Малина підвищує тиск або знижує: як ягоди і варення з них впливають на організм

Малина є дикоросла рослина, яке найбільш часто зустрічається в лісах. Однак, як багато хто знає, деякі садівники вирощують його самостійно у себе вдома або на дачі.

На щастя, на даний момент існує велика кількість унікальних сортів цієї ягоди, яка, до того ж, відрізняється тонким смаком і ефектним зовнішнім виглядом.

Завдяки особливому аромату і незліченну кількість позитивних властивостей її активно використовують в кулінарії для приготування різноманітних десертів. Малина славиться вмістом в своєму складі ефірних масел, а також цілого набору корисних цукрів – глюкози, фруктози, пентози. Саме цим і пояснюється її дивовижний запах і смакові якості.

Нерідко ягоди заготовляють на зимовий період шляхом заморозки або приготування смачного варення. З плодів можна готувати пироги, сік, мармелад, джем, желе, а також використовувати в якості прикраси різних кулінарних шедеврів – десертів.

Важливо відзначити, що навіть готові страви мають корисними властивостями. Це пояснюється тим, що навіть при термічній обробці продукт не втрачає свій унікальний склад. Причому можна використовувати не тільки ягоди, а й листя, а також коріння рослини. Останні, до речі, задіють для позбавлення від простудних недуг. Дана стаття розгляне то, як малина впливає на тиск.

Корисні властивості

При самостійному вирощуванні даного чагарнику плоди будуть мати набагато більше корисних властивостей.

Приблизно на 80% малина складається з води. А ось 7% припадає на вуглеводи. Приблизно 13% займають моно- і дисахариди.

Ще, як не дивно, дана ягода багата жирами і білками. Вона має значну кількість вітамінних комплексів. В основному, це вітаміни C, групи B, PP, E. До переліку макро- і мікроелементів входять наступні: кальцій, калій, фосфор, хлор і магній.

Ще малина має деякі види кислот: саліцилову, яблучну, а також лимонну. Вона відрізняється антоцианом в складі, який зміцнює капіляри і робить їх більш міцними, пружними, а також еластичними. А ось що стосується енергетичної цінності, то на 100 г свіжих ягід припадає рівно 40 ккал.

Малина відрізняється унікальним смаком, який не сплутати ні з чим іншим. Разом з чорницею її задіють як сильного профілактичний засіб для терапії багатьох недуг.

В основному користь малина приносить в лікуванні простудних хвороб. Багато хто знає про те, що вона здатна знімати жар і покращувати самопочуття при грипі та ГРВІ.

Ще вона може зупиняти кровотечу і виводити токсичні сполуки з тіла. Її унікальні властивості допомагають в боротьбі з радикулітом, анемією і навіть атеросклерозом. Цей унікальний цілющий продукт у вигляді варення потрібно додавати в чай.

Таким чином можна отримати дивовижне засіб, який є рятує при простуде.Мало хто знає про те, що ягоди відрізняються сильним діуретичним ефектом. Вони можуть посприяти боротьбі з шкідливими мікроорганізмами, а також вірусами (дріжджові суперечки, грибки і золотистий стафілокок).

Слід запам’ятати, що при заварюванні малини можна тримати її довше трьох хвилин. Бажано заливати її саме окропом, а не теплою водою. Як відомо, в недостатньо гарячій воді ягоди можуть втратити всі свої цілющі властивості.

Малина може відразу повернути колишній свіжий колір обличчя з легким рум’янцем. Саме з цієї причини її рекомендують використовувати прекрасним дамам.

Крім незліченної кількості вітамінів, позитивно впливають на організм, особливу увагу заслуговують мінеральні сполуки. До складу ягід входить мідь, яка приводить в норму і регулює працездатність нервової системи.

Людям, що страждають від хронічного стресу і нервових зривів, бажано включити малину в свій щоденний раціон.

Через присутню в складі малини саліцилової кислоти, вона може допомогти при захворюваннях суглобів. А ось магній вкрай необхідний для нормального функціонування серцевого м’яза, артерій, вен, капілярів і нервової системи. Вітамін K вкрай необхідний для поліпшення згортання крові.

Малина насичена різними харчовими волокнами, що вкрай позитивно позначається на працездатності кишечника. Саме за рахунок цих сполук знижується всмоктування холестерину. Дана ягода допомагає позбутися від похмілля за рахунок вмісту в ній різних фруктових кислот.

Малина підвищує тиск або знижує?

Як можна помітити з усієї вищевказаного документа, сфери застосування рослини досить широкі. Однак, багатьох цікавить актуальне питання: малина знижує тиск або підвищує?

Звичайно, і гіпертонікам, і гіпотонікам дозволено вживати малину.

Вона має велику концентрацію аскорбінової кислоти в своєму складі, що здатне зміцнювати стінки всіх судин в організмі, починаючи від більш великих і закінчуючи дрібними. А ось калій і магній, крім яскраво вираженого сечогінного дії, прекрасно впливають на працездатність серця. Вони можуть швидко нормалізувати його ритм і підвищити тонус кровоносних судин організму.

Плоди чагарнику відрізняються потогінний властивостями (які обумовлені присутністю в них все тієї ж саліцилової кислоти). Саме завдяки цим унікальним сполученням налагоджується висновок рідини з організму.

малиновий кущ

Можна зробити висновок, що малина має здатність знижувати артеріальний тиск. Саме з цієї причини вона показана гіпертонікам і не завжди рекомендована гіпотонікам. Звичайно, якщо вживати її в незначних обсягах, то ніякої шкоди плоди не принесуть.

Бажано їсти не тільки свіжі ягоди, а й пити чай з варенням. Деякі лікарі рекомендують вживати спеціальні настої, приготовлені з використанням листя рослини.

Важливо зауважити, що малинові настої в помірних кількостях будуть корисні людям, які страждають на артеріальну гіпертензію.

А ось людям, які постійно мають низький кров’яний тиск, малина допоможе зміцнити організм. Вона наситить його всіма необхідними речовинами, які важливі для нормального функціонування серця і судин. А ось калій і залізо допоможуть поліпшити стан і працездатність периферичних судин.

Рецепти від тиску

Існує велика кількість сучасних рецептів, які призначені для нормалізації високого артеріального тиску.

вітамінний чай

Як правило, в нетрадиційній медицині застосовують ягоди і листя рослини.

Плоди можна використовувати як в свіжому, так і в термічно обробленому вигляді. А ось листя потрібно попередньо підсушити.

Корисний напій допоможе усунути першу причину появи високого артеріального тиску.

Для його приготування слід задіяти висушені гілочки і листя малини. Насамперед потрібно підготувати ємність для заварювання чаю. У неї необхідно покласти кілька ложок листя і гілочок.

Далі їх слід гарненько залити окропом. Після цього, посудину необхідно укутати і дати відвару настоятися протягом півгодини. Тепер чай готовий до вживання. Для його приготування можна використовувати і свіжозібране листочки. Отриманий напій має колосальну користю при підвищеному кров’яному тиску, оскільки він здатний його ефективно знизити.

Малиново-липовий відвар

Цей напій має сильний діуретичну дію, тому його напевно можна використовувати при гіпертонії. А все тому, що однією з причин артеріальної гіпертензії є накопичення великої кількості рідини в організмі.

Для приготування унікального і смачного чаю потрібно взяти цвіт липи і ягоди малини. Пропорції повинні бути рівні.

Після цього слід ретельно залити все інгредієнти киплячою водою і поставити на повільний вогонь нудитися. Після проходження п’яти хвилин відвар слід зняти з вогню. Його можна використовувати при виникненні задишки, яка нерідко з’являється від високого кров’яного тиску.

Малинове варення

Все ще ведуться деякі суперечки про те, малинове варення підвищує або знижує тиск. Однак більшість медиків стверджують – малинове варення при гіпертонії допомагає нормалізувати показники тонометра.

Для приготування варення слід заздалегідь підготувати 1 кг малини і така ж кількість цукру.

Ці два інгредієнти потрібно ретельно перемішати і залишити в такому вигляді приблизно на п’ять годин для того, щоб ягоди встигли пустити сік. Потім поставити суміш на повільний вогонь і готувати до повного розчинення цукру, поки маса не закипить. Після цього потрібно розлити варення по стерильним банкам і щільно загорнути кришками.

З медом

Дуже важливо запам’ятати, що мед потрібно використовувати тільки натуральний.

Він має здатність законсервувати корисні сполуки, що входять до складу малини. Для приготування десерту потрібно підготувати два інгредієнта в однаковій кількості.

Ретельно промиті ягоди потрібно засипати в посуд, а після залити рідким медом. Закладати ягоди і мед потрібно тільки акуратними шарами. Закочувати банки необов’язково.

Протипоказання

Не можна зловживати даними плодами при наявності гіпотонії.

при вагітності

При зловживанні малиною під час виношування дитини у нього може з’явитися алергія на даний продукт ще в утробі матері.

Не рекомендується в період вагітності з’їдати більше, ніж чотири столові ложки малини.

Відео по темі

Малина підвищує тиск чи ні? Відповідь в відео:

Незважаючи на те, що відповідь на питання про те, чи підвищує малина тиск, є негативним, для того щоб продукт не нашкодив, потрібно знати міру. До того ж, при зниженому кров’яному тиску і вагітності важливо попередньо проконсультуватися з особистим фахівцем на предмет використання ягоди в їжу. При грамотному підході і дотриманні всіх рекомендацій малина принесе тільки користь. А ось гіпертонікам даний продукт показаний в будь-якій кількості.

Ссылка на основную публикацию