Профілактика сальмонельозу та шляхи зараження

Сальмонельоз є паразитарне захворювання, яке протікає в гострій формі. Його збудником є ??сальмонели, які вибирають для місця постійної дислокації кишечник. З цією формою гельмінтозу можуть зіткнутися люди різних вікових груп і соціальних станів.

Як правило, захворювання супроводжується гострими кишковими розладами, які виникають на тлі інтоксикації продуктами життєдіяльності гельмінтів і призводять до сильного зневоднення. Якщо у пацієнта ослаблений імунітет, то у нього може розвинутися сальмонельоз у важкій септичній формі, при якій дивуються важливі внутрішні органи, зокрема головний мозок.

шляхи зараження

Сальмонели є гельмінтами, що мають мікроскопічні розміри. Сучасній медицині відомо безліч різновидів цього патогенного мікроорганізму, але для людського організму становлять небезпеку лише близько десяти видів.

Як джерела інфекції розглядаються:

Носії і хворі люди

Виділення збудника в навколишнє середовище здійснюється природним способом, разом з випорожненнями

Брудна вода (природні і штучні водойми, централізований водопровід, колодязі, джерела і т. Д.)

Зараження води відбувається при попаданні в неї фекалій хворих тварин і людей

хворі тварини

Носіями збудника можуть бути домашні вихованці, птиці, свині, велика рогата худоба

Продукти харчування

Згідно зі статистикою, найчастіше сальмонела виявляється в овочах, зелені і фруктах, на які потрапляють частинки гною, в сирих курячих яйцях, в непастеризоване молоко, в м’ясі. Варто відзначити, що навіть глибоке заморожування продуктів не зможе вберегти людей від зараження, так як мінусові температури не є згубними для сальмонели. Тільки термічна обробка допоможе знищити цей патогенний мікроорганізм і зробить їжу безпечною для вживання

Прийнято вважати, що основний шлях зараження сальмонелою є аліментарним. Але, як показує статистика, досить часто патогенний мікроорганізм проникає в організм своїх жертв через брудні руки. На них яйця гельмінта можуть потрапити під час дотику до предметів, на яких присутні фекалії хворих, а також при контакті з домашніми або бродячими тваринами.

Новонароджені і немовлята можуть заразитися сальмонелою від своїх матусь, домочадців або медичних працівників, які нехтують дотриманням норм особистої гігієни. 

Клінічні форми

Сучасна медицина класифікує сальмонельоз наступним чином:

 Назва  симптоми

Кишково-шлункова

У пацієнтів спостерігаються порушення з боку шлунково-кишкового тракту

септическая

У пацієнта інфекція досить швидко поширюється по всьому організму. В результаті у нього утворюються гнійні вогнища в багатьох органах. Більш схильні до цієї формі сальмонельозу люди, у яких діагностовано імунодефіцити, через які імунітет не в змозі вчасно локалізувати вогнища інфекції. У деяких хворих спостерігаються прояви менінгеального синдрому. Це відбувається в тих випадках, коли патогенного мікроорганізму вдається пробратися до оболонок головного мозку

стерта

У людини може початися легка діарея, яка не затягнеться більш ніж на 2-е суток. Решта симптоматика виражена дуже слабо

Тифоподобная

У хворого через кілька годин після зараження на шкірних покривах можуть проявитися розеолезние висипання. Також може збільшуватися в розмірах селезінка та печінка, розвиваються гарячкові стану

субклінічна

симптоматика відсутня

бактеріоносійство

Можна виявити збудника тільки при проведенні лабораторних досліджень біологічного матеріалу

симптоматика

Після того як в організм людини проникне сальмонела, починається інкубаційний період. Його тривалість залежить від різних чинників, але, як правило, коливається в діапазоні від 1-2 годин до декількох днів. Як тільки патогенний мікроорганізм влаштується в кишечнику своєї жертви, він відразу починає активну життєдіяльність.

Сальмонели дуже швидко розмножуються, паралельно виділяючи шкідливі речовини під назвою ентеротоксини, які провокують розвиток діареї. Також цей паразит продукує і інший вид токсину, який здатний ушкоджувати стінки судин і слизову кишечника.

У пацієнтів може спостерігатися наступна симптоматика:

  1. З’являється нудота, яка часто закінчується блювотою.
  2. Починається сильна діарея, при якій випорожнення набувають пінисто-водянисту консистенцію, змінюють звичний колір на зелений і мають різкий запах. Частота позивів до дефекації може досягати 12-15 разів на добу. У калових масах часто виявляються слизові прожилки.
  3. З’являються больові відчуття в області живота, спостерігається здуття, сильне бурчання.
  4. У багатьох пацієнтів підвищується температура, починається озноб.
  5. Дуже виражена слабкість, млявість.

Сальмонельоз може протікати у людини не більше 10-ти діб. Після лікування пацієнт може стати носієм інфекції. У дитячій аудиторії хвороба протікає у важчій формі, так як їх імунітет до кінця не сформований і йому дуже складно локалізувати таку серйозну інфекцію.

профілактичні заходи

Таке захворювання як сальмонельоз легше попередити, ніж лікувати. Фахівці рекомендують людям дотримуватися простих правил, які дозволять запобігти проникненню інфекції в їх організм.

Профілактика сальмонельозу передбачає наступні заходи:

  1. Люди повинні дотримуватися загальноприйнятих норм особистої гігієни. Вкрай важливо перед кожною трапезою мити руки. Це робити необхідно і в процесі приготування страв. Господині повинні дотримуватися «стерильну» чистоту на кухні.
  2. Всі продукти, які будуть вживатися в їжу без попередньої термічної обробки, необхідно кілька разів промивати кип’яченою водою, щоб з них змилися найдрібніші фрагменти фекалій.
  3. Потенційно небезпечні продукти повинні проготавліваться відповідно до затверджених технологіями. Особливу увагу слід приділити таким продуктам: молока, яєць, будь-яким сортам м’яса. Варто пам’ятати, що навіть придбана в великих торгових мережах курятина може бути носієм сальмонели.
  4. У холодильнику слід дотримуватися правильне товарне сусідство. Заборонено зберігати готові страви з сирими продуктами на одній полиці. Яйця повинні зберігатися на дверцятах, в призначеному для них відсіку.
  5. Щоб запобігти розмноженню бактерій необхідно зберігати продукти при безпечних для них температурних режимах. У теплі патогенний мікроорганізм активізується і починає дуже активно плодити собі подібних.
  6. Після спілкування з тваринами, відвідування туалету і громадських місць необхідно мити руки.
  7. Не слід в цілях економії купувати продукти сумнівної якості, які в достатку продаються на стихійних ринках. Якщо все ж було прийнято рішення зробити покупку в вуличному кіоску, то у продавця слід попросити сертифікати.
  8. Молоко і інші молочні продукти, особливо домашнього виробництва, не можна вживати без термічної обробки.
  9. Навіть упаковані яйця необхідно зберігати окремо від інших упакованих продуктів.
  10. Якщо має бути варіння великого шматка м’яса, то це необхідно робити протягом 60-ти хвилин. Яйце варити потрібно не менше 15-ти хвилин.
  11. Для кожного виду продуктів на кухні повинні бути окремі обробні дощечки. Після їх використання слід проводити санітарну обробку содовим розчином.
  12. Забороняється пити воду з-під крана. Для приготування страв потрібно використовувати бутильовану або кип’ячену воду.

Профілактичні методи, спрямовані на запобігання поширенню інфекції

Велика роль в боротьбі з сальмонельозом відводиться санітарно-епідеміологічним службам.

Співробітники цих відомств повинні здійснювати нагляд:

  • за торговими мережами;
  • за закладами громадського харчування;
  • ринками;
  • вуличними точками фаст-фуду;
  • м’ясокомбінатами;
  • цехами, в яких здійснюється переробка, заготівля, виготовлення напівфабрикатів і т. д.

Фахівцями повинна проводитися роз’яснювальна робота з населенням, яке проживає в регіонах зі складною епідеміологічною обстановкою. Регулярно повинні робитися аналізи грунту, води. В обов’язковому порядку необхідний контроль за фермерськими та приватними господарствами, на яких розлучається птах, свині й велика рогата худоба.

Ссылка на основную публикацию