Куркума – як приймати при гіпертонії, підвищує або знижує тиск спеція

Люди, які страждають від підвищеного тиску, завжди шукають способи і рецепти, які допоможуть їм справитися з гіпертонічним синдромом і поліпшити загальне самопочуття організму.

Крім медикаментозних препаратів, гіпертоніки часто приймають різні натуральні продукти, які надають гіпотензивну дію.

Щоб знизити артеріальний тиск, хворі вживають імбир, зелень, шпинат, різні ягоди та овочі. Допомагає від гіпертонії і куркума – спеція, має насичений помаранчевий колір і незвичайний пряний смак.

Що в складі?

Куркума є рослина, що відноситься до сімейства імбирних. З її кореня виготовляється ароматна золотава приправа у вигляді порошку, в складі якої присутній цілий комплекс корисних речовин.

У куркумі міститься:

  • куркумін: знижує рівень холестерину в крові, зупиняє ріст ракових клітин, покращує роботу печінки, нирок, жовчовивідних і сечовивідних шляхів, відновлює мікрофлору кишечника;
  • тумерон: пригнічує активність вірусів і хвороботворних бактерій, допомагає знищити паразитів, які живуть в організмі людини;
  • цинеол: стимулює роботу травної системи, має антибактеріальну дію;
  • антиоксиданти: сприяють виведенню токсинів з організму, запускають процеси омолодження, стимулюють оновлення клітин;
  • вітаміни (B, C, E, K, PP) і мінерали (йод, залізо, калій, кальцій та ін.): зміцнюють серцево-судинну систему, позитивно впливають на шкірні покриви, підвищують імунітет, нормалізують роботу органів дихання і т.д .

Корисні властивості

Завдяки своєму насиченому складу, куркума має безліч корисних властивостей.

При регулярному вживанні натуральна спеція надає наступну дію на організм:

  • знижує кількість глюкози в крові;
  • очищає стінки судин від холестеринових відкладень;
  • підвищує еластичність і міцність судин;
  • розріджує кров, прискорює кровотік;
  • блокує запальні процеси;
  • дає сечогінний ефект;
  • стимулює жиросжигание;
  • виводить шкідливі речовини з організму;
  • нормалізує процеси травлення;
  • покращує рухливість суглобів;
  • сприяє оновленню хрящової тканини;
  • відновлює роботу внутрішніх органів;
  • стимулює виведення мокротиння з бронхів;
  • пригнічує бактеріальну флору;
  • усуває дисбактеріоз кишечника;
  • приводить в норму жіночий менструальний цикл;
  • очищає шкірні покриви, зменшує кількість висипань на шкірі;
  • покращує стан епідермісу;
  • допомагає впоратися з аллергореакціямі;
  • активує ріст волосся і т.д.

Куркума не тільки позитивно впливає на стан внутрішніх органів і систем, а й надає імуностимулюючу дію, корисна спеція є природним імуномодулятором, що активує резерви організму і підвищує захисні сили.

Куркума при гіпертонії

Спеція показана гіпертонікам відразу ж з кількох причин – ароматна приправа впливає на гіпертонічний синдром з різних сторін:

  • стимулює зниження маси тіла (зайва вага – одна з основних причин розвитку гіпертонії, люди з ожирінням частіше за інших страждають від стрибків тиску);
  • робить кров менш в’язкою (густа кров гірше йде по судинах, в результаті чого зростає тиск, при її розрідженні прискорюється кровообіг, а тиск падає);
  • зменшує кількість холестерину (розширює просвіт судин, очищаючи їх стінки від холестеринових бляшок, в результаті у гіпертоніка нормалізується кровообіг і знижується тиск);
  • тонізує серцевий м’яз (пряна спеція зміцнює серце і покращує його роботу, також забезпечує живлення серцевого м’яза кров’ю, насиченою киснем).

Завдяки своїй комплексній дії, куркума підвищує тиск, але вживати її, як і інші лікарські засоби рослинного походження, потрібно в розумних дозах і за погодженням з лікуючим лікарем.

Актуальними суперечки про те, куркума підвищує або знижує тиск? Якщо прийняти за раз більшу дозу, куркума знижує тиск дуже сильно, і такий стрибок не принесе користі для організму і негативно позначиться на загальному самопочутті хворого.

Куркума: як приймати при гіпертонії?

Щоб спеція дала очікуваний лікувальну дію, приймати її потрібно регулярно, але в помірній кількості.

Вживати куркуму за допомогою таких дій:

  • приймати в чистому вигляді: по одній столовій ложці один раз в день після їжі (таке дозування потрібна для лікувальних цілей, якщо ж людина планує вживати приправу для профілактики гіпертонічного синдрому, йому буде достатньо приймати спецію по одній чайній ложці раз на добу разом з їжею) ;
  • готувати цілющі чаї, ласощі, десерти та ін .;
  • додавати під час готування в традиційні соуси, випічку, кондитерські вироби, м’ясні та рибні страви, салати та ін.

рецепти

Людина, яка вирішила використовувати куркуму в якості додаткового ліки від підвищеного тиску, може приготувати з неї такі страви і напої:

  • імбирний чай: змішати порошок куркуми з коренем імбиру, одну столову ложку отриманої суміші слід заварити окропом, вживати ароматний чай потрібно двічі на день по половині склянки (щоб напій став солодшим, в нього можна додати чайну ложку меду);
  • тонізуючий напій: половину чайної ложки куркуми потрібно розвести в склянці теплої кип’яченої води і додати трохи свіжовичавленого лимонного соку, пити готовий напій потрібно один раз на день вранці натщесерце;
  • цукерки: необхідно з’єднати по одній столовій ложці маку, кунжутного і лляного насіння, ці інгредієнти потрібно подрібнити в кавомолці і додати до них дві столові ложки куркуми і столову ложку натурального густого меду, з отриманої маси потрібно сформувати кілька невеликих цукерок (4-6 штук) , готові цукерки можна зберігати в холодильнику, в добу рекомендується з’їдати одну порцію корисного ласощі;
  • пряний мед: на 50 грам меду необхідно взяти столову ложку куркуми, компоненти перемішати до однорідності, пряний мед можна вживати 2-3 рази на добу по одній чайній ложці в якості десерту або добавки в чай.

Солодкі страви і напої з куркуми можуть бути шкідливі для людей, що стежать за рівнем цукру в крові.

Протипоказання

Куркума володіє широким спектром терапевтичної дії, але деяким людям вживати її не можна.

Яскраво-помаранчева пряна приправа протипоказана при:

  • гипотоническом синдромі;
  • діабеті першого типу;
  • сечокам’яної і жовчнокам’яної хвороби;
  • гострої ниркової недостатності;
  • гепатиті;
  • гемофілії;
  • індивідуальної непереносимості продукту.

З особливою обережністю приймати дану приправу потрібно вагітним жінкам і годуючим матерям. Також пряна спеція може завдати шкоди людям, схильним до харчових алергій. При надлишку куркуми у людини може виникнути сильна аллергореакція, що супроводжується свербінням і висипаннями на шкірі, порушенням дихання та іншими неприємними симптомами.

Перед прийомом куркуми в лікувальних цілях гіпертонік обов’язково повинен проконсультуватися з лікарем і з’ясувати все про можливі побічні ефекти і протипоказання цієї спеції.

Корисне відео

Коротенька лекція про користь куркуми і способах її застосування:

Люди, які страждають на гіпертонію, повинні розуміти, що куркума не може стати єдиним лікарським засобом для зниження високого тиску. Народна медицина і натуральні продукти можуть використовуватися лише як додаткові терапевтичних заходів, а не основних. Під час лікування хворому необхідно регулярно приймати препарати гіпотензивної дії, призначені лікарем. В іншому випадку гіпертонік може нашкодити своєму здоров’ю і тільки погіршити стан серцево-судинної системи.

Ссылка на основную публикацию