Мартіні: склад, з чого роблять?

Мартіні – одна з марок вермутів, вироблених в Італії. У кріплене вино виробник додає витяжки з пряних трав. При виробництві вермуту може використовуватися близько 35 лікарських рослин: коріандр, м’ята, звіробій, меліса, імбир, ромашка, ясенів, ялівець, деревій і багато інших. До складу мартіні також входить полин – найважливіший інгредієнт, який надає напою легку гірчинку. «Вермут» в перекладі на російську мову означає «полин». Мартіні має кілька видів і є корисним алкогольним напоєм (при вживанні в невеликих дозах).

Корисні властивості

Існує версія, що напій був створений Гіппократом виключно в лікувальних цілях. Минуло кілька століть, і мартіні став улюбленим напоєм цінителів вишуканого алкоголю. Мартіні з’явився в 1863 році в Італії. Виробник використовує в складі ароматичні рослинні інгредієнти.

Лікувальний ефект досягається при вживанні мартіні в невеликих кількостях. Напій можна пити при гастриті, панкреатиті, жовчнокам’яній хворобі, так як в вермут входять екстракти лікувальних трав, які сприяють очищенню жовчі, нормалізують її біохімічний склад. Алкогольний напій можна застосовувати для профілактики і лікування простудних захворювань.

Мартіні можна застосовувати в комплексній терапії при лікуванні деяких захворювань серця і судин:

  • гіпертензії есенціальною (підвищений тиск);
  • стенокардії (біль в області серця, що виникає при фізичному і емоційному навантаженні).

види мартіні

Існує 8 видів цього алкогольного напою. Всі вони розрізняються по виглядом, консистенцією і смаком. Кожен вид роблять з різних інгредієнтів, призначених для насичення напою яскравими смаковими якостями. Найпопулярніші в Росії види мартіні:

  1. 1. Червоний (Россо) – через додавання карамелі напій має темно-бурштиновий колір. Відрізняється характерною гіркуватістю і яскравим ароматом. Професійні сомельє відзначають особливу вишуканість цього напою в поєднанні ароматних трав. Подається з цитрусовими і льодом. Можна пити в чистому вигляді або використовувати в якості компонента коктейлів. Фортеця – 16%.
  2. 2. Білий (Бьянко) – напій світло-солом’яного кольору, який припав до вподоби представницям прекрасної половини людства. Не дивно, адже він солодкий і м’якше на смак, ніж інші види. Має приємний неповторний аромат прянощів і легку гірчинку. Додавання ванілі робить смак цього напою ще виразніше і яскравіше. Вживають в чистому вигляді, додають соки, содову, лід. Фортеця – 16%.
  3. 3. Рожевий (Розато) – ще один улюблений напій дам фортецею 15%. Вермут виготовляється на основі білого і червоного вин, має рожевий колір. Смак з нотками кориці і гвоздики. Гірчить менше, ніж мартіні Россо.

До окремих видів напою відносяться D’oro, Fiero, Rose, Bitter і Extra Dry. Експорт D’oro ведеться для жителів Данії, Німеччини та Швейцарії. Смакові якості цього виду напою повністю відповідають особистим уподобанням мешканців перерахованих країн. В D’oro можна дізнатися нотки:

  • фруктів;
  • білого вина;
  • цитрусів;
  • ванілі;
  • меду.

Fiero випускається для народів Бенілюксу. Виготовлений в 1998 році смак Фієра нагадує цитрус або червоний апельсин. Виходячи з назви виду Rose, основою напою є напівсухе ігристе вино (рожеве). Використовується метод купажування білих і червоних сортів винограду.

Біттер – незвичайний вермут, він виготовляється на основі спирту, а не вина, тому він має велику фортецю – 25 градусів. До складу традиційно входять ароматні трави і спеції (більше 30 видів).

Популярною основою для коктейлів є сорт Extra Dry з низьким відсотком цукру. Extra Dry призначений для особливих приводів, так як він має більш високий градус фортеці.

Якщо звичайний мартіні більше підходить для жінок, то міцний Extra Dry – істинно чоловічий напій.

рецепти приготування

Для усунення неврозів необхідно свіжовичавлений сік трави пустирника змішати в рівних пропорціях з вермутом. Отриману настойку приймати по 20-30 крапель вранці та ввечері, попередньо розбавивши в 50 мл води.

Для підвищення імунітету можна приготувати таку настоянку: очищений корінь оману (близько 20 г) дрібно подрібнити, залити 100 мл окропу і проварити 10-15 хвилин на слабкому вогні. Настояти 40 хвилин, процідити, додати в 300 мл мартіні. Настояти протягом двох діб. Приймати по 50 мл перед їжею, вранці і ввечері.

Для профілактики застуди необхідно в 100 мл теплого (до 50 градусів) алкоголю додати мед – дві столові ложки, подрібнені листя алое – близько трьох столових ложок. Всі інгредієнти перемішати, приймати по одній столовій ложці за півгодини до їди 3-4 рази на добу. Допомагає при початковій стадії захворювання.

Кому не можна вживати мартіні?

Незважаючи на те що мартіні відноситься до алкогольних напоїв середньої міцності (16 оборотів), його слід з обережністю вживати людям, що страждають від виразкових хвороб, а також захворювань печінки і нирок.

Не слід вживати напій при управлінні автотранспортом, в період вагітності і лактації, а також дітям, які не досягли вісімнадцятирічного віку.

Ссылка на основную публикацию