Червоне вино підвищує або знижує тиск?

Відомо, що хороше вино, що вживається в незначних дозах, сприяє загальному оздоровленню організму і зміцненню здоров’я. Існує цілий науковий напрям, який називається енотерапія.

Енотерапія – це лікування вином. Для цього вживають як червоне, так і біле вино. Найбільшим оздоровчим ефектом володіє сухе вино. Відомо його позитивну дію при багатьох захворюваннях серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, системи імунітету.

Один з найбільш частих питань, які задають лікаря: «Червоне сухе вино підвищує або знижує артеріальний тиск»? Чи можна пити вино (звичайно, в міру) при гіпертонії, при підвищеному тиску? Постараємося відповісти на це питання.

Найголовніше – червоне вино не повинно бути солодким. У тому випадку, якщо вино містить цукор (лікерне, червоний вермут, кагор, портвейн), то глюкоза, Утилізуємо, здатна підвищити тиск. Цукор повинен вибродівшєє повністю. Звичайно, можна вживати таке вино, але здоровим людям і в невеликих кількостях.

Саме тому при гіпертонії не показано малинове, полуничне, солодке вишневе вино.

Друге: червоне вино не повинно бути кріплених. Так що кагор також не підходить як засіб профілактика і лікування. Оптимальна фортеця – від 9 до 11,5%. Можна пити і міцніші сорти, але не більше 12-13%, оскільки більш висока міцність виходить спиртуванням вихідного виноматеріалу.

Третє: червоне вино має бути витриманим, марочним. Вся справа в тому, що вазодилатаційний (судинорозширювальний) ефект, який знижує тиск, надає зовсім не спирт. У цьому беруть участь речовини, що володіють великою користю при впливі на організм в невеликих дозах:

  • Фруктові кислоти. Можна сказати, що ці сполуки є основою тонкого аромату, який відрізняє молодий виноматеріал від хорошого, повного і гармонійного смаку дозрілого і витриманого марочного вина.
  • Ресвератрол – унікальне поєднання, яке міститься в шкірці винограду. Надає різноманітну дію – від протипухлинного і антидіабетичного впливу до противірусного і стимулюючого запліднення.
  • Кверцитин. Можна сказати, що саме цим з’єднанням напій богів зобов’язаний своїм рубіново-червоним кольором.
  • Сапоніни і флавоноїди. Їх роль складна і багатогранна – вони активують ферментні системи людини, впливають на перекисне окислення ліпідів. З їх допомогою можна впливати на кількість вільних радикалів, керуючи старінням організму і продовжуючи активність.
  • Проціанід.
  • Дубильні речовини – танін. Він міститься в шкірці винограду, а також в виноградних кісточках. Саме це з’єднання дозволяє ставати судинах пружними і еластичними при регулярному вживанні вина.

Перераховані сполуки зустрічаються в хорошому вині в дуже незначних дозах і є складовими частинами винного букета. Вони надають не тільки благотворний вплив на ендотелій судин, а й на інші органи і процеси.

Так, якщо пити червоні сорти регулярно, то це знижує ризик появи злоякісних новоутворень. До того ж він здатний захищати печінку і підвищує опірність міокарда до впливу гіпоксії.

Вплив на артеріальний тиск викликає і зміна концентрації оксиду азоту в крові, підвищуючи його. Як відомо, ця сполука регулює судинний тонус, змінюючи показники об’ємного кровотоку.

Крім того, червоне сухе вино сприяє утилізації цукру з крові, впливаючи на секрецію інсуліну підшлунковою залозою.

Звичайно, вся користь може бути зведена до нуля, якщо вино пити в значних кількостях. Так, лікувальним впливом має доза в 50-200 грамів вина в день. У тому випадку, якщо вона більше 300-350 мл, то шкода від вживання вина починає перевищувати користь.

Якщо пити біле вино, а не червоне, то потрібно додати, що воно хоч і не підвищує артеріальний тиск, але і не так ефективно знижує його, як червоне.

У тому випадку, якщо людина вживає вино при підвищеному артеріальному тиску, то воно виробляє терапевтичний ефект. Але в разі застосування вина здоровою людиною його профілактична роль щодо попередження гіпертонії набагато вище. Як правило, артеріальний тиск при регулярному вживанні вина приходить в фізіологічну норму через кілька місяців.

Іноді задають питання, які пов’язані з плодово-ягідним виноробством. У тому випадку, якщо замість винограду береться інша основа (наприклад, купажовані яблучно-горобинова вина), то вплив на артеріальний тиск буде дещо меншим. Виноград є унікальним даром природи, в якому всі складові – шкірка, плодоніжка, кісточки, вміст ягід – здатні працювати на користь здоров’ю.

Можна помітити, що якщо пити вино і не піклуватися про інших складових здорового способу життя (мати надмірну вагу, малорухливий спосіб життя), то всі спроби привести тиск в норму будуть марними.

Ссылка на основную публикацию