Чим закушувати, запивати текілу?

Текіла – мексиканська горілка з багатим і оригінальним смаком. Щоб повною мірою насолодитися цим міцним напоєм, його потрібно правильно закушувати і запивати. Лимон з сіллю – лише один з безлічі способів зробити смак алкоголю більш яскравим і багатим. За багато століть у мексиканців склалася своя традиція вживання текіли, яку можуть застосувати в домашніх умовах все любителі цього міцного напою.

Від чого залежить вибір закуски?

Батьківщиною текіли по праву вважається Мексика. Згідно з традиційним старовинним рецептом, це спиртне готують з соку блакитної агави, який проходить особливий процес бродіння. Фортеця його досягає показника 38-40 градусів. Прийнято вважати, що текіла – мексиканська горілка з кактусів, однак це поширена помилка. Блакитну агаву, сік якої застосовується для виробництва текіли, вважають кактусом помилково. Ця рослина – близький родич кімнатних сансевієрія, амарилісів і садових лілій. Її листя м’ясисті і щільні, як у всіх сукулентів, здатні накопичувати вологу для більш посушливих періодів.

Зараз текіла стала популярним напоєм у росіян. Але важливо знати, як правильно пити цей екзотичний напій і з чим його можна подати до столу. Експерти стверджують: правильна закуска, що подається до текіли, буде відрізнятися в залежності від виду спиртного і його кількості.

Чим закушувати текілу?

“Лизни, випий, кусні” – саме такий послідовності дотримується більшість людей, що вживають цей міцний напій. Традиційно до текіли подається лимон з сіллю, проте варіантів закусок безліч. Страви не обов’язково повинні належати до споконвічно мексиканської кухні. У себе на батьківщині мексиканці часто п’ють цей напій з чіпсами, хлібом і гострим соусом.

Таким чином, варіанти закусок можуть бути наступними:

  1. 1. Фрукти та цитрусові. Це нарізаний часточками лимон з сіллю, посипаний корицею апельсин, лайм, шматочки грейпфрута або ананаса. Таку закуску найчастіше вибирають саме жінки. Фрукти для текіли підходять тільки в тому випадку, якщо кількість випитого алкоголю не перевищує 1-2 чарки.
  2. 2. Нарізка. Якщо гарячих страв не планується, можна подати мексиканську горілку з м’ясною або ковбасної нарізкою, печерицями, оливками і м’якими сортами сиру. Такі продукти допоможуть посилити смак напою, а не перебити його.
  3. 3. Салат з креветками. У ресторані відвідувачам часто пропонують до текіли класичний салат. Його можна приготувати і в домашніх умовах. Сирі шампіньйони ріжуть шматочками і збризкують соком лимона. У тарілку додають нарізаний ананас і варені креветки. Ця страва змішується з соусом (сметана, чорний перець, майонез).

Гарячі страви

Закушувати текілу можна і потрібно гарячими калорійними стравами. У цьому випадку дія алкоголю на організм буде менш помітним, а сп’яніння настане не відразу.

Під час застілля текілу, як і традиційну російську горілку, краще подавати з гарячою м’ясної закускою.

Безпрограшним варіантом гарячого блюда стане:

  • відварне, тушковане або смажене м’ясо;
  • м’ясо птиці;
  • картопля.

Гарячі страви можуть перебивати аромат і присмак текіли, тому напій розкривається не в повній мірі.

Традиційні мексиканські страви

У Мексиці є свої варіанти закуски, які можна приготувати і в Росії, щоб подавати до текіли. Приготування не займе багато часу, а смак виявиться багатим і оригінальним.

Таким чином, закуски будуть наступними:

  1. 1. Соус Сальса. Ця закуска буде володіти оригінальним смаком і виявиться досить ситної. Цибуля, томати, оливки, сир і перець чилі подрібнюють в блендері до стану пюре. Після цього потрібно додати сіль, трохи лимонного соку і оливкове масло. Для тих, хто любить гостре, можна збільшити кількість червоного перцю. Подають цей продукт в соуснику, а навколо розкладають кукурудзяні чіпси, коржики або хліб.
  2. 2. Буріто. Традиційна їжа мексиканців, гостра, ситна і смачна. Для її приготування обсмажують нарізане шматочками м’ясо, додають в нього квасолю, кукурудзу, перець чилі, часник, цибулю і багато спецій. Така закуска подається загорнутої в лаваш.
  3. 3. Гуакамоле. Ця страва оригінально на вигляд і на смак. Авокадо очищають від шкірки, прибирають кісточку, розтирають в пюре, туди ж додають цибулю, томати, перець чилі і зелень. Після перемішування приправляють соком лимона, чорним перцем і сіллю. Таке пюре відмінно підходить в якості закуски до текіли. Його можна їсти з хлібом, коржем або зовсім без нічого.

Чим запивають текілу?

Багато людей вважають за краще традиційно вживати міцні алкогольні напої, запиваючи їх іншою рідиною. Як і у випадку з російською горілкою, текіла відмінно поєднується з більшістю різновидів напоїв і соків. У Мексиці для цього використовується сангріта. Це напій характеризується кислим і гострим смаком.

Запивати текілу можна і іншими напоями:

  1. 1. Кола. Цей напій досить популярний в Росії. Він досить солодкий і газований, завдяки чому легка слабкість від сп’яніння виникатиме швидше.
  2. 2. Спрайт. На відміну від першого варіанта, смак цього напою легше, а кількість цукру в ньому менше.
  3. 3. Мінеральна вода. Існує думка, що міцне спиртне не прийнято запивати водою, але мінеральна вода – виняток. Вона не тільки пом’якшує смак текіли, але і знижує шкідливий вплив етанолу на організм.
  4. 4. Сік. Він ідеально підходить для розпивання текіли в домашніх умовах. Однак далеко не кожен сік виявиться до місця.

Краще вибирати апельсиновий, томатний, ананасовий соки. Занадто важкими будуть вишневий і сливовий. Їх смак занадто насичений, а це зіпсує враження про текілу.

коктейлі

У коктейлях текіла успішно поєднується з деякими іншими напоями, від чого її смак стає м’якше, а ефект сп’яніння легше:

  1. 1. “Бандеріта”. Це споконвічно мексиканський рецепт, який отримав свою назву від слова “бандера” – прапор. І, як мексиканський прапор, цей коктейль складається з трьох кольорів – червоного, білого, зеленого. Бандеріту п’ють окремо. 1 чарка – сангріта (500 мл томатного соку, сік лайма і апельсина, пара крапель табаско і 10 мл соєвого соусу). Друга чарка – текіла. Третя – сік лайма.
  2. 2. “Акапулько”. Фруктовий аромат і яскравий смак напою дарує легкість вживання і слабкий ефект сп’яніння. У 30 мл текіли і білого рому додають 30 мл соку грейпфрута, 60 мл ананасового соку і 15 мл кокосового лікеру. Все збивають міксером, стакан прикрашають часточкою ананаса.
  3. 3. Текіла бум. Швидкий і ефективний спосіб для тих, хто хоче швидко випробувати ефект сп’яніння. У рівних пропорціях змішується текіла і солодка газована вода (на зразок коли або спрайту). Стакан накривається зверху долонею. Другою рукою робиться удар по столу – в цей час рідина починає пінитися. Пити коктейль потрібно якомога швидше. Бармени можуть запропонувати більш оригінальний спосіб подачі коктейлю “текіла бум”:
  4. 4. “Текіла санрайз”. Цей коктейль повністю виправдовує свою назву “Схід сонця”. Напій складається з 50 мл мексиканської горілки, 150 мл апельсинового соку і 10 мл Гренадіни. Весь вміст акуратно перемішується ложкою, край склянки прикрашається часточкою лимона. Такий мікс приємно п’ється і заряджає енергією на весь день.
  5. 5. “Маргарита”. Для її приготування потрібно 40 мл текіли, 20 мл апельсинового лікеру, 40 мл соку лайма і 150 г льоду.
Ссылка на основную публикацию