Какао тиск знижує або підвищує?

Незважаючи на те, що какао класифікується як класичний напій для підвищення тонусу, він має суттєві відмінності з тим же кава. Впливаючи на нервову діяльність організму, воно не виявляє негативних ефектів, властивих продуктам, в складі яких є дубильні речовини і алкалоїди. Така властивість досягається наявністю в складі какао понад триста різних з’єднань.

Вплив какао на організм відбувається за рахунок речовини теобромін, схожого за своїми фармсвойствам з кофеїном, але при цьому його дія на артеріальний тиск значно менше. Зважаючи на це медики звертають увагу на цей напій, але з його застосуванням теж не все йде однозначно.

Широку популярність здобули приклади народів, які проживають в Панамі. Зокрема, мова йде про індіанців, для яких щоденна норма становить до 6 чашок. Якщо розглядати це з позиції класичної дієтології, то така доза величезна, і какао повинно надавати шкоди для здоров’я, впливати на тиск або набір зайвої ваги.

Відкритий зовсім недавно в какао епікатехін знижує захворюваність інсультом, інфарктом міокарда та діабет на 8-10%

Дивний той факт, що місцеві жителі, навіть в літньому віці, не страждають від тиску, не обмежуючи себе при цьому в вживанні напою. Секрет досить простий і криється в хімічному складі какао, а саме в поєднанні теоброміну і флаванола, що розріджують кров. Якщо порівнювати, то ефект можна порівняти з дією малих доз «Аспірину» і «Кардіомагнілу».

Чи можна пити какао при проблемах з тиском?

У аборигенів до напою особливе ставлення, продиктоване національними причинами і усталеним життєвим укладом, сучасному жителю мегаполісу не варто піддавати себе подібних експериментів. Добову норму цілком можна обмежити 1-2 чашками, які дійсно зроблять позитивний вплив на тиск.

Какао – це хороший засіб для профілактики при підвищеному тиску, правильне застосування якого робить позитивний вплив на першопричини гіпертонії. До них можна віднести стресові ситуації і підвищену стомлюваність. Щоб не нашкодити собі, важливо пам’ятати кілька основних моментів:

  1. Добова норма напою становить 2 чашки середнього розміру.
  2. Користь какао для гіпертоніків вище, ніж у чорного і зеленого чаю, що містять танін і кофеїн.

    Регулярне вживання напою в помірних дозах допомагає при такому широко поширеному захворюванні, як гіпертонічна хвороба

  3. Потрібно правильно підібраний порошок. Дитяче какао, наприклад, Несквик, через велику кількість міститься в ньому цукру, не підійде, і тиск від нього краще не стане. Важливо, щоб в продукті частка натурального какао-порошку була менше 80%, він має насичений і досить гіркий смак. Економити на ньому не варто. Відносно шоколаду діють такі ж принципи.
  4. Чи не підійде і низьке за вартістю сублімоване какао, в ньому, часом, від оригінального напою немає навіть смаку. Зате є повний набір ароматизаторів та інших шкідливих добавок.
  5. Потрібно уважно вивчити склад какао-порошку, дешеві аналоги часто виробляються із застосуванням молочного жиру, транс-жирів, пестицидів, які є джерелом алергічних проявів.
  6. Ознака хорошого порошку, впізнаваний аромат гіркого шоколаду, а також яскравий коричневий колір какао і однорідна структура.
  7. При малій кількості етапів обробки продукту, в ньому зберігається більше речовин, що приносять користь людині, що регулюють тиск і поліпшують загальне самопочуття.

Денна норма напою, що є безпечною для організму, містить близько 10 мг кофеїну. Слід пам’ятати про те, що жир становить більше половини какао-маси, тому гіпертонікам з надмірною вагою потрібно бути дуже обережними.

Як впливає какао на тиск?

Знаходяться в його складі флаваноіди здатні надавати профілактичну дію на виникнення інсульту і зменшувати метеозалежність, коли зміна в погоді піднімає тиск або, навпаки, знижує його. Останнє дуже актуально для гіпертоніків. Крім того, в складі напою багато вітамінів, мінералів і мікроелементів.

Цей смачний і корисний напій практично не має побічних ефектів при правильному виборі в магазині і помірному споживанні

  1. Вживання напою значно знижує ризик тромбозів з огляду на те, що він не дає тромбоцитам склеиваться за рахунок зниження рівня ліпопротеїнів високої щільності.
  2. Теобромін, що міститься в какао, позитивно впливає на серцевий м’яз шляхом підвищення її стійкості при скачках тиску.
  3. Какао підвищує імунітет за рахунок високого вмісту антиоксидантів, що, в деякій мірі, відноситься і до поліпшення роботи серця.
  4. Напій багатий серотоніном, триптофан і фенілетіламін, за рахунок яких проявляється заспокійливий ефект. Це актуально в умовах підвищених навантажень на нервову систему.
  5. На стимуляцію регенеративних властивостей безпосередньо впливає кокохіл, який людина може отримати, випиваючи гарячий шоколад. Він допомагає загоювати рани.
  6. Епікахетін, що міститься в напої, здатний знижувати ризик розвитку інфаркту, раку і діабету. Це підтверджують наукові дослідження, проведені в стінах Гарварда.

Ці унікальні боби приховують в собі багато речовин, корисних для людського організму, які здатні захистити його від розвитку ішемії, запобігти атеросклерозу судин. Тим, хто задається питанням: підвищує какао тиск чи ні, можна з упевненістю відповісти, що воно знижує тиск.

Звичайний порошок заварюють в окропі, додаючи трохи молока. На кухоль припадає приблизно 2-3 ложки сухого продукту. Любителі солодкого можуть пом’якшити гіркоту напою, додавши до нього натуральні цукрозамінники, наприклад, стевію.

Ссылка на основную публикацию