Харчування після гіпертонічного кризу: основи дієти і зразкове меню

Людині, що переніс гіпертонічний криз, необхідно приділяти харчуванню й способу життя максимум уваги.

Дотримуватися лікувального раціону доведеться не тільки в період виходу з кризи, але і в подальшому, щоб запобігти його повторне виникнення.

Розглянемо більш докладно, яким має бути харчування після гіпертонічного кризу.

Основні принципи побудови раціону

При такому небезпечному явищі, як гіпертонічний криз, дієта – запорука швидкої нормалізації стану хворого. Людям, що страждають від захворювань серцево-судинної системи, лікарі рекомендують дотримуватися столу номер десять. Харчуватися потрібно дрібно, оскільки переповнений кишечник тисне на діафрагму, що ускладнює роботу всієї серцево-судинної системи.

Перелічимо основні принципи лікувального харчування:

  1. в день дозволено вживати не більше 90-100 грамів білків, 70 г жирів і 350-400 г корисних вуглеводів;
  2. максимальний обсяг рідини в період виходу з кризи – 1,2 літра, включаючи компот, кисіль, суп і інші рідкі страви. Після проходження гострої стадії норму можна збільшити до 1,5-2 літрів;
  3. добовий вага їжі не повинен перевищувати 2,5 кг;
  4. сіль потрібно строго обмежувати, максимальне її кількість не повинна перевищувати п’яти-семи грамів на добу;
  5. режим може включати від чотирьох до шести прийомів їжі, останній повинен відбутися не пізніше, ніж за дві години до сну;
  6. варто віддавати перевагу самостійному приготуванню їжі зі свіжих продуктів – магазинна їжа містить занадто багато солі, яка гіпертонікові не потрібна.

Калій, магній і йод – кращі мікроелементи для тих, хто переніс гіпертонічний криз. Намагайтеся вживати велику кількість продуктів, багатих цими мікроелементами.

дозволені продукти

Незважаючи на те, що заборон існує досить багато, список дозволених продуктів великий, тому голодувати гіпертонікові не доведеться.

Що можна їсти при гіпертонічного кризу:

  • овочі. Їх можна вживати в свіжому, відвареному, запеченому або тушкованому вигляді. Корисно готувати салати зі свіжих або відварених овочів з додаванням рослинної олії;
  • риба. Варто віддавати перевагу нежирним сортам. Рибу дозволено варити, готувати на пару, або запікати в духовці без спецій, з додаванням лимонного соку;
  • м’ясо. Дозволені будь-які нежирні сорти, включаючи індичку, курку, яловичину, телятину, кролика. Перевага способи приготування: варіння, тушкування, запікання на пару або в духовці;
  • молоко і молочні продукти. У раціоні повинні бути нежирними, сир їсти можна, але класичний (не гострий, що не солоний, що не копчений). Сметану і вершки в меню варто обмежити;
  • крупи. Варити їх дозволяється на воді або розбавленому молоці;
  • будь-які свіжі фрукти, сухофрукти. Корисно запікати яблука – з них виходить чудовий десерт;
  • солодощі. Дозволені наступні: мед, кисіль, варення, компот;
  • хліб. У раціоні допустимо, але краще, якщо він буде злегка підсушений в духовці або в природному стані;
  • напої. Дозволені неміцний чай, відвар шипшини, морси, натуральні соки, какао, неміцні кавові напої (рідко і тільки при сильному бажанні);
  • одне яйце в день – норма для людини, що має проблеми з серцево-судинною системою. Продукт можна варити або подавати у вигляді парового омлету;
  • макарони. У відварному вигляді дозволені, але не більше одного разу на тиждень;
  • зелень. Корисні кріп, петрушка, зелена цибуля. Їх можна додавати в салати або страви;
  • знежирена дієтична ковбаса. Допускається в раціоні, але в строго обмеженій кількості. При бажанні ковбасу і сосиски можна приготувати в домашніх умовах з мінімальним додаванням солі і спецій.

Корисно вживати супи, але вони повинні бути приготовлені на овочевому бульйоні або воді. Спочатку вегетаріанські супи здаються несмачними, але поступово організм звикає.

Продукти, які потрібно виключити

До продуктів, які заборонено вживати після гіпертонічного кризу, відносяться:

  1. алкоголь;
  2. шоколад, торти, тістечка, шоколадні цукерки;
  3. натуральну каву, міцний чай;
  4. солона і копчена риба, ікра, жирні сорти риби;
  5. ковбаса, сало, копченості, сосиски, м’ясні консерви, жирні сорти м’яса;
  6. з овочів під забороною знаходяться: редис, свіжий ріпчаста цибуля, часник, гриби, редька;
  7. наваристі бульйони – як м’ясні, так і рибні;
  8. вироби з листкового тіста, здоба, свіжий хліб;
  9. будь-яка їжа, приготована методом смаження або засолювання;
  10. будь-які консервовані продукти, включаючи квашені, мариновані або солоні овочі, приготовані в домашніх умовах.

Регулярне вживання заборонених продуктів може привести до повторного гіпертонічного кризу.

Висновок. Дієта = швидке одужання

Завдання пацієнта, який переніс подібний криз, полягає в тому, щоб максимально ретельно дотримуватися всіх рекомендацій лікуючого лікаря (вчасно приймати медикаменти, дотримуватися дієти, уникати стресів).

Доведено, що при дотриманні всіх рекомендацій повторного різкого стрибка тиску можна уникнути. Але при нехтуванні вимогами до корекції способу життя великий ризик розвитку інфаркту та інсульту.

Відео по темі

Випуск телепередачі «Жити здорово!» З Оленою Малишевої про те, як справлятися з гіпертонічним кризом:

Ссылка на основную публикацию