Дієта при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки – меню, список продуктів

Лікування ерозійних процесів в шлунку і дванадцятипалої кишці складається не тільки з медикаментозних препаратів, а й передбачає сувору корекцію раціону. Головна мета правильного харчування – не дратувати слизові оболонки травмованих органів, а підтримати їх і відновити. Дієта при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки – невід’ємна частина успішної терапії захворювання і запобігання подальших рецидивів.

Принципи дієти при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки

Пацієнти, які страждають патологіями травного тракту (виразка, гастрит), під час загострення потрібно дотримуватися суворої дієти №1. При ремісії можна використовувати стіл 5 (більш розширене меню).

Лікувальне харчування для хворих на виразку складається з декількох важливих принципів:

  1. Приготування їжі. Продукти можна запікати (без золотої скоринки), варити, тушкувати на пару. Забути про смаження.
  2. Поживність. Незважаючи на багато обмежень, що вживаються продукти потрібно підбирати так, щоб раціон містив достатню кількість корисних речовин.
  3. Дробове харчування. Кількість прийомів їжі збільшити до 5-6 разів на день, а порції зменшити, щоб вони не звикли 200-300 г.
  4. Мінімальна вживання солі.
  5. Відмова від алкогольних напоїв, а також будь-яких рідин з газом.
  6. Вживати більше води. У добу потрібно пити не менше 2 л рідини.

Дієта для хворих на виразку шлунку передбачає стимулювання роботи ферментної системи і сприяє відновленню травмованих тканин. Тому категорично забороняється вживати їжу температурою нижче 17 і вище 36 градусів. Тільки тепла їжа не здатна зашкодить роздратовано органу.

Таблиця «Перелік корисних і шкідливих продуктів при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки»

Перелік продуктів
дозволена їжа Від чого варто відмовитися
Індичка, курятина, яловичина, Кролятина. пісна риба Жирне м’ясо і риба. копчення
Яйця всмятку, паровий омлет Консерви, маринади, спеції, прянощі
Вторинні м’ясні бульйони, пісні супи з крупами Гострі приправи і соуси (гірчиця, кетчуп, оцтові підливи)
Пшеничний хліб добової давності Свіжі борошняні булочки, випічка на дріжджах
Нежирний сир, ряжанка, йогурт, пісні сири Жирні молочні та кисломолочні продукти, а також з високим вмістом кислоти (кефір, айран)
Картопля, суцвіття капуста, зелень, селера, кабачок, гарбуз, морква, квасоля Редис, часник, цибуля, капуста (білокачанна), перцю, помідори, редька
Запечені груші, яблучка (вживати в пюреподібних вигляді і без шкірки). У періоди ремісій можна їсти малину, черешню Кислі ягоди і фрукти – смородина, лимон, апельсин, виноград, ананас, абрикоси. Сухофрукти і будь-які види горіхів
Відвар з шипшини, трав’яні настої (шавлія, ромашка), компот з яблук, груш, неміцний чай Міцна кава, чай, газовані і алкогольні напої
Крупи – рис, вівсянка, гречка, манка. макарони Каші – кукурудзяна, перлова,
Рафіновані рослинні масла, вершкове масло (трохи) Неочищена олія
Нездобне печиво, сухарики, бісквіт, пастила, зефір, мармелад, варення, мед Морозиво, шоколад, борошняний випічка, згущене молоко

У період гострого перебігу хвороби краще приймати тільки перетерту їжу, зроблену на пару. Важливо мінімізувати вживання солі.

Дієта при загостренні виразки шлунка

Загострення виразкової хвороби вимагає найсуворішого дотримання особливої ??дієти. Їжа повинна обволікати травмовану оболонку органу і допомагати затягуватися ранки.

Для цього потрібно дотримуватися основних правил в їжі:

  • віддавати перевагу готуванні на пару;
  • всі страви вживати в перетерті вигляді;
  • супи готувати тільки на пісних овочевих бульйонах;
  • їжу приймати невеликими порціями, збільшивши кількість прийомів в день.

У перші 4-7 днів загострення важливо дотримуватися спокою і строго дотримуватися дієти, яка в цей час виглядає наступним чином:

  1. На початку гострого періоду на сніданок необхідно з’їдати паровий омлет і випивати 150-200 мл кип’яченого теплого молока. Через 2 години можна вжити кисіль з ягід (некислих). На обід – рідке рисове пюре, куряче суфле і желе з фруктів. Полудень – неміцний трав’яний чай, а вечерю – кисіль з малини, рибне пюре і вівсянка (перетерта).
  2. На 3 і 4 день можна до перерахованих страв додати 1-2 шматочки вчорашнього пшеничного хліба, свіжі овочі і фрукти (некислих видів), подрібнені до кашки, трохи сметанному соусі.
  3. На 5 день і наступний тиждень раціон дозволяється їсти сир з бананом, молочний кисіль і супи з гречкою, манкою, парові котлети з дієтичного м’яса, кашки з додаванням олії (вершкового або пісного).

Важливо!
Важливо пам’ятати, що перетерту їжу до кашки потрібно їсти ще 2-3 тижні після загострення виразкових процесів. Це допоможе ранки швидше зарубцюватися.

Дієта після операції проривної виразки шлунка

Основним фактором відновлення після операції проривної виразки шлунка виступає спеціальна дієта. Полягає вона в мінімальному вживанні вуглеводів і жирів.

На початку відновного періоду (перші 3 дні) після оперативного втручання, лікарі рекомендують поголодувати. Шлунку потрібно дати час адаптуватися до нового стану. На 4 добу та в течені1-2 днів дозволяється пити трохи підсолоджений відвар шипшини і ягідні киселі (в невеликій кількості).

Урізноманітнити сувору дієту можна на 5 або 6 день після операції. У цей час уже можна їсти пісні овочеві супи, перетерту рисову кашу, котлети (з риби або м’яса), зроблені на пару. У цей час важливо повністю виключити вживання олії (рослинного і вершкового) і солі.

Згодом перелік дозволених продуктів розширитися (протягом 1-2 тижнів). Можна буде їсти запечені або сирі груші, яблука, авокадо, банани, м’ясні супи, низькокалорійний сир, перед сном корисно пити молоко.

Зразкове меню на тиждень

Щоб пацієнт розумів, як правильно йому харчуватися, фахівці можуть скласти, індивідуально для кожного, меню на кожен день або на тиждень.

Таблиця «Зразкове меню на 7 днів»

Дні по порядку опис раціону
1 день 1. Сніданок: яйця, приготовані на пару, рисова перетерта каша з молоком і чайний напій (неміцний)

2. 2 сніданок: низькокалорійний йогурт і запечені фрукти (яблуко або груша на вибір)

3. Обід: курячий суп на вторинному бульйоні з розвареної крупою (рис або гречка), пюре картопляне, парові котлети з кролика, неміцний чай і желе з фруктів

4. Полудень: галетное печиво або сухарики, тепле молоко (не більше 200 мл)

5. Вечеря: відварна риба (судак), кольорова капуста, приготовлена ??на пару, відвар шипшини

2 день 1. Сніданок: гречана каша (добре подрібнена), компот із сушених яблук

2. 2 сніданок: знежирений сир і кисіль з вівсяних пластівців

3. Обід: овочевий бульйон, рисова каша, риба на пару, ромашковий відвар

4. Полудень: йогурт з низьким вмістом жиру, сухарики або печиво

5. Вечеря: рис зі шматочками індички, буряковий салат з рослинним маслом, яблучне желе і чай

3 день 1. Сніданок: паровий омлет, полуничний кисіль

2. 2 сніданок: сирна запіканка і чай

3. Обід: вермішелевий суп на вторинному бульйоні з індички (курки), гречка з паровими яловичими биточками

4. Полудень: склянки некислого знежиреного кефіру (ряжанки)

5. Вечеря: овочеве пюре, курячі фрикадельки, чай

4 день 1. Сніданок: вівсянка з гарбузом, відвар шипшини

2. 2 сніданок: банан, ряжанка

3. Обід: суп з рисом і кроликом, макарони з відвареної індичкою, салат з буряка і горошку, яблучний компот

4. Полудень: сухарі бісквітні, полуничний кисіль

5. Вечеря: запіканка з картоплі і яловичини, запечена груша, чай

5 день 1. Сніданок: перлова каша, яйце всмятку, кисіль з пшеничних пластівців

2. 2 сніданок: сирне суфле

3. Обід: вермішелевий суп з куркою, гречка, запечена гарбуз, відвар шипшини

4. Полудень: галетное печиво, банан, нежирний йогурт

5. Вечеря: пюре картопляне, кольорова капуста і буряковий салат, тепле молоко з сухариками

6 день 1. Сніданок: каша манна, чай з медом, печиво

2. 2 сніданок: сухарики, варення, чай

3. Обід: суп з галушками і зеленню, овочеве рагу з кабачком, запечена гарбуз, трав’яний відвар

4. Полудень: яблучне пюре, фруктовий кисіль

5. Вечеря: картопляне пюре, суфле куряче, яблучне желе, чай з медом

7 день 1. Сніданок: суп молочний з макаронами або рисом, чай

2. 2 сніданок: сухарики, чай з варенням

3. Обід: курячий суп з кабачком і брокколі, картопляне пюре, вимочений оселедець, ромашковий відвар

4. Полудень: сир з бананом і чорносливом, кефір

5. Вечеря: ячна каша, відварна тріска, молоко і сухарики

Правильно складене меню дозволяє харчуватися різноманітно, смачно, а головне, з користю для травної системи і організму в цілому.

Рецепти при виразковій хворобі шлунка

Для різноманітності раціону пацієнта, фахівці рекомендують використовувати прості рецепти страв, які легко приготувати в домашніх умовах.

Суп з рисом і кроликом

Складові:

  • м’ясо (100 г);
  • рисова крупа (2 ст. л.);
  • жовток (1 шт.);
  • вершкове масло (1/2 ст. л.);
  • молоко (1/3 склянки);
  • бульйон овочевий (350 мл).

Добре відварити рис і м’ясо (окремо). Кролика пропустити кілька разів через м’ясорубку, рис – через сито. Все змішати, розбавити бульйоном з овочів і прокип’ятити 3-5 хвилин. В готовий злегка теплий суп влити рідину з жовтка, молока і вершкового масла.

Вівсянка з гарбузом

За допомогою терки подрібнити гарбуз, щоб вийшов 1 стакан сировини, залити водою і варити 20-25 хвилин. Злити воду, залити 2 склянки молока, закип’ятити і додати 1 склянку пластівців. Проварити 5-7 хвилин, підсолодити (25 г цукру) і трохи посолити.

яловичі биточки

Відварити до готовності 200 г м’якоті без прожилок і перемолоти на м’ясорубці. Змішати фарш з рисом (вареним) і повторно пропустити через м’ясорубку. Кашоподібну масу трохи посолити, вбити білок яйця, перемішати і зробити невеликі кульки. Готувати блюдо потрібно на пару 15 хвилин.

Салат з буряка і горошку

Зварити 200 г буряка, остудити під холодною водою, почистити і подрібнити на тертці (дрібної). Додати 70 г промитого консервованого горошку, 2 ст. л. рослинного масла, перемішати.

медовий напій

У склянці теплої води розчинити 2 ст. л. меду. Пити корисну рідину потрібно за годину до прийому їжі (сніданок і обід) і по тому 2,5-3 години після вечері. Головне, не перевищувати добову дозу (4 ст. Л.).

Великий перелік дозволених продуктів дозволяє готувати смачні і корисні страви, які можна чергувати.

Сувора дієта при виразкових процесах в органах травного тракту є важливою частиною комплексного лікування. Правильно харчуватися і неухильно дотримуватися основних принципів приготування їжі допомагає не тільки полегшити загальний стан пацієнта, але і швидше відновити пошкоджені органи, домогтися тривалих ремісій.

Ссылка на основную публикацию