Паразити в оселедці – фото глистів, чи можна їсти солону рибу

Є багато шляхів передачі гельмінтів людині. Зараження можливе з усіх боків – за допомогою брудних рук, з грунту і води відкритих водойм, через їжу і від заражених людей. Можна захворіти на гельмінтоз від яблука, піднятого з землі. А можна і з’ївши оселедець.

Черви в оселедці – явище досить часте. Водний простір, який поєднується з прийнятною температурою, сприятливо впливають на розвиток черв’яків. Заразитися їх яйцями може і морська і річкова риба. Паразити в оселедці на фото виглядають жахливо. В реалі це ще більш огидне видовище.

Наскільки ж небезпечні для людей глисти в оселедці, чи можна вживати в їжу таку рибу і як убезпечити себе від глистової інвазії? Всі ці питання здавна вважаються актуальними для людей.

Які паразити вражають оселедець?

Більшою мірою глистяні інвазії від оселедця може викликати алергію або порушення в роботі шлунково-кишкового тракту людини. Але бувають і серйозні випадки зараження, коли людині вже ніхто і ніщо не може допомогти, все закінчується летальним результатом.

Варто знати всіх паразитів, а тим більше тих, хто найбільш небезпечний для людей.

анізакіди

Ці аскарідоподобние черви, які можуть бути частими гостями в рибі у людини викликають небезпечна недуга анізакідоз. Характерною особливістю даного захворювання є його безсимптомний перебіг. Черви скромно паразитують, завдаючи неймовірний збиток здоров’ю свого господаря до тих пір, поки хворий не виявляється на операційному столі з підозрою на апендицит. Тільки після хірургічного втручання в черевній порожнині пацієнта виявляються скорочення в кільце або спіралеподібні чотирьох сантиметрові паразити білого кольору.

Крім апендициту, паразит може мігрувати по всьому організму, влаштуватися в будь-якому життєво важливому органі і викликати важкі наслідки:

  • Локалізація хробака в печінці в частих випадках призводить до цирозу печінки.
  • Уражається міокард, якщо анізакід дійшла до серця.

Загибель личинок цього небезпечного хробака відбувається при температурі 70 градусів. З цього випливає висновок, що ризик заразитися анізакідоз від солоної або копченої риби дуже великий.

опісторхоз

Це захворювання викликається котячої двуусткой, носіями якої вважаються хижі тварини. Крім хижаків, паразити спостерігаються в рибі породи коропових, але іноді можуть паразитувати і в оселедця.

Котяча двуустка, що потрапила в організм людини, вражає багато важливі органи:

  • органи травлення;
  • печінку;
  • жовчний міхур разом з жовчними протоками;
  • тонка кишка.

дифиллоботриоз

Це небезпечне захворювання викликається величезним, часом досягає в довжину до 25 метрів стрічковим черв’яком солітером. Джерелом зараження діфіллоботріозом може бути риба, сира або пройшла погану термічну обробку. Найчастіше до цього захворювання піддається населення Японії, любляче суші.

В продовження 6 місяців хвороба може абсолютно нічим себе не проявляти. Після чого поступово починають з’являтися симптоми у вигляді нудоти, що супроводжується блювотою, запорів, змінюються діареєю.

Найбільш виражена симптоматика дифиллоботриоза:

  • нудота;
  • блювота;
  • слабкість і підвищена стомлюваність;
  • пронос;
  • запор;
  • гарячковий стан.

Діоктофімоз

Серйозний паразитичний недуга, викликаний великою нематодою червоного кольору розміром близько 30 см. Страждають від цього захворювання люди, які віддають перевагу страви з сирої риби. Паразит вражає нирки, сечостатеву систему і дуже сильно отруює організм відходами своєї життєдіяльності. Складність захворювання полягає в тому, що його досить непросто діагностувати. Позбутися його можна тільки хірургічним шляхом, видаливши хробака з нирки.

Як розпізнається заражена оселедець?

Ретельний огляд риби під час покупки допоможе уникнути глистової інвазії і подальших ускладнень, пов’язаних з нею. Причому це стосується не тільки солоної риби, а й свіжої.

Існує кілька особливо помітних ознак наявності в рибі паразитів:

  • Натискання пальцем на рибу утворює вм’ятину в ній, яка тривалий час не зникає.
  • В очах зараженої риби спостерігається тьмяність або незрозумілі відтінки.
  • Від зябер виходить неприємне сморід, їх колір не такий, яким він повинен бути.
  • Черевцю зараженої оселедця властиво неприродно роздуватися.
  • При оброблення риб’ячі луски відокремлюються без особливих зусиль.
  • Від внутрішніх органів риби виходить неприємний сірчаний або гнильний запах.
  • Зверху риба липка або покрита слизом.

Як виглядають гельмінти в оселедці?

Паразити не особливо намагаються замаскуватися всередині риби. Вони добре проглядаються в районі молочко і ікри. У кожного з паразита є свої відмінності, за якими можна визначити, який саме оселився в рибі і чим це загрожує.

  1. Анізакіди своїм зовнішнім виглядом дуже сильно нагадують аскарид. Вони являють собою круглих хробаків, схожих на веретено, довжина яких близько 6 см. Один їх закруглений кінець закінчується губами, в кількості 3 штук. Личинки цього черв’яка становлять велику небезпеку для людей.
  2. Котяча двуустка, яка є причиною описторхоза має невелике утолщенное тулуб, з довжиною 3 см і товщиною 1.5 см. У тіло до людини проникають непомітні неозброєним оком личинки даного гельмінта. Знищити їх реально тільки високою термічною обробкою, чого не передбачено в технології приготування оселедця і копченої риби. Тому шанси зараження людини, таким чином, дуже великі. Деякі люди вважають, що за допомогою сольового розчину можна позбутися від личинок паразитів, проте, ця думка помилкова. Солі не в змозі перемогти багатьох гельмінтів і їх личинки. Більш того, після такої обробки деякі з них, навпаки, стають ще більш стійкими.
  3. Солітери бувають різних розмірів, від 2 м до 25 м. Їх яйця гинуть в рибі від високої термічної обробки або після гарного соління. Неякісна обробка риби призводить до того, що життєдіяльність яєць паразитів зберігається, а зараження ними загрожує великими і серйозними проблемами.

Як запобігти зараженню?

Існують деякі поради і правила, прислухаючись до яких реально можна уникнути інвазії:

  • Ніколи не варто купувати випотрошену оселедець тому, що виявлення паразитів або їх глистів можливо тільки, якщо уважно розглянути її нутрощі. Випотрошена риба, в пресерви або напівфабрикаті може таїти в собі багато неприємних сюрпризів.
  • Краще не купувати рибу на стихійних ринках. Вона повинна продаватися в певних місцях і супроводжуватися потрібними документами.
  • Важливо знати, що для зберігання свіжої риби прийнятна температура не вище -20 градусів.
  • Якщо протягом усього 10 хвилин витримати будь-яку рибу при температурі -30 градусів, можна убезпечити себе від паразитів і їх личинок в ній.
  • Для смаження риби за технологією потрібно не менше 20 хвилин, причому смажиться вона розрізаної тушкою уздовж хребта.
  • Варити рибу слід не менше 25 хвилин після того, як вода закипіла.
  • Рибні пироги слід готувати не менше, ніж 30 хвилин.

Чи можна вживати в їжу оселедця, заражену гельмінтами?

Близько 300 видів гельмінтів зустрічається в рибі, але для людини страшні і небезпечні лише деякі з них. Ризик зараження загрожує від неправильного зберігання риби та її приготування. Якщо заморозити свіжовиловлену рибу, то паразити не отримають шансу поширитися по всій її м’язової тканини. Після видалення молочко, ікри, всіх нутрощів, і хорошою витримки в морозильній камері ця риба придатна до вживання.

Важливо пам’ятати, що безпечними вважаються тільки загиблі паразити.

Що у випадку виникнення загрози?

Не завжди лікарям просто визначити глистную інвазію. У частих випадках її симптоматика подібна до багатьох інших захворювань. Допомогти розібратися в причині нездужання може гастроентеролог або інфекціоніст.

Анізакідоз має інкубаційний період не менше 2 тижнів. Щоб переконатися в правильності припущень вдаються до допомоги диференціальної діагностики. Аналіз калових і блювотних мас показує наявність личинок хробака.

В обов’язковому порядку пацієнтові призначається ФГДС, за допомогою якого досліджується шлунок і 12-палої кишки. При виявленні ерозії слизової або личинок хробака призначається необхідна терапія.

Вилікуватися від всіх перерахованих вище гельмінтозних захворювань можна як медикаментозним, так і хірургічним шляхом. Пацієнти після складної форми хвороби повинні протягом року стояти на диспансерному обліку і періодично проходити ФГДС.

важливо пам’ятати

Глисти у солоній оселедця тільки, на перший погляд, можуть здатися нешкідливим явищем. Іноді вони призводять до страшних і деколи незворотних процесів. Тому перш ніж купувати рибу в непризначеному для її продажу місці краще зупинитися і задуматися, чим можуть бути небезпечні подібні необдумані дії.

Ссылка на основную публикацию