Кава підвищує або знижує тиск?

  • 2 Кава для гіпертоніка: що кажуть лікарі
    • 2.1 Наукові експерименти
  • 3 Кава і гіпотонія
  • Про це смачне напої придумано чимало міфів. Любителі кави, страждають від гіпертонії, посилено доводять, що артеріальний тиск анітрохи від нього не залежить. Гіпотоніки яро сперечаються, що чашка ранкової кави рятує від запаморочення на весь день. Хто ж правий? Кава підвищує або знижує тиск?

    Розчинна або натуральний?

    На тиск впливає не сам напій, а що міститься в ньому кофеїн. Натуральна кава містить трохи більше кофеїну, ніж розчинна – різниця досягає всього 20 мг.

    Однак він і корисніше, оскільки не містить штучних добавок і ароматизаторів. Розчинні сорти роблять з неякісної сировини, і кінцевий продукт часто проходить додаткову процедуру видалення кофеїну.

    Виробники дорогих сортів розчинного напою іноді штучно додають у свою продукцію кофеїн – тільки не натурального, а синтетичного походження. Про те, як впливає подібна «хімія» на організм, і говорити не доводиться. Подумайте тричі, чи можна пити такий «кава» – особливо при гіпертонії.

    Механізм дії кофеїну

    Кофеїн відноситься до стимуляторів нервової системи людини, підвищує судинний тонус, робить частішим серцебиття, має виражені сечогінні властивості, впливає на роботу серця.

    Сукупність даних ефектів провокує підвищення артеріального тиску. Однак ця дія нівелюється розширенням судин окремих зон тіла. У той же час кофеїн збуджує судиноруховий центр і підвищує інтенсивність скорочень серцевого м’яза.

    Що стосується діуретичного ефекту, з одного боку, активне виведення рідини з організму корисно для гіпертоніка щодо розвантаження кровоносноїрусла, а з іншого боку – згущує кров і викликає сильну спрагу, запускаючи компенсаторні механізми.

    Кава для гіпертоніка: що кажуть лікарі

    Медицина виступає категорично проти вживання кави (неважливо, розчинної або натурального) гіпертоніками. Відомі випадки, коли одна випита чашка кави провокувала гіпертонічний криз, інфаркт міокарда або інсульт.

    Найголовніший недолік напою в тому, що він піднімає артеріальний тиск не так м’яко, як, скажімо, його похідне – теїн. В даному випадку все відбувається майже миттєво, при цьому тиск може утримуватися на високому рівні протягом декількох годин.

    Активне виведення води з організму, спровоковане кофеїном, при гіпертонії веде до зневоднення кровоносноїрусла і погано відбивається на стані артерій. Це дуже небезпечно для людини, чиє тиск і без того нестабільний. Пити каву при високому АТ категорично заборонено!

    Не слід сприймати серйозно міф про те, що молоко, доданий в чашечку міцної кави, нібито повністю нейтралізує властивості містяться в ньому сполук. Це неправда: молоко і кофеїн в сукупності володіють явищем синергізму.

    наукові експерименти

    Поставивши собі за мету з’ясувати, який саме вплив надає натуральну каву на рівень тиску, вчені поставили експеримент. Добровольці з різними параметрами АТ випили по 2 чашки напою поспіль.

    Результати досвіду для пацієнтів, які страждають від гіпертонії, підтвердили гіпотезу про необхідність відмови від кави: після його вживання стався різкий стрибок тиску; у 70% артеріальний тиск виявився близький до критичного рівня.

    У людей з нормальним рівнем артеріального тиску був зареєстрований його несуттєвий підйом на термін близько півгодини. Зазначалося сильний вплив на параметри тиску сторонніх чинників, наприклад, емоційного стану.

    Підсумки експерименту у 10% були досить дивними: у них відзначалося зниження тиску. В процесі уточнення з’ясувалося, що напій знижує тиск у тих, хто вживає його щодня у великих кількостях. Кава при тривалому прийомі викликає звикання, і серцево-судинна система людини, закоханого в цей напій, перестає на нього реагувати.

    Чим частіше пити каву, тим складніше буде від нього відмовитися. Занадто виражені побічні ефекти такого рішення: сильно погіршується реакція, сприйняття, з’являється сонливість, слабкість, дратівливість. Відмовлятися від напою слід поступово.

    Кава і гіпотонія

    Варто розглянути кави з точки зору людей зі зниженим рівнем артеріального тиску. Ось їм напевно можна пити ароматний напій – і тиск в порядок приведе, і подарує відчуття бадьорості.

    Однак кава не рекомендують пити і гіпотонікам. Справа в тому, що він не стабілізує тиск, а викликає його різкий підйом (вище це підтвердили поставлені експерименти) на короткий час. Максимальна тривалість дії кави – три-чотири години. Зазвичай тиск повертається в межі норми протягом півгодини.

    А через кілька годин після вживання напою розвиваються прямо протилежні ефекти: сонливість, млявість, втома. Користі це не приносить, а шкоди – хоч відбавляй. Регулярний спазм судин призводить до погіршення їх загального стану і провокує розвиток артеріальної гіпертензії.

    Саме тому кава не можна вживати ні при підвищеному, ні при зниженому тиску. Якщо ви страждаєте низьким тиском, можна випити чашку міцного солодкого чаю. Кофеїн, що міститься в ньому (теїн), піднімає АТ повільно і рівномірно, без різких стрибків.

    Для шанувальників терпкого напою з приємним ароматом варто додати, що він негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, порушує сон, вимиває кальцій і деякі інші мікро- і макроелементи з організму. Максимальний обсяг кави на добу не повинен перевищувати 400 мл.

    Ссылка на основную публикацию