Як легше перенести ФГДС: способи легко пройти і пережити, як правильно дихати


зміст

  • Підготовчий етап до фиброгастродуоденоскопии
  • Особливості проведення ФГДС і поради фахівців
  • Постпроцедурний етап
  • Відео по темі

Фиброгастродуоденоскопия (ФГДС) є найбільш точним методом обстеження органів шлунково-кишкового тракту. За даними, отриманим в ході процедури, гастроентеролог визначає наявність виразки, ерозивних змін, злоякісної або доброякісної пухлини шлунка і дванадцятипалої кишки, звичайного або ускладненого гастриту і деяких інших захворювань.

Діагностика за допомогою фиброгастроскопа нескладна, але дискомфортно, нерідко викликає страх. Через ротову порожнину пацієнтові вводиться трубка зі спеціальною підсвіткою, за допомогою якої, лікар оглядає внутрішні органи. Це неприємно, але цілком терпимо.

У більшості людей, які бояться обстеження, відсутні поняття і тому, як легше перенести ФГДС. Щоб фіброгастродуоденоскопія була максимально інформативною, а пацієнт відчував мінімальну кількість одіозних відчуттів, існують певні правила процедури. Умовно ФГДС можна розділити на три етапи: підготовка, проведення, постпроцедурний період.

Підготовчий етап до фиброгастродуоденоскопии

Підготовка до процедури проходить в домашніх умовах, і полягає в коригуванні харчових звичок. Обстеження, зазвичай, призначається за попереднім записом. За 4-5 днів до ФГДС слід змінити раціон на більш легкий і здоровий.

виключити:

  • жирні соуси на майонезній основі;
  • гострі приправи;
  • здобну випічку;
  • свинину;
  • страви з грибів;
  • молоко і вершки;
  • квасоля, горох;
  • м’ясо і рибу, приготовані способом копчення;
  • мариновані овочі;
  • горіхи;
  • алкоголь.

обмежити:

  • хліб;
  • кава;
  • будь-які солодощі;
  • сирі овочі;
  • ковбасні вироби;
  • фрукти.


Правильність результатів залежить від підготовки пацієнта

Ввести в раціон курячу грудку, нежирну рибу, каші на воді, тушковані овочі. Не застосовувати препарат кулінарний спосіб обробки продуктів спекотною. Перевагу потрібно віддати тушкованим і вареним стравам. Присмачувати їжу можна нежирною сметаною або йогуртом. Дієта передбачає дробовий прийом їжі, з 3-4-х годинним інтервалом.

За три доби до ФГДС шлунка необхідно відмовитися від хлібобулочних виробів, свіжих овочів і фруктів. За 24 години до обстеження не рекомендуються каші і макарони. Прийом їжі допускається не менше, ніж за 10-12 годин до початку процедури. Шлунок повинен бути абсолютно порожнім. Будь-які напої можна пити не пізніше, ніж за 2,5 годи