Як можна заразитися сальмонельозом, ознаки хвороби

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання кишечника, яке викликає вживання в їжу заражених продуктів. Збудником інфекції є бактерія сальмонела, її відносять до ентеробактеріями і передається вона фекально-оральним способом. Це означає, що виділяється збудник з каловими масами, а проникає в організм через ротову порожнину. Сальмонела має багато джгутиків на тілі, що дозволяє їй пересуватися.

Бактерія дуже швидко розмножується і викликає інтоксикацію організму, сальмонельоз починається в кишечнику. Сальмонела досить стійка до зовнішнього середовища і здатна тривалий час перебувати в продуктах, особливо в замороженому вигляді.

Тривалість збереження життєздатності залежить від середовища, в якій знаходиться бактерія:

  • прісна вода – до 4 місяців;
  • грунт, особливо пухкий грунт – 1,5 року;
  • побутовий пил – 1,5 року;
  • море – до 7 місяців.

Термін життя бактерії також залежить від продукту, в якому вона знаходиться:

  • молоко – до 3 тижнів;
  • ковбаса – до 4 місяців;
  • кисломолочні продукти – 60 днів;
  • м’ясо в замороженому вигляді – до 1 року;
  • вершкове масло – 4 місяці;
  • сир – до 1 року;
  • пиво – 60 днів.

М’ясо та молочні продукти можуть бути не тільки джерелом зараження, а й середовищем розмноження бактерій. Візуально визначити це неможливо, на зовнішній вигляд і смак продуктів зараження сальмонелою не впливає.

Шляхи зараження сальмонельозом

Проникнувши в організм людини через ротову порожнину, сальмонела опускається в кишечник і починає активне розмноження. Щоб уникнути зараження, необхідно знати, як це відбувається.

Існує кілька шляхів:

  1. Через продукти харчування. Цей спосіб зараження найбільш поширений, джерелом може стати практично будь-який продукт. Найчастіше це: м’ясні і молочні продукти, риба всіх сортів, яйця. Це пов’язано з тим, що білок є найбільш сприятливим середовищем для розмноження сальмонели. А для зараження людини необхідна велика кількість бактерій, саме білкова їжа може містити їх у великій масі. Ризик зараження знижується при вживанні рослинної їжі. Не рекомендується вживати в їжу продукти, які зберігалися тривалий час, бактерії розмножуються і збільшують ризик зараження.
  2. Водойми, в яких можуть знаходитися заражені фекалії. У водному середовищі бактерія не розмножується, але вода може бути джерелом зараження. Це може статися не тільки при використанні брудної води для пиття, але і під час купання в заражених водоймах. Не слід заковтувати воду якщо купаєшся в море або озері.
  3. Повітряно-крапельним шляхом сальмонела не передаєт