Продукти підвищують тиск, рекомендації харчування

Високий артеріальний тиск в наш час досить поширений недуга. Чимало зустрічається і людей, які страждають зниженим тиском. Те й інше однаково негативно впливає не тільки на загальне самопочуття, але і на окремі органи і системи.

При артеріальній гіпертензії лікарі призначають лікарські препарати, що знижують тиск, які необхідно вживати регулярно, при гіпотонії – кошти, що піднімають життєвий тонус.

Однак серед нас мало знайдеться мисливців постійно пити таблетки: хтось забуває про це, хтось просто не бажає зловживати прийомом ліків або вважає, що це набагато шкідливіше для здоров’я, ніж проблеми з тиском.

Вихід із ситуації є, і він простий. На наше тиск великий вплив робить їжа, яку ми їмо. Так, при початкових стадіях гіпертензії навіть лікарі рекомендують дотримуватися певної дієти і говорять про те, що при правильному харчуванні можливо максимально відсунути прийом ліків. Так які продукти впливають на артеріальний тиск?

Перерахуємо список їстівного, що підвищує рівень тиску:

  • солоне;
  • консервоване;
  • копчене;
  • гостре (включаючи ковбаси, сир);
  • пряне;
  • продукти з високим вмістом крохмалю;
  • алкоголь;
  • газована мінеральна вода;
  • напої з кофеїном (кава, какао, чорний чай);
  • морозиво, солодкі борошняні вироби, які містять багато жирів;
  • м’ясо і риба жирних сортів;
  • деякі субпродукти (печінка, мізки, нирки).

сольова гіпертонія

Існує особливий різновид гіпертонії, пов’язаної з солоними продуктами харчування – сольова. Солоні огірки, помідори, гриби, солона риба, сир (практично всіх без винятку сортів) викликають спрагу, у людини виникає гостра спрага і він починає вживати багато води.

Це збільшує об’єм крові, що циркулює в кровоносній руслі, що приводить до підвищення тиску. Найменше солі містять свіжі овочі, фрукти, натуральні продукти харчування.

При сольовий гіпертонії можна добитися стійкого зниження рівня тиску без застосування лікарських препаратів, виключивши з раціону солоне їстівне. Обмеження в раціоні кухонної солі істотно впливає на рівень тиску і при інших клінічних формах гіпертонії, помітно збільшуючи ефективність прийнятих медикаментів.

Основні солоні продукти, що підвищують тиск, можна змінити на малосолоні, наприклад, сир замінити на сир.

напої

При гіпертензії лікарі радять не просто обмежити вживання алкоголю, а повністю відмовитися від нього. Спиртне спочатку різко розширює судини, викликаючи падіння тиску і створюючи на перший погляд позитивний ефект, а потім провокує їх спазм. Саме тому виключено лікування алкоголем як гіпертонії, так і