Сальмонела в яйцях на шкаралупі або всередині яйця: профілактика сальмонельозу

Кишкові інфекції не є рідкістю. Велике їх різноманітність дає привід задуматися про доцільність дотриманні правил особистої гігієни. На превеликий подив багатьох джерелами зараження можуть бути не тільки немиті руки, але і неправильно приготовлена ??їжа.

Останнім часом почастішали випадки сальмонельозу, що це за хвороба читайте тут. Це захворювання протікає часто в гострій формі, викликаючи запальні процеси в шлунку і всіх відділах кишечника.

Місцями зараження сальмонельозом є:

  • дитячі садки;
  • школи;
  • пансіонати відпочинку;
  • громадські їдальні;
  • магазини роздрібної торгівлі готової їжі;
  • вуличні кіоски збуту продуктів харчування;
  • громадський транспорт.

Захистити свій організм від попадання інфекції не так вже й просто, але якщо знати природу її виникнення і розвитку завжди можна попередити зараження.

Основні фактори, що провокують сальмонельоз

Багато хто схильний вважати, що сальмонельоз – інфекція, що передається через яйця. Ні в якому разі не тільки заражені яйця є загрозою для кишечника людини. Сальмонельоз провокується попаданням в організм бактерій сальмонел.

Вони стрімко розвиваються в численні колонії, викликаючи інтоксикацію.

  • Переносниками сальмонел є не тільки кури, які можуть заражати яйця своїм послідом. Інфекційним джерелом поширення може бути будь-яка домашня птиця: гуси, качки, індики, а також домашні тварини – свині, велика рогата худоба.
  • Сальмонели не гинуть у воді, при заморожуванні, при солінні, копченні. Так що заразитися сальмонельозом можна як через сирі продукти, так і приготовлену їжу.
  • Джерелом зараження можуть бути грунт і вода. Інфекцію можна занести в організм, доглядаючи за тваринами на тваринницьких комплексах, при обробленні продуктового сировини на фабриках, працюючи на домашньому присадибній ділянці, при догляді за домашніми вихованцями – собаками і котами.
  • У зараженої землі бактерії живуть близько півтора року, в воді більше 120 днів, в продуктах харчування (м’ясних і молочних) до чотирьох місяців.
  • Переносником сальмонел є і самі люди, при легкій формі зараження бактерії можуть ідентифікуватися в організмі після первинного інфікування близько трьох-чотирьох місяців.
  • Підступність сальмонел полягає в тому, що заражений ними продукт не втрачає своїх смакових якостей.

Зараження на сальмонельоз через яйця

Найбільш сприятливою середовищем розмноження сальмонел є курячий послід. Недотримання санітарних умов вирощування птиці призводить до зараження харчових продуктів. Сальмонела виявляється на яєчній шкаралупі або всередині яйця, в м’ясі.

Самим підступним є внутрішній сальмонельоз яйця. Якщо зі шкаралупи сирого яйця і сирого м’яса бактерії можна змити водою перед вживанням і приготуванням, то вплинути на бактерію, яка проникла всередину яйця можна тільки при термічній обробці – варінні або смаженні.

Сальмонела в яйцях нарощує свою колонію до максимуму, тому при вживанні зараженого яєчного продукту захворювання неминуче. 

  • Невелика концентрація сальмонел, що потрапила в організм людини, викликає просту форму сальмонельозу, яку можна вилікувати в домашніх умовах.
  • Підвищена ж призводить до важкого протікання інфекційного зараження, що вимагає обов’язкової госпіталізації хворих.

Найчастіше є присутнім сальмонельоз в яйцях довгого зберігання. Свіжий продукт знижує в рази ризики зараження.

симптоматика захворювання

Сальмонельоз розпізнається за такими ознаками, як:

  • підвищена температура тіла;
  • м’язовий біль;
  • запаморочення;
  • гострі болі в животі;
  • нудота;
  • сильна блювота;
  • здуття живота;
  • діарея;
  • шкірний висип.

Сальмонельоз небезпечний тим, що:

  • при блювоті відбувається сильне зневоднення організму;
  • розвиток інфекції викликає запалення м’язів, суглобів, головного мозку, серцевого м’яза;
  • при збільшенні концентрації шкідливих бактерій порушується процес травлення і дефекації, відбуваються збої у функціонуванні центральної нервової системи;
  • при зараженні сальмонелами не виключаються випадки з летальним результатом.

Важко переносять зараження сальмонелами:

  • люди похилого віку;
  • діти у віці від 1 місяця до семи років;
  • люди зі зниженим імунітетом;
  • люди, що хворіють недугами шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, центральної нервової системи.

виявлення сальмонельозу

Діагностувати наявність сальмонел можна тільки в умовах госпіталізації. Лабораторним дослідження підлягають кров, блювотні маси і кал хворого, а також залишки їжі, що вживається перед проявом ознак інтоксикації. 

Методи лікування інфекції

Лікувальна терапія сальмонельозу полягає в очищенні організму хворого від шкідливих бактерій, затормаживании їх розмноження.

Медикаментозне лікування

У більшості випадків лікарі призначають комплексне лікування інфекції, прописуючи:

  • антибактеріальні препарати, які надають згубний вплив на сальмонел – «Абактал», «Ютібід»;
  • ентеросорбенти – «Полифепан», «Полісорб», «Атоксіл», «Ентеродез», «Фільтрум-сті», активоване вугілля;
  • пробіотики – «Лінекс», «Бактеріобаланс», «Біфідін», «Біофлор»;
  • вітаміни;
  • антибіотики – «Амоксицилін», «Ампіцилін», «Данемокс», «Оспамокс», «Левоміцетин»;
  • ферменти – «Мезим», «Фестал», «Креон», «Панкреатин»;
  • спазмолітики – «Но-шпа»;
  • рясне пиття сольових розчинів – «Регідолн», «Хумана Електроліт»;
  • рясне пиття мінеральних лужних вод – «Боржомі», «Єсентуки», «Смирновская».

При неможливості прийому ліків хворим перорально, йому призначають крапельниці.

Тривалість лікування сальмонельозу становить:

  • 10-15 днів у дорослих;
  • 15 – 25 днів у дітей.

Про повне одужання пацієнта свідчить відсутність бактерій в організмі, яке визначається результатами повторних лабораторних досліджень.

дієта

Оскільки сальмонельоз провокує запальні процеси травної системи, хворим прописується сувора дієта, дотримуватися яку необхідно протягом лікування і після терапії близько двох місяців.
У список заборонених продуктів харчування при сальмонельозі включені:

  • копченості;
  • жирна, смажена, гостра їжа;
  • спеції;
  • солодощі;
  • здоба;
  • незбиране молоко;
  • рясне кількість овочів і фруктів.

Під час лікування рекомендується рясно пити підсолоджені компоти з сухофруктів, родзинок, киселі з кизилом.

Вживання овочевих протертих страв і каш сприяє відновленню перистальтики кишечника, не провокує ускладнення в період гострого запалення його стінок.

самостійне лікування

Самостійне лікування сальмонельозу може привести до хронічної форми захворювання, тому лікарі рекомендують звертатися за лікарською допомогою при симптомах зараження.
Швидке розмноження сальмонел призводить до сильної інтоксикації, тому зволікати при сальмонельозі не можна. Чим швидше хворому буде надана допомога, тим менше ускладнень він отримає згодом.

профілактика сальмонельозу

Сальмонельоз, як і інші види паразитарних інвазій, легше запобігти, ніж вилікувати.

Захистити свою сім’ю від сальмонел можна дотримуючись наступних профілактичних заходів захворювання:

  • дотримання правил особистої гігієни;
  • ретельне миття сирих продуктів харчування перед приготуванням;
  • відмова від покупки і вживання продуктів з простроченими термінами зберігання;
  • достатня термічна обробка продуктів харчування;
  • відмова від вживання сирих яєць і сирого м’яса;
  • роздільне зберігання сирих і приготовлених продуктів в холодильнику;
  • дотримання чистоти і періодична дезінфекція холодильника;
  • дотримання чистоти на кухні;
  • уникнення харчування в громадських закусочних, їдалень, кіосках;
  • відмова від перекусів на вулиці, в громадському транспорті;
  • належний догляд за домашніми вихованцями;
  • дезінфекція присадибних ділянок та домашнього господарства;
  • профілактичне лікування всієї родини при виявленні сальмонельозу у одного з її членів;
  • звернення до лікаря при найменших підозрах зараження сальмонелою.

Інфекції оточують людину постійно, тому слід не нехтувати правилами можливого захисту свого здоров’я від їх посягання. Пильним треба бути завжди, а не тільки, коли захворювання дає про себе знати, адже сусідство з паразитами небезпечно!

Ссылка на основную публикацию