Дієта Стіл №1 за Певзнером: меню на тиждень

Дієта 1 стіл за Певзнером – це щадне харчування, яке прописують пацієнтам з виразковою хворобою шлунка або 12-палої кишки на стадії затихання. Дотримуватися її слід від 6 місяців до 1 року після нападу.

У деяких випадках дієта (стіл) номер 1 за Певзнером застосовується при гастриті, якщо загострюється хронічна форма захворювання і збільшується секреція шлункового соку.

Крім того, таке лікувальне харчування буде доцільним при інфекційних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (якщо діарея відсутня) і при грижі диафрагменного харчового отвору.

Дієтичний стіл 1 приносить значне полегшення при шлункових патологіях і під час загострення і в період одужання.

Далі в статті ми обговоримо особливості дієти «Стіл №1» за Певзнером, меню на тиждень на кожен день, заборонені та дозволені продукти.

Лікувальне харчування стіл 1: особливості

Мета лікувального харчування зменшити роздратування і навантаження на шлунково-кишкового тракту. Це, в свою чергу, посприяє загоєнню виразок, нормалізації роботи шлунка. Сенс в тому, щоб обмежити вживання продуктів, які дратують, стимулюють секрецію кишечника.

Все це не стосується тих, у кого знижена кислотність, їм таке харчування може нашкодити. Тобто, використовується дієта «Стіл номер 1» за Певзнером тільки при підвищеній і нормальній кислотності.

Детальніше про інші дієтах по Певзнером ви можете прочитати у відповідній статті на нашому сайті.

Основні принципи:

  • тривалість: 6-12-більш місяців;
  • помірна величина порцій;
  • дробове харчування (5-7 разів на день);
  • нейтральна температура страв (не можна занадто гаряче і дуже холодне);
  • обмежена вживання продуктів, які активізують секрецію шлункового соку;
  • калорійність меню в день – від 2300 до 2800 ккал;
  • питний режим – 1,6 л / добу;
  • термічна обробка продуктів: варіння, на пару, деякі страви допустимі в випеченому вигляді.

Дієта 1 стіл за Певзнером: що можна, що не можна

Наведемо таблицю дозволених і заборонених продуктів при дієті номер 1 за Певзнером, з них можна підібрати приблизне меню на тиждень на кожен день.

Завантажити: можна / не можна
Роздрукувати: можна / не можна

Дозволені продукти: Заборонені продукти:
Хліб, булочки. Ні в якому разі не можна вживати гарячу випічку. Листкове тісто, кожен новий і житній хліб.
Овочеві, фруктові без будь-якої засмажкою супи. Заправити можна тільки вершками або маслом. Качка, гусак – все, що потрапляє в категорію жирного м’яса. М’ясні супи, вуха, щі, окрошка.
Дієтичне м’ясо без жиру, шкіри, сухожиль. Копчена риба, будь-які м’ясні та рибні консерви.
Нежирна риба. Холодець.
Некислі молокопродукти. Молочні продукти з високою кислотністю.
2-3 яйця. Можна запікати або відварювати. Кукурудзяна крупа.
Цвітна капуста, картопля, гарбуз, солодкі томати Смажені яйця.
Дієтичні ковбаси. Бобові.
Солодкі фрукти. Ріпа, білокачанна капуста, шпинат, гриби, редька, солоності.
Можна, але в невеликій кількості кріп, кориця, петрушка. Все гостре, копчене.
Солодкі соки, кава з молоком, розбавлений чай, відвари, компоти. Кислі фрукти і ягоди.
Рафінована і вершкове масло. Квас, газовані напої.
Алкоголь.

З цієї таблиці стає зрозуміло, що лікувальний стіл 1 за Певзнером передбачає можливість вживання досить великої кількості продуктів. З них легко можна придумати меню на тиждень і чергувати страви. Важливо пам’ятати, що їжа не повинна бути сильно гарячої або холодної. Помірна температура страви і напоїв дозволить вам не дратувати і без того хворої ШКТ.

Стіл номер 1: меню дієти

Зразкове меню:

  • На ранній сніданок готують рідку кашу, можна зварити яйце некруто або запекти омлет. Запивати теплим чаєм.
  • На другий сніданок їдять фрукти або запечене яблуко.
  • На обід покладено овочевий суп, овочеве пюре, відварене м’ясо. Запивати можна соком.
  • Полудень включає в себе несвіжий хліб або сухарі з відваром шипшини.
  • На вечерю риба з картоплею. Запивають чаєм з молоком.
  • Перед сном кефір.

При даній дієті належить харчуватися п’ять разів на день. Також передбачений стіл 1 за Певзнером для дітей. Вони теж часто страждають від проблем з шлунково-кишкового тракту. Але дітям важко пояснити, чому ряд продуктів вживати в їжу не можна. Щоб не було зайвих конфліктів, зазвичай дієта вводиться для всієї родини.

Також стіл №1 часто призначають після оперативного втручання. По-перше, при такому харчуванні навантаження на печінку мінімальна, що допоможе їй швидше впоратися з шоком після анестезії. По-друге, у післяопераційних хворих не повинно виникати проблем з шлунково-кишкового тракту, тому їм належить полегшене харчування. І дієта 5 повністю влаштовує і лікаря, і пацієнта. Також таке лікувальне харчування має кілька підрозділів.

Дієта 1 стіл: меню на тиждень

Ви можете дотримуватися рекомендацій з нашої таблиці строго або компонувати рецепти так, як вам буде зручно. Меню на тиждень при дієті «Стіл номер 1» за Певзнером може бути досить різноманітним.

Ви також можете завантажити дану меню собі на комп’ютер в форматі .doc, pdf.

Завантажити меню на тиждень
Роздрукувати меню на тиждень

понеділок
сніданок варене яйце некруто; протерта рисова каша молочна; чай з молоком.
Другий сніданок тушковане яблуко і груша.
обід рисовий суп з протертими овочами; тефтелі м’ясні на пару; гречана каша (протерта); настій шипшини.
Полудень желе фруктове; печиво сухе.
вечеря картопляне пюре з маслом, відварна морква; запечена риба з молочним соусом; чай.
На ніч молоко
Вівторок
сніданок 2 яйця некруто; гречана каша на молоці (протерта); чай з цукром і молоком.
Другий сніданок пюре з тушкованого яблука з цукром.
обід рисовий суп на молоці протертий; парові котлети з курячого фаршу; картопляне пюре з вершковим маслом; відвар з сушених яблук і груш.
Полудень відвар шипшини; сухарик.
вечеря припущена риба; каша манна несолодка на воді; чай з цукром і молоком.
На ніч молоко.
середа
сніданок сир солодкий; манна каша на молоці; кава з молоком; бісквіт.
Другий сніданок каша рисова молочна (протерта); пюре з яблука.
обід овочевий протертий суп з манною крупою; м’ясні парові котлети; перетерта гречана каша; хліб; кисіль.
Полудень галетное печиво; компот із сухофруктів.
вечеря парові рибні котлети; пюре з гарбуза і зеленого горошку з рослинним маслом; каша вівсяна на молоці; хліб; чай з молоком і медом.
На ніч молоко.
четвер
сніданок 100 г некислі сиру; молочна гречана каша; кава з молоком.
Другий сніданок печиво сухе; желе з солодких фруктів.
обід суп з вівсяної крупою і фрикадельками; розварена рисова каша; парові биточки з філе хека; хліб; фруктовий кисіль.
Полудень печиво; настій шипшини з цукром.
вечеря варена курка; пюре з кабачків і картоплі; відвар з сушених яблук і груш.
На ніч молоко.
п’ятниця
сніданок молочна манна каша; сирна запіканка зі сметаною; какао.
Другий сніданок яблуко печене; сік сливовий.
обід вівсяний суп з протертими овочами і рослинним маслом; котлети з телятини на пару; гречана каша з маслом (розварена); хліб; компот.
Полудень бісквіт; відвару з шипшини.
вечеря рибні кнелі; пюре гарбузово-кабачкової з вершковим маслом; молочна манна каша; чай; хліб.
На ніч молоко.
субота
сніданок запіканка гречана з сиром; чай з молоком; пюре з печеного яблука.
Другий сніданок бісквіт; сік персиковий.
обід суп пюре з кабачками і рисовим борошном; курячі котлети на пару; каша рисова з кабачковим пюре; компот з яблук і груші.
Полудень ватрушка з сиром; ягідний кисіль.
вечеря запечений під молочним соусом судак; пюре з цвітної капусти і кабачків зі сметанним соусом; чай з молоком; хліб.
На ніч молоко.
Неділя
сніданок каша вівсяна на молоці з маслом; солодкий сирок; печиво; чорна кава з молоком.
Другий сніданок бісквіт, желе з фруктів.
обід картопляний суп з кропом; відварна яловичина; пюре морквяно-гарбузове з рослинним маслом; фруктовий кисіль; хліб.
Полудень компот із сухофруктів; сухарики.
вечеря запечений під молочним соусом хек; гречана каша з маслом (розварена); чай; хліб.
На ніч молоко.

Сподіваємося, ми допомогли вам скласти меню на кожен день, яке зробить дієту стіл 1 за Певзнером більш різноманітною і приємною.

Дієта перший стіл: рецепти страв

Сирне суфле на пару

продукти:

  • сир – 300 гр;
  • молоко – 75 мл;
  • манна крупа – 2 столових ложки;
  • нежирна сметана – 60 гр;
  • яйця – 2 шт;
  • цукор за смаком.

приготування:

Змішати блендером сир, молоко, 1 жовток, цукор, манку. Окремо в міцну піну збийте 2 білки. Змішайте сирну масу і білки. Перекладіть Тісто перекладіть в змащену маслом форму. 15 – 20 хвилин варіть на пару.

Про те, які рецепти можна використовувати в меню «столу 2» читайте в сусідній статті.

Парові битки з курятини

продукти:

  • курячий фарш – 200 гр;
  • манка – 3 ст. л .;
  • молоко – 1 \ 3 склянки;
  • вершкове масло – невеликий шматочок;
  • сіль.

приготування:

Змішати всі інгредієнти. Залишити вийшов фарш на 10-15 хвилин. Сформувати круглі плоскі биточки. 50 – 60 хвилин готувати на пару.

Дієта 1а по Певзнером: меню

Дане харчування необхідно в період загострення. Наприклад, у виразкової хвороби і гастриту з підвищеною кислотністю цей період зазвичай наступають восени і навесні.

Стіл 1а передбачає зниження калорійності споживаної їжі до 1800 ккал. Це допоможе полегшити роботу роздратованого ШКТ.

При загостренні виключають на перший час м’ясо, навіть саме нежирне, будь-які кисломолочні продукти. Обов’язково обмежують сіль.

Про те, які продукти і харчування в 3 столі, дізнайтеся в іншій статті.

Приблизний раціон:

  • Круто яйця, що не більше 2 штук і стакан молока.
  • Другий сніданок легкий – кисіль.
  • Обід включає перетерті відварені овочі, можна використовувати дитяче пюре. Овочевий суп густої консистенції. Якщо стало легше, то можна 100 грам відвареного курячого філе без солі.
  • Полудень – стакан відвару або знежиреного молока.
  • Вечеря включає в себе манну кашу і суфле з сиру на пару.
  • Перед сном кефір.

Раціон небагатий, але це тимчасове явище. Дієту 1а по Певзнером анестезіологи радять після операції під наркозом.

Лікувальна дієта стіл 1 б

Сенс лікувального харчування 1б аналогічний з 1а. З його допомогою коригують стан пацієнта при загостренні. Зазвичай таке харчування проводять в лікарні, а пацієнту вже видають меню при виписці.

Калорійність збільшується в порівнянні з 1а – 2400 ккал. В заборонені продукти столу 1 б потрапляє все те, що числиться в дієті 1 і 1а, але додається ще:

  • Горіхи і будь-які сухофрукти.
  • Будь-яка їжа з кафе і ресторанів, яка не є дієтичною.
  • Пряні трави.
  • Солодощі.

Стіл 1б за Певзнером досить жорсткий, але достатня калорійність гарантує, що пацієнт не буде відчувати почуття голоду. Зазвичай таке лікувальне харчування використовують тиждень, а потім плавно переходять на дієту 1а, а потім при полегшенні стані на стіл №1. Але все це має відбуватися під чітким наглядом гастроентеролога, інакше великий ризик погіршити ситуацію, і тим самим нашкодити шлунково-кишкового тракту.

висновок

Стіл 1 – це медична дієта, яка призначена для людей з гастритом (підвищеної і нормальної кислотності), а так само для страждаючих від виразки шлунка. Але часом подібне лікувальне харчування використовують після оперативних втручань, коли не можна навантажувати ЖКТ. У будь-якому випадку лікування повинно проводитися під строгим наглядом лікаря, який його призначив. Оскільки у столу є кілька різновидів, лікар зможе підібрати максимально ефективний в конкретному випадку.

Ссылка на основную публикацию