Калина підвищує або знижує тиск: як приготувати

Часто люди, які страждають від підвищеного або зниженого артеріального тиску, не тільки приймають лікарські препарати, а й цікавляться народними засобами для полегшення свого самопочуття. Нерідко у них виникає питання: «Калина підвищує або знижує тиск?», Адже вживання цієї червоної ягоди вважається дуже корисним для серця і судин.

Як діє калина на артеріальний тиск

Лікувальні властивості цієї лікарської рослини давно підтверджені не тільки досвідом багатьох поколінь травників, а й офіційною медициною. Її кора і ягоди містять речовину глікозидної природи вібурнін, вітаміни С, К, каротин, дубильні елементи. Тому основні лікувальні властивості рослини пов’язані з протизапальною і кровоспинну дію, зокрема, його використовують при маткових кровотечах і геморої.

Однак калина впливає і на тиск. Калина при гіпертонії сприяє виведенню з організму зайвої рідини, зменшує набряки, полегшуючи тим самим роботу серця. При регулярному вживанні ягоди червоної калини допомагають стабілізувати артеріальний тиск.

До складу цієї широко поширеною червоної ягоди входять в досить великій концентрації калій і магній. Ці речовини позитивно діють на серцевий м’яз, відновлюючи процеси збудження, провідності і скоротливості в клітинах міокарда. Тому лікувальні властивості включають і зменшення болю в серці некоронарного характеру (колючі, тривалі, без зв’язку з навантаженням), і поліпшення електролітного складу плазми при лікуванні діуретиками, і благотворну дію при порушеннях серцевого ритму, зокрема, при шлуночкової екстрасистолії.

З іншого боку, калина – визнаний засіб при занепаді сил, авітамінозі, слабкості і підвищеної стомлюваності. Всі ці симптоми нерідко супроводжують артеріальна гіпотензія. Тому калина від тиску ефективна не тільки при гіпертонії, але також і при гіпотензії при астенічних станах. Однак в цьому випадку вживати ягоди потрібно обережно, тому що основний їх ефект – все ж зниження артеріального тиску.

Як вживати калину при нестабільному тиску

Заготовлювати ягоди найкраще після перших морозів, тоді вони не будуть гіркими і збережуть всі свої лікувальні властивості.

Зібрані плоди можна заморозити або висушити, а потім скласти в мішечок з тканини і зберігати в сухому прохолодному місці. Традиційно корисним вважається приготувати ягоди калини, розмоловши їх і розтерши з цукром. Банку з меленої калиною закривають поліетиленовою кришкою і зберігають у погребі чи в холодильнику.

Зі свіжих або заготовлених заздалегідь ягід потім можна приготувати настій. В емальований посуд кладуть 10 грамів сухих або заморожених ягід, заливають склянкою кип’яченої гарячої води і ставлять на водяну баню на чверть години. Потім настій залишають охолоджуватися на 45 хвилин при кімнатній температурі, проціджують, віджимають воду, що залишилася, додають рідини до початкового об’єму 200 мл. Отриману рідину випивають за 3-4 прийоми протягом дня. Лікувальні властивості настою не зникають, якщо зберігати його в холодильнику не більше 2 днів.

Для тривалого зберігання можна приготувати і сік з ягід: спочатку плоди заливають рівним об’ємом води і варять, доводячи їх до м’якого стану, потім обережно віджимають сік, додають в нього цукор (на 1 літр вихідної сировини потрібен 1 стакан цукру), доводять до кипіння, розливають в банки, закочують.

Коли небажано лікування калиною

Якщо знати міру, то вживання ягід калини для лікування гіпертонічної хвороби практично безпечно. Однак їх потрібно приймати з обережністю або зовсім відмовитися при наступних станах:

  • гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба шлунка, рефлюкс-езофагіт;
  • підвищене згортання крові, стану після перенесеного інфаркту міокарда, інсульту, важка стенокардія, тромбофлебіт, варикозна хвороба вен нижніх кінцівок;
  • подагра, сечокам’яна хвороба;
  • вагітність і грудне вигодовування.
Ссылка на основную публикацию