Дієта номер 10 при гіпертонії: меню на тиждень, перелік заборонених і дозволених продуктів

Гіпертонією частіше страждають люди, які переходять бар’єр 45-річного віку. Виявляється патологія підвищенням тиску, іноді супроводжується таким ускладненням, як атеросклероз.

Якщо ця недуга вразив людини, то вже не відступить на протязі всього існування. Він підступний тим, що довгий час може маскуватися і ніяк не проявляти себе.

Якщо не проводити лікування, то можуть бути серйозні наслідки у вигляді хвороб серця, інсульту. Щоб цього не сталося, треба контролювати стан пацієнта, стежити за масою тіла, вести здоровий, рухливий спосіб життя, приймати препарати, відмовитися від алкоголю, сигарет. З усіх раціонів харчування ефективна дієта номер 10 при гіпертонії.

Основи правильного харчування

Дієта при гіпертонії 10 дуже ефективна для зміцнення серцевого м’яза, підвищення діурезу, дозволяє зменшити навантаження на серце в цілому. Цей режим харчування можна коригувати, враховуючи стан здоров’я пацієнта. Зокрема, якщо у хворого не спостерігається набряклість, то пити рідини дозволяється в більшій кількості, та й вживання солі зводиться до норми.

Якщо порахувати, скільки рекомендується споживати білків, жирів і вуглеводів в добу на даному режимі раціонального харчування, то баланс виходить в наступному вигляді:

  • 94-106 г – белковосодержащіх їжі;
  • 60-76 г – різних жирів;
  • 475-575 г – продуктів, що містять вуглеводи.

При цьому калорійність споживаних продуктів харчування не повинна перевищувати 2650-2950 ккал на добу. Страви не бажано смажити. Їх можна приготувати в пароварці, мультиварці, зварити, протушкувати, запекти.

Поради по правильному дотриманню режиму харчування на дієті № 10:

  • розділіть прийом їжі на п’ять-шість разів на добу, ось тільки не наїдайтеся кожен раз до стану переповнення. Є бажано дрібними порціями;
  • сіль дозволяється вживати, якщо у пацієнта немає отечностей (кількість 2-4 г);
  • не можна їсти перед сном, останній прийом повинен здійснюватися за 2 години до нічного відпочинку;
  • рідина в раціоні теж має бути присутня в кількості 0,9-1,25 літра на добу;
  • щоб позбутися від отечностей, їжте їжу, яка сприяє виведенню рідини. А саме: виноград, молоко, капусту, чорну смородину, абрикоси, петрушку, курагу, родзинки, фініки, шипшина, чорнослив.

Солодкими фруктами занадто захоплюватися небажано і є їх треба свіжими, овочі попередньо піддавайте термообробці.

дозволені продукти

Список корисних продуктів для цього режиму харчування досить різноманітний. Детальніше:

  1. супи треба варити без м’ясних виробів, підійдуть овочеві, молочні, корисний борщ. Якщо є набряклості, то відмовтеся від рідкого першої страви, поки не пройдуть проблем;
  2. від здоби доведеться відмовитися, але хліб і борошняні вироби з борошна першого, другого сорту гіпертонікам підійдуть. Причому краще вибирати випічку вчорашнього дня, щоб хлібні вироби встигли злегка підсушитися;
  3. корисні нежирні сорти риби: щука, тріска, короп, судак і т. д .;
  4. м’ясні страви повинні бути в обов’язковому порядку нежирними. У список дозволяється включити: курку, свинину, індичку, яловичину;
  5. молочні продукти: кефір, ряжанка, сир, сметана – вибирати тільки з невеликим відсотком вмісту жиру;
  6. любителям омлетів, варених яєць слід трохи дотримуватися дієти – дозволено їсти не більше одного яйця в добу;
  7. жири варто обмежувати в раціоні. Можна на добу з’їсти лише 20 грамів масла, рослинної – 35 мл;
  8. якщо є надлишкова маса тіла, то обмежте в раціоні макаронні вироби, зупиніть свій вибір на гречці, вівсянці;
  9. менше їжте бобових, редьки, шпинату, редиски, щоб не було здуття;
  10. з закусок дозволяється варена докторська ковбаса, сири дієтичні, овочеві свіжі консерви;
  11. плоди дозволяється їсти в свіжому вигляді і в суміші компотів, желе, соків, киселів;
  12. з солодкого рекомендується вживати мед, джеми, варення з різних ягід, якщо немає інших проблем зі здоров’ям і зайвої ваги;
  13. щоб надати пікантності других страв, можна застосовувати соуси, приготовлені на основі відварів з овочів, сметани, кефіру, молока і т. п .;
  14. в якості пиття хворим рекомендовано вживати: не міцні сорти чаю, кави, цикорію, шипшиновий відвар, соки;
  15. негазовані мінеральні напої пити тільки з дозволу лікаря.

заборонені продукти

Щоб не спровокувати гіпертонічний криз, пацієнтам не можна зловживати шкідливою їжею:

  • якщо ви раніше щодня бавилися жирної, гострої, кислої, смаженої їжею, то з таким здоров’ям від даного раціону варто відмовитися;
  • не можна їсти здобні пироги, булочки, торти, свіжоспечений хліб;
  • солона риба, мариновані овочі, квашена капуста можуть викликати набряки;
  • жирне м’ясо, риба, ковбаса і т. п. – прямий шлях до гіпертонічного кризу;
  • бобові, редис викликають здуття, тому від них теж бажано відмовитися;
  • не можна захоплюватися чорною кавою, міцним чаєм, какао, шоколадом – ці напої та солодощі підвищують тиск.

Зразкове меню

Дієта номер 10 при гіпертонії: меню на тиждень

Скласти раціон дієти не складе труднощів, якщо буде відомо меню на добу:

  • вранці: з’їжте вінегрет з запеченим шматочком телятини або м’яса птиці (165 г), в якості напою використовуйте шипшиновий відвар;
  • ланч: рисова каша з гуляшем, легкий овочевий салат з помідорами, скибочку хліба, компот;
  • обід: борщ або борщ без м’ясного бульйону, картопля, запечена в шкірці, сир, солодке желе або кисіль;
  • за дві години до сну: тушкована риба, овочевий плов, чай.

Якщо перед сном відчувається сильне почуття голоду, то краще випити кефір.

Дієта і стіл при гіпертонічній хворобі, що супроводжується серцево-судинною недостатністю

  • вранці: манна каша зі знежиреним молоком, гречка з вершковим натуральним маслом, омлет або варене яйце або ж сирний десерт зі сметаною заливкою з варенням, чай;
  • ланч: рагу з капустою, картоплею та іншими овочами, зелене яблуко;
  • обід: суп або борщ зі сметаною, м’ясо (175 г), бурякова ікра, солодкий кисіль з молоком;
  • за дві години до вечері: фрукти, чай з шипшиною;
  • ввечері: 195 г сиру, 225 мл молока, спагетті, соус, овочеві котлети з цибулею, рагу, чай;
  • перед сном: кисле молоко (125 мл).

Солити їжу забороняється, а протирати або подрібнювати її можна за бажанням.

Рецепти дозволених страв

Суп з рибою

У каструлю налийте води (1,5 літра). Нехай закипить. Засипте в окріп картоплю, цибулю, гречку, моркву. Зваріть овочі до готовності. В кінці додайте баночку консервованої скумбрії, подрібненої ножем або виделкою. Для аромату киньте лаврушку.

Салати з овочів

Можливі будь-які експерименти – все залежить від пори року. Якщо вже встигла капуста, то ви зможете приготувати справжній святковий салат.

Для цього візьміть качан молодої капусти, дрібно поріжте соломкою, злегка посоліть.

Коли пустить сік, відіжміть, додайте яйце, ковбасу (курку), як соус застосовуйте несолодкий йогурт із зеленню, соком лимона.

Десертні страви для сердечників

Як солодощів пацієнтам з гіпертонією підійдуть всілякі джеми, желе, киселі зі свіжих плодів, фруктів. До того ж в ці ласощі додають горіхи, родзинки, насіння і т. П.

Навіть якщо ви дотримуєтеся дієти при гіпертонії, рецепти страв можуть містити невелику кількість цукру. Всього за вісім хвилин можливо створити натуральне твір мистецтва.

Для цього знадобляться солодкі абрикоси. Витягніть з плодів кісточки, розділивши їх на половинки, поріжте акуратно на кубики, додайте цукор. У скляній мисці поставте масу в мікрохвильовку на 6 хвилин. Через кожні дві хвилини перемішуйте джем, всякий раз вимикаючи мікрохвильову піч. Так зробіть два рази, а на третій дістаньте з печі готовий десерт.

Порції не повинні бути великими, краще їсти потроху, але часто.

Відео по темі

Детально і наочно про гіпохолестеринової дієті при гіпертонії:

Якщо дотримуватися всіх рекомендацій по харчуванню і приймати вчасно лікарські препарати, то стан нормалізується. Хворий не буде відчувати різких стрибків тиску.

Ссылка на основную публикацию