Як часто можна пити без шкоди для здоров’я: безпечна доза алкоголю

Алкоголь може бути як корисним, так і небезпечним. Все залежить від того, як часто людина вживає спиртне, які саме напої він п’є і в якій кількості. Не слід забувати про стан здоров’я і про індивідуальні особливості організму. Спиртне робить користь тільки в лікувальних цілях, наприклад при застуді і грипі. Але навіть в такому випадку необхідно дотримуватися допустимі дозування, щоб не нашкодити організму.

Скільки спиртного в день можна випивати?

Нешкідлива доза чистого спирту на рік для людини, що не має проблем зі здоров’ям, становить 2 літри. Існують точні цифри щодо щоденного прийому спиртного: медики рекомендують споживати чоловікам на добу не більше 20 грам етанолу, а жінкам – не більше 15 грам. З огляду на, що в кожному виді випивки нерівний відсоток вмісту чистого спирту, безпечна доза алкоголю в день буде різна для різних алкогольних напоїв:

  • Вино – 1 келих (200 мл) для чоловіків, половина келиха (100 мл) для представниць слабкої статі. Завдяки вмісту в напої антиоксидантів, така доза не шкодить здоров’ю, а сприяє зміцненню імунітету, поліпшенню кровообігу і уповільнення процесів старіння.
  • Пиво – 2 склянки (500 мл) для представників сильної статі, 1 стакан (250 мл) для жінок. У помірній кількості пиво корисно для людей старше 40 років з метою профілактики серцево-судинних захворювань, діабету, остеопорозу. Для того щоб печінка здорової людини переробила стакан пінного напою, їй потрібно близько години часу. Тому прийом 250 мл пива необхідно розтягувати на 30-40 хвилин.
  • Шампанське – 2 келихи (300 мл) для чоловіків, 1 келих (150 мл) для представниць слабкої статі. Справжній напій нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і покращує травлення.
  • Горілка, коньяк і віскі – 2 чарки (100 грам) для представників сильної статі, 1 чарка (50 грам) для жінок. Такий обсяг спиртного нешкідливий для печінки, тому вона легко виведе етанол з організму.

Не існує нешкідливих доз алкоголю для вагітних і годуючих грудьми жінок – їм міцні напої строго заборонені. З обережністю слід споживати спиртне гіпертонікам і людям, що страждають хронічними захворюваннями, хворобами серця і шлунка. Їм прийом алкоголю необхідно погоджувати з спостерігає лікарем.

Якщо вживати безпечне кількість спиртного в день, то воно не завдасть істотної шкоди. Етанол в малих порціях сприяє розширенню судин і розрідженню крові, в результаті чого у людини покращується кровообіг і нормалізується артеріальний тиск. Але якщо випивати допустиму дозу алкоголю щодня, то здоров’ю буде завдано серйозної шкоди, відбудеться збій в роботі всіх систем організму.

Регулярний прийом спиртних напоїв дуже швидко призведе до розвитку у людини алкоголізму.

Як часто можна пити алкоголь?

Без шкоди для здоров’я алкоголь можна пити з перервами не менше ніж 2 дні. Таким чином, вживати спиртне слід не частіше 2-3 разів на тиждень. Такі середньостатистичні дані. Для людей, які вважають себе абсолютно здоровими, лікарі рекомендують не перестаратися, і хоча б 2 дні з 7 відмовлятися від розпивання міцних напоїв. Навіть пиво і вино дозволено не більше 4 разів на тиждень. Категорично заборонено змішувати різні види алкоголю. Бажано пити в діапазоні часу з 18:00 до 20:00 години. Саме в цей період організм добре засвоює алкоголь і виводить продукти його розпаду. Якщо в один з днів рекомендована порція спиртного була перевищена, то при його вживанні в наступний раз необхідно пам’ятати про це, і скоротити допустиму дозу.

Слід розуміти, що алкоголь низької якості завдасть шкоди організму, тому необхідно вибирати тільки якісні напої. Пиво треба брати свіже, розливне. Воно натуральне і не містить хімічних добавок, на відміну від пінного напою, що продається в скляних пляшках і бляшанках, яке через наявність в ньому штучних компонентів має довгий термін зберігання і приносить здоров’ю тільки шкоду. Вино має бути виготовлено з добірних сортів винограду. Завжди необхідно перевіряти терміни придатності спиртного. Людям з підвищеним тиском не рекомендується червоне вино, слід замінити його сухим білим винним напоєм.

Не останню роль відіграє закуска. Бажано поїсти перед прийомом міцного, щоб не дратувати стінки шлунка. Закушувати алкоголь потрібно обов’язково. Слід вибрати страви з риби і овочів. Заповнити організм вітамінами допоможуть фрукти. Від жирних, гострих і копчених закусок слід відмовитися. Запивати алкоголь можна тільки негазованими напоями – водою, компотами або натуральними соками. Рідина врятує організм від зневоднення, яке провокує етанол.

Важливо дотримуватися рекомендовані лікарями норми вживання алкогольних напоїв, інакше проблем зі здоров’ям, хто п’є людині не уникнути. Люди, що вживають алкоголь протягом кількох років, більше за інших схильні до хронічних і психічних захворювань. Практично всі алкоголіки страждають безпліддям. Якщо навіть у зловживає міцними напоями особистості народжується дитина, то у нього з народження спостерігаються відхилення в розвитку. Такий малюк може прожити дуже недовго або на все життя залишитися інвалідом.

Якщо людина часто п’є спиртне, то у нього прискорюються процеси старіння, зростає ризик розвитку онкології, виникають проблеми з серцем – тахікардія, серцева недостатність, гіпертонія. Постійно надходить в організм етанол призводить до спазмів судин і до утворення тромбів. Відбувається поступове збільшення показників артеріального тиску. Прийом лікарських засобів не допоможе, так як спирт повністю блокує їх дію. Тому нормалізувати артеріальний тиск можна тільки після повного виведення продуктів розпаду з організму. Більш того, взаємодія етанолу з медикаментозними препаратами спровокує найсильніші побічні реакції, які загрожують смертельним результатом. Якщо вчасно не зупинитися і не відмовитися від спиртного, то для людини неминучі такі наслідки, як інсульт та інфаркт. Оптимальний варіант – пити алкоголь тільки за святковим і вихідним дням, не забуваючи про допустимі дозах.

Ссылка на основную публикацию