Мед підвищує або знижує тиск?

З давніх часів людям відома користь меду для всього організму. Він сприятливо впливає на загальний стан людини і роботу всіх його органів і систем. Яким же чином зазначений продукт змінює стан серцево-судинної системи і рівень артеріального тиску?

Як мед регулює тиск?

Одним з головних складових цього продукту бджільництва є цукор (глюкоза). Він являє собою основну «їжу» для клітин мозку, м’язів. Тому його вживання рекомендується при нестачі м’язової маси, підвищеної втоми, депресивних станах, апатії, різних патологіях організму, в тому числі гіпертонічної хвороби. Крім того, що входить до складу зазначеного харчового речовини велика кількість мікроелементів, вітамінів, органічних кислот сприятливо впливає на роботу всього організму.

У прихильників народної медицини часто виникає питання, мед підвищує або знижує тиск? Відомо, що після його вживання спостерігається невелике короткочасне зниження вираженості симптомів гіпертонічної хвороби. Пояснити це можна в такий спосіб.

Цукор, що входить до складу обговорюваного вироби бджільництва, при попаданні в ротову порожнину, впливає на смакові рецептори. Від них надходять нервові імпульси в головний мозок, а конкретно – лімбічну систему, в центр задоволення. Внаслідок цього настає загальне розслаблення організму, в тому числі, розширення кровоносних судин. Це призводить до активізації парасимпатичного відділу нервової системи, зниження периферичного опору судин і невеликого зниження артеріального тиску.

Зазначений ефект є нестійким, через деякий час, після припинення впливу цукру на рецептори в роті, судинні показники повертаються до своєї початкової величини.

Можна лікувати гіпертонію медом?

Народна медицина має в своєму арсеналі велику кількість рецептів на основі головного «вироби бджіл» для лікування гіпертонічної хвороби. Їх дія заснована на описаному вище механізмі впливу цукру (глюкози) на нервову і судинну системи. Стійкого ефекту полегшення симптомів гіпертонії за допомогою обговорюваного продукту добитися не можна. Він є лише допоміжним засобом, що надає загальне сприятливий вплив на організм, в тому числі, на серцево-судинну систему.

Зниження цифр кров’яного тиску після вживання обговорюваного харчового речовини відбувається за рахунок судинного компонента, до пульсовому тиску він не має ніякого відношення. Отримане гіпотензивну дію спостерігається відразу після вживання обговорюваного вироби бджільництва і тримається протягом нетривалого часу. Після припинення вживання «вироби бджіл» і повного його всмоктування вказаний ефект припиняється, тиск повертається до своїх вихідних цифр.

Чи варто вживати при гіпертонії мед?

«Бурштиновий продукт», про який йде мова, корисний для всього організму, для всіх його систем. Його гіпотензивну дію при гіпертонії має скоріше психотерапевтичне походження. Аналогічного ефекту можна добитися вживанням цукру і різних продуктів з нього. Однак вживання меду набагато корисніше за рахунок містяться в ньому у великій кількості корисних речовин.

Як самостійний засіб лікування гіпертонії назване виріб бджільництва виступати не може. Терапія зазначеного захворювання повинна бути комплексною і включати необхідні медикаментозні засоби, зміна режиму харчування, способу життя. Безумовно, мед може стати частиною цього лікування, надаючи сприятливий вплив на весь організм людини. Але повністю покладатися на нього в боротьбі з гіпертонією не можна.

Ссылка на основную публикацию