Дієта при гіпертонії при зайвій вазі: рекомендації

Кожен гіпертонік знає, що здорове харчування відіграє не останню роль у тому, як буде розвиватися хвороба. Особливо дієтичне харчування рекомендовано при зайвій вазі пацієнта, який погіршує становище речей і дуже сильно впливає на загальне самопочуття хворого.

Багатьом здається, що правильне харчування на кшталт голодному, але все з точністю до навпаки. Раціон потрібно вибудувати гармонійно і збалансовано, людині необхідно щодня з’їдати достатню кількість вітамінів, мікроелементів і корисних речовин.

Вибір дієти залежить від конкретної клінічної картини. Ми пропонуємо на вибір відразу кілька, на яку відгукується інтуїція і рекомендує лікар – таку гіпертонікові і слід випробувати.

Дієта при гіпертонії проти холестерину

У гіпертоніків із зайвою вагою частіше за все зашкалює холестерин в крові, який порушує правильну роботу серцево-судинної системи. Спробуємо знизити рівень холестерину до нормальних значень за допомогою дієтичного харчування:

  1. Налягайте на фрукти, де багато пектину, що руйнує холестерин. Великим вмістом пектину можуть похвалитися яблука, грейпфрути, цитрусові. З’їдена на сніданок часточка грейпфрута запустить механізм очищення організму на весь день.
  2. Не менш 20 днів споживайте бобові і, здавши аналізи, зможете переконатися, як знизився холестерин.
  3. Кукурудза показана для гіпертоніків із зайвою вагою у вигляді висівок. Багато висівок є не потрібно – всього 2 столові ложки щодня, і незабаром недуга відступить.
  4. Ефективно зменшують значення холестерину овес і вівсяні висівки.
  5. Часник не тільки регулює вагу, але при відсутності тваринного жиру в раціоні харчування дозволяє швидко позбутися від шкідливого холестерину.
  6. Від п’ятої частини холестеринової складової і зайвої ваги легко позбутися, з’їдаючи всього 2 невеликі морквини в день.

Дієта без вмісту солі

Сіль – другий біла отрута після цукрового піску. Проста солі дієта показує відмінні результати зменшення артеріального тиску, лише відмовитися від солі доведеться повністю. Вже через пару місяців ви забудете про спазмах в шлунку, запорах, «спасибі» вам скажуть вени і судини.

На початку така дієта для лікування гіпертонії при зайвій вазі може здаватися вкрай складною, але вже після 2-х перших тижнів ви звикнете до відсутності солоного присмаку, тим більше речовина легко замінити зеленню, лимонним соком і ароматними приправами.

Без солі дієта також хороша тим, що не утримує в організмі хворого зайву рідину, а значить, він обов’язково схудне, зникнуть набряки, залишиться в минулому гіпертонія.

Дієта на основі рису

Дуже економно і корисно споживання рису. Якими перевагами володіє рис, підказують дієтологи:

  • знімає набряклість;
  • приводить в норму кровообіг;
  • підтримує і відновлює функціональність серцевого м’яза;
  • сечогінну дію дозволяє вивести токсини і шлаки в стислі терміни;
  • йде запалення;
  • знижуються значення артеріального тиску.

Рисові страви показано урізноманітнити овочами і фруктами, запіканками, бульйону, сухофруктами і навіть горіхами. Вітамінами можна насититися, запиваючи вечерю ягідним морсом, компотом зі свіжих фруктів.

Тривалість рисової дієти не повинна перевищувати 5 днів. Після цього організм виснажується, переходити на звичну пенсію різко теж не можна – може статися кишкова непрохідність. Голодування на рисі більше 5 днів протипоказане – воно тільки погіршить наявну гіпертонію.

Гіпонатріевой харчування при гіпертонії із зайвою вагою

Якщо у гіпертоніка виявлено супутній атеросклероз, лікарі радять дотримуватися гіпонатріевой меню, що дозволяє домогтися таких лікувальних результатів:

  • природним способом відновлюється нервова система;
  • нормалізується артеріальний тиск.

Основне правило, яким керуються ті, хто вже користується цією дієтою, – необхідно знизити щодобове кількість простих вуглеводів, речовин і солей, що провокують збуджений стан нирок.

Вимоги до гіпонатріевой меню:

  1. Споживання овочів і зернових, в яких високий рівень рослинної клітковини, яка відповідає за організацію процесів розщеплення і виведення з організму жирів і холестерину.
  2. Повне виключення солі.
  3. Є слід дробовими, маленькими порціями, цей простий метод дозволить страв краще засвоїтися і нормалізувати обмін речовин.

Страви, які можуть бути присутніми в щоденному раціоні гіпертоніка, що віддає перевагу гіпонатріевой харчування:

  1. Супи готуються виключно на овочах або воді, без додавання м’яса.
  2. Рекомендується споживати більше бобових, молочних страв низькій калорійності, круп і овочів без засмажкою.

Особливості калієвого меню

Калиевое харчування лікарі радять, якщо артеріальна гіпертонія супроводжується поганим кровообігом і утворенням набряків. Калій дозволяє швидко позбутися від набряків, виводить шлаки і шкідливі домішки, помітно покращує самопочуття пацієнта і успішно бореться з запаленням.

Основні правила, яких дотримуються при калієвої дієти:

  • споживання їжі, позбавленої жиру і високу калорійність;
  • при цьому вітається збільшення об’єму рідини;
  • не можна додавати в страви сіль;
  • натрій в обмежених кількостях;
  • включайте в раціон сухофрукти, картопля з капустою, яблука з шипшиною.

Альтернативні варіанти дієтичного харчування

Коли гіпертонічний криз позаду, пацієнтам, які мають зайву вагу, радять також одну з наступних дієт:

  1. Магнієве меню. Споживайте скільки завгодно хліба (не плутати з борошняними і кондитерськими виробами), овочі, приготовані разом з бобовими, зелень, горіхи. В добі має бути присутнім від 5 до 6 разів прийомів їжі.
  2. Раціон, насичений фруктами і овочами, дозволяє швидко вивести з організму шкідливі домішки, солі і рідина, що сприяє втраті зайвих кілограмів. Овочі і фрукти можна їсти в свіжому вигляді або запікати в духовці, відварювати, готувати в пароварці, додавати в основні страви, приправляти сіллю не рекомендується. Кількість разів прийому їжі досягає 6 разів.
  3. Сирна дієта передбачає присутність в раціоні молочних продуктів, що відрізняються низькою калорійністю і жирністю. Можна їсти сметану, сир, молоко, йогурти. Якщо включаєте цукор, то в маленькому обсязі.

Які продукти наносять гіпертонікові шкоду

Гіпертонічна хвороба не терпить споживання страв, зроблених з деяких продуктів, якими багато хто звик ласувати практично щодня:

  • алкоголь;
  • смажені страви, щедро приправлені спеціями, копчені;
  • цукерки;
  • кондитерські вироби;
  • міцну каву, чай;
  • сири твердих сортів, з причини їх переважно високої калорійності;
  • гриби;
  • напівфабрикати;
  • фастфуд;
  • ковбаса, консерви, сосиски;
  • гриби;
  • газована вода.

З особливою обережністю гіпертонікам із зайвою вагою необхідно ставитися до алкоголю, здатному провокувати різкі скачки артеріального тиску.

Що можна їсти гіпертонікові

Після довгого списку обмежень і заборон у їжі виникає цілком зрозуміле питання: а чому ж тоді харчуватися хворому? Перелік страв, які поліпшать самопочуття, теж досить великий:

  • вівсяні пластівці;
  • гречана крупа і пшенка;
  • фруктові компоти і киселі;
  • сир і молочні страви з низьким відсотком жирності;
  • варення, незацукрованим рідкий мед;
  • круп’яні та овочеві супи;
  • зелень, кориця, лавровий лист у вигляді прянощів.

Що стосується напоїв, не нехтуйте свіжими соками, чаєм зеленого сорту, мінералкою без газів.

Ссылка на основную публикацию