Грейпфрутова дієта для схуднення, меню, відгуки та результати

Кожна представниця прекрасної статі в прагненні до краси віддає перевагу своїм методам, найчастіше тим, які перевірені багатьма поколіннями. Саме до таких належить метод корекції ваги за допомогою грейпфрутової дієти. Для любителів цитрусових це може стати прекрасним приводом насолодитися улюбленими фруктами з користю для фігури. На щастя, зараз цей продукт без праці можна купити в будь-якому супермаркеті, в пошуках його соковитою м’якоті ви не витратите багато часу і сил.

Здатність фруктів сімейства цитрусових допомагати в боротьбі з небажаними кілограмами була помічена давно і активно експлуатується в наш час, причому в різних інтерпретаціях. Основним компонентом грейпфрутової дієти, як випливає з назви, є грейпфрут. Його смак багато хто вважає специфічним, є у нього затяті шанувальники і ті, хто переносить його гіркуватий присмак насилу. Він відчувається через наявність великої концентрації в перегородках між часточками, особливого біофлавоноїду – нарінгина, який є гірким гликозидом. Ця ж речовина знаходиться і безпосередньо в м’якоті, але зміст його тут на порядок нижче, тому така різка гіркоту нарінгина не відбивається на смакову сприйнятті. Для того щоб нейтралізувати цей ефект, потрібно всього лише ретельно очистити кожну часточку від перегородок. Може бути, це займе якийсь час, але результат використання грейпфрута в якості основного інгредієнта ефективної дієти варто витрачених зусиль. Якщо подужати пережовування фрукта разом з плівкою, то схуднення буде йти набагато швидше, можливо, це стане вагомою причиною, щоб зуміти на кілька днів сприймати гіркоту в якості помічника.

Якщо ж смакові якості фрукта вас цілком влаштовують, то раціон даної методики схуднення варто сміливо випробувати. Найбільш вдалий для цього час – весна, оскільки організм в цей період змучений тривалими місяцями відсутності натуральних вітамінів на столі, і грейпфрутова дієта стане для нього своєчасної «паличкою – виручалочкою».

Корисні властивості грейпфрута

Секрет цього фрукта полягає в його унікальному складі, завдяки якому він діє на організм прекрасно, допомагаючи не тільки в профілактичних цілях, але і в ряді випадків, навіть сприяючи оздоровленню.

  • Покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Особливо рекомендований для людей зі зниженою кислотністю шлунка, оскільки природні компоненти сприяють вирівнюванню кислотності і, як наслідок, кращому перетравленню їжі. Клітковина в свою чергу активізує роботу кишечника, що перешкоджає виникненню закрепів і сприяє очищенню слизових поверхонь на шляху всього шлунково-кишкового тракту.
  • Незважаючи на те, що кислотність шлунка підвищується, почуття голоду не проявляється так інтенсивно, як при вживанні інших цитрусів. Причина тому – високий вміст натрію, що сприяє появі почуття ситості. Це дозволяє рідше відчувати голод протягом дня, якщо під час сніданку на тарілці присутній грейпфрут.
  • Той же натрій виконує функцію сечогінного елемента, що змушує організм виводити зайві запаси рідини. Завдяки цьому обсяги тіла додатково зменшуються за короткі терміни, ліквідуються прояви набряклості і целюліту.
  • Компоненти, що містяться в соку, знижують рівень інсуліну в крові, який є регулюючим механізмом для переведення харчових жирів в підшкірні запаси.
  • Встановлений факт – високий вміст вітаміну С в грейпфруті. Чи не забагато фруктів можуть конкурувати з ним в цьому параметрі: в двох третинах одного плоду міститься добова доза споживання вітаміну С! Він незамінний для зміцнення імунітету, підвищує опірність до вірусів, грибкових захворювань, мікробам, бактеріям і навіть сприяє боротьбі з ендогенними паразитами. Наявність вітаміну С сприятливо позначається на стані зубів і ясен.
  • У м’якоті присутній пектин, що є фактором регулювання змісту шкідливого холестерину в крові, а це безпосередньо запобігає розвитку атеросклерозу.
  • Лікопін, що міститься в клітинах м’якоті, проявляє властивості потужного антиоксиданту, що допомагає організму контролювати ділення ракових клітин, тому цей фрукт використовується в системній профілактиці онкологічних захворювань.
  • Стакан свіжовичавленого соку перед сном служить нейромодуляторов: знижує ризик виникнення безсоння, знімає підвищений тонус нервової системи, знімає втому і забезпечує міцний, спокійний сон.

особливості дієти

Метод базується на тому, що до складу базового продукту входять ферменти, які, потрапляючи з током крові в печінку, змушують її інтенсивно спалювати жирові накопичення. Тому жирове депо організму асимілюється, поступово розщеплюється. В середньому за тиждень вдається схуднути на 3-5 кілограмів. Якщо доповнити дієту заняттями в спортзалі або басейні, то результат буде ще більш вираженим.

В поодиноких випадках у зв’язку з індивідуальними особливостями метаболізму процес може йти уповільнено, але повторні застосування дієти даного типу вирівнюють ситуацію.

Грейпфрутова дієта забезпечує надходження в організм достатньої кількості не тільки вітаміну С, але і D, B, A і P, що позитивно відбивається на стані шкіри, нігтьової пластини, волосся.

Дивно, але завдяки наявності глюкозорегулірующего фактора, таку дієту можуть дозволити собі навіть люди, які страждають на цукровий діабет.

Систематичне споживання грейпфрута регулює тиск, приводячи його в норму, стимулює травну систему до більш інтенсивним процесам, оптимізує швидкість обміну речовин.

Головна вимога – обмежити добове надходження кілокалорій до 800. Незважаючи на те, що даний тип дієти досить низькокалорійний, вона не є нестерпною. Для цього всього лише потрібно строго дотримуватися основних вимог, правильно розподіляти час фізичної активності, їсти в ті періоди, як це передбачено, звертати увагу на особливості організму і комфортно худнути.

Основним помічником при схудненні стане вищезгаданий натрій, що міститься в соковитої м’якоті і сприяє тривалому почуттю насичення. Дієта допускає рідкісні перекушування між прийомами їжі в вигляді знежиреного кефіру, натурального йогурту, апельсина або яблука. Апельсин в цьому випадку краще, так як багато сортів яблук стимулюють підвищене вироблення ферментів в шлунку, що тільки підсилює голод після короткого полегшення. Якщо до цих порад прислухатися, то періоди голоду практично виключаються.

При використанні обраного типу харчування важливо дотримуватися таких принципів:

  1. Скоротити споживання солі і намагатися не досолювати їжу.
  2. Не вживати жирні сорти м’яса і риби. З м’яса перед приготуванням необхідно видаляти жир, а з курки шкуру.
  3. Не застосовувати препарат при приготуванні страв готові соуси, кетчупи, майонез, різні приправи.
  4. Підтримувати водний баланс організму, контролюючи надходження необхідної кількості рідини протягом дня (мінімум – 1,5 літра).
  5. Розподілити прийоми їжі на інтервали в 3-4 години.
  6. Вечеря завершувати до 19-00 годин.
  7. У тих випадках, коли потрібно випити сік, слід віддавати собі звіт, що покупні соки в тетрапаках не є повністю натуральними. Вживати варто лише свіжовичавлені фреші, розведені з водою, в співвідношенні 1: 1.

Основні правила

Важливим моментом є правильний вибір плодів для вживання. В першу чергу цікаві грейпфрути з рожевою шкіркою і рожевою м’якоттю, тому що в них підвищений вміст бета-каротину. Він втамовує потреба організму у вітаміні А і служить антиоксидантом. Плід не повинен бути занадто легким по вазі – це свідчення того, що всередині він буде сухуватий, так як за час зберігання встиг розгубити левову частку вологи і необхідних корисних речовин. Занадто блискуча шкірка може вказувати на те, що фрукти були оброблені спеціальними розчинами на основі воску з використанням хімічних добавок, які всмоктуються через пори і потрапляють безпосередньо в часточки. Оскільки в дні дієти доведеться з’їдати велику кількість плодів, то такі фрукти можуть не тільки бути марними, але і завдати дуже суттєвої шкоди здоров’ю. Самий розумний вибір – це плоди середнього розміру, повністю стиглі (зеленуваті не здатні дозрівати згодом) і досить важкі.

У ракурсі дотримання грейпфрутової дієти всі продукти поділені на дві категорії.

Продукти, які можна вживати:

  • куряче м’ясо, яловичина, м’ясо нутрії без жиру, голубине м’ясо, перепела;
  • фрукти (крім бананів);
  • цибуля, кукурудза, перець, брокколі, шпинат, капуста, зелень;
  • нежирний сир;
  • нежирні сорти риби;
  • мед;
  • курячі та перепелині яйця;
  • натуральні вівсяні пластівці;
  • горіхи (крім арахісу);
  • оливкова олія;
  • натуральний йогурт без добавок, знежирений кефір або молоко;
  • зелений неміцний чай, чай ройбуш, кава.

Продукти, заборонені до вживання:

  • картопля (крім запеченого), огірки, селера, горох;
  • борошняні вироби та випічка;
  • солодощі, цукерки, шоколад;
  • каші;
  • чорний чай.

Меню

На 3 дні

Цей тип грейпфрутової дієти є самим інтенсивним. Завдяки характерним особливостям, незважаючи на досить низьку добове споживання калорій, при такому типі харчування не виникає загрози зниження тиску, що часто буває під час інтенсивного схуднення, тому така дієта ідеально підходить для людей з вегето-судинною дистонією. Дотримуючись даного раціону харчування за три дні можна схуднути на 2-4 кілограми.

День 1

  • Сніданок:? грейпфрута або натурального соку з нього, 50 г шинки, зелений чай без цукру.
  • Обід:? грейпфрута, овочевий салат, сбризнутий соком лимона, ройбуш.
  • Вечеря:? грейпфрута, 150 г вареної курки.

день 2

  • Сніданок:? грейпфрута або натуральний сік, 2 відварених курячих яйця, чай.
  • Обід:? грейпфрута, 50 г бринзи.
  • Вечеря:? грейпфрута, 200 г вареної риби, овочевий салат, заправлений лимонним соком, шматок житнього хліба, зелений чай з медом.

день 3

  • Сніданок:? грейпфрута або соку з нього, вівсяні пластівці з родзинками і натуральним йогуртом.
  • Обід:? грейпфрута, нежирний бульйон з сухариками.
  • Вечеря: 150 г відвареної яловичини, 2 запечених помідора.

На 5 днів

П’ятиденний курс грунтується на щоденному посиленому споживанні цитруса під час кожного прийому їжі. Внаслідок підвищеного вмісту кислот необхідно відстежувати свій стан: якщо відчувається початкова стадія печії, то потрібно вживати заходів, інакше дієту доведеться зупинити. По-перше, розводити грейпфрутовий фреш очищеною водою в співвідношенні 1: 3. По-друге, додавати в склади салатів ще на 1 ст. ложку оливкової олії. По-третє, намагатися не робити тривалі проміжки між прийняттям соку і основним прийомом страв. Також не слід їсти грейпфрут перед сном, а вживати його на вечерю.

День 1

  • Сніданок: грейпфрутовий сік, два шматочки шинки, зелений несолодкий чай.
  • Обід:? грейпфрута, 250 г овочевого салату з соком лимона, чай без цукру.
  • Вечеря:? грейпфрута, 150 г курки (відвареної або приготовленої на грилі).

день 2

  • Сніданок: 1 грейпфрута або натуральний сік, 2 курячих яйця, зварених круто, чай.
  • Обід:? грейпфрута, 50 г бринзи або нежирний сир.
  • Вечеря:? грейпфрута, 200 г риби (гриль або відвареної), порція овочевого салату, заправленого лимонним соком і 1 ст. ложкою оливкової олії, шматок хліба з висівками, зелений чай з медом.

день 3

  • Сніданок:? грейпфрута або соку з нього, вівсяні пластівці з родзинками і натуральним йогуртом або мюслі.
  • Обід:? грейпфрута, овочевий бульйон з сухариками.
  • Вечеря: 200 г відвареної яловичини, 2 запечених помідора. Перед сном з’їсти? грейпфрута.

день 4

  • Сніданок: 1 варене яйце, 1 стакан томатного соку.
  • Обід:? грейпфрута, овочевий салат (селера, листовий салат, брокколі), шматок житнього хліба,? грейпфрута.
  • Вечеря: 400 г відварених овочів. Перед сном з’їсти 1 грейпфрут.

день 5

  • Сніданок: салат з? грейпфрута, 1 апельсина, 1 яблука з натуральним йогуртом.
  • Обід: 1 запечена картоплина, овочевий бульйон з сухариками.
  • Вечеря: 200 г нежирної риби або м’яса, стакан томатного соку. Перед сном випити стакан грейпфрутового соку.

На 7 днів

Вважається, що витримати цитрусову дієту довше семи днів – досить складно для організму, оскільки підвищені дози надходять фруктових кислот можуть відбитися на кислотності шлунка і викликати дуже неприємні відчуття. Але тижневий термін оптимальний: обмінні процеси під дією речовин, що містяться в грейпфруті, активізуються в повну силу, розщеплюючи навіть складно піддаються запаси глибоко залягають жирових тканин. Результати в цьому випадку найпомітніші: від 4 до 6 кг.

Оскільки процеси схуднення проходять з підвищеною активністю, обов’язково потрібно контролювати свій стан. Якщо відчувається надмірна втома, то фізичні навантаження краще дещо скоротити. Крім цього, потрібно звертати увагу на відсутність ознак алергічної реакції, так як активне поглинання цитрусових протягом тижня і насичення вітаміном С може викликати появу гістаміну відповіді організму.

День 1

  • Сніданок: сік грейпфрута без цукру, пісна шинка – 50г, чай.
  • Обід: 1 грейпфрут, 250 г овочевого салату з зеленню (без картоплі і кукурудзи) приправленого соком лимона, чай.
  • Вечеря: 150 г м’яса на грилі, 200 г капустяного салату з відвареної кукурудзою, чай з медом.

день 2

  • Сніданок:? грейпфрута, 2 курячих яйця, чай без цукру.
  • Обід: 1 грейпфрут, 50 г сиру (жирність до 30%).
  • Вечеря: 200 г філе нежирної риби, 300 г овочевого салату з оливковою олією (капуста, листовий салат, болгарський перець), 20 г житнього хліба.

день 3

  • Сніданок: грейпфрутовий сік, 2 ст. ложки вівсяних пластівців, склянка знежиреного кефіру.
  • Обід: 1 грейпфрут, прозорий курячий бульйон з двома сухариками.
  • Вечеря: відварне м’ясо перепела, 2 запечених томата, чай з медом.

день 4

  • Сніданок: стакан томатного соку, 1 варене яйце, чай з часточкою лимона.
  • Обід: 1 грейпфрут, морквяний салат з оливковою олією, тост.
  • Вечеря: 400 г тушкованих овочів, чай з медом. Перед сном – грейпфрутовий натуральний сік.

день 5

  • Сніданок: фруктовий салат (яблуко, грейпфрут, апельсин), чай з лимоном.
  • Обід: 1 велика запечена картоплина, 200 г овочевого салату із зелених овочів або свіжої капусти.
  • Вечеря: 200 г вареної яловичини, томатний сік. Перед сном – сік грейпфрута.

День 6 і 7: можна повторити меню, будь-яких на вибір, попередніх днів.

Білково-грейпфрутовий дієти

Спільне вживання цитрусових і білкової їжі часто використовується в силу отримання максимального результату поряд зі збалансованим надходженням основних харчових груп, макро- і мікроеелементов, мінералів і вітамінів. Це дозволяє швидко розлучитися із зайвими кілограмами і стати на розмір, а то і на два стрункішою, але не піддавати здоров’я занадто великим стресу. Відчуття голоду на тлі вживання грейпфрута може відчуватися досить явно, тому білково-грейпфрутова дієта, перш за все, підходить цілеспрямованим людям, охочим схуднути і отримати яскраво виражений результат в стислі терміни. Найчастіше вдаються до яєчно-грейпфрутовому, сирно-грейпфрутовому або кефіру грейпфрутовому типу.

Яєчно-грейпфрутова

Особливість її полягає в тому, що поряд з усіма перевагами цитрусових фруктів, вона дозволяє насичувати організм відомим джерелом легкозасвоюваних білка і жовтка, яйцями. Цей продукт здатний насичувати в повній мірі, при малому обсязі поповнювати запаси мікроелементів і вітамінів, а це означає повноцінне надходження в організм усіх необхідних для здоров’я речовин, поряд зі зменшенням обсягу шлунка і зниженням апетиту.

Дієтологи рекомендують використовувати по черзі курячі та перепелині яйця, що урізноманітнює перелік надходять в кров корисних речовин, так як хімічний склад цих яєць дещо відрізняється. Для перерахунку досить знати, що 1 куряче яйце можна замінити 4-5 перепелиними (в залежності від розміру).

Раціон, який використовується при такому типі харчування, в основному складається з яєць і грейпфрутів. Є кілька модифікацій такого раціону. Самий екстремальний з них представляє триденний курс, протягом якого вранці необхідно випивати склянку води, через годину з’їдати 1 білок, ще через годину – грейпфрут. Повторювати такі підходи слід 7 разів на добу. За три дні такого харчування втрата ваги в середньому становить 3 – 3,5 кг.

Найтриваліша з цього типу дієт розрахована на 4 тижні. Вона не так різко обмежує надходження кілокалорій і переноситься, як правило, набагато легше. У раціоні слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Сніданок:? грейпфрута, зелений чай, яйце всмятку (випити сире) і шматочок бринзи або чайна ложка знежиреного сиру.
  • Обід: варені, тушковані або свіжі овочі (можливо у вигляді салату), 200 г нежирного м’яса або риби, чай або відвар шипшини.
  • Вечеря: 1 яйце (зварене круто, некруто або «пашот»).
  • Перекушування: грейпфрут або сухофрукти, будь-які фрукти, окрім бананів.

Сирно-грейпфрутова

Є однією з інтерпретацій білково-фруктових дієт, вона дуже ефективна для видалення жирових відкладень з стегон і живота. Обидва продукти часто використовуються в дієтичному харчуванні, а в тандемі – просто ідеально розщеплюють жири. Обмежене чергування в раціоні білка і фруктів приносить експрес результат, оскільки виключає надходження вуглеводів, а сік грейпфрута прискорює позбавлення від жирових клітин за допомогою активізації функції печінки і підшлункової залози.

Слід нагадати, що як цитрусові, так і білкові продукти можуть стати причиною появи алергічних реакцій, тому під час використання сирно-грейпфрутової дієти потрібно уважно відстежувати свій стан здоров’я.

Суть методики проста:

  • Сніданок: несолодкий чай, два тосту + 1 ст. ложка знежиреного сиру.
  • Обід: сир або 150 г риби, 1 грейпфрут, шматок житнього хліба.
  • Вечеря: 150 г пісного відвареного м’яса, грейпфрут, 100 г сиру з йогуртом.

Результат не змусить себе чекати: через три дні на вагах можна буде спостерігати втрату від 3-х до 5-ти кг ваги.

Кефіру грейпфрутова

Даний тип харчування є вкрай ефективним і допоможе схуднути, проте дотримуватися його довше 4 днів недоцільно. Цей раціон багатий кальцієм, але досить низькокалорійний, що й обумовлює результат. У відповідь на те, що різке обмеження кілокалорій може завдати шкоди здоров’ю, гастроентерологи категорично заперечують, оскільки такий короткий час цілком можна прирівняти до розвантажувальним дням, користь від яких незаперечна. З іншого боку, 3-4 дня – недостатній термін для того, щоб організм вичерпав свої ресурси і отримав виснаження, тим більше за умови зайвих запасів, які потрібно витрачати.

Принцип дуже простий: за добу потрібно випити 1,5 літра кефіру і з’їсти півкіло грейпфрутів, не обмежуючи себе в воді. Таким простим способом можна стрімко позбутися від 3-4 кг в день.

Протипоказання

Поряд із загальними протипоказаннями, характерними для всіх дієт, є і специфічні, вони обумовлені вживанням великої кількості грейпфрутів:

  • Вагітність, період годування груддю, прийом оральних контрацептивів.
  • Індивідуальна непереносимість.
  • Гострі і хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, підвищена кислотність шлунка, виразкова хвороба.
  • Проблеми з печінкою.
  • Вживання лікарських препаратів.
  • Підвищена фоточутливість шкіри.

У будь-якому випадку, перед початком дієти буде розумно проконсультуватися у лікаря.

Якщо дотримуватися правила, запастися терпінням і витримати належну кількість днів, то по закінченню необхідного терміну радість від відчуття легкості і споглядання свого відображення в дзеркалі після схуднення, з лишком окупить вимушені обмеження.

Ссылка на основную публикацию