Чорна горобина (черноплодка) підвищує або знижує тиск?

Багатьох людей, які страждають перепадами артеріального тиску, хвилює питання: підвищує або знижує тиск чорна горобина і як її приймати, щоб поліпшити свій стан? Ця рослина містить в своєму складі велику кількість вітамінних речовин і мінералів, а також пектин, антоціан і дубильні елементи. Завдяки калію в його складі, чорний плід здатний витіснити сіль з кров’яної рідини, за рахунок цього зменшуються набряки, високий показник тиску перетворюється в низький.

Склад і користь

Чорна горобина, або аронія, містить велику кількість калію, який витісняє сіль і натрій.

Завдяки систематичного вживання засобів на основі плодів, можна вивести зайву рідину, позбутися набряків, результатом стане знижений показник тиску.

Крім калію, продукт містить такі корисні елементи:

  • вітамінні речовини – велика кількість вітамінів Р, К, токоферол, вітаміни групи В, ретинол;
  • сахароза;
  • фтор, бор, марганець;
  • глюкоза;
  • фруктоза;
  • пектини;
  • дубильні елементи.

Такий насичений склад допомагає аронії:

  • вивести склади важких металів і продукти їх розпаду з людського організму;
  • налагодити функцію кишкового тракту;
  • зменшити концентрацію холестерину в кров’яної рідини;
  • допомагає відтоку жовчі;
  • проявляє спазмолітичну дію;
  • усуває хвороботворні агенти;
  • налагоджує функціонування печінки;
  • стабілізує імунітет;
  • контролює підвищення артеріального тиску;
  • покращує роботу щитовидної залози.

Як вживати аронию

Найрезультативнішим є сік чорноплідної горобини, він виступає помічником в лікуванні гіпертонії. Рекомендується приймати свіжовичавлений сік або ягід, попередньо гарненько промивши їх. За день можна випити третину склянки соку. Для підвищення дії засоби, поради фахівців свідчать про те, що в сік потрібно додати чайну ложечку меду. Приймати засіб натщесерце, вранці, в обід і ввечері.

Для зниження артеріального тиску і профілактики загострення гіпертонії рекомендується систематично їсти ягоди аронії. Важливо пам’ятати про те, що максимальна концентрація корисних речовин в них восени. Після перших морозів смак ягід значно поліпшується, тому збирають їх саме восени. Також важливо правильно зберігати плоди, щоб користь від них була згодом максимальної. Можна заморозити ягоди аронії і зберігати в морозилці. Тільки потрібно правильно їх заготовити – перебрати, відокремити від гілочок, добре промити і просушити. Далі перекласти в ємність і поставити в морозилку.

Допускається зберігання плодів горобини в сушеному вигляді. У прогрітій духовці (60? С) в’ялити плоди. Можна таку процедуру провести і під прямими сонячними променями, так утворюються сухофрукти, які в подальшому можна використовувати в терапевтичних цілях. Але відгуки говорять про те, що максимальна користь і ефект від застосування саме свіжих ягід чорноплідної горобини. Можна вживати 100 грамів плодів на добу.

спиртовий настій

З ягід аронії можна приготувати велику кількість цілющих засобів – відварів, настоїв, чаїв, завдяки яким здійснюється лікування гіпертонії. Також такі кошти відмінно допомагають боротися із застудами в зимовий час. Щоб зробити спиртової або горілчаний настій, беруть ягоди (1 кілограм), гарненько розминають і перекладають в скляну ємність. Додають півкіло цукру, гвоздику, розмішують. Далі слід почекати три-чотири дні, банку повинна знаходитися в теплі. Після цього додати літр горілки або спирту, закрити щільно ємність кришкою і переставити в темне місце. Нехай лікувальний засіб настоюється протягом двох місяців, після чого настій проціджують. Зберігають в прохолодному місці в темних пляшках.

Як приготувати відвар

Щоб зробити ще один лікувальний засіб від підвищеного тиску, необхідно кілограм ягід залити літром води, поставити на слабкий вогонь і варити, регулярно помішуючи склад. Після цього ягоди необхідно розтерти, процідити, поставити відвар в холодильник, їсти натщесерце.

Суху сировину теж застосовують для лікування і профілактики загострення гіпертонії. У термос засипають три столових ложки сировини, заливають двома склянками кип’яченої води, нехай настоюється добу. Приймають по півсклянки натщесерце, тричі в день.

Можна готувати чаї, компоти на основі аронії. Не можна приймати лікувальні засоби тривалий час тим, хто страждає на гастрит, виразковий захворюванням, варикозним розширенням, тромбозом. Перед застосуванням проконсультуватися з фахівцем.

Ссылка на основную публикацию