Чи можна пити червоне вино при вагітності?

Червоне вино набуло серед людей славу не тільки смачного, а й корисного напою. Компоненти, що входять до його складу, благотворно впливають на діяльність серцево-судинної системи, еластичність судин, нормалізують діяльність серця.

Під час вагітності жінка повинна стежити за своїм раціоном, адже все речовини, які вона отримує з їжею, безпосередньо потрапляють до плоду. Тому вживання алкогольних напоїв строго протипоказано, так як завдає шкоди дитині. Але думки фахівців щодо прийому червоного вина відрізняються.

Вплив алкоголю на плід

Будь-який алкогольний напій завдає відчутної шкоди організму. Жінкам в положенні особливо протипоказано вживати такі напої. Однак деякі дослідники стверджують про корисність такого продукту, як вино. Келих червоного, на їхню думку, не нанесе ніякої шкоди, так як в його складі багато корисних речовин. Все залежить від сорту та якості напою.

Поряд з корисними речовинами воно містить і шкідливі. Тому краще знайти альтернативу такому спиртного в рядах інших напоїв. Особливо шкідливий алкоголь в період першого триместру вагітності, так як в цей час плід активно формується. Будь-яке негативний вплив викликає патології у малюка і збільшує ризик генетичних захворювань.

Вплив алкоголю на плід проявляється наступним чином:

  • Алкогольні речовини через плаценту проникають в організм малюка. Вони руйнують імунну систему і впливають на формування клітин головного мозку.
  • Фетальний алкогольний синдром. Виявляється в залежності дитини від алкоголю вже в ранньому віці. Такий синдром може виникнути, якщо мати вживала спиртне протягом всієї вагітності. В майбутньому це загрожує алкоголізмом дитини ще з ранніх років.
  • Прийом алкоголю викликає психічні відхилення у малюка, так як безпосередньо впливає на нервову систему.

Прийом напою на ранніх термінах вагітності

Особливо небезпечно вино на ранніх термінах вагітності. У цей час органи малюка занадто вразливі і схильні до негативних впливів. Згубний вплив алкоголю може викликати генетичні аномалії, алкогольний синдром, уповільнити розвиток дитини. Акушери-гінекологи рекомендують повністю відмовитися від вживання алкоголю в період вагітності, але якщо цього зробити неможливо, допускається прийом спиртного не раніше 17-го тижня терміну.

На пізніх термінах прийом алкоголю також небажаний. Якщо повністю відмовитися від спиртного неможливо, то необхідно дотримуватися дозування споживаного напою. Надмірне захоплення алкоголем вагітної призводить до різних відхилень і захворювань у дитини.

Види вин і їх вживання при вагітності

Тяга вагітної жінки до вина зумовлена ??нестачею вітамінів групи «В». Задовольнити бажання майбутньої мами можна не тільки за допомогою напою, а й інших продуктів, що містять необхідні речовини. До них відносять:

  1. 1. Гранат (особливо корисний гранатовий сік).
  2. 2. Яловичина.
  3. 3. Гречка.
  4. 4. Шипшина.
  5. 5. Печінка.
  6. 6. Банани і т. Д.

Перед вживанням спиртного варто вивчити продукт. Вина різних видів і сортів по-різному впливають на організм майбутньої мами і малюка. Кожен напій містить певний відсоток етилового спирту, вітамінів і мінеральних речовин.

Сухе вино

Воно містить менше цукру, ніж звичайне. Після нього в роті залишається сухість, чим і обумовлено назва напою. Але цей вид вина більш кислий, тому може викликати роздратування стінок шлунка. Фахівці стверджують, що сухе вино – оптимальний варіант при вагітності. Але варто зазначити, що вживати його потрібно кілька разів за дев’ять місяців в кількості одного келиха.

Перш ніж приймати сухе вино, необхідно проконсультуватися з лікарем. Якщо у пацієнтки не спостерігається хронічних захворювань, вона не схильна до алергій і вагітність протікає без ускладнень, то вживання напою допускається.

Впливати на організм можуть і продукти переробки. У поєднанні зі спиртом вони можуть викликати спазми судин пуповини і плаценти, що призведе до поганого надходженню живильних речовин до плоду.

Десертне і напівсолодке

Якщо пити сухе вино не хочеться, то можна віддати перевагу напівсолодкому. Його склад не сильно відрізняється, а солодкуватий смак досягається шляхом додавання невеликої кількості цукру, меду і т. Д. Такий напій корисний, якщо при його виготовленні дотримувалися всіх необхідних заходів.

Від прийому десертного вина варто відмовитися. При його виготовленні використовують сорти солодкого винограду, а також додатково додають трохи цукру і етиловий спирт. На прилавках дуже багато десертних вин низької якості, тому такий продукт під час вагітності краще не вживати.

Безалкогольне

Оптимальним варіантом при вагітності виступає безалкогольне вино.

Червоний і білий сорт

Пити червоне вино більш корисно, ніж біле. Але воно може викликати розширення судин, що призведе до головного болю і втоми. Тому необхідно віддавати перевагу безалкогольним видам. Червоне містить корисні мінеральні речовини і вітаміни групи «В» і «Р». Тому вживати його після 17-го тижня вагітності можна, якщо:

  1. 1. Воно високоякісне, без додавання домішок і хімікатів.
  2. 2. Його порція не більше 100 мл (1 ст. Л.).

Червоне вино при вагітності здатне протистояти токсикозу, підвищувати рівень гемоглобіну і поліпшити стан вагітної.

Домашнє вино

Поряд з іншими напій домашнього походження має ряд переваг:

  • відсутність хімікатів і шкідливих домішок;
  • самостійне виготовлення та контроль над якістю продукту;
  • можливе використання лікарських трав.

Домашній напій для вагітних нешкідливий, якщо пити його лише в дуже маленьких кількостях, не більше 100 мл. Такий продукт багатий на вітаміни, здатний зміцнити кістки, нормалізувати сон і поліпшити загальний стан. Тому випити келих допускається лише раз в тиждень.

Варто пам’ятати, що будь-який алкоголь завдає шкоди не тільки мамі, але і малюкові. Надмірне вживання спиртного призводить до незворотних наслідків. Тому варто контролювати себе і намагатися виключати можливість прийому такого продукту.

Ссылка на основную публикацию