сальмонельоз при вживанні некип’яченої води

харчовий

Людина може заразитися при вживанні їжі, на якій присутній цей патогенний мікроорганізм. Сальмонели можуть бути присутніми в м’ясі, яйцях, молочку та інших продуктах. Вони проникають в організм людей через порушення правил зберігання, обробки і приготування продуктів

Чи передається сальмонельоз від хворої людини до здорової людини

Люди можуть заразитися сальмонельозом від хворої людини, якщо під час контактування не будуть дотримуватися запобіжних заходів. Інфікування можливе при рукостискання, обіймах, використанні загального посуду, предметів особистої гігієни і т. Д.

Найчастіше виникають спалахи інфекції в дитячих садках і школах, через тісної взаємодії між малюками. У будь-якому закритому закладі захворювання поширюється стрімко:

  • через іграшки;
  • через горщики;
  • через руки персоналу;
  • через шкільне приладдя і т. д.

Такий механізм передачі сальмонельозу дуже небезпечний для людей похилого віку, немовлят.

Що сприяє зараженню

Імовірність інфікування зростає в наступних ситуаціях:

  • м’ясні продукти в процесі приготування не піддаються належної тепловій обробці;
  • порушуються правила зберігання продуктів;
  • в їжу вживається коров’яче молоко, яке не було піддано пастеризації;
  • вживаються яйця, заражені сальмонелою, або приготовані з них страви;
  • не дотримуються норми особистої гігієни;
  • систематичне контактування з носієм інфекції.

Згідно зі статистикою, люди частіше стикаються з цією гострою кишковою інфекцією в теплу пору року. Це обумовлено тим, що при жаркій погоді патогенний мікроорганізм активно розмножується, а люди часто не дотримуються правил зберігання продуктів.

симптоматика

У людей, які були схильні до зараження, може розвиватися характерна симптоматика:

  • температура підвищується до 39 градусів;
  • виникають больові відчуття в м’язових тканинах;
  • з’являється озноб, ломота в тілі;
  • пацієнт відчуває сильну слабкість;
  • з’являється головний біль;
  • виникає нудота, яка часто змінюється блювотою;
  • може крутитися голова;
  • розвиваються больові відчуття в області живота, кишечника;
  • починається найсильніша діарея (випорожнення стають зеленуватого кольору);
  • може частішати серцебиття;
  • у деяких хворих трапляються судоми в нижніх кінцівках;
  • падає тиск;
  • покриви шкіри набувають хворобливу блідість;
  • підвищується газоутворення, через що сильно роздувається живіт;
  • може розвинутися кишкова колька;
  • на тлі зневоднення знижується добова кількість сечі, що виділяється і т. д.

При виявленні у себе ознак сальмонельозу люди повинні негайно звертатися до медичних установ. При відсутності своєчасної медикаментозної терапії у них може розвинутися токсичний-інфекційний шок.

профілактичні заходи

Захистити себе від гострої кишкової інфекції люди можуть в такий спосіб:

  • продукти потрібно купувати тільки в перевірених торгових точках;
  • в процесі приготування страв необхідно дотримуватися всі технології;
  • воду з-під крана потрібно обов’язково кип’ятити;
  • слід дотримуватися норм особистої гігієни;
  • не слід купатися у водоймах, поруч з яким живуть водоплавні птахи, або з якого воду п’є велику рогату худобу;
  • вкрай важливо дотримуватися правила зберігання продуктів і т. д.

Ссылка на основную публикацию