При якій температурі гине сальмонела

Сальмонельоз – захворювання інфекційного походження, збудником якого є грамнегативна анаеробна бактерія. Ці ентеробактерії досить стійкі до негативних факторів навколишнього середовища (мінусовій температурі, низької вологості, кислот) і є причиною гострих кишкових інфекційних захворювань.

поширення інфекції

Найпоширенішими способами вважаються:

  • Інфікування через продукти – вживання м’яса, яєць, молока в недостатньо термічно обробленому вигляді.
  • Недотримання товарного сусідства в процесі зберігання. З інфікованого продукту сальмонела проникає в сусідні товари. Якщо сире м’ясо або немиті яйця зберігаються на одній полиці з готовими стравами, то вже від них можна заразитися захворюванням.
  • Недотримання елементарних гігієнічних норм. Наприклад, немиті руки після туалету.
  • Через столові прилади і кухонне начиння, яка контактувала з зараженими продуктами. Після оброблення сирого м’яса або зберігання яєць, інвентар потрібно мити гарячою водою з додаванням агресивних миючих засобів, а краще кип’ятити.
  • Вживання технічної води або з відкритого водоймища без обробки.

Сальмонельоз розвивається в м’ясі великої рогатої худоби, свинини, кролика, птиці, курячих і качиних яйцях, коров’ячому або козячому молоці.

Бактерія довгий час існує в навколишньому середовищі, з якої збудник заражає людини.

Терміни існування сальмонели в навколишньому середовищі

Потрапляючи в воду, пил або на поверхню предметів, бактерія може зберігати життєздатність тривалий час, але не розмножуватися:

  1. У сухий кімнатній пилу до 3 місяців.
  2. У відкритому водоймищі від 1 тижня до 130 днів.
  3. У замороженому вигляді до 1 року.
  4. В не пастеризоване молоко – до 3 місяців.
  5. У вершковому маслі – до 4 місяців.
  6. На шкаралупі яєць до 30 днів, в середині – до року.

Потрапляючи в сприятливе середовище, бактерія швидко адаптується і починає активно розмножуватися.

Чому сальмонельоз гине

Допустимі температурні коливання для існування бактерії досить широкі:

  • Оптимальне середовище для розмноження і розвитку інфекції близька до температури тіла людини і становить +10 – +40 градусів Цельсія. Але, і при більш низьких, і високих показниках сальмонела успішно виживає.
  • Від +4 до +10 градусів бактерії не гинуть і зберігають здатність розмножуватися. Протікає цей процес значно повільніше, ніж в сприятливому середовищі.
  • При температурі + 55 градусів знадобиться близько півтори години, тільки після закінчення цього часу вмирає сальмонела.
  • При нагріванні до + 60 градусів достатньо 15 хвилин.
  • Температура +70 градусів вбиває сальмонелу за одну хвилину.
  • Під час кипіння води – півхвилини.

Способи обробки їжі, при яких не вмирає сальмонельоз

Всупереч багатьом помилкам, бактерія все ж виживає при:

  • Копченні продукту. Навіть якщо воно проходить при високій температурі, часу його проведення недостатньо щоб повністю винищити інфекцію. У товщі м’яса або іншого продукту, сальмонельоз успішно зберігається.
  • Солінні. Бактерія успішно витримує посол в міцному тузлуке. Потрапляючи в більш прийнятну середу, відновлює здатність до розмноження.
  • Заморожуванні. Цей спосіб обробки продуктів не дає високого результату.
  • Маринуванні. Збудник проявляє стійкість до підвищеної кислотності середовища. Сальмонельоз не вмирає при додаванні оцту або іншої кислоти. Заражене м’ясо не можна вживати в сирому промаринуватися вигляді.

Бактерія в процесі свого існування в сирому продукті не погіршує його зовнішній вигляд або запах. Це значно ускладнює її виявлення без проведення бактеріологічного посіву або інших видів аналізів.

симптоматика захворювання

Потрапляючи в організм людини, найпростіше міцно кріпиться джгутиками в шлунково-кишковому тракті. Інкубаційний період сальмонельозу становить в середньому тиждень, але може протікати і стрімко за 5-6 годин. Все залежить від імунітету людини і кількості вступників в організм мікроорганізмів. Протягом цього терміну захворювання не проявляє яскраву симптоматику, але активно розвивається.

При досягненні певної чисельності чужорідних організмів, пацієнт відчуває такі симптоми:

  • сильні головні і м’язові болі;
  • підвищення температури;
  • втрата апетиту і маси тіла;
  • болю в області живота;
  • рідкий стілець, часто з домішками слизу;
  • підвищення метеоризму.

У зв’язку з цим у пацієнта спостерігається швидке зневоднення організму і порушення електролітного балансу. Кров’яний тиск знижується, а пульс частішає.

Зменшується об’єм виділеної нирками рідини, пацієнт відчуває постійну спрагу.

При пальпації або ультразвуковому обстеженні спостерігається збільшення розмірів селезінки і печінки. Шкіра і очні яблука набувають жовтого відтінку.

небезпека сальмонельозу

Крім неприємної симптоматики і стрімкого розвитку захворювання, у пацієнта настає сильне виснаження і інтоксикація всього організму. Порушуються і обмінні процеси: поживні елементи не засвоюються в кишечнику, спостерігається зневоднення, утруднюється секреція жовчі і виділення сечі.

Можливе утворення гнійних вогнищ в різних органах. Септическая форма сальмонели вражає лімфовузли, суглоби, легені і навіть мозок. При несвоєчасному зверненні до лікаря, спостерігається інфекційно-токсичний або гіповолемічний шок, ниркова або печінкова недостатність.

Якщо не проводиться медикаментозне лікування, при якому побивається сальмонела і відновлюється збиток, нанесений організму, пацієнт помирає від ускладнень захворювання.

При характерною для даної хвороби симптоматиці, потрібно якомога швидше звернутися до терапевта або інфекціоніста. Якщо діагноз сальмонельоз підтвердиться, пацієнт направляється на стаціонарне лікування і ізолюється від оточуючих. При вживанні заражених продуктів, спостерігаються спалахи захворювання в колі сім’ї або колективі на робочому місці. Тому ключовим моментом для припинення поширення захворювання є його швидка діагностика і виявлення джерела інфікування.

Ссылка на основную публикацию