Дієта при кропивниці: особливості та секрети

Кропив’янка – різновид алергічного дерматиту у дорослого або дитини, що характеризується утворенням на тілі яскраво-рожевих пухирів. Сама назва походить від відомого рослини, так як з’явилася висипка нагадує сліди від зіткнення з кропивою. Природа виникнення алергії може бути різна. Часто причиною є харчовий подразник, тоді найкращим способом боротьби з патологією буде дієта при кропивниці. Найгірший варіант – це такий перебіг, при якому спостерігається зміна періодів ремісії і рецидивів. Нерідкі випадки, коли кропив’янка виступає як самостійне захворювання. Але які б причини не призвели до даної патології, клінічні симптоми завжди однакові:

  • утворення пухирів;
  • зливний характер висипу;
  • симетричний характер висипань;
  • зміна локалізації висипу при рецидивах;
  • безслідне зникнення елементів (на шкірі не залишається ні шрамів, ні плям, ні рубців).

Початок кропив’янки, як правило, раптове, може супроводжуватися підвищенням температури тіла, загальним нездужанням розладами з боку шлунково-кишкового тракту. Небезпечним різновидом кропив’янки є набряк Квінке. В такому випадку може розвинутися набряк слизової оболонки гортані, а це, в свою чергу, привести до задухи. Будь-які прояви алергії вимагають надання екстреної допомоги і грамотного лікування. Особливо це стосується дитини раннього віку, яким складно чітко формулювати скарги. Також варто знати, що можна їсти при кропивниці, а що не можна.

Дієта як основна частина лікування кропив’янки

Симптоми гострої кропив’янки усуваються медичним персоналом за допомогою лікарських засобів.

Лікування хронічної кропив’янки зводиться до виявлення виду алергену і прийому антигістамінних препаратів. Коли агресивний фактор буде знайдений, можна перейти до наступних заходів:

  • раціоналізація харчування;
  • систематичний прийом медикаментів;
  • ведення здорового способу життя.

Про користь спортивного способу життя і позбавлення від шкідливих звичок розповідається багато і детально ще зі шкільної лави. Рецепти на придбання ліків виписує лікар. Рекомендації по корекції меню також повинні бути отримані від доктора. Дієта при кропивниці у дорослих вимагає ретельного вивчення аспектів і чіткого дотримання правил раціонального харчування. Це допоможе попередити розвиток ускладнень і знизити частоту нападів. Харчування при кропивниці включає в себе кілька пунктів:

  • овочі (картопля, кабачок, огірок, салат, капуста, квасоля, гарбуз);
  • овочі (яблука, груші, аґрус, біла смородина, жовта черешня);
  • зелень;
  • каші на воді (крім манної);
  • нежирні сорти м’яса;
  • овочеві супи;
  • негострі сорти сиру;
  • знежирені кисломолочні продукти.

Існує ще кілька нюансів меню, що стосуються як гострої, так і хронічної алергії; як дорослого, так і дитини.

  1. Цукор замінюється фруктозою.
  2. На зміну здобних булочок приходять хрусткі хлібці.
  3. Споживання масла зводиться до мінімуму.
  4. В якості пиття прекрасно підходять зелений чай і компоти.

Гіпоалергенна низькокалорійна дієта при кропивниці повинна дотримуватися протягом місяця. Після зникнення симптомів можна починати поступове введення нових продуктів. Тільки доцільно дотримуватися правила одного нововведення раз в чотири дні. В іншому випадку складно буде визначити, який саме інгредієнт викликав рецидив (якщо, звичайно ж, такий буде матися).

Їжа, заборонена до вживання при кропивниці

Доцільно навести список продуктів, які не можна включати в щоденне меню при хронічній кропив’янці:

  • м’ясо курки, печінка, риба, морепродукти;
  • гриби, яйця, маргарин;
  • помідори, перець, щавель, редис;
  • мед, горіхи, какао, шоколад;
  • лимони, апельсини;
  • абрикоси, персики;
  • диня, кавун, ананас, ківі;
  • виноград, полуниця, малина, чорна смородина;
  • гранат, хурма.

Має значення спосіб приготування страв. Перевагу слід віддавати на користь запечених, парових і відварних продуктів. Нічого смаженого, жирного, консервованого і солоного. В обов’язковому порядку потрібно викреслити зі свого життя кетчупи, майонези і жирні соуси. Також необхідно розпрощатися з ковбасами та напівфабрикатами. Може бути, спочатку буде нелегко кардинальним чином змінювати своє життя, але з часом розвинеться любов до смаку здорової їжі. Дієта при кропивниці у дітей має деякі відмінності з харчуванням дорослих.

Особливості харчування дітей при дерматитах, викликаних кропив’янкою

Дієта при кропивниці у дитини має таку відмінну рису, яка забороняє значне обмеження вітамінів і мінеральних речовин.

Гіпоалергенна схема меню складається таким чином, щоб виключався дефіцит калорій. Харчування дитини має бути збалансованим. Якщо від хронічної кропив’янки страждає грудної малюк, то повернення на попередню щабель годування буде раціональним кроком. Коли алерген виявиться, діти знову зможуть їсти заборонені раніше продукти. Не варто забувати про те, що мамі, що годує теж рекомендується переглянути своє меню. Раптом саме там криється причина неприємностей.

Ссылка на основную публикацию