Як можна заразитися сальмонельозом, ознаки хвороби

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання кишечника, яке викликає вживання в їжу заражених продуктів. Збудником інфекції є бактерія сальмонела, її відносять до ентеробактеріями і передається вона фекально-оральним способом. Це означає, що виділяється збудник з каловими масами, а проникає в організм через ротову порожнину. Сальмонела має багато джгутиків на тілі, що дозволяє їй пересуватися.

Бактерія дуже швидко розмножується і викликає інтоксикацію організму, сальмонельоз починається в кишечнику. Сальмонела досить стійка до зовнішнього середовища і здатна тривалий час перебувати в продуктах, особливо в замороженому вигляді.

Тривалість збереження життєздатності залежить від середовища, в якій знаходиться бактерія:

  • прісна вода – до 4 місяців;
  • грунт, особливо пухкий грунт – 1,5 року;
  • побутовий пил – 1,5 року;
  • море – до 7 місяців.

Термін життя бактерії також залежить від продукту, в якому вона знаходиться:

  • молоко – до 3 тижнів;
  • ковбаса – до 4 місяців;
  • кисломолочні продукти – 60 днів;
  • м’ясо в замороженому вигляді – до 1 року;
  • вершкове масло – 4 місяці;
  • сир – до 1 року;
  • пиво – 60 днів.

М’ясо та молочні продукти можуть бути не тільки джерелом зараження, а й середовищем розмноження бактерій. Візуально визначити це неможливо, на зовнішній вигляд і смак продуктів зараження сальмонелою не впливає.

Шляхи зараження сальмонельозом

Проникнувши в організм людини через ротову порожнину, сальмонела опускається в кишечник і починає активне розмноження. Щоб уникнути зараження, необхідно знати, як це відбувається.

Існує кілька шляхів:

  1. Через продукти харчування. Цей спосіб зараження найбільш поширений, джерелом може стати практично будь-який продукт. Найчастіше це: м’ясні і молочні продукти, риба всіх сортів, яйця. Це пов’язано з тим, що білок є найбільш сприятливим середовищем для розмноження сальмонели. А для зараження людини необхідна велика кількість бактерій, саме білкова їжа може містити їх у великій масі. Ризик зараження знижується при вживанні рослинної їжі. Не рекомендується вживати в їжу продукти, які зберігалися тривалий час, бактерії розмножуються і збільшують ризик зараження.
  2. Водойми, в яких можуть знаходитися заражені фекалії. У водному середовищі бактерія не розмножується, але вода може бути джерелом зараження. Це може статися не тільки при використанні брудної води для пиття, але і під час купання в заражених водоймах. Не слід заковтувати воду якщо купаєшся в море або озері.
  3. Повітряно-крапельним шляхом сальмонела не передається, але якщо в повітрі розпорошується голубиний послід, то зараження може відбутися повітряно-пиловим способом. Птахи є переносниками сальмонели.
  4. Контактним способом можна заразитися від хворої людини, а то й дотримуються правил особистої гігієни. Якщо за хворим доводиться доглядати, слід дотримуватися обережності. Зараження таким способом відбувається рідко, оскільки бактерії виділяються тільки з фекаліями хворого. До групи ризику входять діти, люди похилого віку і люди з ослабленим імунітетом. Якщо на сальмонельоз захворіла жінка, яка годує дитину грудьми, немає необхідності переривати годування, бактерія не передається з грудним молоком. Носієм небезпечної бактерії можуть бути домашні тварини, особливо свині, самі вони можуть не хворіти.
  5. Побутовим шляхом теж можна заразитися сальмонелою, особливо якщо в будинку є хвора людина. Необхідно користуватися особистими предметами гігієни, рушниками і мити руки після відвідування туалету. У хворої людини на час лікування повинен бути свій набір посуду і приладів для їжі. Хвора людина може стати причиною епідемії, якщо він має доступ до приготування їжі в місцях громадського харчування. Також слід дотримуватися обережності при догляді за тваринами і при роботі з сирим м’ясом і молоком. Необхідно після цього ретельно мити руки з милом.

Необхідно пам’ятати, що знищити бактерію може тільки правильна термічна обробка, особливо це стосується м’яса, молока і яєць.

Гине сальмонела тільки при температурі не нижче +80 С протягом 5 хвилин. Якщо м’ясо коптити або солити, це не виключить ризик зараження, сальмонела не боїться солі.

Яйця необхідно проварювати не менше 5 хвилин, а м’ясо – півгодини, тоді можна уникнути зараження сальмонелою.

Багато хто думає, що бактерія знаходиться на шкаралупі яєць і їх досить помити з милом, але це не так. Сальмонела проникає в білок і жовток, тому тільки термічна обробка допоможе уникнути зараження.

Заморожені продукти тільки продовжують життя бактерії, після розморожування вона починає активно розмножуватися.

Добре справляються з мікробом дезінфікуючі засоби, застосовують їх у звичайній концентрації.

Ознаки зараження сальмонелою

Токсини, які виділяються в процесі життєдіяльності бактерій, негативно впливають на нервову систему людини

Вони викликають зневоднення організму, що проявляється характерними симптомами:

  • сильний пронос;
  • підвищена температура;
  • нудота, що супроводжується інтенсивної блювотою;
  • головний біль;
  • слабкість і нездужання;
  • зниження артеріального тиску.

Все це веде до найсильнішої інтоксикації і погіршення стану хворого. Інфікування дає про себе знати вже через три години після зараження. Деякі люди можуть бути носіями вірусу, але не мати ніяких ознак хвороби.

У дітей захворювання має зазвичай важку форму і яскраву симптоматику:

  • інтенсивний біль в животі;
  • організм швидко слабшає, може статися непритомність;
  • тривка головний біль;
  • стрімке підвищення температури;
  • судоми;
  • може виникати нудота і блювота, як разова так і періодична.

Якщо вчасно не зреагувати і не промити шлунок, з’явиться пронос, що супроводжується різкими болючими відчуттями в основному локалізуються в області шлунка.

Хворий може випорожнюватися більше 10 разів на добу, стілець при цьому буде рідким і темним, як болотна твань, з різким неприємним запахом.

У маленької дитини може здуватися живіт, він буде виявляти сильне занепокоєння, ручки і ніжки малюка стануть холодними. Найбільш небезпечно зараження для дітей до двох років. У дорослих захворювання може не викликати такою яскравою симптоматики. Для призначення лікування проводять діагностику.

діагностика

Щоб діагностувати сальмонельоз, проводиться ряд лабораторних досліджень, біологічним матеріалом для цього є:

  • калові маси;
  • блювотні маси;
  • кров хворого;
  • розчин, який застосовували для промивання шлунка.

При підтвердженні діагнозу лікування проходить амбулаторно, госпіталізація необхідна тільки в разі важкого стану або дитячого віку до 2 років. Якщо хворому не надати своєчасно необхідну допомогу, у нього може розвинутися токсичний шок.

Якщо людина перехворіла на сальмонельоз, у нього виробляється імунітет, який зберігається протягом 1 року, але це не знижує ризик зараження через існування безлічі різновидів бактерій.

При перших ознаках зараження необхідно викликати швидку допомогу і промити шлунок, можна приймати будь-сорбент і пити багато води, особливо після випорожнення. Це необхідно для збереження водного балансу в організмі.

Ссылка на основную публикацию