Таблиця часу виведення алкоголю з організму для автомобілістів

Тверезість – головна умова можливості керування транспортним засобом. Уже кілька років за водіння в стані алкогольного сп’яніння передбачено кримінальне покарання. Автовласники стали уважніше ставитися до цього питання. Кожен водій знає, наскільки серйозні наслідки можливі. Уникнути бесіди з співробітниками ДІБДР і інших неприємних ситуацій допомагає точний розрахунок часу, за яке перетравиться в організмі алкоголь. З цією метою використовують таблицю із зазначенням часу виведення алкоголю з організму при заданій масі тіла споживача, дозі випитого спиртного з урахуванням його фортеці, для автомобілістів це особливо актуально.

Крім таблиць існують більш точні інструменти – алкогольний калькулятор і алкотестер. У всіх методах до часу додають додаткові 1-2 години.

ступінь сп’яніння

Ступінь сп’яніння підрозділяється на кілька категорій.

ступінь сп’яніння рівень проміле рекомендації водіям
Легка 1 – 2 Спиртовмісні компоненти досить швидко вивітрюються, але їхати не можна
Середня 2 – 3 Сідати за кермо не можна
важка 3 – 4 Сідати за кермо забороняється. Справитися з інтоксикацією організму допоможуть спеціальні медичні препарати
алкогольна кома понад 4 Стан смертельно небезпечно. Рекомендовано спостереження фахівцями в умовах клініки.

Доза алкоголю, допустима в крові водія без пред’явлення штрафу або залучення до іншої відповідальності, – це показник, що не перевищує 0,2 проміле.

Фактори, що визначають час виведення алкоголю

Концентрація в крові і швидкість виведення алкоголю з організму багато в чому залежить від віку, статі, індивідуальних особливостей людини.

Існують фактори, враховуючи які можна сприяти прискоренню або уповільнення цього процесу. В першу чергу, це кількість, яке випив чоловік. Чим більше алкоголю потрапило в організм, тим більше часу йому знадобиться для його виведення. По-друге, міцність алкогольних напоїв різна, тому і тривалість їх виведення з організму буде різною. Чим вище міцність напою, тим більше часу знадобиться на виведення.

Серед суб’єктивних факторів, що впливають на ступінь сп’яніння, тривалість переробки алкоголю, слід брати до уваги такі:

  • вага споживача: чим більше вага, тим швидше організм впорається з виведенням алкоголю з крові;
  • вік: у молодих людей метаболізм швидше, у літніх часто є захворювання, тому чим молодша людина, тим швидше вивітриться етиловий спирт;
  • наявність захворювань і стан імунітету;
  • частота розпивання спиртних напоїв;
  • емоційний стан: збудження сприяє швидкому сп’янінню і в більшій мірі, ніж при спокійному стані.

Дія на організм оцінюється також в залежності від часу прийняття. Якщо напій був випитий швидко, то сильна ступінь сп’яніння неминуча. Беручи той же обсяг алкоголю, але довго і помірними порціями, людина п’яніє помірно.

Таблиця виведення спиртного з організму

Таблиця містить приблизні показники тривалості виведення з організму алкоголю в годинах і хвилинах. З огляду на дані таблиці, можна розрахувати час, після закінчення якого допустимо сісти за кермо транспортного засобу після алкогольного сп’яніння. Для впевненості краще додати до значення 1 – 2 год., Таким чином можна гарантувати повне виведення етилового спирту.

В позначенні 12 (34) перше число 12 означає кількість годин, друге 34 – хвилин.

Вага людини /

напій

60 кг 70 кг 80 кг 90 кг 100 кг
Пиво 4% (100 г) 0 (35) 0 (30) 0 (26) 0 (23) 0 (21)
Пиво 4% (300 г) 1 (44) 1 (29) 1 (18) 1 (10) 1 (03)
Пиво 4% (500 г) 2 (54) 2 (29) 2 (11) 1 (56) 1 (44)
Пиво 6% (100 г) 0 (52) 0 (45) 0 (39) 0 (35) 0 (31)
Пиво 6% (300 г) 2 (37) 2 (14) 1 (57) 1 (44) 1 (34)
Пиво 6% (500 г) 4 (21) 3 (44) 3 (16) 2 (54) 2 (37)
Джин-Тонік 9% (100 г) 1 (18) 1 (07) 0 (59) 0 (52) 0 (47)
Джин-Тонік 9% (300 г) 3 (55) 3 (21) 2 (56) 2 (37) 2 (21)
Джин-Тонік 9% (500 г) 6 (32) 5 (36) 4 (54) 4 (21) 3 (55)
Шампанське 11% (100 г) 1 (36) 1 (22) 1 (12) 1 (04) 0 (57)
Шампанське 11% (300 г) 4 (47) 4 (06) 3 (35) 3 (11) 2 (52)
Шампанське 11% (500 г) 7 (59) 6 (50) 5 (59) 5 (19) 4 (47)
Портвейн 18% (100 г) 2 (37) 2 (14) 1 (57) 1 (44) 1 (34)
Портвейн 18% (300 г) 7 (50) 6 (43) 5 (52) 5 (13) 4 (42)
Портвейн 18% (500 г) 13 (03) 11 (11) 9 (47) 8 (42) 7 (50)
Настоянка 24% (100 г) 3 (29) 2 (59) 2 (37) 2 (19) 2 (05)
Настоянка 24% (300 г) 10 (26) 8 (57) 7 (50) 6 (58) 6 (16)
Настоянка 24% (500 г) 17 (24) 14 (55) 13 (03) 11 (36) 10 (26)
Лікер 30% (100 г) 4 (21) 3 (44) 3 (16) 2 (54) 2 (37)
Лікер 30% (300 г) 13 (03) 11 (11) 9 (47) 8 (42) 7 (50)
Лікер 30% (500 г) 21 (45) 18 (39) 16 (19) 14 (30) 13 (03)
Горілка 40% (100 г) 5 (48) 4 (58) 4 (21) 3 (52) 3 (29)
Горілка 40% (300 г) 17 (24) 14 (55) 13 (03) 11 (36) 10 (26)
Горілка 40% (500 г) 29 (00) 24 (51) 21 (45) 19 (20) 17 (24)
Коньяк 42% (100 г) 6 (05) 5 (13) 4 (34) 4 (04) 3 (39)
Коньяк 42% (300 г) 18 (16) 15 (40) 13 (42) 12 (11) 10 (58)
Коньяк 42% (500 г) 30 (27) 26 (06) 22 (50) 20 (18) 18 (16)

Уже з 0,17 мг / літр, що видихається водій позбавляється прав на період від півтора років, йому загрожує штраф в 30 тис. Рублів. Щоб не ризикувати, автолюбителі використовують наведені значення, враховуючи, що це приблизні середньостатистичні дані. Також потрібно мати на увазі залишковий вміст етилового спирту в крові: навіть якщо водієві здається, що він повністю тверезий, за кермо краще не сідати і не ризикувати протягом всього терміну, зазначеного в таблиці.

Із застосуванням алкотестера вмілі користувачі проводять дослідження з метою визначення терміну виведення алкоголю з крові.

Існує і онлайн лічильник виведення етилового спирту. Віртуальний калькулятор допомагає розрахувати проміле алкоголю і час його виведення при заданих дозуванні, фортеці, навантаження на шлунок (наявності закуски або її відсутності). На одержуваний в калькуляторі результат можна орієнтуватися для визначення того часу, коли допустимо управляти транспортним засобом.

Отже, при вживанні алкоголю та необхідності управління транспортним засобом є єдиний вихід – це розрахунок часу розщеплення етанолу.

Ссылка на основную публикацию