Дієта при описторхозе: дозволені і заборонені продукти, добове меню

Опісторхоз являє собою захворювання, яке провокують паразити, які проникають в організм людини різними способами. При розвитку цієї патології у хворого уражаються важливі органи, такі як підшлункова і печінка. Перебіг недуги часто супроводжується загостреннями, при яких спостерігається яскраво виражена симптоматика.

Якщо пацієнт не пройде своєчасної медикаментозної терапії, то він може зіткнутися з дуже небезпечними ускладненнями, наприклад злоякісними новоутвореннями в печінці та підшлунковій. Лікування опісторхозу має бути комплексним і включати не тільки певні групи медикаментів і народні рецепти, але і спеціальну дієту.

користь дієти

Дієта при лікуванні опісторхозу є дуже серйозним і ефективним «зброєю», що дозволяє знищити паразитів. Пацієнти, які прислухаються до рекомендацій фахівців і перейдуть на спеціальний режим харчування, зможуть досить швидко усунути неприємну симптоматику, яка супроводжує цю глистную інвазію, наприклад, больові відчуття, нудоту і т. Д.

Дотримуючись найсуворішу дієту, хворий зможе швидше піти на поправку, так як відсутність живильного середовища для паразитів, а також паралельне вплив медичних препаратів, стане причиною їх загибелі. Варто зазначити, що спеціального режиму харчування пацієнти повинні будуть дотримуватися і по завершенні комплексного курсу терапії. Це дозволить їм запобігти повторному зараженню гельмінтами.

Обмежувати себе в певних групах продуктів хворі повинні протягом півтора місяців. Протягом цього часового проміжку в їх організмі утворюється несприятлива для гельмінтів середу. Також за цей час їм вдасться відновити мікрофлору в кишечнику, що благотворно позначиться на загальному самопочутті. Деякі пацієнти за час терапії настільки звикають до спеціального режиму харчування, що продовжують дотримуватися його і надалі, тому що завдяки дієті їм вдалося позбутися від багатьох проблем, зокрема від зайвих кілограмів.

Основні правила харчування

Кожен пацієнт, у якого була виявлена ??ця глистяні інвазії, повинен дотримуватися таких правил лікувального харчування:

  1. Необхідно вживати страви в теплому вигляді.
  2. Кількість добових прийомів їжі повинно досягати 5-6, але при цьому порції не повинні бути великими.
  3. Хворим, для поліпшення процесів травлення їжі, рекомендується щодня пити якомога більше рідини. Бажано випивати по склянці чистої води кожні 60-т хвилин.
  4. Що стосується калорійності страв, то для такої категорії пацієнтів добова норма не повинна перевищувати 2500 ккал.
  5. Слід мінімізувати, якщо не вийде повністю виключити, кількість білкових і жирних продуктів, так як вони будуть створювати ідеальну живильне середовище для гельмінтів.

Дозволені і заборонені продукти

Під час проходження комплексної терапії опісторхозу люди повинні мінімізувати в своєму раціоні білок. Ідеальним рішенням стануть розсипчасті каші, які можна доповнити легкими овочевими салатами. У процесі приготування страв слід обмежувати кількість жирів, цукрів і т. Д. Не дивлячись на обмеження, що стосуються білка, то такої категорії хворих можна включати в меню дієтичні сорти м’яса, наприклад, кролика або курячу грудку. Фахівці дозволяють пацієнтам в невеликих кількостях їсти молочні сосиски, а також добре змочену оселедець.

Для нормалізації травних процесів хворі повинні щодня їсти перші пісні страви. Для їх приготування слід використовувати овочі, які для кращого засвоєння рекомендується пюрировать. Раціон хворих може бути розбавлений кисломолочними нежирними продуктами. Протягом всього курсу терапії табу накладається на каву, кондитерські вироби, солодку газовану воду, шоколад та інші шкідливі продукти. Дієта при описторхозе повністю виключає алкоголесодержащіх напої, копченості, жирні та гострі страви.

Добове меню для дорослого пацієнта

Кожна людина, яка проходить комплексне лікування опісторхозу, може самостійно скласти для себе меню на кожен день.

Також хворі можуть скористатися вже готовим збалансованим раціоном, розробленим фахівцями:

  1. Для першого прийому їжі пацієнт може вибрати порцію гречаної каші. Запити ранкову трапезу можна чашкою чаю, в який додана невелика кількість натурального меду.
  2. Для ланчу ідеально підійде запечене в духовці яблуко.
  3. Обід хворого на опісторхоз повинен включати першу страву, наприклад, овочевий супчик, з яким можна вжити невеликий шматочок дієтичного хлібця або черствого хліба.
  4. Для полудня фахівці рекомендують вибрати гарбузове насіння, які паралельно будуть виступати як глистогінний кошти, використовуваного в народній медицині.
  5. Повечеряти можна шматочком запеченого чи відвареного м’яса, наприклад, кролика або курячого філе. Доповненням до трапези стане легкий овочевий салат.

Добове меню для юного пацієнта

Для малюків батьки повинні більш ретельно опрацьовувати меню, в яке слід включати корисні для зростаючих організмів продукти:

  1. Після пробудження дитини можна погодувати будь розсипчастою кашею. Запити їжу він може несолодким компотом або неміцним чаєм, з додаванням мінімальної кількості натурального меду.
  2. Як перекусів слід використовувати яблука чи груші.
  3. Пообідати малюкові варто пісним овочевим супчиком і невеликою порцією салату. Можна дитині дати шматочок відвареної рибки.
  4. Для полудня відмінно підійде жменю ягід або несолодкий фрукт.
  5. Вечеря юного пацієнта повинен складатися з невеликого шматочка запеченої морської рибки і овочевого салату.

Діти повинні щодня пити велику кількість рідини, так як вони набагато важче переносять інтоксикацію, що розвивається на тлі глистових інвазій.

Меню на добу при загостренні

Якщо у хворого опісторхоз перейде в гостру стадію, то йому необхідно дотримуватися максимально суворої дієти.

Для нього добове меню може виглядати наступним чином:

  1. Поснідати він може білковим омлетом, приготувати який слід в пароварці. Перший прийом їжі можна доповнити невеликою кількістю сирих овочів, сезонних.
  2. Під час ланчу він може з’їсти невелику жменю ягід і випити склянку нежирного кефіру.
  3. Для обіду варто вибрати Пюріровать суп з овочів, і не більше 50г морської капусти.
  4. Для полудня ідеально підійде невелика жменька гарбузового насіння, очищених від лушпиння і не схильних до термічній обробці.
  5. Повечеряти він може маленькою порцією гречаної каші з 1 відвареної сосискою.

Меню на добу при ураженні підшлункової

Якщо у пацієнта глистяні інвазії стала причиною поразки підшлункової залози, то йому слід дотримуватися найсуворішу дієту:

  1. На сніданок слід приготувати вівсяну кашу на воді, в яку можна додати не більше 40г свіжих ягід.
  2. Під час ланчу можна з’їсти порцію салату, приготованого з сезонних фруктів.
  3. На обід хворий повинен з’їсти пісний Пюріровать супчик, і невелику порцію овочевого салату.
  4. Для полудня цілком достатньо склянки нежирного кефіру.
  5. Повечеряти варто овочевим пюре, запити яке рекомендується склянкою натурального соку.

профілактичні заходи

Щоб запобігти первинне або вторинне зараження глистами, що провокують розвиток опісторхозу, люди повинні дотримуватися наступних рекомендацій фахівців:

  1. Рибу і морепродукти потрібно дуже ретельно проварювати. Після того як вода в каструльці закипить, рибу слід варити ще не менше 20-ти хвилин.
  2. Категорично забороняється вживати в їжу сиру рибу.
  3. Під час смаження риби (термічна обробка проводиться мінімум 15-ть хвилин) слід в сковороду наливати достатню кількість рослинної олії, а також накривати її кришкою.
  4. Якщо господиня готує пиріг з рибною начинкою, то його необхідно запікати в духовці мінімум 60-т хвилин.
  5. Самостійно не слід солити рибу, якщо людина не знає точної технології (на 10кг використовується 2 кг солі, для повної просолкі потрібно 2 тижні).
  6. Перед заморожуванням тушки потрібно випатрати, а під час їх чищення потрібно надягати гумові рукавички. Після оброблення ножі і дощечку потрібно замочити на ніч в содовому розчині.

Ссылка на основную публикацию