Дієта для схуднення на 6 кг, ефективні меню, відгуки

Зайва вага – проблема, яка хвилює 1/3 частини населення нашої планети. Це означає, що питаннями схуднення цікавиться кожен третій. Більшість людей, які страждають зайвою вагою, входить в категорію «предожіреніе» з перевищенням ідеальної маси тіла близько 6-10 кг, що відповідає ІМТ 25-30.

Що потрібно знати про схуднення на 6 кг

Людині, якій потрібно схуднути на 6 кг, належить визначити термін, за який він готовий привести фігуру в відповідність зі своїми вимогами. Фахівці в області дієтичного харчування рекомендують знижувати вагу не швидше, ніж на 1-1,5 кг за тиждень. Якщо темпи скидання маси тіла стають вище, це означає, що втрати жирових покладів організму відбуваються всупереч потенціалу організму, що підтримує нормальні функції. Іншими словами, якщо схуднення відбувається швидше, ніж 4-6 кг на місяць, то це напевно різко негативно відіб’ється на здоров’ї.

Виходячи з цього, фізіологічним буде курс, при якому вдасться ліквідувати шість кілограмів за місяць-півтора. За умови фізичної активності, цей період може скоротитися, але все одно мінус 6 кг за 3 дні – далеко не здоровий схил.

При виборі необхідної дієти для схуднення на 6 кг слід враховувати ці фактори, а також звертати увагу на наступні моменти:

  1. Чи відповідає методика особистим пристрастям в харчуванні і раціоні (вегетаріанство, любов до м’ясних продуктів, велика кількість фруктів і т. Д.). Якщо дієта буде відповідати загальним перевагам в їжі і харчових звичок, то витримати її не складе труднощів.
  2. Реакція травної системи на певні продукти і відсутність алергії на основні інгредієнти.
  3. Медичні аспекти (стан здоров’я, необхідність консультації з лікарем, з дієтологом і повний перелік протипоказань).

Експрес-дієти

Всі експрес-методики об’єднує одна загальна вимога – коротка тривалість, що не перевищує 1 тиждень. Це автоматично поміщає їх в розряд строгих і дуже жорстких типів харчування, швидко приносять результат, в даному випадку – у вигляді втрати 6 кг ваги, що межує з результатами голодування. Тому продовжувати їх довше встановленого терміну суворо забороняється навіть при хорошому самопочутті.

Суть і правила методу

  1. Добова калорійність знижується в 2 або 2,5 рази. в порівнянні з нормальною калорійністю і становить 800-1000 ккал.
  2. У будь-якому випадку швидке позбавлення від істотного відсотка маси тіла – стрес для ендокринної, травної, видільної, імунної та інших систем організму, тому важливо звертати особливу увагу на своє самопочуття.
  3. Якщо дієта для схуднення на 6 кг триває близько тижня і більше, то з їжею обов’язково повинен надходити білок. Для цього в раціон можна включати омлети, птицю, рибу худих сортів. Протеїни дають енергію і насичують необхідними для організму речовинами, тому повне їх виключення небезпечно.
  4. Якщо система не є короткостроковим голодуванням або розвантажувальним днем, то важливо змусити активно працювати перистальтику кишечника. Для цього в раціоні повинні бути присутніми постачальники клітковини – фрукти і овочі.
  5. Неухильне правило – трапези з інтервалом не більше ніж 3 годин: це вбереже від слабкості, запаморочень і нападів голоду при низькокалорійному раціоні.
  6. Крім води в ряди напоїв прекрасно впишуться зелений чай і настої з трав – вони допоможуть прискорити метаболічні процеси, нададуть незначний сечогінний і заспокійливий ефект.
  7. Основне правило будь-якого екстреного курсу полягає в тому, щоб вийти з нього поступово, без різких змін раціону, тому що зворотна ситуація не тільки поверне всі втрачені кілограми на свої місця, а й вдарить по роботі підшлункової залози та печінки, які перебували в режимі половинної навантаження протягом всієї дієти.
  8. Повторення експрес-схуднення має бути не частіше 1 разу на місяць.

Бананова

Ця стрімка дієта для схуднення на 6 кг розрахована всього на 3 доби. Можливо, її важко витримати, але перетворення, яке вона несе, змусить здивуватися.

На весь період для забезпечення потрібного раціону знадобиться 2,5 кг свіжих бананів (вага зазначений з шкіркою). Банани не обов’язково купувати стиглі, зеленуваті підійдуть не менше, і навіть більше, оскільки в них не такий високий вміст крохмалю.

У першу добу потрібно буде вжити 2-3 банана, розділених на 5 рівних порцій. Між основними трапезами проміжки можна заповнити 1 літром молока з 0,5% жирністю. Знайти таку жирність можна не відразу, але в великих гіпермаркетах потрібний відсоток обов’язково знайдеться. Це питання потрібно вирішити заздалегідь, переглянути магазини свого міста і визначитися на предмет наявності цього продукту, так як заміна на більш високу жирність кардинально змінює хід справи.

Другі і треті добу належить є залишилися банани в рівних порціях по 5-6 разів на добу. Дуже важливо випивати не менше 2-х л чистої питної (можна бутильованої) води. Підійде також неміцний чай – зелений або трав’яний. Головне – не додавати в нього мед або цукор.

Читайте докладніше: Бананова дієта

Швидка дієта манекенниць

При цьому триденному курсі можна скинути близько 6-7 кг. Методика придбала популярність в колах моделей подіуму і використовується для стрімкої корекції фігури напередодні показів. Проте через якийсь час вона вийшла в широкий загал і полюбилася жінкам через свою ефективності, рідко зустрічається в інших варіантах.

Емоційний стан і настрій під час даного раціону гарантовано погіршиться, тому зважитися на таку кардинальну методику може тільки людина, впевнена в своїх силах.

Цей тип раціону відноситься до білкового курсу, тому протеїнова складова присутня у всіх основних прийомах їжі. Набір продуктів підібраний невипадковим чином: з одного боку, він дозволяє функціонувати організму, а з іншого – забезпечує більшу схуднення, ніж повна відмова від їжі.

Перехід до таких жорстких обмежень не повинен бути різким і слідувати після періодів рясного харчування в періоди після свят або відпочинку. Краще забезпечити поступове зниження калорійності – це знизить удар по здоров’ю.

Меню досить одноманітно:

  • Ранок: натщесерце сире куряче або 4 перепелиних яйця, чашка несолодкого напою (чаю або кави).
  • Через 3 години: 100 г відвареного яловичого м’яса.
  • Ще через 3 години: 100 г сиру, чашка несолодкого напою.

Це означає, що вечірній прийом їжі – відсутня. Якщо перша трапеза доводиться на 8 годину ранку, то остання відбудеться в 14-00. Увечері можна буде необмежено пити воду кожен раз, коли відчується голод. Це заодно допоможе позбавити від ризику виникнення запорів, які часто супроводжують такий характер харчування.

Даний раціон вкрай жорсткий, тому потрібно обмежити бурхливу фізичну діяльність, так як це може викликати проблеми з серцево-судинною діяльністю.

Важливим моментом, на який варто звернути увагу, є те, що яйця не можна присаливать, так як сіль на протязі цих трьох діб заборонена.

Швидка дієта на 3 дні

Ідеально підходить для того, щоб поліпшити параметри свого тіла напередодні майбутніх заходів. Вона дозволяє схуднути на 6 кг за 3 доби і отримати задоволення від нового зовнішнього вигляду.

Ця методика схуднення була розроблена, як модифікація попередньої дієти манекенниць, проте зміни, внесені в її раціон, зробили її менш агресивною. За рахунок введення пектинів вона не так сильно відбивається на роботі кишечника і застійні явища виникають рідше. До того ж можливість використання кардіо тренувань і сприятливих видів спорту дозволяє не тільки стати стрункішою, але і поліпшити стан шкірних покривів в місцях найбільшого зменшення обсягів, таких як талія, стегна і сідниці.

Приклад меню:

  • Ранок: 1 куряче яйце, зварене некруто, чашка чаю і 1 зелене яблуко.
  • День: 150 г яловичини, запеченої у власному соку.
  • Вечір: 2 ст. л. сиру з низьким відсотком жирності,? яблука.

Цей варіант дієти для схуднення на 6 кг однозначно не підійде для людей, у яких спостерігається непереносимість курячих яєць. В іншому важливо розуміти, що настільки жорсткі обмеження можуть переносити тільки виключно здорові організми, тому що хронічні захворювання, навіть не виявляють себе в даний час, можуть перейти в гостру фазу.

Вихід з такого курсу повинен бути вкрай повільним, тому для людей, чиї харчові звички характеризуються частими зривами, краще доглянути інший метод і худнути з менш суворим раціоном.

дієта стюардес

В даній професії зовнішній вигляд і параметри фігури є не простий особливістю, а зараховуються до обов’язкових характеристикам, які регламентуються інструкціями. Тому в питаннях регулювання ваги стюардеси так само зацікавлені, як актриси, моделі і жінки інших професій, пов’язаних з публічністю.

Проте, для стюардес важливий не тільки зовнішній вигляд, але і здоров’я, так як цей параметр повинен бути забезпечений в першу чергу для успішної професійної діяльності. Тому дієта стюардес, що триває 4 дні, щодо збалансована і майже не має протипоказань.

Єдине обмеження полягає в тому, що підходить вона тільки для людей з вагою до 70 кг. Для них таке харчування обіцяє схил в 4-6 кг.

Меню

День 1

Всі напої, крім води – строго заборонені.

  • Сніданок: порція вівсянки без масла, цукру і солі (можна – на воді), чай з 1 ч. Л. тростинного цукру.
  • Обід: 2 свіжих овоча на вибір – томати, болгарський перець, морква, топінамбур і чашка пісного курячого бульйону з мінімальною кількістю солі.
  • Вечеря:? курячої грудки, 90 г свіжої петрушки.

день 2

  • Сніданок: 1 яблуко або свіжовичавлений сік з нього, доведений водою до обсягу повного склянки.
  • Обід:? курячої грудки в відвареному або запеченому вигляді.
  • Вечеря: 90 г сиру (до 1,8% жирності).

день 3

  • Сніданок: 150 мл йогурту і? грейпфрута.
  • Обід: 100 г червоного м’яса, відвареного в підсоленій воді.
  • Вечеря: невелика порція гречки на воді.

день 4

  • Сніданок: 1 баночка дитячого фруктового пюре, бажано – сливового або персикового.
  • Обід: 1 дрібний помідор і 100 г запеченої горбуші.
  • Вечеря: 3 картоплини в шкірці, запечені в духовці або мікрохвильовій печі.

Обсяг надходить в організм води повинен бути не менше 1,5 літрів і не більше 3-х л. В останні три дні можна дозволити собі по одній чашці чаю або зеленого кава без додавання цукру.

дієта драбинка

Це п’ятиденний сучасна методика, яка з’явилася відносно недавно, але встигла придбати багато шанувальників. За п’ятиденний термін вона дозволяє скинути від 5 до 8 кг.

Одним з переваг системи є те, що результат по її завершенню закріплюється надовго, а при правильній організації харчування більше не збільшується. Друга перевага – відносно збалансований раціон, що не шкодить здоров’ю, і навіть надає оздоровчу дію.

Вся система складається з 5 етапів, розділених на 5 днів: очищає, відновного, енергетичного, будівельного і жиросжигающего.

Кожен день цілком присвячений певному етапу, під час якого надходить їжа викликає включення певних механізмів, спрямованих на зниження ваги.

Що очищає етап

Важливий період, який готує грунт для ефективного проходження наступних періодів. Він є підготовчим і забезпечує виведення з організму токсинів і покладів з кишечника. Це досягається не тільки спеціальним раціоном, але і прийомом сорбенту – активованого вугілля. Деяке зниження ваги стає помітним вже на цьому етапі – воно варіює від 2-х до 4-х кг.

відновлювальний етап

Є важливим періодом, під час якого утворюється гармонійний склад мікрофлори всередині кишечника і активізується вироблення пепсину шлунка для інтенсивного перетравлення їжі. Для цього раціон насичується кисломолочними продуктами, бактерії яких активно заселяють кишечник після очищення. Цей етап дуже низькокалорійний, що приносить результат у вигляді втрати ще 1-2 кг.

енергетичний етап

Характеризується смаковим розмаїттям. У цей період відбувається відновлення енергетичних сил організму, які були розтрачені на очистку та оздоровлення. Як джерело енергії буде виступати глюкоза, що міститься в корисних і дієтичних продуктах – в меді, в сухофруктах і т. Д. Темп схуднення під час енергетичного етапу трохи сповільнюється (до 0,5-1 кг), однак нехтувати ним або пропускати його не можна.

будівельний етап

Головна функція даного етапу – не допустити атрофування і втрати м’язових волокон організму в боротьбі за джерело енергії. Для цього раціон насичується протеїнової складової, яка не тільки вбереже м’язи, але допоможе ініціювати їх зміцнення. Такий механізм дозволить зберегти м’язові маси і прискорить розставання з жировими масами. Підсумковий схил за цей етап складе приблизно 700 г.

жиросжигающий етап

Завершальна щабель – активне спалювання жирових тканин. Це досягається завдяки великій кількості клітковини на столі, на перетравлення якої організм витрачає значну кількість калорій, але довго зберігає при цьому відчуття ситості. На цій сходинці можливо спалювання 1,5-2,5 кг.

Меню

Що очищає етап: 1 кг кислих зелених яблук і 1,5 л очищеної води. Потрібно вжити від 6-ти до 8-ми таблеток звичайного активованого вугілля по 1 шт. з інтервалом в 2 години.

Відновлювальний етап: 1 л знежиреного кефіру і 600 г сиру з жирністю до 1,8% поділити на 5 рівних порцій. Крім цього випити ще 1,5 л води високої якості без газу.

Енергетичний етап: суміш з 300 г розмоченого в теплій воді родзинок і 2 ст. л. меду, узвар з чорносливу і кураги, 1,5 л води.

Будівельний етап: 500 г м’яса з зеленню (індичка, перепел, курка) в запеченому, відварному вигляді, приготованому на пару, в мікрохвильовці або на грилі. Не забувати про воду.

Жиросжигающий етап: кількість фруктів і сирих овочів практично не обмежена. Перевага віддається овочам з «мінусовій калорійністю» – капусті, селері, томатів. Вранці слід з’їсти невелику порцію каші з вівсяних пластівців, розпарених в окропі. На заключному етапі порцію води потрібно збільшити до 2-2,5 л.

В силу своєї простоти і легкості перенесення проміжок перед повторним застосуванням може становити всього 2 тижні.

Читайте докладніше: Дієта Драбинка

Дієта «6 днів мінус 6 кг»

Обмеження харчування в даній методиці серйозні, але короткостроковість дозволяє перетерпіти ці позбавлення в гонитві за стрункою фігурою. Тим більше, що раціон дієти для схуднення на 6 кілограмів не так мізерний і одноманітний, як у більшості експрес – методик.

Про втрату ваги і тривалості сказано в самій назві курсу. Кожен день меню змінюється: одні продукти вибувають, інші – з’являються, тому страждати від нудного раціону не доведеться.

Меню по днях:

Перший день – рибний. Відмінна риса – дозвіл на вживання не лише худих сортів риби, але також помірно-жирних і жирних сортів. Мета цього періоду – забезпечення організму рибним легко засвоюваним білком і поліненасиченими жирами. Навіть жирна риба не має занадто високою калорійністю, тому стрілка вагів вже після першої доби кинеться вниз. Методи приготування риби допускаються будь-які, крім смаження на олії, дозволено додавати приправи, а ось з сіллю важливо не перестаратися. Крім води дозволено пити несолодкі напої – чай ??і кава.

Другий день – овочевий. Велика кількість овочів прекрасно активізує перистальтику і надає очищаючу дію на кишечник. Овочі можна вживати в сирому вигляді, у вигляді салатів, рагу або запеченими. Також можна готувати соки з одним з овочів або їх суміші. Допускається незначне використання спецій. Питний режим залишається тим самим.

Третій день – м’ясо курки. Не будь-куряче м’ясо підходить для цього етапу, а тільки біле з грудки. Дозволяється його злегка присаливать і приправляти травами, готувати в духовій шафі, варити або тушкувати. Можна випити трохи бульйону. Оскільки в попередні періоди утворився дефіцит білка, то в цей період йде його активне відновлення. З дозволених напоїв залишається вода і чай.

Четвертий день – злаковий. Перетравлення злакових відбувається повільно і складно, тому після вживання таких вуглеводів організм довго не вимагає добавку. За рахунок всього цього цільнозернових їжа дуже корисна для дієтичного раціону. Їсти потрібно дієтичні хлібці, каші зі злакових культур, насіння або насіння в пророщенном вигляді, насіння. Солі використовувати мінімальну кількість, а цукор і раніше під забороною. До напоїв додається квас, але тільки такий, в якому мало цукру.

П’ятий день – сирний. Черговий білковий період представлений знежиреним сиром. Білки також можна дозволити собі у вигляді пари склянок низькокалорійного молока.

Шостий день – фруктовий. Можна їсти будь-які фрукти: екзотичні і місцеві, будь-яких сортів і в будь-якому вигляді. Дозволені фруктові салати, освітлені фреші і соки з м’якоттю. Фруктову нарізку можна приправити корицею або ваніллю.

Це схуднення на 6 кг за 6 днів, допускається до застосування не частіше 1 разу на чотири місяці.

виноградна

Такий тип схуднення підходить для другої половини літа – початку осені. Він характеризується суворим раціоном не тільки з точки зору низької калорійності, а й максимального обмеження раціону. Все меню представлено єдиним продуктом – ягодами винограду, а витримати таке схуднення на 6 кілограмів протягом тижня важко і морально, і фізично.

Але є і безперечні плюси системи:

  1. Вона допомагає провести чистку травної системи, оскільки виноград має легкий проносний ефект.
  2. За рахунок біофлавоноїдів, в надлишку містяться в ягодах винограду, відбувається поліпшення формули крові.
  3. Речовини, що рясніють у винограді, стрімко покращують зовнішній вигляд і зміцнюють волосся, нігті, а також сприяють підвищенню тургору в клітинах шкіри.

Кращі сорти винограду для даної дієти для схуднення на 6 кг – червоні десертні або білі несолодкі. Урізноманітнити курс допомагають фрукти і соки, але деякі дні будуть повністю відведені для розвантажувального голодування.

Тривалість даної методики схуднення на 6 кг становить тиждень, за цей час втрата ваги дійсно наближається до даної позначки. Протягом усього тижня важливо забезпечити часте перебування на свіжому повітрі і повноцінний відпочинок.

Приблизний раціон виглядають так:

Понеділок: повне голодування. Обсяги чистої води (негазованої) не обмежені, її можна пити настільки часто, наскільки цього вимагає організм.

Вівторок: 1,5 кг винограду (вказана вага ягід) і 2 л питної води.

Середовище: повне голодування. Воду вживати без обмежень.

Четвер: 1,5 кг винограду і 2 л питної води.

П’ятниця: 1,5 кг винограду і 2 л питної води.

Субота: повне голодування. Воду вживати без обмежень.

Неділя: 1,5 кг винограду і 2 л питної води.

Відчуття голоду в середу стає найсильнішим, але після – поступово вщухає, оскільки обмінні процеси організму приходять у відповідність з новим режимом.

Не менш важливим є правильний вихід з дієти, який передбачає майже повну відмову від протеїнів протягом першого тижня. 3 дні зовсім не використовувати сіль для того, щоб рідина не затримувалася в тілі і не збільшувала обсяги талії і стегон, які вдалося зменшити за цей час.

Читайте докладніше: Виноградна дієта

Низьковуглеводні

Низьковуглеводні схуднення не означає повної відмови від вуглеводів в раціоні, але змінює пропорцію їх надходження до 30% повільних вуглеводів від загального обсягу їжі. Головний принцип вибору вуглеводів для здорового раціону – глікемічний індекс, що показує швидкість реакції організму на підвищення концентрації цукру в крові. Для «корисних» вуглеводів цей показник буде досить низьким.

Староанглійська

Назва обумовлено тим, що в Англії в усі часи цінувалася тонка талія, тому для досягнення бажаних параметрів була розроблена спеціальна дієта, що сприяє зменшенню обсягів тіла для вихованок аристократичних пансіонатів. У наш час тонка талія не втрачає своєї актуальності, тому цей тип схуднення на 6 кг залишається все так же затребуваний.

Дієта займає 10 днів. Підвищеної строгістю меню не відрізняється, але обмеження калорійності присутні. Продукти, які потрібні для страв, доступні, їх без проблем можна купити, і ціни на них зовсім невисокі. Основні складові:

  • вівсянка;
  • яйця;
  • хліб;
  • молокопродукти;
  • овочі;
  • фрукти;
  • бобові.

Ще один приємний момент раціону: страви дуже швидкі в приготуванні, тому стояти довго біля плити не знадобиться. Зате результат почне з’являтися вже з першої доби, і до кінця десятиденного курсу обов’язково наблизиться до позначки 5-6 кг.

Меню:

понеділок

  • Сніданок: порція вівсянки і чашка міцного чаю без підсолоджувачів.
  • Обід: чашка курячого бульйону з шматочком пшеничного хліба і чашка міцного чаю.
  • Вечеря: міцний чай і 1 бутерброд з тонким шаром масла вершкового.

Вівторок

  • Сніданок: порція вівсянки і чашка міцного чаю без підсолоджувачів.
  • Обід: 2 курячих яйця, 1 бутерброд з пшеничного хліба, тонко намазаного маслом, і шматочка твердого сиру, міцний чай.
  • Вечеря: 2 зелених яблука.

середа

  • Сніданок: 1/3 частина чайної чашки джему і міцний чорний чай.
  • Обід: відварна куряча гомілка, чорний чай.
  • Вечеря:? порції тушкованої квасолі.

четвер

  • Сніданок: порція вівсянки і чашка міцного чаю без підсолоджувачів.
  • Обід: 3 курячих яйця всмятку і міцний чай.
  • Вечеря: 2 тверді груші (НЕ переспілі).

п’ятниця

  • Сніданок: міцний чай і 1 бутерброд з тонким шаром масла вершкового і скибочкою твердого сиру.
  • Обід: відварна куряча гомілка і стакан молока, чорний міцний чай.
  • Вечеря: 2 запечені або відварені картоплини.

Далі потрібно повторити меню по другому колу.

Джем в середу повинен бути ягідний: це допоможе відновити дефіцит вітамінів, який виникає на тлі одноманітного меню. Найкраще підходить полуничний, чорничний або з чорної смородини. Іноді його дозволяється замінити дитячим пюре, що не містить великої кількості цукру.

Важлива вимога – протягом першого тижня сіль повністю виключена, а протягом другого тижня можна починати присаливать бульйон і яйця, тільки трохи.

Повторювати методику можна не частіше 2-х разів на рік.

На 2 тижні

Принцип цього варіанту дієти для схуднення на 6 кг заснований на максимальному видаленні з раціону вуглеводів і жирів. Протягом 2-х тижнів потрібно дотримуватися таких вимог:

  1. Вживати пісне м’ясо, приготоване в пароварці або відварене. Ідеально підходить куряча грудка або риба нежирних сортів.
  2. Є велика кількість овочів, переважно в сирому вигляді. Найкраще дію на фігуру нададуть капуста, огірки і томати. Єдиний виняток з овочевого переліку становить картопля.
  3. Їсти доведеться маленькими порціями, 5-6 разів на день.
  4. Користуватися сіллю, приправами, перчити страви – не можна.
  5. Двотижневий курс потрібно підкріплювати систематичними заняттями спортом: бігом, тренуваннями на тренажерах, плаванням, велоспортом, аквааеробікою і ін.

Зниження ваги буде відбуватися тому, що організм перестане отримувати головне джерело енергії – цукор. Альтернативним джерелом стане підшкірний жир, який буде активно витрачатися на протязі всієї доби, а з найбільшою інтенсивністю – під час тренувань.

Важливо стежити за добовою калорійністю і не перевищувати її значення вище 1000-1200 ккал.

Найактивніша втрата ваги при схудненні на 6 кг відбувається протягом першого тижня, а потім сповільнюється і закріплюється на постійному рівні.

Застосовувати дану низкоуглеводную систему повторно, можна через 3 місяці.

білкові

За назвою зрозуміло, що головна ставка в цих методиках робиться на протеїнову їжу. Кількість жирів і вуглеводів зовсім мале, але сказати, що вони повністю відсутні, не можна, оскільки невеликий відсоток їх міститься навіть в високобілковою їжі. До того ж, мінімальна кількість їх обов’язково має бути присутнім в їжі для того, щоб організм продовжував функціонувати.

На 10 днів

Ця дієта для схуднення на 6 кілограмів підходить тим, хто любить м’ясопродукти, м’ясо, молочні продукти, а до випічки і хлібобулочних виробів – байдужий.

Головний недолік курсу полягає в тому, що спалюватися під час дієти будуть не тільки жирові тканини, а й певний відсоток м’язових. Так відбувається тому що при перетравленні протеїнових речовин організм витрачає енергії більше, ніж отримує. При цьому він задіє і ліпідний, і м’язовий шар.

Оскільки білкове харчування здатне посилити ризик загострення хронічних хвороб, порушити стабільний рівень холестерину і цукру в крові, то перед тим, як зважитися на білкову дієту, обов’язково необхідно проконсультуватися з фахівцем.

Перелік продуктів, допущених в меню білкової дієти:

  • м’ясо;
  • гриби;
  • яйця;
  • риба;
  • молочні та кисломолочні продукти;
  • овочі (за винятком бобових культур).

Заборонені компоненти:

  • цукор;
  • вироби кондитерського виробництва;
  • борошняне;
  • алкоголь;
  • соління;
  • сири;
  • копченості;
  • велика кількість фруктів за один раз.

Крім знання дозволених і заборонених продуктів слід ознайомитися з основними правилами:

  1. Риба і м’ясо повинні бути приготовлені виключно на пару.
  2. Час останньої трапези – строго за 4 години до сну.
  3. Обсяг випитої протягом доби води – 2 л. Водопровідну воду пити небажано, оскільки через зменшення надходять в кишечник харчових мас хлориди водопровідної води будуть згубно впливати на склад мікрофлори.

Меню:

День 1

  • Сніданок: 2 дієтичних хлібця і 2 цієї статті не присолену яйця.
  • Обід: 200 г судака або тунця з соусом з йогурту і рубаної зелені, хлібці (2 шт.).
  • Полудень: сир із зеленню.
  • Вечеря: салат з креветок і мідій.

день 2

  • Сніданок: сир із зеленню.
  • Обід: 2 запечених томата і баклажан, 200 г відварених білих грибів і 100 г цвітної капусти.
  • Полудень: 1 хлібець, 1 запечений кабачок, посипаний твердим сиром.
  • Вечеря: салат з креветок і мідій.

день 3

  • Сніданок: 100 г курячої грудинки, посипаною зеленню.
  • Обід: рагу з спаржевої квасолі і філе курки.
  • Полудень: овочевий салат.
  • Вечеря: 150 г сиру змішати з 50 мл йогурту, можна з’їсти 1 хлібець.

день 4

  • Сніданок: сир з відсотком жирності до 1,8%.
  • Обід: кабачок, запечений у фользі з часточкою лимона і прованськими травами, 2 яйця.
  • Полудень: мікс з цвітної капусти і листових овочів.
  • Вечеря: 200 г парової індички з соусом з йогурту.

день 5

  • Сніданок: 2 яйця і 2 хлібця.
  • Обід: 200 г яловичини.
  • Полудень: салат із сирих овочів.
  • Вечеря: риба, запечена з лимоном і розмарином.

день 6

  • Сніданок: 200 мл питного йогурту і 2 хлібця.
  • Обід: 100 г курки і 100 г відвареної цвітної капусти.
  • Полудень: 150 г сиру з жирністю до 1,8%.
  • Вечеря: запечені овочі на свій смак.

день 7

  • Сніданок: 2 яйця і 2 хлібця.
  • Обід: рагу з спаржевої квасолі і курки.
  • Полудень: 200 мл питного йогурту.
  • Вечеря: 200 г яловичини.

день 8

  • Сніданок: 200 мл йогурту.
  • Обід: 200 г курки.
  • Полудень: сир із зеленню.
  • Вечеря: салат з мідій і морської капусти.

день 9

  • Сніданок: 2 яйця і 2 хлібця дієтичних.
  • Обід: 200 г парової індички під йогуртовим соусом.
  • Полудень: 200 мл питного йогурту.
  • Вечеря: салат зі свіжих листових овочів.

день 10

  • Сніданок: 2 яйця і 2 хлібця.
  • Обід: овочі, запечені з тертим твердим сиром і лимонним соком.
  • Полудень: салат низькокалорійний овочевий із зеленню.
  • Вечеря: шматок парового судака або тунця з овочевим салатом.

При такому раціоні за 1 декаду вдається схуднення на 6-8 кг, а після перерви в 2 місяці можна знову повернутися до білкового курсу.

На 2 тижні

Незважаючи на те, що калорійність курсу схуднення на 6 кілограмів низька, напади голоду на ньому виключені, так як протеїни в шлунку розщеплюються не менше 4-х годин, а час між трапезами і перекусити становить близько 3-х. Це робить дієту легко переноситься. Через рясний присутності протеїнів методика успішно застосовується танцюристами, спортсменами і дозволяє зберігати активне навантаження і інтенсивні тренування.

Вона дозволяє скинути за 2 тижні без особливих складнощів 6-9 кг, а повторити її дозволено через проміжок в 2 місяці.

Рекомендації двотижневої системи прості:

  1. 6 прийомів їжі на добу.
  2. Остання трапеза – за 3 години до сну.
  3. Повна заборона на алкоголь.
  4. Все, що можна купити в знежиреному варіанті, купувати саме в такому вигляді.
  5. Випивати від 2-х до 2,5 л води.
  6. Денний раціон відрізняється низькою калорійністю – всього 700 ккал.

Меню:

понеділок

  • Сніданок: чашка кави.
  • Ланч: 4 перепелиних яйця і овочеве асорті.
  • Обід: порція рису, 100 г курки.
  • Полудень: 200 г сирка.
  • Вечеря: паровий минтай – 100 г, салат з овочів.
  • Перед сном: чашка томатного соку.

Вівторок

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: салат з капусти і цукрового горошку, 1 сухарик.
  • Обід: парова камбала, пару столових ложок рису.
  • Полудень: салат з овочів на маслі олив.
  • Вечеря: 200 г парової яловичини.
  • Перед сном: 250 мл кефіру.

середа

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: 1 яйце, апельсин, яблуко або 2 ківі.
  • Обід: 1 куряче яйце і 200 г тертої свіжої моркви на олії оливи.
  • Полудень: овочевий салат – 200 г.
  • Вечеря: варені м’ясо курки або яловичина – 200 г.
  • Перед сном: чашка морсу.

четвер

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: 1 яйце, 2 скибочки сиру твердого.
  • Обід: 300 г кабачка, обсмаженого на маслі оливи.
  • Полудень: середнього розміру грейпфрут.
  • Вечеря: овочевий салат – 200 г.
  • Перед сном: чашка яблучного фрешу, розведеного водою.

п’ятниця

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: овочевий салат – 150 г.
  • Обід: 3 ст. л. бурого рису, порційний шматок парового філе риби.
  • Полудень: терта морква.
  • Вечеря: кисле яблуко.
  • Перед сном: 250 мл кефіру.

субота

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: 1 яйце і салат овочевий – 150 г.
  • Обід: 150 г курки, приготованої в пароварці, 2-3 ст. л. червоного або бурого рису.
  • Полудень: овочевий салат – 150 г.
  • Вечеря: 1 яйце і терта морква з маслом оливи – 150 г.
  • Перед сном: 250 мл кефіру.

Неділя

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: апельсин.
  • Обід: 180 г яловичини в відварному вигляді.
  • Полудень: низькокалорійний сир – 150 г.
  • Вечеря: салат з сезонних овочів.
  • Перед сном: зелений чай.

понеділок

  • Сніданок: чай.
  • Ланч: 1 кисле яблуко.
  • Обід: 3 ст. л. гречки, 150 г курячої грудки.
  • Полудень: 2 скибочки сиру твердих сортів.
  • Вечеря: 200 г салату з сезонних овочів.
  • Перед сном: зелений чай.

Вівторок

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: салат зі свіжої білокачанної капусти.
  • Обід: 3 ст. л. гречки, 150 г вареної курки.
  • Полудень: 1 морква, натерта на дрібній тертці, з оливковою олією.
  • Вечеря: 2 яйця-пашот і 2 дієтичних хлібця.
  • Перед сном: 250 мл кефіру.

середа

  • Сніданок: чай.
  • Ланч: салат з сезонних овочів.
  • Обід: порційний шматочок рибного філе, приготований на пару, 3 ст. л. коричневого рису.
  • Полудень: томатний сік.
  • Вечеря: грейпфрут.
  • Перед сном: зелений чай.

четвер

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: 4 перепелиних яйця.
  • Обід: салат з сезонних овочів.
  • Полудень: 2 скибочки сиру твердих сортів.
  • Вечеря: 2 ківі, 1 апельсин середнього розміру або кисле яблучко.
  • Перед сном: зелений чай або 250 мл кефіру.

п’ятниця

  • Сніданок: ройбуш.
  • Ланч: 1 кисле яблуко.
  • Обід: 150 г парової яловичини, 3 ст. л. бурого рису.
  • Полудень: салат з латуку з оливковою олією.
  • Вечеря: курячі яйця – 2 шт.
  • Перед сном: зелений чай або 250 мл кефіру.

субота

  • Сніданок: кава.
  • Ланч: салат з сезонних овочів.
  • Обід: 50 г будь-злакової каші, 180 г яловичини без солі в відварному вигляді.
  • Полудень: фреш апельсиновий, розведений з водою 1: 1.
  • Вечеря: 3 ст. л. рису і 100 г відвареного судака.
  • Перед сном: зелений чай або 250 мл кефіру.

Неділя

  • Сніданок: ройбуш.
  • Ланч: низькокалорійний сир – 160 г.
  • Обід: 3 ст. л. будь-злакової каші, шматок відвареної риби нежирного сорту.
  • Полудень: салат з сезонних овочів.
  • Вечеря: 2 яйця-пашот і 2 хлібця дієтичних.
  • Перед сном: чашка томатного соку.

Дану методику можна застосовувати тим, хто має проблеми з роботою серця, ненормальною роботою нирок, дисфункцією травних органів і гепатит.

рибна

Оптимальна кількість протеїнів, присутність корисних поліненасичених жирів і низька калорійність – всі ці характеристики роблять рибну дієту не тільки ефективною, але і виключно корисною. Через достатнього присутності кальцію і фосфору в рибі можна не переживати з приводу погіршення стану волосся, яке часто супроводжують схуднення.

Тривалість рибного курсу коливається від 3-х днів до місяця, але найпопулярнішим є десятиденний курс, за який йде 5-6 кг зайвих відкладень з жирового депо.

В ході курсу дієти для схуднення на 6 кг варто використовувати такі сорти риби:

  • судак;
  • хек;
  • тріска;
  • тунець;
  • камбала;
  • сайда;
  • минтай;
  • щука;
  • кефаль;
  • путасу;
  • навага.

Всі ці сорти кращі тому, що входять в категорію нежирних або худих. Саме ця риба по праву вважається дієтичною і ніколи не призводить до повноти.

Не всякий метод приготування однаково гарний, коли переслідуються мети зниження ваги. Так, смажена риба не повинна з’являтися на столі, як і будь-які смажені страви. Краще відварити, запекти, приготувати на пару, згасити, приготувати в мікрохвильовій печі або на грилі – в такому блюді користі буде незрівнянно більше, а шкоди для фігури – менше. Також важливо пам’ятати про те, що сіль змушує утримувати зайву вологу в організмі, а це уповільнює наближення до ідеальних пропорцій, тому її споживання варто зменшити, а краще зовсім відмовитися від прісаліванія. Замість солі можна використовувати сік лимона або журавлинний морс.

Приклад щоденного меню

  • Ранок: 250 мл йогурту або питного йогурту, 2 курячих яйця.
  • Через 15 хвилин: фрукт на вибір -? грейпфрута, 1 апельсин, гранат або 2 ківі.
  • Через півгодини: несолодкий зелений чай.
  • Ланч: півчашки води кімнатної температури і 150 г риби.
  • Через 15 хвилин: 50 г риби і зелені листові овочі з заправкою з лимонного соку.
  • День: 250 г філе риби і склянку води. Після І тому 2 години не пити ніякої рідини, включаючи воду.
  • Полудень: знежирений сир або 200 мл йогурту.
  • Вечір: 250 г риби (можна замінити морепродуктами) і овочевий салат, приправлений соусом із соку лимона і йогурту.

Важливий нюанс: перед кожною основною трапезою за 2 години слід випивати 2 склянки очищеної води.

Продукти, які потрібно викреслити зі свого раціону:

  • будь-які сорти капусти;
  • огірки;
  • морква;
  • перець;
  • картопля;
  • редис і редька;
  • баклажани.

Рибний курс дозволяє випивати 100 мл сухого червоного вина в день, що в поєднанні з рибою служить прекрасним методом отримати гастрономічне задоволення.

Ще раз застосувати рибну дієту можна через 1,5 місяця.

Читайте докладніше: Рибна дієта

Фітнес-дієта

За умови дотримання всіх правил методика дає прекрасні результати як в плані схуднення на 6 кг, так і в плані оздоровчого дії на весь організм. Вона розроблена для одночасного застосування дієтичного харчування та тренувань, що разом забезпечує поступове танення зайвої ваги. Оскільки меню фітнес-методики збалансовано, то час його застосування дуже довго і займає місяць.

Метод базується на основних трьох правилах:

  1. Щільна вечірня трапеза – головний ворог для красивої фігури. Потрібно перебудувати раціон таким чином, щоб основна кількість калорій не доводилося на другу половину дня, тим більше – на пізній вечір. Пізні трапези викликають підвищене вироблення гормонів, що сприяють накопиченню жирових запасів.
  2. Стабільне надходження оптимальної кількості білків з їжею. Розрахувати норму протеїнів для себе можна просто за такою формулою: 1,5 г на 1 кг ваги. Є білкові продукти потрібно в «правильне» час: при ранкових тренуваннях слід з’їдати? частина білків вранці, а при вечірніх заняттях -? частина – в полудень, а решту – після завершення тренування. Це дозволити поставити потрібну кількість будівельного матеріалу, який буде формувати м’язову тканину.
  3. Важливо забезпечити достатнє насичення тіла рідиною. Оскільки реакції, при яких відбувається розщеплення ліпідів в організмі, відбуваються тільки в присутності води, то при малому обсязі надходить рідини ці реакції проходять дуже повільно, через що цілі щодо зниження ваги не будуть досягнуті. Для насичення організму водою в необхідній мірі є проста порада: завжди мати при собі пляшечку з водою, з якої потрібно робити пару ковтків кожні 15 хвилин.

Зразкове меню на день:

  • Ранок: 1 стакан очищеної води, омлет, приготовлений з 2-х білків і 1-го курячого жовтка, 3 ст. л. вівсянки зі свіжими ягодами, кава.
  • Ланч: 1 фрукт або 3 ст. л. низькокалорійного сиру.
  • День: 3 ст. л. відвареного дикого рису, 150 г грудки курячої, приготовленої на грилі, зелений салат.
  • Полудень: запечена в мікрохвильовці картоплина зі шкіркою, посипана зеленню, 150 мл йогурту.
  • Вечір: асорті з відварених морепродуктів – 200 г, брокколі на пару, 250 мл кефіру.

За місяць такого харчування можна скинути від 6-ти до 10-ти кг. Інтенсивність втрати ваги залежить не тільки від режиму харчування, але і від активних тренувань. Повторно вдаватися до методики дозволено раз в 4 місяці.

вуглеводні

Вуглеводи – велика група речовин, неоднозначно впливають на фігуру. Вони діляться на «хороші» (повільні) і «шкідливі» (швидкі) вуглеводи.

У чистому вигляді вуглеводи можна виявити в цукрі – одному з головних ворогів фігури. Але цукру містяться так само в продуктах, які вважаються цілком прийнятними для схуднення: в овочах і фруктах, кашах, бобових культурах.

Звичайно, білки і жири під час вуглеводних методик не зникають з раціону повністю, так як їх присутність – обов’язкова умова для нормального самопочуття, але основний акцент робиться на наявність цукрів тваринного або рослинного походження.

яблучна

Цю дієту часто відносять до сезонних, хоча купити яблука в будь-який час року не складає труднощів. Тим більше, що вартість цих фруктів ніколи не буває занадто високою.

Головне достоїнство яблук – пектин. Справа в тому, що пектин в дуеті з рідиною значно збільшується в об’ємі, заповнюючи внутрішній простір шлунка. Через це відчуття голоду довго не настає після того, як з’їдена парочка яблук.

Схуднення на яблуках буває різної тривалості, але оптимальна тривалість – 10 днів. За такий час можна позбутися зайвих 6 кг, а за умови активного способу життя це значення збільшиться до 10-ти кг.

Переваги яблучної методики:

  1. Невисока вартість інгредієнтів.
  2. Дробове харчування.
  3. Чи не обов’язкове застосування тренувань або занять спортом.
  4. Паралельна боротьба з целюлітом.

Незважаючи на всі плюси, у цієї методики існують певні недоліки:

  1. Через дефіцит білків вона не підійде для спортсменів.
  2. При тривалих курсах уповільнює обмінні процеси.
  3. Загострює хронічні захворювання.

Весь раціон ділиться на парних і непарних дні.

Меню непарних днів:

  • Ранок: 3 яблука, тертих на велику тертку, з 50 грамами волоських горіхів.
  • Ланч: 1 кисле яблуко.
  • Полудень: мікс із зелених яблук, 1-го яйця, петрушки і пір’я цибулі.
  • Перекус: запечене яблуко.
  • Вечір: 5 кислих неочищених від шкірки яблук.
  • Перед сном: 200 мл біокефіру.

Меню парних днів:

  • Ранок: суміш з запеченого яблука з корицею і 200 г знежиреного сиру.
  • Ланч: 150 мл кефіру.
  • Полудень: 150 г курячої грудки, тушкованою з 1 яблуком.
  • Перекус: 1 кисле соковите яблуко.
  • Вечір: 250 г морепродуктів або філе окуня.

При гастриті, виразковій хворобі, схильності до діареї і синдромі подразненого кишечника яблука можуть погіршити наявні проблеми травлення, тому для людей з патологіями шлунково-кишкового тракту яблучне схуднення не підходить.

Після завершення десятиденного циклу не потрібно відразу підвищувати калорійність денного раціону, а протягом тижня-двох перед кожним прийомом їжі слід з’їдати 1 яблуко і запивати його склянкою води: це допоможе пролонгувати ефект, досягнутий за час дієти, тому що такий нескладний прийом допоможе контролювати апетит і розмір з’їдається порції. Наступного разу використовувати яблучний курс можна не раніше, ніж після закінчення 3-х місяців.

Читайте докладніше: Яблучна дієта

овочева

Овочі міцно лідирують у всіх рейтингах здорової і низькокалорійної їжі, тому в сфері дієтичного харчування методики, де акцент зроблено на овочевих компонентах, успішно використовуються і цінуються за швидкість і результативність.

Існує цілий перелік монодієт, але найкращі показники у методів, які комбінують в собі дію декількох овочів одночасно. В цьому випадку перелік вітамінів, що потрапляють в організм, буде повніше.

Овочеве схуднення на 6 кг представлено триденним, тижневим, десятиденним, двотижневим і місячним курсами. Добова калорійність кожного з нах становить приблизно 690 ккал. Для корекції ваги на 6 кг ідеально підходить двотижнева методика, що відрізняється збалансованістю складу і неагресивним впливом на загальний стан здоров’я. Її вимоги не на стільки суворі, як в більш коротких курсах, що дозволяє плавно знижувати вагу без сильних обмежень.

Приблизний варіант денного меню виглядає так:

  • Ранок: овочеве асорті.
  • Ланч: морква середнього розміру, терта на дрібній тертці, з будь-яким рослинним маслом.
  • День: 200 г яловичини, відвареної в слабосоленої бульйоні, 1 овоч і листя латуку.
  • Полудень: 2 ст. л. низькокалорійного сирку.
  • Вечір: кілька часточок запеченої гарбуза і 250 мл біокефіру.

Це меню можна видозмінювати, вводячи в нього свої улюблені овочі. Найкраще використовувати їх в сирому вигляді, без термообробки, але доречно буде і вживання овочевих супів, рагу, запечених плодів. У салати добре додавати трохи рослинного масла, так як багато вітамінів засвоюються саме в присутності рослинних масел.

Як і в більшості дієт, важливо забезпечити надходження 1,5-2 л води із середньою мінералізацією в добу.

Повторно застосування можливе через 2,5 місяці.

шоколадна

Незважаючи на те, що шоколад не асоціюється з схудненням, цей продукт здатний видозмінити фігуру і знизити вагу до необхідних значень. Безперечна перевага полягає в тому, що ласуни, важко переносять відмова від солодощів, можуть продовжувати їсти шоколад кожен день.

Цій дієті для схуднення на 6 кг ідеально підходить чорний шоколад без добавок у вигляді родзинок або горіхів. Білий шоколад теж використовувати не рекомендується, оскільки вміст какао-масла в ньому не відповідає вимогам методики.

Триває шоколадний курс тиждень. Перші значні зміни відбуваються в першій половині тижня, оскільки організм стрімко позбувається рідини через відсутність солі в раціоні, і без зусиль відбувається позбавлення від 3-4 кг. У наступні дні вага продовжує зменшуватися, але вже повільніше, і сумарний схил становить 5-6 кг.

Головні правила шоколадної методики

  1. В добу потрібна стограмова плитка шоколаду. Менша кількість створить неприпустимий дефіцит калорій, а більше – сповільнить процес позбавлення від зайвих кілограмів.
  2. Денне кількість шоколаду потрібно поділити на 3 прийому.
  3. Шоколад обов’язково супроводжувати чашкою міцної кави (без цукру).
  4. Повна заборона на алкоголь.
  5. Через 3 години після шоколадки можна пити воду, чай або кава, а раніше прийом рідини заборонений.
  6. Повторне застосування – тільки через місяць.

Завдяки великій кількості вуглеводів, худне забезпечено відмінний настрій і бадьорість протягом всього періоду дієти.

Дуже важливий момент: для діабетиків даний режим харчування неприпустимий. Те ж стосується і людей зі схильністю до алергічних проявів і гіпертонії.

Читайте докладніше: Шоколадна дієта

Вихід з дієти

Неправильний вихід з дієти може звести до нуля всі зусилля, які допомогли отримати схил в 6 кг, тому в момент закінчення курсу потрібно дотримуватися певних правил:

  1. Поступовий перехід до раціону з нормальною калорійністю. Для цього щодня потрібно додавати 100 ккал до попереднього значення.
  2. Перший час збільшення калорійності має відбуватися за рахунок фруктів і овочів.
  3. Остання трапеза перед сном повинна бути полегшеної. Для неї потрібно вибирати легкі страви – рибу, кисломолочні продукти, тушковані овочі та ін.
  4. Темп їжі повинен бути неспішним: квапливість завжди сприяє неконтрольованому збільшенню розміру порцій.
  5. Дуже важливо в цей період вести активний спосіб життя для закріплення отриманого результату.

Не варто обмежуватися першим тижнем. Принципи здорового харчування допоможуть стабілізувати отримані значення і не набрати їх у майбутньому.

Ссылка на основную публикацию