Дієта при підвищеному тиску для чоловіків: основи харчування, заборонені та дозволені продукти

До лікування високого тиску треба підходити комплексно. Крім прийому певних медикаментів і дотримання рекомендацій лікаря, потрібно ще дотримуватися режиму харчування.

Раціон повинен бути збалансованим, включати тільки корисну їжу.

Кількість заборонених продуктів слід звести до мінімуму. Про те, яка рекомендована дієта при гіпертонії для чоловіків, розповість стаття.

Що таке гіпертензія і чому вона виникає?

Під гіпертонією розуміють стійке підвищення кров’яного тиску.

При цьому високі цифри тонометра спостерігаються у чоловіка постійно, а не тільки в результаті дії деяких зовнішніх факторів.

Діагноз гіпертензія ставлять, якщо тонометр показує 140/90 і вище. Нормальні значення для здорової людини – 120/80. Відхилення можуть становити 10-15 поділів в залежності від фізіологічних особливостей чоловічого організму.

Виникає хвороба через порушення системи кровообігу, коли людина веде неправильний спосіб життя. До розвитку гіпертонії призводять:

  • нервова робота;
  • часті стреси;
  • погана спадковість;
  • травми голови, судин.

Додатковими факторами появи гіпертензії у чоловіків є:

  • куріння;
  • неправильне харчування;
  • порушення в роботі нирок і печінки;
  • зловживання алкогольними напоями;
  • атеросклероз;
  • надлишкова маса тіла;
  • патології надниркових залоз;
  • цукровий діабет.

Захворювання характеризується безліччю неприємних симптомів. Якщо запустити гіпертонію, вона може перейти в хронічну форму і сильно вплинути на звичний ритм життя людини. Тоді лікування буде проходити вже складніше. Але в будь-якому випадку боротися з гіпертензією можливо. Для цього треба не тільки використовувати засоби традиційної медицини, але і дотримуватися спеціальної дієти.

Краще не допускати розвитку гіпертонії шляхом правильного харчування і відмови від шкідливих звичок.

Про важливість дієти

Стабільно високі цифри тонометра негативно впливають на організм. Затяжна і прогресуюча гіпертензія стає причиною серйозних ускладнень. Тому головна мета гіпертоніка полягає в нормалізації і стабілізації кров’яного тиску. І цю мету легко досягти за допомогою дієти.

Правильне харчування при підвищеному тиску у чоловіків сприяє:

  • нормалізації функціонування печінки, нирок;
  • поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту;
  • відновленню нормального кровотоку (зниження рівня холестерину, в’язкості крові);
  • нормалізації обміну речовин і позбавлення від зайвої ваги;
  • профілактиці атеросклерозу судин.

Якщо діагностовано гіпертензія, чоловікові рекомендується дізнатися у лікуючого лікаря, як слід харчуватися, щоб не допустити подальшого розвитку хвороби і поява ускладнень.

Важливо, щоб харчування при високому тиску у чоловіків було складено правильно, організм отримував всі необхідні йому для життєдіяльності мікроелементи та поживні речовини. При цьому вміст вуглеводів, жирів необхідно знизити. Адже їх надлишок призводить до появи надлишкової маси тіла, провокує розвиток атеросклерозу.

Як харчуватися чоловікові-гіпертонікові?

Незважаючи на хворобу і суворі обмеження в їжі, чоловік повинен отримувати всі необхідні йому поживні елементи.

Головними критеріями харчування є калорійність, ситість, вітаміни. При цьому раціон треба робити дієтичним.

Чоловіки, які люблять смажене м’ясо, гострі страви, часто не готові прийняти правила дієти при гіпертензії. Але, якщо грамотно підійти до приготування їжі, навіть дієтична їжа буде смачною.

Наприклад, купити нежирний сорт м’яса і приготувати його на сковороді з ефектом гриля. Це дозволить домогтися високих смакових якостей і при цьому звести до мінімуму вміст жирів.

Лікарі радять ввести в раціон морську рибу, курячі яйця і часник. Селера і гранат також підуть на користь чоловічому організму. Варто зазначити, що дієта при підвищеному тиску для чоловіків накладає серйозні обмеження в їжі. Так, слід звести до мінімуму споживання солоного, гострого і жирного.

Залежить харчування від віку. Літнім чоловікам необхідно знизити калорійність страв. Добова норма не повинна перевищує 1700 ккал.

Дієтологи радять їсти:

  • пісні нежирні сорти м’яса. Наприклад, курку, індичку або телятину;
  • різні вид каш;
  • вегетаріанські супи;
  • тушковані овочі;
  • сухофрукти;
  • свіжі овочі і фрукти;
  • горіхи, гриби і бобові;
  • нежирну рибу. Варто віддати перевагу трісці, окуня, хеку, форелі;
  • кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності. Корисний знежирений сир, кефір, молоко;
  • цільнозерновий хліб. Від білого хліба і булочок краще відмовитися;
  • мед, варення, але в обмеженій кількості.

Корисні продукти, багаті магнієм і калієм. Це виноград, капуста, яблука, зелений горох, грейпфрут, буряк, зелень, зелена квасоля. Цукерки дозволяється замінити солодкими фініками, хурмою, курагою, полуницею, фруктовими або ягідними желе.

Магній в продуктах

Залежить дієта і від ступеня гіпертензії. Якщо у чоловіка діагностовано друга стадія хвороби, тоді вміст солі у стравах потрібно звести до мінімуму. Рекомендується збагатити раціон великою кількістю морепродуктів, висівок і сухофруктів. Добре впливають на організм авокадо і часник. Копчені і жирні продукти забороняються.

Також не радять доктора м’ясні бульйони, м’ясо свинини, гусака, баранини, качки, різні субпродукти (мізки, печінка, нирки), напівфабрикати, домашні вершки і молоко. При виборі продуктів в магазині, слід звертати увагу на склад: масло, маргарин, какао, сіль повинні міститися в невеликій кількості.

Чоловіки, у яких спостерігається третя група гіпертензії, знаходяться в зоні підвищеного ризику розвитку інсультів, інфарктів та інших ускладнень.

Навіть невелика кількість з’їденого забороненого продукту може сильно позначитися на самопочутті. При тяжкому перебігу хвороби треба ретельно відбирати продукти, стежити за їх складом і якістю.

Таким пацієнтам варто повністю виключити сіль, продукти тваринного походження. Корисні часті прийоми їжі малими порціями. В якості перекусу рекомендовані свіжі фрукти, овочі.

Якщо у чоловіка гіпертонічний криз, доведеться дотримуватися особливої ??дієти. Перші дні після кризу бажано робити розвантажувальними. Дозволяється їсти тільки легкі крупи, фрукти та овочі.

Під час обробки їжі не можна додавати сіль. Можна трохи підсолювати вже готову страву. Їжа повинна містити полінасичені кислоти, які сприяють розширенню судин і значно знижують вірогідність розвитку атеросклерозу. Це морепродукти, червона риба. За день потрібно випивати не більше одного літра рідини. При цьому враховуються бульйони, соки.

Насправді, дотримуватися дієти при гіпертонії легко і приємно. Звичайно, любителям м’яса спочатку буде важко. Але потім настане звикання, корисні продукти будуть давати відчуття бадьорості, легкості.

Які продукти не можна їсти?

При підвищеному тиску забороняються багато продуктів. Але це не означає, що доведеться їсти лише сирі овочі і забути про м’ясних і калорійних страв. Правда, раціон потрібно буде серйозно відкоригувати.

Нижче наведено список продуктів, які не рекомендовані до вживання чоловікам-гіпертонікам:

  • міцну каву і чай;
  • алкогольні напої;
  • фаст-фуди;
  • газована солодка вода;
  • сіль. Її слід замінити лимонним соком, свіжими або сушеними травами;
  • легкі вуглеводи, цукор. Шоколадні цукерки, здобна випічка, тістечка з масляним кремом, какао здатні лише нашкодити організму і погіршити стан пацієнта;
  • гострі закуски, консервація, соління і копченості. Варто виключити гірчицю, мариновані огірки, копчене м’ясо, хрін і гострий перець.

Як готувати їжу?

З’ясувавши, які продукти дозволяються, а які забороняються при високому тиску, треба вирішити, як готувати їжу для людини, що страждає на гіпертонію. Медики наполягають на виключенні страв, які вимагають смаження, використання масла. Копчення і консервації також заборонені.

Всі ці продукти містять велику кількість речовин, які негативно впливають на серцево-судинну систему і призводять до стійкого підвищення кров’яного тиску, розвитку атеросклерозу судин і інших серйозних патологій.

Рекомендуються такі способи термічної обробки:

  • приготування продуктів на пару;
  • варіння;
  • жарка на грилі без використання масла;
  • запікання в духовці;
  • гасіння.

Дослідження вчених показали, що перераховані вище методи приготування страв виключають потрапляння в їжу продуктів згоряння масла, які мають канцерогенні властивості і можуть сильно нашкодити гіпертонікові. При цьому всі корисні якості максимально зберігаються.

Корисне відео

А щоб було простіше дотримуватися дієти, тримайте кілька рецептів смачних страв:

Таким чином, гіпертензія – це серйозна хвороба. При такій патології важливо їсти низьковуглеводні, нежирні продукти. Дієта при високому тиску накладає серйозні обмеження. Особливо це стосується тих чоловіків, які звикли їсти смажене м’ясо, гострі страви і соління. Але дотримуватися правильне харчування необхідно. Від цього залежить самопочуття хворого і ймовірність розвитку ускладнень.

Ссылка на основную публикацию