Йогуртова дієта для схуднення, меню, відгуки та результати

Дієта на біфідобактерії по праву вважається однією з найздоровіших. Той, хто хоч раз відчув на собі користь йогурту, ніколи не викреслить зі свого меню цей чарівний продукт. Раціон на основі кисломолочного дива допомагає скинути зайві кілограми за досить короткий термін, забезпечивши попутно бадьорістю і налагодивши травлення. Мабуть, немає жодної системи органів, яка не відчувала б позитивних змін при систематичному включенні йогурту в раціон.

Унікальність ферментованого кисломолочного продукту полягає в його насиченні живильними корисними речовинами. Всі вони легкоусваіваеми: в порівнянні з коров’ячим молоком з йогурту засвоюється на 60% більше корисних складових. При цьому в даному напої не міститься молочний цукор, що впливає на фігуру краще, ніж вживання знежирених молочних продуктів. А біфідобактерії є безпосередніми каталізаторами при засвоєнні кальцію, що часто використовується в терапії під час відновлення його дефіциту. Цей тип харчування є підмогою для тих, хто страждає лактозною непереносимістю і не може дозволити собі пити молоко: ферментований білок не викликає неприйняття лактози.

При низькій калорійності продукту, перелік вітамінів, мінеральних речовин є вражаючим. У гастрономічному переліку складно знайти рівноцінну, який показує такі високі характеристики харчової цінності.

Які корисні речовини містяться в йогуртах

  1. Білок, що має в складі всі види незамінних амінокислот.
  2. Вуглеводи.
  3. Багатий мінеральний склад: кальцій (приблизно 400 мг на склянку), фосфор (бере участь у формуванні клітинних структур і як будівельний матеріал для зубної емалі і кісткових тканин), фтор, хром, кобальт, молібден, йод, сірка, цинк, залізо, хлор, натрій та ін.
  4. Вітаміни В1, В2, В5, В6 і В12, РР, А, Д.
  5. Біфідобактерії і лактобактерії.

Вплив кисломолочних продуктів на основі біфідокультури на здоров’я

  • Стан шлунково-кишкового тракту. Лактобактерії активно заселяють кишечник, витісняючи при цьому хвороботворні бактерії. Це властивість часто використовується при лікуванні антибіотиками і профілактиці дисбактеріозу. Крім цього, біфідобактерії усувають ризик виникнення діареї, запорів, підвищеного газоутворення, вважаються також одним з факторів, що перешкоджає розвитку раку кишечника; при підвищеній кислотності або хронічному нетравленні шлунка полегшують стан і пом’якшують больовий синдром.
  • Нейтралізація і виведення токсинів. Молочна кислота знижує реакцію рН в кишечнику, а в такому середовищі не виживають гнильні мікроорганізми, які виділяють отруйні продукти життєдіяльності всередині шлунково-кишкового тракту. Тим самим запобігає постійне ендогенне отруєння організму, що прекрасно позначається як на процесах травлення, так і на загальному самопочутті людини.
  • Поліпшення формули крові. Регулярний прийом продукту балансує співвідношення елементів крові, стимулює оновлення основних структур: лімфоцитів, еритроцитів і цитокінів. Також знижується можливість різких стрибків кров’яного тиску у людей, схильних до нападів гіпертонії.
  • Імунна система. При систематичному надходженні біфідобактерій зростає кількість клітин-кілерів і гамма інтерферону, які блокують розвиток вірусів, доброякісних і злоякісних утворень.
  • Опорно-рухова система. Значно знижується ризик появи остеопорозу через високий вміст кальцію, який засвоюється повніше, ніж кальцій з будь-яких інших молокопродуктів.
  • Репродуктивна система. Бактерії, що містяться в йогурті, успішно борються зі збудником вагінальної молочниці – бактерією Candida Albucans, успішно конкуруючи з нею за середу життєдіяльності і витісняючи її з мікрофлори організму.
  • Краса і молодість. Зміцнюється структура нігтьових пластин; через нейтралізації токсинів в кишечнику шкіра стає чистішим, гнійничкові висипання і алергічні висипки на шкірі з’являються рідше; випадання волосся зводиться до мінімуму.

Які йогурти корисніше?

Йогурт – це продукт сквашування молока після пастеризації, під час якої вбиваються всі потенційні хвороботворні мікроби. На другому етапі технології приготування в молоко додається культура у вигляді закваски і в теплому середовищі відбувається його ферментація. Чим довше час витримки в теплі, тим кисліше і густіше стане кінцевий продукт через те, що бактерії виробляють молочну кислоту.

Кращим варіантом для йогуртовой дієти буде використання натурального кисломолочного ласощі домашнього приготування, тому що його користь безпосередньо залежить від терміну зберігання: вже на другий день після приготування, кількість корисних бактерій падає в два рази, і так далі в арифметичній прогресії. Тому найкраще пити йогурт, який не старші 3-х днів. Будинки приготувати його можна використовуючи йогуртницю або в мультиварці. Іноді і без використання спеціальної техніки, просто підтримуючи потрібну температуру в ретельно закутаний ємності або в термосі. Використовуючи продукт домашнього приготування, можна бути впевненим в його високій якості.

Магазинні продукти з біфідобактеріями не завжди відповідають цим вимогам. Для того щоб збільшити їх термін придатності, до ферментовані продукту додають спеціальні компоненти – стабілізатори, консерванти. Шматочки свіжих фруктів не використовуються, тому що це відразу стало б причиною закисания. Замість цього використовують консервовані ягоди або фрукти, в гіршому випадку – просто сиропи або смакові ароматизатори. Це робить їх не настільки корисними, а іноді навіть викликає алергічні реакції.

Меню

Нормалізація мікрофлори – необхідна умова будь-якої дієти. У разі використання цього кисломолочного продукту цей пункт виконується в повній мірі. До того ж, в силу його високої харчової цінності не існує загрози недоотримати необхідних поживних речовин при схудненні. З цієї причини навіть під час досить суворої дієти не буде відвідувати відчуття слабкості і виснажених.

Обов’язкова умова дієт на йогуртах – щоденне вживання кисломолочного продукту, багатого лактобактеріями, в обсязі не менше 500 м Загальна кількість розділяється на порції відповідно до вимог конкретного раціону.

У дні йогуртовой дієти можна вдосталь пити чисту мінеральну негазовану воду, зелений чай, трав’яні настої, відвар шипшини. Звичайно, слід уникати додавання цукру до напоїв. З фруктових соків краще гранатовий, апельсиновий, грейпфрутовий, вишневий, ананасовий, яблучний. Найкраще готувати їх вдома з сезонних фруктів безпосередньо перед вживанням і без м’якоті – освітлення звільняє раціон від підвищеного вмісту пектинових речовин. Оскільки в таких соках міститься багато фруктових кислот, які можуть дратувати стінки кишечника і сприяти виникненню почуття голоду, то краще розводити їх водою у співвідношенні 1: 1.

Ідеальним варіантом буде приготування овочевих соків: такі напої найкорисніші та низькокалорійні. Наприклад, відмінно підійде огіркової-селеровий сік.

Алкоголь пити не рекомендується. В крайньому випадку, можна вжити мінімум червоного сухого вина (краще натурального, у виробнику якого немає сумнівів).

На 3 дні

Строгий варіант йогуртового раціону, що межує з жорсткості з ефектом розвантажувальних днів. Втрата ваги за цей період становитиме 1 кг щодня. В ході цих 3-х днів на сніданок, обід і вечерю потрібно випивати по склянці ферментованого йогурту, а на ланч, полуденок і друга вечеря з’їдати по 1-му великому яблуку. Між прийомами їжі необхідно випивати не менше 2-х літрів очищеної води: це не тільки допоможе побороти почуття голоду при схудненні, а й подарує організму необхідний запас рідини, щоб уникнути зневоднення.

Незважаючи на те, що раціон обмежений, голод не буде занадто докучати, бо ферментовані кисломолочні напої м’яко обволікають шлунок зсередини і його слизова оболонка дратується пепсину в набагато меншому ступені.

Існує другий варіант триденної йогуртовой дієти. В основі такого раціону – активне вживання молочнокислого продукту з біфідобактеріями, доповнене фруктами, які сприяють розщепленню жирів.

День 1

  • Сніданок: півсклянки натурального йогурту, 400 г дині.
  • Обід: фруктовий салат з 1 ківі, 1 апельсина і склянки полуниці з йогуртовій заправкою.
  • Вечеря:? грейпфрута, 200 г відвареного курячого філе, капустяний салат з йогуртовій заправкою.

день 2

  • Сніданок: порція мюслі з ягодами на йогурті.
  • Обід: 1/3 ананаса середнього розміру, склянка йогурту.
  • Вечеря: 3 мандарина, 200 г відвареної индюшиной грудки, листовий салат з йогуртовій заправкою.

день 3

  • Сніданок: 300 г кавунової м’якоті, стакан натурального йогурту.
  • Обід: бананово-полуничне пюре з соком яблука.
  • Вечеря: 200 г нежирної риби, приготованої на грилі, порція відварної брюссельської капусти, стакан йогурту.

Найжорсткіший тип йогуртового схуднення, що відноситься до монодієти, складається виключно з йогурту в раціоні. Принцип його такий: все 3 дні потрібно випивати по 600 мл напою, розділивши їх на 5 прийомів. Кожен день пити 2 л негазованої води. Слід зауважити, що це досить радикальний підхід до схуднення, що дає, однак, прекрасні результати.

На 7 днів

Головна вимога раціону – випивати за півгодини до їжі йогурт. Запивати його гарячими напоями не можна, тому що біфідобактерії термофобни і під впливом високих температур можуть загинути, тоді результат буде зведений на «ні». Питний режим теж зазнає змін: пити воду можна строго за півгодини до прийому йогурту, запивати їжу не можна. Такий захід дозволить приглушити апетит напередодні трапези і спокійно чекати основного столу. Решта умов стандартні для всіх дієт: уникати смаженого, жирного, солоного, солодкого, копченого. Запивати краще зеленим або трав’яним чаєм, кавою – не бажаний.

До дозволеним продуктів відносяться:

  • натуральний несолодкий йогурт;
  • фрукти та овочі;
  • нежирні сорти м’яса;
  • худа риба (не жирний сортів);
  • зелень;
  • фреші;
  • зелений і трав’яний чай, питна негазована вода.

В середньому за 7 днів можна схуднути і стати легше на 5 кг.

понеділок

  • Сніданок: трав’яний настій, 2 сливи.
  • Другий сніданок: стакан йогурту з жменею мюслі, салат з квашеної капусти.
  • Обід: овочевий суп-пюре з кабачків, салат з помідорів і огірків з йогуртовій заправкою.
  • Полудень: свіжовичавлений освітлений сік.
  • Вечеря: 150 г тріски, огірки, десерт з йогурту і шматочків фруктів.

Вівторок

  • Сніданок: півчашки неміцного чаю, 150 г ягідно-фруктового желе.
  • Другий сніданок: ? склянки соку граната, розведеного водою у співвідношенні 1: 1.
  • Обід: порція йогуртового супу, салат з огірків, приправлений йогуртовим соусом, зелень, скропити яблучним соусом і оливковою олією, 150 г відвареної наваги, яблучний сік.
  • Полудень: помідорний салат з йогуртовій заправкою, стакан мінеральної негазованої води.
  • Вечеря: півчашки зеленого несолодкого чаю, відварна спаржева квасоля, приправлена ??йогуртом, гранатовий сік, розведений з водою.

середа

  • Сніданок: настоянка шипшини, 3 абрикоса.
  • Другий сніданок: жменю сухофруктів, листовий салат з оливковою олією.
  • Обід: салат з огірків, томатів, цибулі та зелені з йогуртовій заправкою, 150 г курячого м’яса, приготованого на грилі, чашка курячого бульйону, апельсиновий сік.
  • Полудень: фруктовий салат, мінеральна вода.
  • Вечеря: овочеве рагу, пара яблук, зелений чай без цукру.

четвер

  • Сніданок: 100 г ягід, жменю сухофруктів.
  • Другий сніданок: 3 кільця ананаса.
  • Обід: йогуртовий суп, 150 г відвареної яловичини, смородиновий-яблучне пюре з йогуртом.
  • Полудень: порція відварених овочів з йогуртовій заправкою.
  • Вечеря:? грейпфрута, 150 г минтая на грилі, відварна капуста брокколі.

п’ятниця

  • Сніданок: трав’яний настій, 100 г малини, 100 г сухофруктів.
  • Другий сніданок: 200 г креветок.
  • Обід: овочевий супчик, пісне м’ясо кролика – 200 г, салат з помідорів і руколи з йогуртом, лимонний сік, розведений водою.
  • Ланч: фруктовий салат.
  • Вечеря: овочеве рагу, 100 г знежиреного сиру.

субота

  • Сніданок: 2 сливи.
  • Другий сніданок: мюслі на основі йогурту.
  • Обід: йогуртовий суп, салат зі свіжих овочів, 2 шматочки бринзи, яблучний сік.
  • Полудень: 2 ківі і чашка зеленого чаю.
  • Вечеря: салат зі свіжої капусти з соком лимона, апельсиновий сік, розведений водою.

Неділя

  • Сніданок:? грейпфрута, трав’яний чай.
  • Другий сніданок: 200 г сухофруктів.
  • Обід: курячий бульйон, 200 г відвареного курячого філе, овочевий салат – 300 м
  • Ланч: 20 г будь-яких горіхів (крім арахісу).
  • Вечеря: 3 ст. л. гречаної каші без солі і масла, 2 помідори, ананасовий сік.

На 10 днів

Цикл повторення такої йогуртовой дієти – не частіше 1 разу на 1,5 – 2 місяці, інакше після 10-тидневного курсу процес схуднення може сповільнитися і навіть зупинитися через звикання до стабільного раціону. За цей час можна скинути від 4-х до 6-ти кг. Добове споживання калорій – близько 1100, вона є досить збалансованою і не стресовій для організму. Проте, перевтомлюватися надмірно не варто, фізичні навантаження повинні бути обдуманими, тренування бажано проводити на свіжому повітрі. У такому випадку процес буде відбуватися набагато інтенсивніше. Приємним бонусом стане те, що білок, в достатку присутній в основному продукті дієти на йогурті, служить будівельним матеріалом для м’язової маси, що забезпечить міцну структуру м’язів і відсутність в’ялості, часто супроводжують процес схуднення.

В ході такого типу харчування з’їдається велика кількість овочів і фруктів, однак слід пам’ятати, що кавуна, винограду, банана, дині, груш, картоплі, буряку серед них бути не повинно, так як ці представники рослинного світу містять багато цукрів, крохмалю, що може перешкоджати необхідному темпу обміну речовин.

Загальна умова для всіх 10-ти днів: за півгодини до кожного прийому їжі потрібно з’їдати по склянці йогурту.

Вечеря повинна відбуватися мінімум за 3,5 години до настання сну.

Орієнтовна схема харчування на кожен день:

  • Сніданок: півчашки теплого зеленого, трав’яного чаю або чаю ройбуш, 150 г фруктового або ягідного желе, півсклянки натурального соку, розведеного водою.
  • Обід: йогуртовий суп, 100 г м’яса курки, індика, яловичини або телятини (на вибір), порція овочевого салату з зеленню, сік, розведений водою.
  • Полудень: салат зі свіжих помідорів з заправкою з йогурту, гірчиці і мінімальної кількості солі, збитою в блендері. Трав’яний чай.
  • Вечеря: відварна спаржева квасоля – 200 г, півсклянки соку з водою або чашка трав’яного (зеленого) чаю.

варіанти дієти

Сирно-йогуртовая

Рекомендована тривалість – 3-7 днів, зменшення ваги на 3-5 кг. Раціон обмежується знежиреним сиром (600 г на добу) і йогуртом з мінімальним% жирності (500 мл на добу) і обіцяє стрімку втрату ваги. Все це потрібно з’їдати, розділивши на 5-6 прийомів. Найбільші порції йогурту припадають на першу половину дня, в той час як сир кількісно переважає на столі в ході вечері. Компоненти попередньо можна подрібнювати в міксері або блендері. Насичення організму в ці дні кальцієм і білком відбуватимуться на високому рівні, що означає здоровий підхід в плані корекції ваги. Споживання очищеної води без газу, трав’яних настоянок, зеленого чаю не обмежується.

Кефіру йогуртовая

Популярний метод, який заслужив визнання як один з найефективніших. Найчастіше використовується в якості розвантажувального дня, оскільки має досить суворі обмеження в наборі продуктів. Результатом стане втрата ваги 500 – 700 г за день.

  • Сніданок: 200 г знежиреного кефіру.
  • Другий сніданок: 200 г кефіру звичайної жирності.
  • Обід: 200 г натурального йогурту.
  • Ланч: 200 натурального йогурту.
  • Вечеря: 200 г натурального йогурту.
  • Пізня вечеря: 200 г біокефіру.

Весь день необхідно поповнювати запаси води за допомогою мінеральної негазованої води або зеленого чаю.

рецепти

У рецептах приготування ферментованого кисломолочного ласощі фігурують найчастіше сухі і рідкі закваски.

Рідкі мають більш багатий зміст культури, вони принесуть набагато більше користі для здоров’я. Але поряд з цим мають ряд мінусів: термін зберігання їх занадто короткий, а смакові якості досить низькі і консистенція готового продукту специфічна: тягнеться слиз не всім припадає до смаку.

Сухі закваски містять в складі висушені бактерії, які «оживають» після приміщення в сприятливе середовище – молоко із заданою температурою.

У йогуртниці

Якщо використовується домашнє молоко, то його попередньо потрібно прокип’ятити для того, щоб знищити будь-які бактерії, які можуть перешкоджати бродінню, в процесі приготування. Після цього його потрібно охолодити до кімнатної температури. У разі використання магазинного молока, піддавати його кип’ятіння не потрібно.

Весь посуд, яка буде контактувати з молоком і закваскою, повинна бути ідеально чистою.

Вміст пакетика (ампули або баночки) помістити в молоко і ретельно збити міксером на максимальній швидкості. Чим активніше відбувається процес збивання, тим в більшій мірі молоко насититься киснем, а це безпосередньо пов’язано з підсумковим якістю продукту. Справа в тому, що біфідобактерії є аеробними бактеріями, тобто активно розвиваються і розмножуються тільки в середовищі з достатнім рівнем розчиненого кисню, а якщо він відсутній, то настає загибель культури.

Після цього розчин розливається по баночках і поміщається в йогуртницю і заготівля міститься в ній вказане в інструкції до заквасці час (зазвичай близько 7-9 годин). По закінченню необхідної кількості годин баночки з готовим продуктом витягуються і ставляться на 60 хвилин в холодильник. Цей захід потрібна для того, щоб призупинити інтенсивний розвиток бактерій. Якщо не дотриматися дане правило, то реакція травного тракту на такий продукт може бути дуже активною, в кишечнику можливо зайве газоутворення і метеоризм. Після години витримування в холодильнику продукт повністю готовий до вживання.

За бажанням, безпосередньо перед їжею, до нього можна додати шматочки фруктів або ягід, цукати, сухофрукти або можна збити йогурт разом з ними в блендері до однорідної маси. Заздалегідь вводити добавки не рекомендується, тому що це може викликати закисання молочнокислого продукту.

При повторному виготовленні можна використовувати не закваску, а наявний йогурт з розрахунку 150 г на літр молока.

В мультиварці

Всі підготовчі кроки – такі ж, як і в разі використання йогрутніци. Потім суміш наливається або безпосередньо в чашу мультиварки, або баночки поміщаються в чашу і заливаються водою майже повністю. Потім мультиварка включається на необхідний час в режимі «Йогурт», або «Підігрів» (якщо в цьому режимі термостат видає температуру не більше 40 ° С). Через регламентований час готовий продукт, як і в першому випадку, поміщається на 60 хвилин в холодильник, після чого він абсолютно готовий до вживання.

У каструлі або банку

В даному випадку головна умова, яку треба забезпечити, це збереження температури всередині ємності тривалий час. Для цього молоко з закваскою, наливають в каструлю або банку, має бути в межах 38 – 40 ° С. Якщо температура буде вище 42 ° С, то бактерії неминуче загинуть. Потім ємність герметично і щільно закутується в кілька шарів в ковдру або махровий рушник і поміщається в тепле місце (наприклад, на батарею). Після 7 – 9 годин процес заквашування потрібно зупинити приміщенням йогурту в холодильник, після чого його можна їсти.

йогуртовий суп

Цей суп вживається в холодному вигляді, для літа він стане просто ідеальним варіантом. Смак у нього дуже незвичайний, але приємний, злегка нагадує знайому всім окрошку.

Набір інгредієнтів на 3 порції:

  • мінеральна середньогазована питна вода – 150 мл;
  • курячі яйця – 3 шт .;
  • огірки середнього розміру – 1,5 шт .;
  • петрушка – 0,5 пучка;
  • кріп – 0,5 пучка;
  • гірчиця «Російська» -? ч.л .;
  • родзинки – 1,5 жмені;
  • сіль за смаком;
  • перець мелений запашний – за бажанням;
  • натуральний йогурт – 375 мл.

Хід приготування:

  1. Ізюм попередньо промити і замочити в теплій воді