Малина підвищує або знижує тиск?

Всім відома лікарська і культурна рослина малина звичайна представляє собою багаторічний напівчагарник. Воно належить до сімейства рожевих і вже багато століть використовується людиною для отримання плодів, а також листя, які можуть використовуватися в якості лікарської сировини для отримання відварів і настойок, а також замінника чаю.

Ягоди малини можуть вживатися як потогінний засіб при застудах, як добавка до мікстурам і сиропів для створення основи, яка маскує вираженим смаком можливу гіркоту ліків.

Отже, головне завдання малини в медицині – допомагати при застудах, нежиті, грипі і запаленні верхніх дихальних шляхів. Однак показання для її застосування набагато ширше і включають в себе:

  • больові форми передменструального синдрому, дисменорея;
  • спастичні стани при захворюваннях органів черевної порожнини, при яких прийом малини знижує вираженість больового синдрому;
  • посилення вироблення грудного молока в період лактації;
  • лікування гнійничкових захворювань шкіри.

Одне з питань, яке часто задають фахівцям в області фітотерапії і лікарям – це вплив малини на тиск і його механізм. Отже, підвищує або знижує малина тиск?

Щоб відповісти на це питання повноцінно, потрібно сказати, що в тілі людини існує кілька видів тиску – це артеріальний тиск, венозний і внутрішньочерепний.

Малина м’яко знижує артеріальний тиск, і тому вона показана в комплексній терапії гіпертонічної хвороби у різних груп пацієнтів.

Причини гіпотензивної дії ягід малини

Здатність малини знижувати тиск багатьма недосвідченими людьми піддається сумніву тому, що ягоди малини червоні, а все червоні плоди і взагалі червоний колір підвищує тиск. Це твердження вірне лише щодо психологічного впливу червоного кольору в інтер’єрі. Так, дійсно, червоний інтер’єр і освітлення підвищує тиск, але з іншого приводу: червоний колір розцінюється як небезпека. Це веде до посилення викиду норадреналіну, звуження судин. А судинний спазм в кінці кінців підвищує артеріальний тиск.

Дія малини на артеріальний тиск обумовлений зовсім іншими причинами – її хімічним складом:

  • Калій, що входить до складу малинового соку, є антагоністом натрію, а отже, призводить до зниження набряків. Набряки викликані затримкою рідини в організмі. Позбавлення від них полегшує роботу серця, оскільки зменшується обсяг рідини, що перекачується.
  • Магній, який також містить малина, разом з калієм надає комплексну дію на судинну стінку, нормалізує її тонус.

Багато людей вважають препарати калію і магнію сечогінними. Насправді це не так: при застосуванні сечогінних може виникнути втрата калію і натрію з сечею, їх дефіцит порушує роботу міокарда і може спровокувати судоми. Якраз тому разом з сечогінними препаратами (лазикс, фуросемід) часто призначають панангін, аспаркам або інші препарати, що містять іони калію і магнію.

Звичайно, вживання малини, сухофруктів або печеної картоплі дозволяє більш м’яко коригувати іонний склад плазми крові.

Крім того, головна дія малини – потогінний, так як вона містить похідні саліцилової кислоти. Саме тому малина прямо сприяє м’якому зниженню об’єму циркулюючої рідини, яка виділяється з потом. Це пряма дія, яка спрямована на зниження тиску.

Високий вміст вітаміну С (аскорбінової кислоти) зміцнює судинну стінку і підвищує її резистентність. Він входить до складу відомого препарату аскорутина, який призначається при слабкості і крихкості судин. Ось тому здатність судин до розширення теж зростає, а це дозволяє збільшити загальну ємність кровоносних судин, що знижує тиск.

На закінчення варто пояснити, що малина діє на артеріальний тиск м’яко і знижує його щадним способом. Це дозволяє широко використовувати її в лікуванні не тільки артеріальної гіпертонії, а й захворювань нирок.

Ссылка на основную публикацию