Червоне, біле вино підвищує або знижує тиск, яке з них можна пити при гіпертонії?

Якщо потрібно підвищити артеріальний тиск, підійде червоне сухе вино. Якісний напій виробляють з натурального винограду. Він містить поліфеноли, найбільшу користь з яких представляє ресвератрол. Він і відповідає за нормалізацію артеріального тиску. Приблизно 0,58 мл зазначеної речовини міститься в 100 мл сухого червоного вина. Слід звернути увагу, що вживання вина на регулярній основі небажано. Несприятливими наслідками загрожує і вживання великої дози алкогольного напою. В обох випадках тиск буде підвищуватися.

Окремі сорти вин і артеріальний тиск

Якщо тиск спочатку підвищений, вживання червоного сухого вина допоможе його нормалізувати. Пояснюється така властивість

Біле вино і тиск

Наукові експерименти підтверджують, що біле сухе вино натурального походження знижує тиск, але в цьому відношенні воно поступається червоному. Обумовлено це меншою кількістю флавоноїдів і танінів в складі напою. За консистенцією напій не такий щільний, як червоні сорти, що теж грає свою роль.

Вживання напою в розумних кількостях робить благотворний вплив на тиск і організм в цілому:

  • при підвищеному тиску приводить в норму його показники;
  • зміцнює стінки судин серця і мозку;
  • підтримує в нормі функціональні характеристики серцевого м’яза, поліпшує її провідність;
  • захищає стінку артерій від потенційного пошкодження (у курців). Нікотин ще і звужує судини, але помірне вживання продуктів виноградарства ліквідує проблему (розширює їх).

Думка лікарів таке: терапевтична норма білого сухого вина повинна скласти 120 мл, але якщо напій використовується для лікувальних цілей, його приймають частіше. Ось чому дозування можлива інша – від 50 до 100 мл в день.

Алкоголь є не кращим способом лікування будь-яких захворювань, в тому числі гіпертонії.

Збираючись знизити артеріальний тиск, необхідно бути впевненим, що в подальшому не виникне надмірного захоплення спиртним.

Сухі білі сорти багаті комплексом речовин, яких немає в червоному вині. В першу чергу це антиоксиданти.

Користь червоних сортів напою

Характерний аромат напою пояснюється присутністю летких ефірних речовин. Але, крім приємного запаху, вони здатні приводити в норму артеріальний тиск і позбавляти від психологічного напруження.

вживання червоного вина в помірній кількості предотвращает атеросклероз. Дане захворювання частіше вражає людей в похилому віці і пов’язане з порушенням кровопостачання в органах. Це нерідко провокує інсульти, інфаркти і стенокардію.

Функціональні характеристики епітелію, що вистилає судинну стінку, поліпшуються під впливом ресвератрола, присутнього в напої. Вживання його на регулярній основі дозволяє утилізувати надлишковий холестерин і поліпшити склад крові.

Оптимальне функціонування серцево-судинної системи забезпечується вітамінами групи B і магнієм.

правильне дозування

Дієтологи рекомендують помірне вживання вина. Досить двох келихів на тиждень або 50 мл в день. Разовий прийом не повинен перевищувати позначку в 300 мл. Червоне вино підвищує тиск тільки після перевищення цієї кількості.

Для зниження концентрації етанолу допускається розведення водою. При цьому всі корисні властивості напою зберігаються. Не можна брати сиру воду: вона повинна бути або дистильованої і відстояною, або кип’яченої. Пропорції – один до трьох або один до чотирьох. Припустимо, на одну третину склянки алкоголю береться 2/3 склянки води.

Шанувальники виноробного мистецтва рекомендують для початку налити алкогольний напій в стакан і лише потім додати до нього воду, після чого пити. Сухі та напівсухі сорти можна розбавляти тільки окропом. Кріплене і напівсолодке вино змішувати з водою не рекомендується: від цього значно погіршується їх смак.

Хто входить до групи ризику?

Люди, хворі на гіпертонію, не повинні зловживати продуктами виноробства. Навіть незначне перевищення норми споживання вина провокує гіпертонічний криз.

Якщо людині призначили препарати для лікування захворювань серця і судин, то навіть нешкідливі сорти сухого червоного вина йому категорично протипоказані. Особам з ішемічною хворобою серця і підвищеним рівнем тригліцеридів в крові не рекомендовано вживання сухого білого вина.

Коли бити тривогу:

  • При різкому піднятті артеріального тиску. Критичними вважаються показники вище 150 на 110 мм і нижче 90 на 50 мм ртутного стовпа.
  • При вегетативних порушеннях. Вони виражаються в зміні кольору шкірних покривів, похолодання кінцівок і почастішання серцебиття.
  • При переднепритомний стані, загальмованості або, навпаки, підвищеної активності.
  • при нудоті.

Все це вказує на серцевий напад, але іноді причиною виступає вживання контрафактного алкоголю. Фактично мова йде про отруєння.

Не можна самостійно призначати собі курс винної терапії для зниження тиску. Необхідно обстежитися у кардіолога, який оцінить можливість проведення таких заходів.

Позитивні характеристики є у натурального продукту, в якому спирт утворюється в природних умовах. Це відбувається в результаті бродіння винограду. Якщо в ягідний сік був штучним способом доданий етанол, говорити про користь для здоров’я не можна. Чи не зміцнюють його і численні ароматизатори та барвники, якими зловживають недобросовісні компанії.

Ссылка на основную публикацию