Вівсяна дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки та результати

Вівсяна крупа в дієтичному харчуванні використовується протягом багатьох років і є одним з найбільш поширених продуктів для схуднення. Вона доступна, проста в приготуванні і має м’який приємний смак. При дотриманні основних правил за тиждень можна скинути до 3-5 кг.

Ця каша має цілу низку корисних властивостей і заслужено вважається засобом, дбайливо очищує організм. Завдяки високому вмісту клітковини харчові маси успішно очищають кишечник від покладів токсинів, що дозволяє нормалізувати травлення, поліпшити загальний стан і активізувати схуднення.

Користь вівсяної крупи

Одна з переваг – низький глікемічний індекс. Вона дає енергетичний запас за рахунок вуглеводів, але так як ці вуглеводи відносяться до складно засвоюваним, вони не піднімають рівень цукру крові стрімко.

Сечостатева, опорно-рухова, серцево-судинна, травна, ендокринна, нервова – для кожної з цих систем вживання вівса позначається позитивно і укрепляюще.

  1. Високий вміст клітковини виконує функцію «йоржика» для кишечника, евакуюючи поклади шлаків. Шлаки не дають засвоюватися багатьом вітамінами та мінералами з споживаної їжі, що спричиняє збільшення порцій – таким чином організм намагається побороти дефіцит необхідних елементів. Клітковина вівса надає очищаючу дію на слизову кишкових петель і тим самим активізує засвоєння мікроелементів і вітамінів.
  2. Полімерний вуглевод, що утворюється при варінні крупи з вівса, в формі слизу обволікає поверхню кишечника. Це створює оптимальні умови для життя і розмноження корисних біфідобактерій. До того ж присутність цієї слизу викликає активне скорочення гладких м’язів шлунково-кишкового тракту, що прискорює евакуацію неперетравлених частинок їжі і не дає їм застоюватися в просвітах кишечника з появою гнильних зон.
  3. Наявність вітаміну В сприятливо діє на роботу нервової системи, знижує руйнівну дію від стресів. Його наявність є обов’язковим для успішного функціонування імунної системи.
  4. Фосфор і кальцій сприяють тому, що кістки і зуби стають міцними, здоровими, служать профілактикою остеопорозу і дозволяють зберегти густе волосся.
  5. При вегетосудинної дистонії, захворюваннях серця або патологіях судин цей продукт поставляє залізо і перешкоджає виникненню анемії.
  6. У вівсянці міститься йод, який добре позначається на роботі щитовидної залози і сприяє розумовим процесам.
  7. Вітаміни А і Е роблять шкіру гладкою, рівною, позбавляють від гіперпігментації і сприяють омолодженню.
  8. Наявність калію і магнію зміцнює серцевий м’яз, усуває судомні явища і знижує явище м’язової втоми.
  9. Овес має виражену антиоксидантну дію і перешкоджає появі вільних радикалів.

При ознайомленні з дієтою на вівсяної каші важливо розуміти, що каша з крупи і пластівців відрізняються за властивостями.

Вівсяна каша готується з цільних зерен вівса. Вона вище за калорійністю, довше засвоюється організмом, процес її приготування триваліше. Але корисних речовин в зернах зберігається більше і відчуття насичення після неї зберігається на більш тривалий період.

Для того, щоб зберегти максимальну кількість бета-глюканов (одних з найбільш корисних речовин вівса), необхідно відварювати крупу на повільному вогні при періодичному помішуванні. Каша повинна бути однорідної консистенції. Якщо вона перетворилася в тягучу слизову субстанцію, потрібно накрити каструлю кришкою і почекати ще 3-5 хвилин. З правильним приготуванням каші відмінно справляється мультиварка.

Очищення організму перед дієтою

Перед курсом вівсяної дієти необхідно провести очистку із застосуванням спеціального рисового відвару. Готуватися він так: ввечері 4 ст. л. рису заливають 1 л холодної води і настоюють протягом ночі. Вранці приготовлену суміш потрібно варити 1 годину на самому повільному вогні до консистенції киселю. Після охолодження натщесерце випити 200 мл цієї рідини і більше нічого не пити і не їсти 4 години.

Після такого очищення можна приступати безпосередньо до дієти.

Меню

Всі варіанти дієт на вівсяної каші об’єднує одне – в їх основі лежить вживання вівсяної каші. Прийоми їжі розбиті на 5-6 раз з приблизно однаковими інтервалами.

Після основного прийому їжі пити воду або чай без цукру можна тільки через півтори години. Добовий об’єм рідини: 2-3 літри чистої води і зеленого чаю без меду і цукру.

На 3 дні

Друга назва цієї монодієти – «розвантажувальна». Все 3 дні не можна їсти нічого, крім вівса у вигляді каші, печива або пластівців. Більше ніякі продукти не входять в раціон, перекушування теж заборонені.

За 3 дня вівсяної дієти відбувається глибоке очищення травної системи і зниження рівня холестерину.

Повторювати такий триденний курс можна раз на місяць.

На 5 днів

Витримати таку жорстку дієту досить складно, оскільки харчування дуже одноманітне і відчуття голоду стає відчутним з другого дня. Весь раціон складається з 1250 р вівсяної каші (вказана вага готового блюда), поділеної на 5 прийомів.

За цей період можна стати легше на 4 – 5 кг. Оскільки в ході експрес-схуднення йде різке обмеження організму в їжі, то застосовувати його можна у виняткових випадках, наприклад, напередодні важливих подій.

Повторювати п’ятиденний вівсяну експрес-дієту слід не частіше 1 разу на 6 місяців.

На тиждень

У цьому варіанті перелік продуктів дієти доповнюється молокопродуктами, фруктами і овочами. Запивати їжу під час їжі не варто. Пити чай можна тільки через 30 хвилин після закінчення трапези. Проводити вечерю пізніше, ніж за 3 години до сну, не бажано.

Схил наближається до позначки 5 кг за тиждень.

понеділок

  • Сніданок і вечеря: каша з основного компонента.
  • Обід: каша і натуральний йогурт.
  • Вечеря: вівсянка і стакан біокефіру.

Вівторок

  • Сніданок: каша і? яблука.
  • Обід: вівсянка, 100 г салату з моркви і капусти.
  • Вечеря: вівсянка.

середа

  • Сніданок: каша з основного продукту на знежиреному молоці.
  • Обід: вівсянка.
  • Вечеря: вівсянка і стакан кефіру.

четвер

  • Сніданок: вівсянка.
  • Обід: овочевий салат, вівсянка на знежиреному молоці.
  • Вечеря: каша з вівса і стакан біокефіру.

п’ятниця

  • Сніданок: вівсянка і? апельсина.
  • Обід: яблуко, вівсяна каша, 100 г капустяно – морквяного салату.
  • Вечеря: 50 г распаренного чорносливу і вівсянка.

субота

  • Сніданок: яблуко і вівсяна каша на знежиреному молоці.
  • Обід: 100 г овочевого салату і вівсянка на молоці.
  • Вечеря: каша і склянка кефіру.

Неділя

  • Сніданок: вівсяна каша з молоком і бананом.
  • Обід: 1 яблуко, вівсянка на молоці, 100 г овочевого салату.
  • Вечеря: вівсянка і стакан кефіру.

На 10 днів

Рекомендується поступове входження в дієтичний раціон зі зменшенням жирної і білкової їжі. Підготовчий період до цієї вівсяної дієті для схуднення краще провести протягом декількох днів.

Список дозволених до вживання продуктів виглядає так:

  • фрукти (цитрусові, ківі, яблука, абрикоси, персики);
  • ягоди (вишні, черешні, смородина, аґрус, малина, полуниця, сливи);
  • овочі (огірки, помідори, капуста, перець, кабачки, баклажани, буряк);
  • сухофрукти (не вивареним в сиропі);
  • листова зелень;
  • знежирені молочні продукти (кефір, ряжанка, молоко, йогурт);
  • всі горіхи, крім арахісу.

На сніданок, обід і вечерю потрібно їсти порцію вівсянки (200 г) і овочів або фруктів (100- 150 г). Крім цього, можливі ланчі і полуденок у вигляді одного фрукта або чашки чаю з жменею сухофруктів (горіхів).

За 10-ти денний курс можна позбутися від 5-8 кг.

На 14 днів

У цьому варіанті вівсяної дієти для схуднення поєднуються базова крупа і стандартні для нашої культури супи. Він ідеальний для тих, у кого травлення дає збої без перших рідких страв.

За півгодини до сніданку потрібно випивати 1 ч. Л. масла насіння льону і тільки потім приступати до трапези.

Сніданки і вечері цієї дієти складаються з вівсянки без масла і цукру, а на обід завжди готується овочевий суп або овочевий бульйон. Іноді його можна замінити холодником, приготовленої на сироватці без додавання солі. Супи забезпечують достатній обсяг їжі без зайвих калорій і це дозволяє обмежити загальну добову калорійність.

За 2 тижні при такому харчуванні можна схуднути на 10 кг, а повертатися до такого курсу можна вже після 2-х місяців.

На місяць

Для організму занадто складно такий тривалий період обходитися єдиним продуктом, тому в цьому варіанті вівсяної дієти є свої нюанси. Весь курс ділиться на 2 етапи:

  1. Строгий період триває один тиждень і має на увазі сніданки, обіди та вечері, що складаються з порції вівсянки на воді і склянки знежиреного молока.
  2. Другий період триває з 8-го дня до завершення. До продуктів, дозволеним раніше, приєднуються фрукти і овочі. Порція рослинної їжі повинна становити 200 м

Після завершення дієти не потрібно різко повертатися до колишнього типу харчування. Краще робити це поступово, вводячи в раціон м’ясо, рибу, випічку і солодощі.

За місяць даного раціону можна стати легше на 5-15 кг, в залежності від початкової ваги.

на пластівцях

Процес підготовки пластівців з вівса займає кілька етапів, обов’язковий етап – пресування суцільних зерен.

Існує багато сортів пластівців, що відрізняються за часом приготування і ступеня обробки. Загальний принцип такий: чим менше часу, за інструкцією, відводиться для варіння, тим менше користі в пластівцях, оскільки вони попередньо були не тільки пропарені, а й прожарюють при високих температурах, при яких руйнується більшість корисних речовин. Зате прожарювання дозволяє звести до мінімуму час, присвячене приготуванню їжі.

Під час схуднення за допомогою пластівців організм відчуває дефіцит надходження жирів, тому дотримуватися цю дієту довше 10-ти днів не варто, так як це може негативно позначитися на самопочутті. Тим паче результати схуднення за 10 днів порадують: зазвичай вдається скинути до 7 кг. Повернутися до вівсяної дієті на пластівцях рекомендовано не раніше, ніж через 3 місяці.

Основними перевагами виступають ефективність і простота такого типу харчування, оскільки легшого в приготуванні страви для схуднення не знайти.

Як правильно готувати пластівці для схуднення

Для дієтичного харчування не підходить каша, яка містить сіль і масло. Існує ряд правил, яких слід дотримуватися при приготуванні, щоб забезпечити ефективне схуднення.

  1. Попереднє замочування. У складі вівса міститься специфічна речовина – фітинової кислота. Вона послаблює здатність кишкового епітелію до всмоктування корисних мікроелементів. Для того, щоб нівелювати її вплив, сухі пластівці потрібно попередньо замочити в очищеній воді. Якщо зробити це ввечері, то до ранку вони разбухнут і будуть готові до відварювання. До того ж попереднє розмочування скорочує час термообробки до стадії готовності, що допомагає зберегти в каші максимум корисних вітамінів і елементів. Якщо ж залишити пластівці у воді на добу, то природні процеси бродіння размягчат і повністю підготують суміш до вживання без необхідності термічної обробки. В цьому випадку помітно покращуються смакові властивості, оскільки розкривається природна солодкість вівсянки.
  2. Запарювання. Для цього необхідний термос або термопосуду, добре зберігає температуру. Пластівці необхідно залити окропом і запарювати не менше 8-ми годин.

Меню

День 1

  • Сніданок: пластівці.
  • Ланч: чашечка зеленого чаю без цукру, 5 ядер горіха.
  • Обід: пластівці з додаванням чайної ложки натурального меду.
  • Полудень: порція листової зелені.
  • Вечеря: пластівці,? склянки ягід (свіжих або розморожених).

день 2

  • Сніданок: пластівці.
  • Ланч: 1 стакан біокефіру.
  • Обід: пластівці з 1 ч. Л. натурального меду.
  • Полудень:? частина будь-якого великого цитруса, чашечка зеленого чаю без цукру.
  • Вечеря: пластівці з 2-ма чорносливу, 2 шт. кураги і 1 сушеним інжиром.

день 3

  • Сніданок: пластівці.
  • Ланч: натуральний йогурт.
  • Обід: пластівці з 1 ч. Л. натурального меду.
  • Полудень: 1 великий цитрус або 2 ківі, несолодкий зелений чай.
  • Вечеря: пластівці з додаванням жмені чорного родзинок.

день 4

  • Сніданок: пластівці.
  • Ланч: стакан біокефіру.
  • Обід: пластівці з 1. л. натурального меду.
  • Полудень: помідор або огірок.
  • Вечеря: пластівці, 1 яблуко.

Далі меню цих днів повторюється. У разі, якщо почуття голоду стає складно стерпним, можна трохи збільшувати порцію каші.

Обов’язково необхідно звертати увагу на обсяг рідини, що випивається і намагатися, щоб він був не менше 2,5 л. Під час їжі вівсянку не можна запивати водою, це можна зробити тільки через півгодини після трапези.

На вівсяних висівках

Для всіх, хто зацікавлений в ефективному схудненні, висівки будуть ідеальним варіантом завдяки вмісту в них розчинних волокон і білків. Вони являють собою зернові оболонки вівса. Їх користь полягає в наступному:

  • по-перше, ці волокна здатні вбирати рідину, в 25 разів перевищує їх обсяг. Цю рідину вони вбирають в основному в шлунку, забезпечуючи відчуття ситості. Через збільшення обсягу харчової маси травлення починає працювати активніше, моторна функція кишечника активізується;
  • по-друге, висівки є чудовим природним абсорбентом. Вони виводять з організму більшість радіонуклідів і важких металів, продукти розпаду і зайві калорії. Тому даний засіб корисно не тільки для схуднення, але і для здоров’я в цілому. Його застосування бажано для людей, які живуть в місцях з неблагополучною екологічною обстановкою.

Вживаючи висівки, можна швидко помітити позитивні зміни шкіри і волосся, стабілізацію кров’яного тиску і позбавлення від шкідливого холестерину.

Придбати висівки можна або в аптеках, або в супермаркетах. Ще один варіант – інтернет-замовлення на сайтах здорового харчування.

Як правильно вживати

  1. Перед застосуванням необхідну кількість продукту потрібно залити окропом і дати настоятися протягом 20-30-ти хвилин, а після цього зайву воду злити.
  2. Ще один варіант передбачає розмочування в молоці, кефірі або йогурті.
  3. З’їдати добову норму висівок потрібно в першій половині дня, за сніданком і обідом.
  4. У добу можна з’їдати не більше 30-ти грамів висівок.

Дієтологи стверджують, що є висівки в сухому вигляді не потрібно – це не дасть ефекту схуднення.

Меню на 14 днів

На такий вівсяної дієті легко можна позбутися від 3-х кг небажаного ваги.

Дозволено вживати:

  • каші;
  • супи;
  • рибу і морепродукти;
  • нежирне м’ясо;
  • овочі;
  • фрукти (крім бананів і винограду);
  • молокопродукти з мінімальним відсотком жирності.

Пити можна воду, чорний або зелений чай, компоти, настої сухофруктів. Важливо забезпечити надходження рідини в обсязі 2-3-х літрів.

Вранці натщесерце потрібно з’їдати 1 ч. Л. попередньо запарених висівок, а сніданок проводити через 3 години. Через годину після сніданку з’їсти ще 1-2 ч. Л. висівок і обідати через 2 години.

Повторно повертатися до такої методики можна через місяць.

Меню на місяць

Такого виду вівсяної дієти для схуднення можна дотримуватися навіть до 3-х місяців, тому що він не передбачає відмови від білків, жирів або вуглеводів. Потрібно дотримуватися принципів здорового харчування, уникати занадто жирної, смаженої, копченої або пересоленої їжі. Якщо злегка зменшити звичні порції, то схуднення піде швидше.

Курс ділиться на 2 етапи:

  1. 1-а і 2-й тиждень. Вранці натщесерце потрібно випивати таку суміш: 1 ч. Л. висівок, 1 ч. л. натурального меду і 1 ст. л. яблучного оцту. Це все розмішати в склянці теплої води і випити за півгодини до сніданку. В обід до супу додавати 1 ч. Л. висівок.
  2. Починаючи з 3-го тижня до кінця дієти. Зберігати прийом ранкової суміші, а частку висівок, що додаються до супу, збільшити до 2-х ч. Л.

Протипоказання

  • Непрохідність кишечника;
  • спастичні запори;
  • період після сильного харчового отруєння;
  • гастрит;
  • холецистит;
  • панкреатит.

На киселі з вівса

Ще один засіб для схуднення – вівсяний кисіль. Наявність в складі киселю такого речовини, як бета-глюкан, є причиною не тільки швидкого схуднення, але і методом боротьби з діабетом. Цей продукт вибірково знижує рівень поганого холестерину, не впливаючи при цьому на хороший холестерин.

Схуднення відбувається перш за все за рахунок очищає дії і ослаблення апетиту.

Цей тип схуднення розрахований на 1 місяць. За цей час вдається знизити свою масу приблизно на 10 кг.

Існує кілька варіантів рецепта приготування такого киселю.

Варіант 1

Цей варіант – найшвидший і підходить для тих, хто не має в своєму розпорядженні великою кількістю вільного часу.

Складові:

  • овес – 2 ст. л .;
  • висівки пшениці – 2 ст. л .;
  • жито – 2 ст. л.

Всі компоненти потрібно подрібнити в кавомолці, залити 1 л очищеної води і довести суміш до кипіння на самому повільному вогні. Варити ще 10 хвилин під закритою кришкою.

Потім ємність поставити в теплому місці і настоювати 2-3 години. По закінченню цього часу суміш потрібно процідити, суху частину відкинути, а рідина – вживати.

Варіант 2

Складові:

  • крупа вівса – 1 стакан;
  • вода – 1 літр.

Вівсяну крупу попередньо промити в проточній воді.

Крупу і 1 л води помістити в каструлю і варити 4 години повільному вогні. У міру википання рідини додавати воду невеликими порціями. Коли овес буде зварений, потрібно процідити його від рідини і ретельно протерти, а потім знову з’єднати з рідиною.

варіант 3

Складові:

  • вівсяна крупа – 1 склянка;
  • знежирене молоко – 1 стакан;
  • вода – 2 склянки.

Овес перемолоти в кавомолці, додати молоко і воду. Довести суміш до кипіння, вимкнути вогонь і настояти півгодини.

Консистенція цього киселю густіша, ближче до каші, тому він може стати варіантом сніданку.

Після 5-ти годин зберігання кисіль втрачає більшість корисних речовин, тому зберігати його довше недоцільно.

Суть методу полягає в тому, щоб замість сніданку і вечері випивати порцію киселю, а перед обідом – приймати половину порції для того, щоб частково вгамувати голод. Крім цього на обід можна з’їсти одне з перерахованих страв:

  • м’ясо курки;
  • овочевий салат;
  • сир з фруктами;
  • риба з овочами.

На полуденок підійдуть фрукти, найкраще – грейпфрути або інші цитрусові.

Повторювати такий курс вівсяної дієти можна не частіше, ніж раз на півроку.

Протипоказання

  • Індивідуальна непереносимість глютену злакових;
  • ниркова недостатність;
  • патології печінки;
  • дискінезія жовчного міхура.

Білково-вівсяні дієти

Ця група дієт на вівсяної каші характеризується наявністю двох основних компонентів: вівсянкою і білкової складової.

Незважаючи на різні інгредієнти, механізм схуднення в цих дієтах подібний: надходження в організм вуглеводів і протеїнів поряд з урізанням жирної їжі.

Вівсяна дієта на молоці

Такий тип харчування прекрасно підходить тим, хто активно займається різними видами спорту або виконує важку фізичну роботу, оскільки вівсянка і протеїни молока сприяють зниженню стомлюваності і відновлення м’язових тканин.

Схуднення за допомогою молочної вівсянки займає 37 днів. За цей час вдається досить легко позбутися від 10-ти до 14-ти кг.

Курс складається з двох частин:

  1. Перший тиждень. За день потрібно з’їдати 5-7 порцій молочної каші. На цьому етапі раціон не можна нічим доповнювати, навіть продуктами на основі вівса. Загальний добовий калораж не повинен перевищувати 1000-1200 ккал.
  2. Наступні 30 днів. 3 рази на день (сніданок, обід і вечеря) – вівсянка на молоці. Додаються ланчі в вигляді? чашки фруктів і ягід і полуденок у вигляді такої ж кількості овочів. Два рази на тиждень на тарілці повинен бути присутнім невеликий шматочок курячої грудки або риби. Калорійність всіх страв за день не повинна перевищувати 1300 ккал.

Дозволені фрукти і овочі наступні:

  • ягоди;
  • яблука;
  • персики;
  • грейпфрути та апельсини;
  • ківі;
  • абрикоси;
  • виноград;
  • морква;
  • листовий салат;
  • болгарський перець;
  • шпинат;
  • кріп;
  • базилік.

Після завершення схуднення потрібно поступово зменшувати кількість з’їдається каші. Можна залишити її для сніданків, відстежуючи при цьому, щоб жири в раціоні були обмежені. Тоді результати схуднення залишаться незмінними протягом тривалого періоду.

Застосовувати повторно цю дієту дозволено не раніше, ніж через півроку.

Сирно-вівсяна

Знежирений сир можна їсти, абсолютно не побоюючись за фігуру. Тому поєднання цих двох продуктів не тільки забезпечує тривале відчуття насичення, але й змушує кілограми щодня танути. Повний курс цього варіанту дієти на вівсяної каші становить 7-10 днів, за які маса може зменшитися на 3,5-6 кг.

Сніданки традиційно складаються з вівсяної каші, звареної на воді. В обід до порції вівсянки покладається 150 г сиру з низьким вмістом жиру і 2 шт. чорносливу. Раз в 3 дня в обід потрібно вживати 300-400 г свіжих овочів без термічної обробки (наприклад, помідорів чи огірків).

За добу необхідно випивати хоча б 2 л чистої води. В обід можна дозволити собі чашечку зеленого чаю без цукру або меду.

У зв’язку з тим, що такий тип харчування є досить одноманітним, дієтологи настійно рекомендують після 5-го дня додавати невеликий обсяг кисломолочних молокопродуктів (кефір, ряжанка, тан або йогурт).

Вдаватися до застосування цієї дієти можна з періодичністю раз в 3 місяці.

Яєчно-вівсяна

Незважаючи на те, що смак продуктів на такій дієті не потішить різноманітністю, темпи схуднення надихають: за 7 днів, для яких розрахований цей курс вівсяної дієти для схуднення, можна отримати схил в 6-7 кг. При цьому одна з основних характеристик – відсутність голоду, так як крупа і яйця досить поживні. Ще одна перевага – можливість взяти з собою на роботу або в поїздку відварені яйця і запарити в чашці вівсянку, що дозволяє худнути таким чином в будь-який час, не чекаючи відпустки.

Щоденне меню виглядає наступним чином:

  • Сніданок: порція пластівців і куряче яйце, зварене круто.
  • Обід: порція пластівців і 2 курячих яйця, зварених круто.
  • Вечеря: порція пластівців.

Дозволено організувати полуденок за бажанням в складі 2-х яєць або? порції пластівців.

Питний режим складається виключно з наслідках напоїв. Основне правило: не запивати їжу, пити тільки через 30 хвилин після їжі або пізніше.

Важливо звернути увагу на той факт, що рясне присутність в раціоні яєць може спровокувати роздратування шкіри. Тому, якщо раніше спостерігалися висипу або лущення від яєць, краще скористатися іншим типом харчування.

Повторне використання дієти передбачено по закінченню 5-ти місяців.

Комбіновані типи вівсяних дієт

Вівсяно-гречана

Обидві крупи відносяться до вуглеводів і характеризуються наявністю великої кількості харчових волокон, на перетравлення яких в шлунку витрачається багато часу. Це пояснює, чому після гречки і вівсянки довго не хочеться їсти.

Для цього курсу обидві каші не можна варити, можна тільки попередньо запарювати окропом. На запарювання потрібно відвести 3-4 години.

Весь день можна їсти обидві крупи в рівних пропорціях, не обмежуючи себе за кількістю прийомів їжі. Солити їх можна, так само, як і додавати масло.

Різноманітність напоїв представлено зеленим і чорним чаєм, відваром шипшини, трав’яними настоями, кава і кефіром. Крім цих напоїв необхідно вживати більше 2-х літрів чистої води без газу.

Вівсянка і гречка надає прекрасне очищає дійство. Однак, разом з шлаками і токсинами з організму активно виносяться і корисні речовини. У зв’язку з цим тривалість дієти вкрай нетривала: від 3-х до 5-ти днів. Втрата ваги за цей час становить 4-7 кг в залежності від початкових показників. Застосовувати її повторно раніше, ніж через 5 місяців, не варто.

Рисово-вівсяна

Крім схуднення, така вівсяна дієта обіцяє глибоке очищення кишечника. Деякі автори називали її «косметичної», тому що вона вкрай благотворно впливає на стан шкірних покривів і волосся. Тривалість курсу становить 30 днів. За цей період можна схуднути на 12-20 кг.

Перед початком такого схуднення обов’язково повинна бути проведена очистка за допомогою рисового киселю.

Перший тиждень передбачає щоденні сніданки з рисового киселю, приготованого таким чином: 4 ст. л. рису замочується в літрі води, а вранці набряклі зерна варяться годину на мінімальному вогні. Необхідно випити чашку такої суміші і не їсти нічого протягом 5-ти годин. На обіди і вечері краща їжа з невеликим вмістом жирів і вуглеводів. За 5 годин до сну потрібно припинити вживання будь-яких продуктів і напоїв. Виняток робиться лише для води.

Наступний тиждень присвячена вівсянці, з якої будуть складатися сніданки, обіди та вечері. Якщо такий строгий раціон насилу переноситься, то на ланч і полуденок можна з’їдати по фрукту.

У чергуванні таких рисових і вівсяних тижнів полягає суть даної дієти.

Оскільки обмеження всіх необхідних харчових елементів в раціоні досить серйозні і тривалі, то повторювати цю дієту частіше, ніж раз на півроку, суворо заборонено.

Вівсяно-яблучна

Головна характеристика – насиченість раціону великою кількістю клітковини. Плюс до цього, що містяться в яблуках пектини допомагають не тільки очистити шлунково-кишкового тракту, а й знизити рівень поганого холестерину.

З раціону виключаються цукор, масло і сіль.

Щоденне меню повинно бути таким:

  • Сніданок: порція каші і яблуко.
  • Ланч: пара яблук.
  • Обід: те ж, що вранці.
  • Полудень: овочевий салат, приправлений рослинним маслом, пара ягід чорносливу.
  • Вечеря: той же, що вранці.
  • Перед сном: стакан біокефіру.

Максимальний термін такого харчування – 10 днів. Схил за цей час може скласти 8-10 кг, а при бажанні повторити цю методику можна через місяць.

Кефіру вівсяна

Перед цим типом схуднення обов’язково потрібно провести підготовчий етап, який займає 2-3 дні. В ході підготовки організм поступово звикає до радикальної зміни раціону. Підготовка полягає в наступних діях:

  • кожен день зменшувати звичні порції в 2 рази;
  • поступово вивести сіль з складу продуктів, оскільки вона заважає видаленню зайвої ваги;
  • поступово відмовитися від їжі, багатої жирами;
  • провести очистку за допомогою ранкового прийому рисового киселю.

Якщо всі ці заходи дотримані, то сміливо можна приступати безпосередньо до коригуючого вага харчуванню.

Щоденний раціон вівсяної дієти для схуднення складається з 1 літра знежиреного кефіру і 800 г готових пластівців. Пластівці можна сластить або солити. Один раз в день до них можна додавати 1-2 ч. Л. натурального меду. Класти мед в гарячу кашу не можна, так як під дією високих температур руйнуються його корисні ферменти.

Останню трапезу проводити пізніше, ніж за 2 години перед сном, не варто.

Пиття повинне бути рясним. Дозволена вода і всі напої, що не містять цукрів і солі. Головне правило – не пити відразу після трапези, необхідно почекати мінімум 30 хвилин.

Термін даної методики – від 1-го дня до тижня. Максимальна схуднення – приблизно 5 кг.

Прямим протипоказанням є виразка шлунка.

Повторний курс можна застосувати вже через місяць.

Вівсяно-фруктова

Фрукти складають половину цього раціону, тому таке схуднення прекрасно підходить тим, хто небайдужий до солодощів. Курс розрахований на 10 днів, за цей термін можна схуднути від 5 до 10 кг.

Порції каші повинні бути невеликими, їх необхідно їсти 3-4 рази на день. Фрукти можна їсти окремо, а можна додавати при варінні в гарнір. Разова порція фруктів не повинна бути більше 250-ти грамів.

Гарнір готується на воді, додавати цукор, мед, сіль або масло не можна.

За фруктам також можуть бути встановлені обмеження. Так, в цьому раціоні не використовуються наступні фрукти:

  • хурма;
  • банани;
  • диня;
  • виноград;
  • манго;
  • авокадо.

За добу обов’язково випивати близько 2 л води. У цей обсяг може входити не тільки фільтрована вода високої якості, але і трав’яні чаї з ромашки, меліси, материнки і чебрецю.

Щоденне меню виглядає так:

  • Сніданок: вівсянка з сухофруктами, трав’яний чай без цукру.
  • Ланч: фруктовий салат з додаванням гарбузового насіння.
  • Обід: вівсянка з гарбузом і 1 ч. Л. натурального меду, посипана зернами кунжуту, трав’яний чай.
  • Полудень: чашка біокефіру і зелене яблуко.
  • Вечеря: вівсянка з ягодами годжі і 120 г сиру з низьким вмістом жиру.

Повторно вдаватися до цієї дієти можна не частіше 1 разу на 2 місяці.

рецепти

Вівсяне печиво без борошна, масла і яєць

Складові:

  • 350 г крупи вівса;
  • 2 яблука;
  • ? ст. л. меду;
  • 2 склянки кефіру.

Змішати кефір з вівсянкою. Повинна вийти не дуже рідка кашка. Потім її потрібно відставити для розбухання на 30 хвилин.

Натерти на крупній тертці яблука і додати до загальної суміші. Туди ж додати мед і корицю і ретельно все перемішати.

Деко застелити папером для випікання і змоченими руками викласти на нього сформовані тонкі печива.

Випікати півгодини при температурі 200 ° С.

Печиво «Рапсодія Шотландії»

Складові:

  • 700 г пластівців вівса;
  • 2 яйця курячі;
  • 2 лимона середнього розміру;
  • 200 г родзинок без кісточок (кишмиш);
  • 2 яблука;
  • 1 ч. Л. соди;
  • 30 г цукру ванільного;
  • 100 г вершкового масла;
  • 150 г цукру.

Обдати лимони окропом і акуратно зняти цедру без білої частини. З решти лимонів вичавити сік.

Збити до появи піни 2 яйця, додати до них 2 ст. л. цукру, ванільний цукор і гашене соком лимона соду. Повторно збити. Додати туди пластівці, перемішати і дати настоятися півгодини.

Яблука натерти на дрібній тертці і додати в тісто, після чого вимісити його руками.

Масло вершкове натерти на дрібній тертці, додати до суміші і вимішати, як фарш. Туди ж додати цедру, зняту з лимонів і знову добре вимісити.

Деко застелити пергаментом. Мокрими руками зробити кульки, злегка віджавши перед цим тісто від зайвої рідини. Викладати кульки на деко і приплющує їх, щоб вийшли круглі коржі. Зверху деко накрити ще одним листом пергаменту, щоб верхня частина печінки не підгорає.

Помістити деко в духовку, розігріту до 180-200 ° С і випікати протягом 20-25 хвилин.

котлетки дієтичні

Складові:

  • ? склянки вівсяної муки;
  • ? склянки окропу;
  • 1 зубок часнику;
  • 1 цибулина;
  • кріп або петрушка.

Борошно змішати з окропом і залишити для настоювання на 20 хвилин.

Цибуля, часник і зелень дрібно нарізати і змішати з борошном. Посолити, але як можна менше. Консистенція суміші повинна бути рідкуватий.

З цього фаршу формувати котлетки і викладати на контейнер для приготування на пару в мультиварці. За півгодини в режимі «Варка» дієтичні котлетки будуть готові.

запіканка

Складові:

  • 2 склянки вівсянки, подрібненої в кавомолці;
  • 2 склянки знежиреного теплого молока (можна козячого);
  • 1 ст. л. натурального меду;
  • для начинки: яблука чи груші.

Спочатку всі інгредієнти потрібно ретельно перемішати і відставити для набухання на півгодини в тепле місце. Потім викласти все в форму. Випікати можна як в духовці, так і в мультиварці від півгодини до 45 хвилин.

дієтичний торт

Складові:

  • 1,5 склянки борошна з вівса;
  • 2 склянки натурального йогурту або біокефіру;
  • 1 куряче або 4 перепелиних яйця;
  • щіпка кориці;
  • 2 ст. л. натурального меду;
  • розпушувач для тіста;
  • фрукти для начинки.

Змішати борошно і корицю. Окремо збити яйце і мед, додати туди ж йогурт або кефір і влити до борошна з корицею. Тісто виходить досить рідке. Його потрібно вилити на деко, застелене пергаментом. Тісто рівномірно розподілити по всій поверхні дека і помістити його в духовку. Випікати приблизно 20 хвилин, після чого готовий корж розрізати на кілька частин. Кожну частину намазати йогуртом або кефіром, викласти фрукти і покласти коржі один на одного. Дієтичний соковитий тортик готовий!

Вихід з дієти

Вихід повинен бути поступовим, щоб уникнути різкого набору ваги і стабілізації темпу метаболізму. У перший день до раціону дієти можна додати кілька фруктів, в другій – жменю горіхів, в третій – порцію овочевого рагу, і так далі. Збільшення калорійності має відповідати 20-ти ккал за день. Якщо докучає голод, то можна випити склянку біокефіру або з’їсти яблуко.

За 2 тижні таким чином можна повернутися до звичайного типу харчування.

Протипоказання

Оскільки вівсянка є глютенсодержащие, то вона категорично заборонена людям з целіакію (непереносимістю глютену). Також вона не підходить тим, у кого є проблеми з засвоюванням кальцію.

Ссылка на основную публикацию