Чай від похмілля: традиційний засіб відновлення

Існує легенда, що готувати напій з чайного листя люди почали зовсім випадково. Один китайський імператор трапезував під чайним кущем, а кілька листочків з нього впали в чашку з водою. Імператор спробував напій і вважав його смачним, заклавши традицію чаювання близько 4000 років тому. Як би там не було, всі сорти чаю мають корисні властивості для здоров’я, а деякі вважаються дієвим засобом від похмілля.

У статті розберемося, чи допомагає чай від похмілля, і як його правильно заварювати, щоб отримати максимально полегшує ефект.

Цілющі властивості чаю

Чайне листя – справжнє джерело вітамінів і корисних речовин, які так необхідні організму, яка страждає від алкогольної інтоксикації. Кожен компонент відповідає за повернення в лад цілих систем і органів людського тіла, отруєних продуктами розпаду етилового спирту.

  1. Вітаміни групи B справляються з розладами нервової системи, допомагають при головному болю, депресії і тремтінні рук.
  2. Танін і кофеїн – це алкалоїди, що стимулюють функціонування серцево-судинної системи. Вони нормалізують кровообіг і підвищують артеріальний тиск, тому випивши чай з похмілля, людина відчуває бадьорість і прилив сил.
  3. Антиоксиданти, якими особливо багатий зелений чай, є надійними помічниками при прискоренні процесів обміну речовин, в тому числі виведення з організму отруйних компонентів.
  4. Зелений чай використовується при похміллі через наявність в його складі великої кількості калію. Як відомо, при алкогольних узливаннях цей мінерал дуже швидко вимивається з тканин і органів. У підсумку, перебравши з випивкою, людина може страждати від порушень серцевого ритму і навіть судом.
  5. Нарешті, чай – простий спосіб впоратися зі спрагою, яка пов’язана з неправильним розподілом рідини в організмі в результаті згубного впливу алкоголю.

Зелений чай

Зелений чай з похмілля п’ють найчастіше. Багато людей не підозрюють, що листя для виготовлення зелених і чорних сортів чаю ростуть на одному дереві. Різниця між ними в технології приготування сировини, і, як наслідок, в хімічному складі. Щоб отримати чорний чай, зірване листя підсушують на сонці, а потім подрібнюють і обробляють паром. Остання ланка технологічного ланцюжка відсутня при виготовленні зеленого чаю. Тому він має більш низький вміст кофеїну. Це важливо при усуненні похмільного синдрому, оскільки кофеїн здатний підвищувати артеріальний тиск, яке після п’янки і так може бути високим.

Зелений чай добре допомагає від похмілля, якщо для приготування напою брати крупнолистового заварку, а не пакетований варіант. Така сировина можна заварювати кілька разів без втрати корисних властивостей і смакових якостей. Чай зелених сортів можна пити без цукру і інших добавок, але мед і лимон підвищать ефективність терапії.

Чорний чай

Цей напій теж прекрасно втамовує спрагу і здатний за короткий проміжок часу надати бадьорості, підвищивши низький кров’яний тиск. Однак якщо людина не впевнена в своїх показниках тиску, то міцний чорний чай від похмілля пити не рекомендується. Надлишок кофеїну здатний нашкодити організму, ослабленому алкоголем.

Якщо вирішили використовувати для усунення симптомів похмілля чорний чай, то лікарі рекомендують дотримуватися при цьому кількох простих правил:

  • Чорний чай заварювати при похміллі бажано неміцним, тобто наполягати недовго або використовувати повторну заварку.
  • Напій повинен бути гарячим, але не палючим.
  • Чай для лікування похмілля повинен бути солодким: цукор або мед допоможуть заповнити запаси глюкози.
  • Скибочку лимона – корисна добавка до чорного чаю, оскільки організм з похмілля потребує вітаміну C.
  • За день краще випивати не більше трьох чашок чорного чаю, адже надлишок алкалоїдів додає навантаження на нирки.

Іван чай

Ця рослина ще називають Копорской чаєм, вербової травою, кипреем. На Русі напій, приготований з листя або квітів зніту, вживали дорослі і діти. Іван-чай навіть експортували до Європи, поки його популярність не затьмарили сорти чаю, привезені з Індії та Китаю.

У складі зніту можна виявити кілька десятків корисних мікроелементів: магній, цинк, залізо, натрій, мідь, танін та інші. На відміну від звичних для нас чорного і зеленого чаю, іван-чай не містить кофеїну, тому при його щоденному вживанні виключена навантаження на серцево-судинну систему.

Напій з зніту має наступні ефекти:

  • протимікробний;
  • сечогінний;
  • заспокійливий;
  • кровоспинний;
  • протисудомний;
  • обволікає;
  • тонізуючий.

З давніх-давен користь такого напою знали ті, хто страждав від похмілля. Всього дві чашки чаю після п’янки повертали ясність розуму і надавали бадьорість.

Приготувати напій з іван-чаю дуже просто в домашніх умовах. Для цього береться вода температурою близько 80 градусів і столова ложка заварки з листя або квітів рослини. Наполягати її слід 10-15 хвилин. Ту ж саму заварку можна використовувати кілька разів без втрати смаку і корисних властивостей. Міцний чай з зніту може викликати послаблюючий ефект, тому пити його при розладі шлунка – не найкраща ідея. Солодкий чай від похмілля можна зробити з додаванням меду, а ось цукор зіпсує смак цілющого напою. Щоб швидше позбутися від проявів похмільного синдрому, рекомендується додавати іван-чай в відвари з шипшини, листя малини, суниці, смородини. Навіть 4-5 чашок напою з зніту не зашкодять здоров’ю, якщо, звичайно, відсутня алергія на цю рослину.

Чай від похмілля допоможе страждаючому, якщо отруєння алкоголем – одиничний випадок. Лікувати чаєм похмільний синдром після запою – даремне заняття. Щоб позбутися від згубного захворювання, алкоголіку знадобляться більш потужні засоби. Наприклад, новітні препарати, які можна анонімно придбати в інтернеті.

Ссылка на основную публикацию