Ознаки дизентерії у дорослих та лікування

Дизентерія – дуже неприємне захворювання. При дизентерії уражається шлунково-кишковий тракт, в основному це стосується товстої кишки. Захворювання інфекційне, викликають його бактерії з високим рівнем виживання.

Як передається захворювання?

Шигели – бактерії, які передаються від людини до людини фекально-оральним шляхом, і є збудники захворювання. Вони потрапляють в кишечник людини і провокують захворювання.

Медики виділяють кілька шляхів передачі бактерій:

  1. Вода – вживання брудної води.
  2. Їжа – погано або неправильно оброблені продукти харчування.
  3. Контакт з зараженими поверхнями.

Інкубаційний період недуги становить від одного дня до тижня. Але в більшості випадків симптоми проявляються через два-три дні з моменту інфікування організму бактеріями.

Ознаки дизентерії у дорослих пацієнтів

Дизентерія проявлятися може по-різному. Симптоми залежать від виду збудника, так як шигелл існує кілька видів. Залежать ознаки і від стадії захворювання.

Розглянемо найбільш характерні симптоми:

  • блювота і нудота;
  • проблеми зі стільцем;
  • больові відчуття в області живота;
  • інтоксикація;
  • ознаки зневоднення організму;
  • підвищена температура.

Захворювання розвивається поступово.

Лікарі відзначають кілька стадій дизентерії:

  1. Початкова стадія – в цей період спостерігаються перші ознаки проблеми, симптоми не яскраво виражені, але вже дозволяють припустити діагноз.
  2. Стадія розпалу – в цей період клінічні симптоми виражені найбільше. При важкій формі саме в цей момент є ризик розвитку ускладнень.
  3. Стадія зменшення симптомів – коли імунна система здобуває перемогу над бактеріями, симптоми поступово починають згасати, стан поліпшується.
  4. Стадія одужання – на цьому етапі у пацієнта не спостерігається ознак захворювання, але можуть спостерігатися симптоми ускладнень, викликаних перенесеної інфекцією.

форми дизентерії

Дизентерія швидко проявляється, але може так само швидко і проходити. Але все залежить від форми захворювання.

Відзначають три форми захворювання:

  1. Легка форма – в такому випадку температура у пацієнта піднімається максимум до 38 градусів і не тримається більше 1-2 днів. Живіт болить не сильно, в калі немає домішки слизу і крові. Стан пацієнта помітно покращується вже через 2-3 дні. 
  2. Среднетяжелая форма – захворювання починається швидко. Перший симптом – висока температура до 38-39 градусів. Температура може триматися близько 4 днів. Больові відчуття в животі досить сильні, приступообразні. Відзначено часті позиви до дефекації і відчуття незавершеної дефекації. До цього стану додаються головні болі, загальна слабкість і нудота, запаморочення. У випорожненнях помітні прожилки слизу і кров.
  3. Важка форма – розвиток захворювання моментальне. Відзначається сильна інтоксикація організму, висока температура. У пацієнта загальна слабкість. Живіт болить сильно, позиви до дефекації часті. Спостерігається нудота і блювота. Основні симптоми спостерігаються протягом 5-7 днів, потім поступово починають зменшуватися. Але повне одужання настає не раніше, ніж через місяць.

Методи діагностики захворювання

Поставити діагноз лікар може на підставі обстеження пацієнта. Обов’язково проводиться дослідження калу на предмет наявності домішок слизу. Також рекомендують здати бактеріологічний аналіз калу, який дозволяє виявити шигелл.

Для прискореної діагностики проводять аналізи на виявлення антигенів в крові, сечі, слині пацієнта. Такі методи мають високу точність і дозволяють швидко поставити правильний діагноз і не відтягувати лікування.

Лікування дизентерії у дорослих

Дизентерія лікується комплексно. Для кожного пацієнта доктор підбирає індивідуальне лікування в залежності від форми захворювання і стану пацієнта. Людям при важкій формі захворювання рекомендують постільний режим. При середньотяжкій формі пацієнтам дозволено виходити в туалет.

А хворі з легкою формою можуть не лежати в ліжку, їм рекомендують займатися лікувальною фізкультурою.

  1. В першу чергу при лікуванні дизентерії призначають антибактеріальні препарати. Лікарі вибирають для лікування цього захворювання антибіотики тетрациклінового циклу. При важкій формі антибіотикотерапія проводиться внутрішньовенно.
  2. Адсорбенти – допомагають вивести токсини, які з’являються в організмі при руйнуванні бактерій.
  3. Ферменти – допомагають поліпшити травлення, налагодити роботу шлунково-кишкового тракту.
  4. Спазмолітики – виписують при наявності сильного больового синдрому.
  5. Препарати для нормалізації мікрофлори кишечника – їх рекомендують приймати, щоб попередити шкоду, якої завдають шлунково-кишкового тракту антибіотики.

Дієта при дизентерії

Один з важливих етапів лікування дизентерії – дієтичне харчування. Пацієнту необхідно строго контролювати свій раціон, пити багато рідини. Правильне харчування допоможе прискорити процес одужання. Особливо важливо ретельно дотримуватися всіх рекомендацій дієтологів в гострий період захворювання. Після того, як симптоми дизентерії пройдуть і стан покращитися, можна трохи переглянути меню і навіть його розширити.

Основні принципи дієтичного харчування при дизентерії полягають у наступному:

  1. Їжа повинна бути варена або приготована на пару. Смажені страви виключити з раціону.
  2. Всі продукти харчування після приготування потрібно ретельно подрібнити, щоб тверда їжа не травмувала стінки шлунка.
  3. Відмовитися від овочів, які містять грубу клітковину.
  4. Допускаються нежирні сорти риби і м’яса в раціоні.
  5. Гострі, копчені, солоні, мариновані та жирні продукти під забороною.
  6. На час доведеться відмовитися від газованої води, чаю, кави, какао.
  7. Молочні продукти і хліб в раціоні при дизентерії цілком припустимі в помірних кількостях.
  8. Фрукти і ягоди краще вживати без шкірки.

При цьому важливо пити достатню кількість води в день, щоб підтримувати нормальний водний баланс організму.

Наведені правила лікарі радять дотримуватися під час гострого періоду захворювання, а також протягом місяця після одужання.

заходи профілактики

Пацієнти, які перенесли важку або среднетяжелую форму захворювання проходять лікування в стаціонарі. З лікарні їх виписують не раніше, ніж через три дні після клінічного одужання при відсутності симптомів.

Щоб не допустити зараження дизентерією потрібно уважно стежити за гігієною, а також не забувати про правила обробки продуктів харчування. Термічна обробка продуктів, ретельне миття овочів і фруктів дозволить уникнути неприємних проблем зі здоров’ям.

Ссылка на основную публикацию