Користь алкоголю для здоров’я організму людини

Деякі алкогольні напої є дуже корисними для організму і навіть можуть використовуватися в якості лікарських засобів при лікуванні хвороб. Весь секрет користі алкоголю полягає у вживанні його в невеликих кількостях. Неконтрольоване розпивання спиртних напоїв однозначно шкідливо для здоров’я.

Думки лікарів на підставі різних досліджень

Користь алкоголю – тема, яка до цих пір не втратила своєї актуальності. Вино допомагає заспокоїти нервову систему і є прекрасним засобом від безсоння. Французькі лікарі вважають, що його вживання стимулює діяльність серцево-судинної системи. Відповідно до старовинної французької традицією келих вина подається до обіду практично кожен день.

Після проведення досліджень і аналізу статистичних даних американські вчені прийшли до висновку, що у літніх людей, які люблять побалувати себе спиртними напоями, мозкова діяльність не знижується. В цей же час у непитущого контингенту така тенденція виражена досить яскраво. Факт обумовлений тим, що після випивки активується пізнавальна функція мозку.

Не відстають у цій галузі і голландські вчені. В результаті 40-річного експерименту вони довели, що люди, які щодня вживають алкоголь в допустимих дозах, набагато здоровіше, а їх тривалість життя довше.

Американські вчені виявили, що у помірно випивають людей, які не страждають залежністю, на 80% знижується ризик смертності і практично виключається ймовірність серцевого нападу, який за звичайних обставин міг би наступити.

Дослідники підтвердили, що деякі сорти вин і пива є антиоксидантами, сприяють зниженню холестерину, розріджують кров, покращують стан судин і не дають формуватися камінню в жовчному міхурі.

Але, на думку американців, у людей, що вживають спиртне, існує занадто великий ризик потрапити в залежність від алкоголю, при якій ні про яку користь мова йти не може. Саме тому дана тема до сих пір є предметом суперечок і дискусій.

Лікарі не мають права рекомендувати своїм пацієнтам вживати алкоголь з профілактичною метою. Жінки спиваються набагато швидше за чоловіків, тому при прийнятті рішення про прийом алкоголю з метою оздоровлення, їм слід бути більш пильними.

Про шкоду алкоголю

Варто відзначити, що організм людини поступово звикає до спиртного, а потреба в збільшенні кількості випитого призводить до розвитку алкоголізму. Всі спиртні напої містять в своєму складі етанол, який руйнує мозкові клітини і печінку, викликає захворювання шлунково-кишкового тракту. Результатом регулярного розпиття алкогольних напоїв у великих кількостях стають виразка, гастрит, порушення секреції і інші проблеми з травною системою.

Крім того, алкоголізм становить соціальну загрозу для суспільства. Дане захворювання стає причиною деградації особистості.

Основна небезпека полягає в тому, що алкоголь діє на людину повільно. Багато людей не помічають, як починають спиватися, і на протязі тривалого часу вважають, що не виходять за межі норми. Саме тому спиртними напоями не можна зловживати, інакше замість користі можна завдати шкоди здоров’ю.

Вплив алкоголю на організм: фактор корисності

Безпечного алкоголю немає. Вживання будь-якій його дози призводить до функціональних змін окремих систем і органів. У медицині існує таке поняття, як фактор корисності алкоголю. Якщо вживати спирт в помірних кількостях, то його корисні властивості стають переважаючими.

Алкоголь розширює судини, які потім приходять в норму. При надмірному ж вживанні міцних напоїв вони звужуються. Прийом алкоголю в невеликій кількості благотворно впливає на діяльність серцевого м’яза, при цьому етанол успішно переробляється печінкою і встигає нейтралізуватися.

У помірно випивають людей тканини головного мозку не ушкоджуються, тобто його структура залишається колишньою. Людям не загрожують депресії і психічні розлади, що супроводжуються галюцинаціями і провалами в пам’яті.

Невелика кількість спиртного здатне розкріпачити людини. Воно не викличе гальмування в мозку і не вплине на швидкість сприйняття інформації. Реакція є протилежністю тієї, яка настає в разі зловживання спиртним.

Невелика порція вина підвищить апетит і прискорить перетравлювання їжі. Шлунок впорається з додатковим навантаженням, а отруєння організму не відбудеться. Печінка своєчасно переробить всі шкідливі сполуки, які потрапили в кров, в тому числі етанол, і очистить організм від токсинів.

Помірне вживання спиртовмісних напоїв знижує рівень холестерину в крові, перешкоджає формуванню тромбів, стимулює кровообіг. Відомо, що випивають люди навіть після інфаркту мають шанс прожити довше, ніж абсолютні непитущі. Відсоток смертності у літніх, які приймають алкоголь, нижче на 52% в порівнянні з тими, хто не п’є взагалі.

Спиртні напої є профілактичним засобом при таких захворюваннях, як:

  • стреси;
  • застуда;
  • зниження активності мозку;
  • гіпертонічна хвороба серця;
  • стенокардія;
  • злоякісні пухлини;
  • поліпи;
  • цукровий діабет будь-якого типу;
  • ниркові патології: пухлини;
  • остеопороз.

Вчені з’ясували, що алкоголь зміцнює кістки і активно сприяє зниженню ваги. Можна зробити висновок, що спиртні напої є корисними для психіки.

Який алкогольний напій найкорисніший

Спиртні напої підрозділяються за ступенем корисності.

4.1
вино

Найкориснішим алкогольним напоєм визнано червоне виноградне вино.

Виноград має багатий склад. У ньому міститься велика кількість вітамінів, мінералів, дубильних речовин, антиоксидантів і органічних кислот. Виноградне вино використовується з метою профілактики застуди, порушеннях шлунково-кишкового тракту, розвитку онкологічних захворювань, анемії, для зміцнення імунітету. Помірне вживання даного напою покращує роботу серця і благотворно впливає на стан нервової системи.

Червоне вино уповільнює потрапляння в кровотік глюкози, в результаті чого інсулін в крові не підвищується. Напій корисний для хворих на цукровий діабет. В процесі виготовлення в його складі зберігаються всі корисні компоненти.

4.2
шампанське

Ще один алкогольний напій, який, на думку вчених, вважається найкориснішим, – це шампанське. Сировиною для його виготовлення є виноград.

Шампанське підвищує якість пам’яті, стимулює мозкову діяльність і позитивно впливає на стан шкіри. Даний напій омолоджує організм і є прекрасним засобом для профілактики серцево-судинної системи.

4.3
Текіла

Текіла – міцний алкогольний напій, у складі якого міститься велика кількість корисних вітамінів і мікроелементів. Сировиною для його виготовлення є агава, багата цукрами. Тому при її розпиванні буде відсутній почуття голоду. Текіла – низькокалорійний напій, який не сприяє набору зайвої ваги.

4.4
віскі

Це алкогольний напій, багатий вмістом антиоксидантів. Даний засіб можна використовувати при лікуванні простудних захворювань. У його складі міститься еллагіновая кислота, дія якої спрямована на знищення мутованих клітин, що запобігає розвитку раку.

4.5
ром

Ром стимулює розумову діяльність, покращує когнітивні здібності людини, заспокоює нервову систему.

4.6
пиво

Пиво також корисно в малих кількостях. Сировиною для його виготовлення є солод, дріжджі і хміль. Це калорійний продукт, який по своїй корисності поступається тільки червоного вина. Даний напій знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, з його допомогою вдається відновити слизову шлунка після загострень гастриту і виразкової хвороби. Пиво знижує тиск, надає болезаспокійливу і дезинфікуючий вплив і позитивно позначається на стані шкіри.

4.7
горілка

Горілка – це один з найбільш міцних алкогольних напоїв, виготовлених за особливою технологією. При щоденному вживанні в невеликих кількостях горілка запобігає розвитку раку допоможе зменшити ризик серцевих патологій. При цьому корисна доза алкоголю становить 15 г на добу.

Ссылка на основную публикацию