Літня дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Схуднення до відпустки, до поїздки на море або просто напередодні літа – це найпоширеніший «тренд» весняно-літнього періоду. Адже якщо в холодну пору року недоліки фігури можна приховати під одягом, то в жаркий сезон, а особливо на пляжному відпочинку, доводиться роздягатися і відкривати всі запаси, які відклалися за зиму. Саме тому літні методики зниження ваги вважаються найбільш затребуваними, здебільшого у тих, хто забуває стежити за собою цілий рік.

Користь річного схуднення

Літо – найкращий час для схуднення і не тільки тому, що літні дієти вважаються легкими, здоровими і ефективними. Саме напередодні літа, а тим більше перед морем з’являється потужний стимул для приведення в порядок своєї фігури. А сильна мотивація – це половина успіху будь-якої методики схуднення. Тим більше що сама природа сприяє переходу на дієтичне харчування – з’являється велика кількість свіжих і доступних фруктів, овочів, ягід, правильне вживання яких забезпечує стабільну і корисну втрату ваги.

Практично кожна літня дієта – низькокалорійна, але легка в дотриманні і рідко закінчується зривами, оскільки в такому раціоні зазвичай присутня велика кількість фруктів. Будучи відмінною альтернативою солодощів, вони не дозволяють з’явитися занепаду сил, зниження настрою і песимізму і депресій, характерним для інших систем схуднення.

Єдиним мінусом літніх похудітельних заходів вважається їх висока алергенність, оскільки багато фруктів здатні викликати подібні негативні реакції організму. Однак з усього різноманіття даних методик завжди можна вибрати для себе таку, яка підійде по всіх параметрах.

варіанти

Всі розраховані на літо дієти можна розділити на 3 основні категорії:

  • швидкі перед відпусткою;
  • реабілітаційні після відпустки;
  • літні за складом раціону.

До числа перших відносяться методики схуднення, які допомагають швидко зменшити обсяги фігури перед поїздкою на море, другі – повернути собі колишні форми після відпочинку, а треті засновані на вживанні сезонних овочів і фруктів місцевого походження.

перед відпусткою

Про те, що потрібно худнути, бажано замислюватися ні перед самим відпусткою, а набагато раніше. Тоді схуднення буде стабільним, а його результат збережеться надовго. В цьому випадку найефективнішою для схуднення напередодні літа може стати методика доктора Морено.

дієта Морено

Дієта американського доктора Майкла Морено не відноситься до суто річним. Але її дуже корисно використовувати для позбавлення від зайвої ваги, набраного в зимовий період, а також від вироблених за цей час харчових звичок з метою переходу на правильне харчування. Працюючи сімейним лікарем, Морено щорічно після різдвяних канікул стикався з тим, що всі його пацієнти значно додавали у вазі, в результаті чого у них загострювалися хронічні хвороби. Тоді доктор і розробив спеціальну програму схуднення, яка може дуже успішно використовуватися напередодні літнього сезону. Але вона досить тривала, тому починати худнути треба заздалегідь.

Дієта Морено має ряд переваг перед багатьма методиками схуднення:

  • забезпечує швидку і відчутну втрату ваги;
  • сприяє поліпшенню здоров’я (при відсутності протипоказань);
  • формує правильну мотивацію;
  • виробляє здорові харчові звички;
  • відбиває прихильність до шкідливої ??їжі;
  • покращує зовнішній вигляд в цілому.

Мінусів у такої програми мало. До них відносяться:

  • дуже низька калорійність раціону, особливо на першому етапі;
  • можливість вживання фруктів і вуглеводів тільки до 14:00.

Протипоказанням є захворювання шлунково-кишкового тракту, нирок і цукровий діабет.

Основні правила

При створенні своєї системи харчування Морено враховував те, що відразу позбутися звичок і різко змінити спосіб життя людині дуже важко. Для цього потрібен час, яке доктор розділив на 4 етапи, тривалістю 17 днів кожна (тому дієту часто називають «17х4»).

Саме такий період, на думку доктора, необхідний організму для звикання до нових умов, після чого метаболізм сповільнюється, а процес схуднення зупиняється. Тому через 17 днів треба знову міняти раціон, використовуючи виключно корисні для фігури продукти. До списку дозволених відносяться:

  • некрохмалисті овочі;
  • обмежена кількість фруктів;
  • трохи білка (в т. ч. яйця);
  • молочнокислая продукція;
  • трохи оливкового (льняного) масла.

Заборонені всі інші продукти, особливо:

  • цукор;
  • фастфуд;
  • копченості;
  • смажені страви.

Крім того, обов’язковими є щоденні 17-хвилинні прогулянки швидким кроком.

Зразкове меню

Раціон на кожному циклі дієти складається по-різному.

Етап 1 (1-17 день)

Перший цикл призначений для прискорення метаболізму і запуску процесу схуднення. Для цього енергетична цінність добового раціону не повинна перевищувати 1200 ккал. Втрата ваги зазвичай становить 5-7 кг.

Зразкове меню на кожен день:

  • сніданок – яєчня з 2 яєць, зелений чай, 1 грейпфрут;
  • обід – 2 варені яйця, овочевий салат;
  • полуденок – натуральний йогурт з ягодами;
  • вечеря – куряча грудка, приготована на пару зі спаржею та морквою.

Етап 2 (18-34 день)

На цьому етапі значно виникає ймовірність зупинки ваги, для запобігання якої використовується особливий пунктирний режим харчування: чергуються дні з високою (не більше 1500 ккал) і з дуже низькою калорійністю. Такий підхід не дозволяє сповільнитися обміну речовин, а також сприяє активному спалюванню жиру.

Зразкове меню висококалорійного дня:

  • сніданок – прісні хлібці, зелений чай, 1 персик;
  • обід – овочевий салат з куркою, відвареної коричневий рис;
  • полуденок – натуральний йогурт з шматочками фруктів;
  • вечеря – риба, запечена з овочами.

Раціон низькокалорійного дня складається за принципом меню попереднього етапу.

Етап 3 (35-51 день)

Цей цикл є періодом стабілізації і формування правильних харчових звичок. Втрата ваги вже менш значна, але вона триває.

Зразкове меню на кожен день:

  • сніданок – хрусткий хлібець, 1 варене яйце, зелений чай, 1 грейпфрут;
  • обід – дієтичний варіант салату «Цезар» з куркою і житніми сухариками;
  • полуденок – хрусткий хлібець, зелений чай, 1 фрукт на вибір;
  • вечеря – відварне м’ясо, овочевий салат, зелений чай.

Етап 4 (52-68 день)

На заключному етапі бажаний вага вже повинен бути досягнутий. Але все одно необхідно продовжувати дотримуватися рекомендацій попередніх циклів по здоровому харчуванню.

Зразкове меню на кожен день:

  • сніданок – омлет з 2 яєць з молоком, зелений чай, 1 грейпфрут;
  • обід – запечена риба з листям салату, чай;
  • полуденок – натуральний фруктово-ягідний йогурт;
  • вечеря – стейк з телятини, салат «Цезар», запечений батат.

В цілому, на 4 етапі протягом тижня необхідно харчуватися дієтичною їжею, а у вихідні дозволяється підвищувати калорійність раціону і додавати до вечері 2 келихи червоного вина.

Дієта Морено – відмінний спосіб поліпшити своє внутрішнє і зовнішнє стан. Американський доктор пропонує не швидкий, але надійний спосіб нормалізації маси тіла, який ідеально підійде для переходу від зимових святкових переїдання до здорового і легкому літньому раціону.

Французька «Напередодні літа»

Готуючись до літнього сезону і приміряючи пляжні наряди, багато жінок виявляють, що вони сидять вже не так, як хотілося б і занадто обтягують погладшав за зиму фігуру. При цьому на таку ґрунтовну дієту, яку пропонує доктор Морено, немає часу, оскільки на літній гардероб потрібно перейти вже в найближчі дні. Саме для такої ситуації французьким дієтологом Катрін Гурсак була розроблена тижнева методика схуднення, яка так і називається – «Напередодні літа».

Дотримуючись французьку дієту «Напередодні літа», вже через 7 днів можна втратити 3-4 кг і зменшити свої обсяги на один розмір. Але, головне, що худнути при цьому будуть самі проблемні зони – талія, стегна, верхня частина рук.

Дана методика не вимагає готування складних страв, тому ідеально підходить для активних ділових людей. Незважаючи на низьку калорійність добового раціону (не більше 1200 ккал), в ньому є багато смачних продуктів, які дозволять отримувати задоволення від їжі.

Основні правила

Головний принцип французької дієти «Напередодні літа» – роздільне харчування: за один прийом дозволяється вживати або тваринну, або рослинну їжу. Перша буде забезпечувати організм білками, необхідними для м’язів і кровотворення, друга – клітковиною, вітамінами і мікроелементами. Крім того, при роздільному вживанні різних продуктів поживні речовини засвоюються краще і швидше. Це допомагає насичуватися меншою кількістю продуктів і значно знижувати калорійність добового раціону.

У період дієти рекомендується:

  • в необмежених кількостях пити чисту воду або чай без цукру;
  • замінювати будь-який не подобаються продукт іншим подібним (овоч – овочем, кукурудзяні пластівці – пластівцями з інших круп і т.п.);
  • відмовитися від солодких фруктів;
  • між прийомами їжі робити паузи в 3 години.

При схильності до метеоризму (здуття кишечника) необхідно відмовитися від сирих овочів і фруктів, замінивши їх вареними, тушкованими або запеченими в духовці.

Зразкове меню

Французька дієта доктора Гурсак вимагає дотримання наступного меню.

Сніданки по днях:

  1. 1 варене яйце або шматочок пісної шинки, натуральний йогурт з шматочками фруктів, чай (кава) без цукру.
  2. 1 апельсин, 2 скибочки висівкового хліба, чай (кава) без цукру.
  3. Шматочок пісної шинки, 100 г знежиреного сиру, чай (кава) без цукру.
  4. 25 г мюслі, залитих склянкою томатного соку, 1 банан, чай (кава) без цукру.
  5. Натуральний йогурт, 1 варене яйце, чай (кава) без цукру.
  6. 25 г кукурудзяних пластівців, залитих молоком, натуральний йогурт, чай (кава) без цукру.
  7. 1 яйце, 100 г твердого сиру, чай (кава) без цукру.

Обіди по днях:

  1. Овочевий салат з лимонним соком і рослинним маслом, тушкована буряк з чорносливом, фруктовий фреш.
  2. 100 г відварених креветок, 100 г відвареного пісного м’яса, натуральний йогурт.
  3. 100 г відварених печериць з зеленою цибулею, лимонним соком і рослинним маслом, тушкована капуста, 2 відварені картоплини, 2 ківі.
  4. 1 варене яйце, 100 г смаженої з цибулею риби.
  5. 100 г відвареного буряка з рослинним маслом, 100 г рисової каші з соєвим соусом, 200 мл томатного соку.
  6. 1 варене яйце, 150 г тушкованої печінки, натуральний йогурт.
  7. Капустяний салат з лимонним соком і рослинним маслом, 100 г смажених печериць, 100 г рисової каші, апельсиновий фреш.

Вечері по днях:

  1. 100 г вареної курки, 50 г твердого сиру, 200 мл кефіру.
  2. 150 г тушкованої цвітної капусти з соєвим соусом, скибочку висівкового хліба, 1 картоплина «в мундирі».
  3. 150 г тушкованої риби, 200 мл кефіру.
  4. Овочевий салат з рослинним маслом, 1 картоплина «в мундирі», скибочку висівкового хліба, чай без цукру.
  5. 100 г сиру, 50 г твердого сиру, натуральний йогурт.
  6. Капустяний салат з петрушкою і оливковою олією, скибочку висівкового хліба, 2 ківі, чай без цукру.
  7. 50 г крабових паличок, 150 г тушкованої печінки, 200 мл теплого молока.

Для перекусів між основними прийомами їжі можна пити по склянці будь-якого соку, трав’яного чаю, бульйону з м’яса, риби або овочів.

Міні-дієта «Весна-літо»

Методика схуднення під назвою «Весна-літо» теж проводиться після зими – в весняно-літній період, але триває всього 4 дні. Цей варіант відмінно підходить для того випадку, коли схуднення перед відпусткою проводиться в авральному режимі. Результатом її дотримання стає втрата 4-7 кг зайвої ваги. Позитивною особливістю цієї дієти є повноцінний, збалансований і здоровий раціон, що дозволяє повторювати 4-х денний курс стільки раз, скільки необхідно для досягнення бажаного ваги, але з перервою в 1-2 дня.

Основні правила

Весняно-літня міні-дієта досить проста в дотриманні, але вимагає виконання кількох правил:

  • оптимальний режим харчування – 4-х разовий, що дозволить забезпечити організм необхідною кількістю поживних речовин, які будуть витрачені, а не відкладені в жирові запаси;
  • необхідно підвищити кількість вживаної тартроновой кислоти, здатної блокувати вуглеводи, не допускаючи появи жирових відкладень (основними джерелами такої кислоти є яблука, капуста, огірки, баклажани);
  • сніданок і обід повинні складати по 40% загальної калорійності всього раціону, щоб на вечерю залишалося тільки 20% калорій, що поступають за добу;
  • за день слід вживати не менше 2-х овочів і одного фрукта, щоб забезпечити необхідну кількість вітамінів і мікроелементів.

При розрахунку калорійності дієтичного раціону завжди необхідно враховувати, щоб енерговитрати значно перевищували кількість продукції, що поставляється з їжею енергії. Тоді почнеться розщеплення власного жиру і плавне схуднення.

Оптимальна калорійність добового раціону пропонованої літньої дієти – 600 ккал. Якщо її не перевищувати, то втрата ваги становитиме 800-1400 г в день.

Зразкове меню

Меню цієї дієти складається з низькокалорійних, але поживних і корисних страв, приготованих при мінімальній термічній обробці. Така система харчування більше спрямована на збереження і зміцнення здоров’я поряд з м’яким зниженням ваги.

У список дозволених продуктів і страв входять:

  • овочеві супи;
  • зернові хлібці;
  • пісне м’ясо птиці;
  • риба, морепродукти;
  • овочі, фрукти, зелень;
  • горіхи;
  • молочнокислая продукція.

З напоїв можна вживати слабкий зелений чай, відвар з сухофруктів, мінеральну і очищену воду.

Зразкове меню із зазначених продуктів виглядає наступним чином:

День 1:

  • сніданок (160 ккал) – яблучний салат з корицею і 1 ч. л. меду, 200 мл молока;
  • ланч (160 ккал) – 250 мл йогурту, зелений чай;
  • обід (190 ккал) – овочевий суп, 100 г відвареної телятини;
  • вечеря (85 ккал) – 150 г бурякового салату з нежирною сметаною.

День 2:

  • сніданок (75 ккал) – салат зі свіжих огірків із зеленню, 4 гречаних хлібця або 2 скибочки житнього хліба;
  • ланч (225 ккал) – 200 мл апельсинового фрешу, 100 г знежиреного сиру;
  • обід (200 ккал) – 200 г запеченого рибного філе, 200 мл кефіру;
  • вечеря (100 ккал) – фруктовий салат з груші, яблука і половини апельсина, заправлений 1 ч. л. меду і 3 ст. л. нежирного йогурту.

День 3:

  • сніданок (180 ккал) – порція рисової каші на молоці, зелений чай;
  • ланч (115 ккал) – 100 г нежирного сиру з жменею родзинок;
  • обід (160 ккал) – порція курячого бульйону, 2 варені яйця;
  • вечеря (100 ккал) – 100 г відвареної курячої грудки з зеленню.

День 4:

  • сніданок (195 ккал) – порція вівсяної каші, салат з редиски;
  • ланч (85 ккал) – яблуко, 200 мл води з 1 ч. л. лимонного соку;
  • обід (200 ккал) – 200 г відварених креветок, 200 г морської капусти;
  • вечеря (90 ккал) – 0,5 л кефіру.

Ефективність зазначеного меню грунтується на наявності в ньому сирих овочів і фруктів, перетравлювання яких вимагає чималих витрат енергії. Крім того, багато складових раціону – буряк, редис, морська капуста, груші, яблука – самі здатні спалювати жир. Також мінімальна калорійність збалансованого раціону забезпечує стабільний і здоровий схуднення.

найлегша

Спеціальна літня дієта, розроблена російськими дієтологами, названа легкої з тієї причини, що вона дуже проста в дотриманні, хоча витримати її досить складно. Позитивним моментом є те, що дотримується вона в жарку пору року, коли апетит сам по собі знижується. Крім того, мотивації додає той факт, що всього за 7 днів можна схуднути на 7 кг, значно поліпшивши при цьому своє здоров’я і зовнішній вигляд.

Основні правила

Система харчування будується на наступних принципах:

  • вживаються тільки свіжі місцеві овочі, фрукти, ягоди і знежирена молочнокислая продукція як джерело білка;
  • пити можна чисту воду, свіжовичавлені соки, трав’яні настої без солі або цукру;
  • для заправки салатів використовуються тільки йогурти або кефір 0% жирності.

З раціону повністю виключається будь-яка інша їжа, а також картопля, виноград, банани.

Зразкове меню

У цій системі схуднення немає строгого меню, його можна складати самостійно, керуючись зазначеними вище правилами і особистими уподобаннями. Приблизний раціон на тиждень може бути таким:

День 1-ий і 5-ий – овочеві, можна вживати тільки овочі (крім картоплі) в свіжому або відварному і тушкованому вигляді:

  • сніданок – салат зі свіжих овочів із зеленню;
  • ланч – морквяний салат з йогуртом;
  • обід – тушкована капуста;
  • полуденок – салат з вареного буряка з часником і кефіром;
  • вечеря – запечені на грилі овочі.

День 2-ий і 6-ий – фруктові, дозволяється вживати не більше 2 видів фруктів (крім бананів):

  • сніданок – салат з яблука і персика з заправкою з йогурту;
  • ланч – яблуко, 200 мл персикового соку;
  • обід – запечені яблука;
  • полуденок – 200 мл персикового соку з м’якоттю;
  • вечеря – яблуко або персик, 200 мл кефіру.

День 3-ий – ягідний, можна вживати будь-які ягоди (крім винограду):

  • сніданок – знежирений сир з ягодами;
  • ланч – 200 мл соку з ягід;
  • обід – 200 мл йогурту, ягідний салат;
  • полуденок – ягоди кількох видів;
  • вечеря – 200 мл смузі з кефіру і ягід.

День 4-ий – білковий, раціон повністю складається з знежирених молочнокислих продуктів:

  • сніданок – 100 г сиру, трав’яний настій;
  • ланч – 200 мл йогурту;
  • обід – 200 г сиру з сухими приправами або часником, заправлений кефіром;
  • полуденок – 200 мл ряжанки;
  • вечеря – 100 г несолоної бринзи, 200 мл кефіру.

День 7-ий – соковий, можна пити тільки сік одного виду (овочевий або фруктовий).

При дотриманні цієї дієти рекомендується вводити в раціон більше овочів, відмовившись від занадто солодких фруктів. На відчутті голоду це позначиться незначно, зате істотно знизить добову калорійність і дозволить досягти більш помітних результатів.

після відпустки

У більшості випадків, особливо коли мало місце термінове схуднення перед відпусткою, після відпочинку вага повертається або просто набирається через гастрономічних вольностей. Тому дієта після відпустки стає не менш затребуваною, ніж та, яка застосовувалася в його напередодні. Однією з кращих систем схуднення в такий період вважається швидка реабілітаційна дієта на 10 днів.

Основні правила

Дана методика схуднення являє собою комбінацію декількох монодієт. У кожен з 10 днів необхідно вживати певний вид продуктів, що забезпечить якісне очищення, прискорення метаболізму і активне спалювання набраного в період відпочинку жиру.

Протягом дієти необхідно дотримуватися таких правил:

  • починати щоранку зі склянки теплої води, в якій розведено по 1 ч. л. меду і лимонного або лаймового соку;
  • випивати щодня не менше 2 л корисної рідини (чистої води, наслідках трав’яних настоїв і т. п.).

Також потрібно підвищити фізичну активність за рахунок ранкових пробіжок, занять фітнесом або іншими видами спорту.

Зразкове меню

Щоденний раціон повинен бути наступним:

День 1:

  • сніданок – запарені окропом вівсяні пластівці (3 ст. л.);
  • потім на все прийоми їжі – тільки яблука.

День 2 – протягом дня вживається гречана каша, приготована методом запарювання на ніч (1 склянка на 2 склянки окропу). Від солі краще відмовитися, замінивши її сухими спеціями.

День 3 – протягом дня необхідно з’їсти 600-700 г відвареної курячої грудки без шкіри. Також небажано використання солі, допустимі спеції.

День 4 – раціон складається з 800 г овочів в свіжому або відварному вигляді. Вимоги щодо приправ і спецій – ті ж.

День 5 – можна вживати тільки рис, замочений на ніч (1 склянка крупи) і зварений з ранку без солі. Також вранці і ввечері приготувати настій чорносливу (5-6 штук на 0,5 склянки окропу). Першу порцію вжити на ніч, другу – на наступний ранок.

День 6:

  • натщесерце – замість води з лимоном і медом з’їсти чорнослив і випити настій;
  • сніданок (через 20 хвилин) – 150 г йогурту з висівками;
  • протягом дня – 200 г сиру, 150 г йогурту, 40 г твердого сиру в будь-якій послідовності.

День 7 – протягом дня вживається тільки 800 г овочів в свіжому або відварному вигляді без солі, але зі спеціями.

День 8 – протягом дня потрібно з’їсти гречану кашу, приготовану методом запарювання на ніч (1 склянка на 2 склянки окропу).

День 9 – весь раціон складається з 600-700 г відвареної курячої грудки без шкіри. Також небажано використання солі, допустимі спеції.

День 10 – тільки яблука (1-1,5 кг).

Завдяки такому харчуванню можна швидко позбутися від набраного за відпустку зайвої ваги. Для підтримки отриманого результату дієту рекомендується проводити кожні 3 місяці.

Крім зазначених дієт, які використовуються в основному для швидкої нормалізації маси тіла і поліпшення силуету фігури до або після відпустки, існує ще велика кількість літніх методик схуднення. Описати їх все немає ніякої можливості, тому варто звернути увагу на кращі літні методики, більшість з яких мають оптимальну тривалість – 7 днів.

Кращі літні дієти на 7 днів

Літо – такий час, коли усвідомлення того, що необхідно терміново худнути, приходить уже тоді, коли потрібно переходити на більш легкий гардероб. У таких випадках потрібні швидкі, а, головне, комфортні дієти, які допоможуть скинути кілька кілограмів без стресу для організму і психіки.

Важливою особливістю наведених нижче методик є те, що вони базуються на продуктах, багатих «гормоном щастя» серотонін і речовинами з антідепресантним дією – триптофан, цинком, селеном, фолієву кислоту, вітаміни групи B. Саме тому навіть досить жорсткі обмеження переносяться в цей період більш легко і не ведуть до зривів.

Існує кілька основних умов ефективності всіх «щасливих» систем річного схуднення:

  • щоранку випивати склянку води;
  • відмовитися від перекусів від «нічого робити» або поганого настрою;
  • не допускати появи сильного почуття голоду, забезпечивши дробове харчування за потребою;
  • припиняти прийом їжі за 4 години до сну.

На ніч можна випити тільки несолодкий трав’яний чай бажано з послаблюючу дію. Дуже добре підходить для цього каркаде або суміші з листом сени і гарцинии камбоджійської.

Всі наведені нижче дієти розраховані на 7 днів і втрату в середньому до 5 кг зайвої ваги. Щоб вага не повернувся, рекомендується займатися фітнесом як під час процесу схуднення, так і після його завершення.

Європейська хеппі-дієта

«Щаслива» методика схуднення в її європейському варіанті – сама щадна і різноманітна за складом продуктів з усіх пропонованих дієт даного виду. Вона грунтується на досить великому переліку продуктів і надає широкий вибір страв.

Основні правила

У список дозволених «для щастя» продуктів входять:

  • свіжі ягоди і фрукти (крім бананів);
  • пісне м’ясо і риба;
  • яйця;
  • морепродукти, пресовані водорості;
  • деякі овочі (морква, броколі, цвітна капуста, томати, селера, рукола, шпинат, перець, спаржа, зелень);
  • сир, нежирні сорти твердого сиру;
  • коричневий рис, вівсяні пластівці НЕ швидкого приготування;
  • оливкова олія, соєвий соус;
  • напої: фреші, знежирений кефір, зелений чай, натуральну каву, сухе червоне вино.

При цьому забороняються будь-які жирні та солодкі продукти, гриби, бобові, сухофрукти, міцний алкоголь, горіхи, соуси, хлібобулочні вироби.

Зразкове меню

Щоденний раціон може складатися за наступною схемою:

  • сніданок (через 30 хвилин після випитої води) – 2 варені яйця або 100 г нежирного сиру з 1 ч. л. меду, натуральну каву;
  • ланч – 200 г грецького салату або 200 г запареною окропом вівсянки (НЕ швидкого приготування), 250 мл грейпфрутового соку;
  • обід – приготована на пару порція риби з рисом, приправлена ??соєвим соусом (як варіант – відварна яловича печінка з морквяним салатом або відварене філе курки в окрошка на кефірі);
  • вечеря – морепродукти, 2 варені яйця, 100 г твердого сиру, келих сухого червоного вина (при відмові від алкоголю – 200 мл кефіру або овочевого соку).

Всі страви повинні готуватися «здоровими» способами (варінням, запіканням, на пару) і з мінімальною кількістю солі. Овочі та фрукти вживаються в сирому вигляді.

«Тропікана»

Ця методика – «колоніальна» версія європейської хеппі-дієти, яка також включає продукти з бадьорить і антідепрессантним дією, проте є повною протилежністю попереднього варіанту.

Основні правила

При «тропічному схудненні» упор робиться на горіхи, багаті селеном – бразильські, кеш’ю, макадамію. Завдяки високій калорійності вони відмінно насичують і при цьому забезпечують організм більшістю необхідних речовин. Оскільки горіхи замінюють в раціоні практично всі інші продукти, довше 7 днів «Тропікану» дотримуватися не можна.

Зразкове меню

При складанні раціону крім горіхів використовуються банани, які теж дуже калорійні і мають в своєму складі чимало речовин, що викликають відчуття щастя. Це практично і всі продукти, які можна вживати в тропічну тиждень. Доповнювати цю дієту можна тільки фруктами оранжевого і жовтого кольору, вживаючи їх цілком або у вигляді соків.

Зразкове меню може бути наступним:

  • сніданок – банан, жменю кешью, чай або кава без добавок;
  • ланч – 250 мл цитрусового соку;
  • обід – салат з маракуї, хурми, банана, заправлений лимонним соком, жменю горішків, 250 мл соку персика з м’якоттю;
  • полуденок – банан, жменю горішків;
  • вечеря – 1 грейпфрут, жменю горішків, 250 мл ананасового соку.

На цій дієті не рекомендується голодувати, але і перекушувати без гострого почуття голоду теж не слід.

Хлібна дієта

Схуднути до літа на хлібній дієті можна досить швидко і ефективно. Хлібна система схуднення, розроблена ізраїльським фахівцем з харчування Ольгою Раз-Кестнер, допомагає комфортно позбавлятися від зайвої ваги, а також сприяє підвищенню серотоніну і поліпшенню настрою. Ця методика є прямим доказом того, що вуглеводи не належать до числа головних ворогів стрункої фігури, а худнути можна з задоволенням, не відчуваючи постійного почуття голоду.

Основні правила

Високоуглеводний раціон – це ідеальне рішення для нормалізації ваги людей, які не можуть витримати жодної дієтичної програми через відсутність в ній солодощів, які сприяють виробленню гормону щастя. Однак все солодкі продукти відрізняються підвищеною калорійністю, тоді як в хлібі і серотоніну досить, і калорій мало.

До основних правил хлібної дієти, яких слід дотримуватися в обов’язковому порядку, відносяться наступні:

  • відсутність голоду – весь добовий раціон ділиться на порції і рівномірно вживається протягом дня з проміжками в 3-4 години;
  • вживання хліба низькокалорійних сортів (до 45 ккал в 100 г) в кількості 3-4 скибочки за один прийом, при цьому денна норма для жінок становить 8-12 скибочок, для чоловіків – 12-16;
  • один раз в день – 200 г фруктів;
  • норма рідини – не менше 2 л, включаючи воду, чай, овочеві соки (допускається 1 чашка кави);
  • основа раціону – велика кількість свіжих, варених, запечених, тушкованих або приготованих на пару овочів;
  • присутність в щоденному меню 200 мл знежиреного молочнокислого напою (йогурту, кефіру, ряжанки);
  • тричі на тиждень одна порція хліба може бути замінена шматочком пісного м’яса або риби, а в «Не м’ясні» дні необхідно з’їдати 1 варене яйце;
  • повне виключення з меню всіх шкідливих продуктів – алкоголю, жирних і солодких страв, вершкового масла, копченостей, фастфуда.

Для вживання підходить житній, пшеничний, цільнозерновий хліб і дієтичні хлібці. Якщо виріб має більш високу калорійність, його кількість потрібно пропорційно зменшувати. Повністю виключається здоба, батони і інша хлібобулочна продукція з високим глікемічним індексом.

Зразкове меню

Основними компонентами денного раціону є досить прості в приготування овочеві страви і хлібні скибочки, змащені тонким шаром заправки, в якості якої можна використовувати:

  • овочеву ікру;
  • сирну масу з приправами;
  • пасту з авокадо;
  • гірчицю;
  • нежирний майонез;
  • кетчуп.

Зразкове меню виглядає приблизно так:

День 1:

  • сніданок – порція хліба з заправкою;
  • ланч – апельсин;
  • обід – 1 варене яйце, порція хліба з заправкою;
  • полуденок – овочевий салат;
  • вечеря – порція хліба з заправкою;
  • друга вечеря – 200 мл натурального йогурту.

День 2:

  • сніданок – порція хліба з заправкою;
  • ланч – морквяний салат;
  • обід – тушкована капуста, порція відвареного м’яса;
  • полуденок – порція хліба з заправкою;
  • вечеря – 200 мл кефіру;
  • друга вечеря – яблуко.

День 3:

  • сніданок – порція хліба з заправкою;
  • ланч – 3-4 сливи;
  • обід – 1 варене яйце, порція хліба з заправкою;
  • полуденок – овочеве рагу;
  • вечеря – порція хліба з заправкою;
  • друга вечеря – 200 мл натурального йогурту.

День 4:

  • сніданок – порція хліба з заправкою;
  • ланч – 200 мл натурального йогурту;
  • обід – овочевий салат, порція риби;
  • полуденок – порція хліба з заправкою;
  • вечеря – капустяний салат;
  • друга вечеря – 1 груша.

День 5:

  • сніданок – порція хліба з заправкою;
  • ланч – 0,5 грейпфрута;
  • обід – порція хліба з заправкою;
  • полуденок – овочеве рагу;
  • вечеря – порція хліба з заправкою;
  • друга вечеря – 200 мл натурального йогурту.

День 6:

  • сніданок – порція хліба з заправкою;
  • ланч – овочевий салат;
  • обід – порція м’яса з брокколі;
  • полуденок – порція хліба з заправкою;
  • вечеря – 200 мл ряжанки;
  • друга вечеря – 3-4 абрикоса.

День 7:

  • сніданок – порція хліба з заправкою;
  • ланч – капустяний салат;
  • обід – 1 варене яйце, порція хліба з заправкою;
  • полуденок – 0,5 грейпфрута;
  • вечеря – порція хліба з заправкою;
  • друга вечеря – 200 мл кефіру.

Для виходу з дієти необхідно поступово замінювати «хлібну порцію» такими стравами:

  • порцією рисової, вівсяної або гречаної каші;
  • відвареної картоплиною середнього розміру;
  • склянкою бобових;
  • 2 ст. л. мюслі.

Головна перевага хлібного схуднення – свобода вибору і психологічне розуміння того, що хліб дозволено вживати правилами. В результаті за 1 тиждень можна втратити близько 5 кг зайвої ваги, що є досить хорошим результатом, враховуючи зазначені переваги.

Читайте докладніше: Хлібна дієта

Незважаючи на те, що всі наведені вище програми схуднення є досить ефективними для приведення фігури в порядок напередодні літа, до або після відпустки, все-таки самими «літніми» є ті дієти, які засновані на вживанні сезонних овочів, фруктів, ягід.

літні сезонні

Такі дієти – найкорисніші та доступні, але при цьому дуже ефективні. В першу чергу це методики схуднення на соках, полуниці, черешні, смородині, абрикосах, зелені і багато інших подібних програми.

сокова

Дієти на соках доцільно проводити в літній час з тієї причини, що всі вони повинні бути засновані виключно на натуральних свіжих напоях, які потрібно вживати відразу після приготування. Пакетовані соки, зроблені з концентратів, великої кількості цукру і харчових добавок, схуднути не допоможуть.

Основні правила

Худнути на соках можна двома способами:

  • замінити 1-2 прийоми їжі склянкою соку, а в іншому харчуватися у звичному режимі – це досить тривалий процес, результати якого багато в чому залежать від загальної калорійності раціону і дотримання принципів правильного харчування;
  • весь денний раціон скласти тільки з 2-3 л соку і випити їх рівномірно протягом дня, не вживаючи більше ніякої їжі, крім чистої води, трав’яних настоїв, зеленого чаю.

Перший варіант не підходить для швидкого схуднення перед відпусткою. Його найкраще застосовувати протягом всього літнього періоду, коли свіжовичавлені фруктові та овочеві соки найбільш доступні. Такий спосіб схуднення допоможе легко і комфортно позбутися кількох зайвих кілограмів і наситити організм необхідними вітамінами.

Друга методика називається «джусінг» і є досить жорсткою. При цьому вона може забезпечити досить швидку втрату ваги, якщо потрібно зменшити свої обсяги, щоб добре виглядати в літніх нарядах.

Різко переходити на строгу сокову дієту не можна. До джусінгу необхідно підготуватися:

  • протягом підготовчої тижні поступово знижувати вживання їжі тваринного походження;
  • за 3 дні до початку процесу схуднення почати випивати щодня по 2 склянки соку;
  • напередодні заходу влаштувати фруктово-овочевий розвантажувальний день.

Зразкове меню

Використовувати для схуднення можна будь-які соки і поєднувати їх на свій смак. Головне, щоб вони були натуральними, свіжоприготовленими і не викликали алергії. Бажано розводити їх навпіл з водою, особливо буряковий і всі цитрусові. Більше користі для схуднення приносять овочеві соки з м’якоттю.

Раціон сокового дня дуже простий: 2-3 л соку розлучається з водою, розділяється на рівні порції і випивається протягом дня. Якщо повна відмова від їжі перенести складно, можна додати в меню 1-2 порції легкого овочевого салату.

Жорстка сокова дієта не повинна тривати більше 3 днів. За цей період можна втратити 2-3 кг зайвої ваги. Вихід з джусінга теж повинен бути плавним – спочатку додається трохи вівсяної каші і кисломолочні продукти. Потім поступово вводяться по 1-2 звичних продуктів в день.

Читайте докладніше: Дієта на соках

Полунична

Полуниця – дуже смачна ароматна ягода, яку люблять практично всі. Тому худнути на ній можна з великим задоволенням. Тривалість такої дієти складає 4 дні, за час яких можна втратити 2-3 надлишкових кілограма, одночасно наситивши організм вітамінами.

Основні правила

При використанні полуничною дієти необхідно враховувати, що основу її раціону складають високоалергенні продукти. Сама по собі полуниця відноситься до числа найбільших алергенів в списку ягід, до якого відносяться також апельсини, мед, яйця, риба, молочні продукти. Тому перед використанням даної методики необхідно переконатися у відсутності алергічних реакцій на всі компоненти меню.

Крім того, небажано переходити на полуничну дієту при наявності схильності до будь-яких алергій.

Зразкове меню

Раціон полуничною системи харчування може бути наступним.

День 1:

  • сніданок – салат з 250 г полуниці, банана і яблука, заправлений нежирним натуральним йогуртом;
  • ланч – 100 г полуниці, збитою блендером з 100 мл молока і 0,5 ч. л. меду;
  • обід – 100 г філе індички, 400 г овочевого салату з відвареної спаржі з огірком, зеленню і 1 ч. л. оливкового масла, 150 г полуниці;
  • полуденок – 150 г полуниці, збитою з 75 г натурального йогурту, 0,5 ч. л. меду і 2 ст. л. кукурудзяних пластівців;
  • вечеря – 3 картоплини «в мундирі», 150 г салату з селери з цибулею, 100 г полуниці, збитою з 50 г натурального йогурту і 50 г сиру.

День 2:

  • сніданок – 2 скибочки висівкового хліба, 50 г сиру, 150 г полуниці;
  • ланч – 150 г полуничного пюре, змішаного з 50 мл нежирного йогурту і 100 мл соку ананаса;
  • обід – 2 тонких млинчика з начинкою з 200 г розтертої полуниці і 50 г яблучного пюре;
  • полуденок – 150 г полуниці, збитою з 150 мл знежиреного молока і 1 ч. л. меду;
  • вечеря – 300 г овочевого салату з солодкого перцю, томатів і зелені, 100 г полуниці, 50 мл натурального йогурту, 4 хлібця.

День 3:

  • сніданок – 2 ст. л. вівсяних пластівців, залитих 100 мл знежиреного молока, фруктовий салат з 150 г полуниці, банана і 100 г нежирного сиру;
  • ланч – 150 г подрібненої в пюре полуниці з 150 мл натурального йогурту і 1 ч. л. меду;
  • обід – фруктовий салат з 250 г дині і 150 г полуниці, заправлений нежирної ряжанкою;
  • полуденок – смузі з 200 мл апельсинового соку і 200 г полуниці з 1 ч. л. меду;
  • вечеря – 200 г овочевого рагу, 2 скибочки висівкового хліба, 150 г полуниці.

День 4:

  • сніданок – 2 скибочки висівкового хліба, 50 г сиру, 30 г твердого сиру, 100 г полуниці;
  • ланч – фруктовий салат з апельсина, яблука і 100 г полуниці, заправлений 100 мл натурального йогурту;
  • обід – 100 г запеченої риби, 100 г овочевого салату, заправленого 1 ч. л. оливкового масла, 150 г полуниці;
  • полуденок – 300 г полуниці, 100 мл натурального йогурту;
  • вечеря – 150 г овочевого салату, 50 г сиру, 50 мл натурального йогурту 150 г полуниці.

Полунична дієта є низькокалорійної – енергетична цінність її добового раціону становить близько 1200 ккал. При цьому меню досить різноманітно і збалансовано, тому переноситься організмом досить легко, без стресів і сильного почуття голоду.

Смородинова

Смородина – рекордсмен серед ягід за вмістом аскорбінової кислоти та інших вітамінів. Крім того, вона низькокалорійна, тому в сезон широко використовується для схуднення. Дієта на смородині швидка – розрахована всього на 4 дні дня, але цілком ефективна, оскільки дозволяє втрачати по 1 кг за добу.

Основні правила

Для схуднення можна брати будь-яку смородину – білу, червону або чорну, вибираючи її на власний розсуд. Але найкраще використовувати комбінований варіант:

  • в перший день – білу;
  • в другій – чорну;
  • в третій – червону;
  • в четвертий – суміш всіх видів.

Раціон смородинової методики схуднення досить мізерний, в ньому практично немає вуглеводів, тому переноситься вона важко. Також смородиною не рекомендується захоплюватися при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок.

Зразкове меню

Основні прийоми їжі на кожен день повинні бути такими:

  • сніданок – 1 варене яйце, 30 г твердого сиру, склянку смородинового компоту без цукру;
  • обід – 100 г відвареної птиці або риби, салат з огірків, 300 г смородини;
  • вечеря – 100 г сиру, 100 г смородини.

Як перекусів між основними прийомами їжі дозволяється вживати тільки 100 г смородини, а також без обмеження пити чисту воду.

Абрикосова

Абрикоси корисні для схуднення завдяки наявності в них великої кількості калійних солей, активно сприяють засвоєнню і перетравленню вуглеводів. Крім того, ці плоди багаті магнієм і фосфором, тому відмінно допомагають подолати стрес, пов’язаний з процесом схуднення. Вживання цих плодів забезпечує очищення організму від холестерину і зайвої рідини, що робить їх відмінним базовим компонентом дієти для схуднення.

Основні правила

Абрикосова дієта розрахована на 5 днів, за час яких можна втратити 5 кг зайвої ваги. У цей період дозволяється вживати овочеві та м’ясні страви, рибу і молочну продукцію. Але все страви не повинні містити зайвого жиру, цукру, солі. Також слід відмовитися від напівфабрикатів, їжі швидкого приготування та інших шкідливих для фігури продуктів.

Зразкове меню

Абрикосовий раціон складається з 4 прийомів їжі.

День 1:

  • сніданок – 100 г знежирений сиру, кави або чай без цукру, 300 г абрикосів;
  • ланч – скибочку цільнозернового хліба з сиром, 200 мл молока;
  • обід – овочевий суп, 200 г відвареної телятини, свіжі овочі, 300 г абрикосів;
  • вечеря – 200 мл знежиреного йогурту, 200 г фруктового салату з абрикосами.

День 2:

  • сніданок – 100 г відвареного рису, 300 г абрикосів, кава або чай без цукру;
  • ланч – скибочку цільнозернового хліба зі шматочком риби, кави або чай з молоком;
  • обід – овочевий бульйон, 200 г вареного рибного філе, 150 г огіркового салату з селерою, 300 г абрикосів;
  • вечеря – тушкований кабачок, 200 грамів абрикосів.

День 3:

  • сніданок – 1 варене яйце, 300 г абрикосів, кава або чай без цукру;
  • ланч – 200 мл знежиреного йогурту;
  • обід – 150 г відвареної грудки, овочевий суп, 300 г абрикосів;
  • вечеря – 200 мл знежиреного кефіру, 200 г фруктового салату з абрикосами.

День 4:

  • сніданок – 150 г сиру, 300 г абрикосів, кава або чай без цукру;
  • ланч – скибочку цільнозернового хліба з твердим сиром, 200 мл фруктового фрешу;
  • обід – овочевий відвар, 150 г відвареної риби, салат з томатів з цибулею, 300 г абрикосів;
  • вечеря – відварна брокколі, 300 г абрикосів.

День 5:

  • сніданок – 150 г відвареного рису з чорносливом, 300 г абрикосів, трав’яний чай;
  • ланч – скибочку цільнозернового хліба з шинкою, 200 мл молока;
  • обід – 200 г овочевого рагу, 100 г відвареної курогрудкі, 300 г абрикосів;
  • вечеря – 100 г рибного бульйону, 300 г абрикосів.

Абрикоси також ідеально підходять для проведення розвантажувальних днів. Завдяки корисного складу вони допомагають не тільки схуднути, але і значно оздоровитися, поліпшити свою зовнішність і настрій.

на черешні

Черешня з’являється на початку літа, тому може стати відмінним варіантом схуднення перед відпусткою. У розпал сезону черешня має прийнятну ціну, що робить її відмінним компонентом дієти, а саму методику – доступною для всіх.

Основні правила

Тривалість черешневою дієти складає 7 днів, втрата ваги – 3-4 кг. У цей період обов’язковим є вживання черешні, соку або компоту з неї у великій кількості. Додатково в раціон вводяться м’ясні страви, молочні продукти та овочі. Каша дозволяється тільки на сніданок.

З меню повністю виключаються:

  • солодощі;
  • борошняні вироби;
  • консерви, копченості;
  • магазинні приправи і соуси.

Всі страви повинні бути нежирними, що не гострими і не дуже солоними.

Зразкове меню

Щоденний раціон черешневою дієти рекомендується складати за таким принципом:

  • сніданок – 300 г черешні, 100 г вівсяної каші (можна замінити такою ж кількістю нежирного сиру або 200 мл натурального йогурту);
  • обід – 200 мл овочевого супу, 200 г відвареної курячої грудки або пісної риби, 200 мл соку або компоту із черешні;
  • полуденок – 300 г черешні;
  • вечеря – овочевий салат, 200 г відвареної грудки або пісної риби, 200 мл знежиреного кефіру.

У період схуднення необхідно випивати не менше 2 л корисної рідини, включаючи чисту воду, трав’яні настої, черешневий сік і компот без цукру.

Черешнева дієта переноситься досить легко, оскільки добре збалансована і не пов’язана з сильним голодом. При цьому в ній відсутні «швидкі» вуглеводи та інші шкідливі для фігури продукти, тому схуднення на черешні є дуже ефективним.

Але дотримуватися його більше 7 днів не рекомендується. Також слід враховувати, що черешня може викликати алергію і протипоказана при схильності до метеоризму.

Зелена

Методика схуднення на зелені – дуже сувора, тому вимагає наявності міцного здоров’я, великої сили волі і непереборного бажання гарно виглядати на пляжі.

Основні правила

Дієта на зелені може дотримуватися не більше 7 днів. Саме така тривалість вважається оптимальною для ефективного схуднення. Вона дозволяє позбутися від 5-6 кг, наситивши організм багатьма корисними речовинами, що містяться в зелені, зокрема, хлорофілом, магнієм, калієм, фосфором. При цьому вона не забезпечує надходження достатньої кількості білка, тому повинна дотримуватися при відсутності значних фізичних навантажень.

Зразкове меню

Для схуднення на зеленій дієті протягом тижня потрібно щодня вживати 0,5 кг зелені і зелених овочів в будь-якому вигляді. Овочі і трави можна вживати свіжими, готуючи з них салати або пюре, а також гасити. Страви необхідно приправляти невеликою кількістю рослинної олії, оскільки більшість з містяться в таких продуктах вітамінів є жиророзчинними і засвоюються тільки з жирами.

Зазначена кількість продуктів поділяється на рівні порції і вживається протягом дня. Також потрібно випивати не менше 2 л рідини, включаючи чисту воду і трав’яні настої.

Потрібно врахувати, що при вживанні великої кількості зелені в організм надходить багато клітковини, яка здатна як поліпшити травлення, так і викликати його порушення у вигляді діареї, запору або здуття.

У разі запору рекомендується ввести в щоденний раціон стакан кефіру. А при появі діареї від зелені необхідно відмовитися.

Читайте докладніше: Зелена дієта

перетерта

Аналогічної зеленої дієті є так звана «перетерта» дієта, яка теж передбачає вживання рослинної їжі, але вже не тільки зеленої, а різноманітних овочів, фруктів і трав.

Основні правила

У строгому варіанті дана система харчування може тривати не більше 7 днів і вимагає відмови від усього їстівного, крім пюре із зазначених продуктів в будь-якій комбінації. За тиждень такої літньої дієти можна втратити до 5-7 кг зайвої ваги. А вжиті за цей період фруктові та овочеві пюре з додаванням зелені додатково очистять організм від токсинів і нормалізують роботу кишечника.

Зразкове меню

Для складання щоденного меню дозволяється поєднувати різні овочі, фрукти і трави, щоб отримати кислуватий, солодкий або інший смак. Протягом дня можна вжити всього 0,5 кг зазначених продуктів, розподіливши їх на рівні порції. При цьому енергетична цінність добового раціону повинна складати не більше 1000-1200 ккал. Оскільки найбільша кількість вуглеводів міститься у фруктах, рекомендується використовувати їх по мінімуму – лише для поліпшення смаку готового коктейлю.

Також слід враховувати, що перехід на таку систему харчування може викликати порушення травних процесів. Алергікам необхідно ретельно підбирати компоненти раціону, відмовившись від тих, які можуть викликати негативні реакції.

Вихід з дієти

Всі дієтологи звертають велику увагу тих, що худнуть на необхідність правильного виходу з дієти. Особливо це правило потрібно дотримуватися після строгих дієт зі значними обмеженнями. У будь-якому випадку тривалість виходу повинна, як мінімум, відповідати тривалості самого процесу схуднення.

Вихід з будь-якої літньої дієти грунтується на наступних принципах:

  • введення в раціон заборонених продуктів повинен бути поступовим – 1-2 найменування в день;
  • відмова від присутніх в дієтичному меню овочів, фруктів, ягід зовсім не обов’язковий – досягнутий результат збережеться довше, якщо продовжувати харчуватися правильно;
  • в перехідний період важливо не знижувати, а краще навіть підвищити фізичні навантаження, щоб зберегти баланс між кількістю надходить і витрачається енергії.

Величезною перевагою літніх дієт вважається те, що з них не обов’язково виходити повністю. Досить додати до раціону основні відсутні продукти, щоб зробити його більш збалансованим.

Тоді будь-яка така методика стане способом життя, що забезпечить міцне здоров’я, стабільну вагу і прекрасну зовнішність на довгі роки.

Ссылка на основную публикацию