Банан підвищує тиск або знижує: користь і шкода солодкого фрукта

Люди, які страждають від гіпертонічної хвороби, шукають найрізноманітніші способи, щоб впоратися зі своєю недугою.

Хворі зі стажем не тільки приймають медикаментозні препарати, а й намагаються вживати корисні продукти, які благотворно впливають на серцево-судинну систему і дають гіпотензивний ефект.

Від багатьох гіпертоніків можна почути безліч позитивних відгуків про тиск і банани. Вважається, що цей смачний фрукт володіє терапевтичними властивостями і сприяє зниженню артеріального тиску.

Склад і корисні властивості

Солодкі і стиглі банани є одними з найулюбленіших фруктів у більшості дорослих і дітей. Крім своїх приємних смакових якостей, ці яскраво-жовті плоди мають безліч корисних властивостей.

Але ось що цікаво банани підвищують або знижують тиск? У їх складі присутня велика кількість цінних для організму речовин.

Фрукти багаті рослинною клітковиною, вітамінами A, B, C, E, PP, фосфором, залізом, кальцієм, цинком, натрієм, магнієм, марганцем і т.д. А калій знижує тиск.

Крім цього, в бананах міститься багато калію (376 міліграмів в 100 грамах бананової м’якоті або близько 500 міліграмів в одному фрукті середнього розміру). Дослідження показали, що всього два з’їдених фрукта здатні заповнити добову потребу людини в калії.

При регулярному вживанні речовини, що містяться в бананах, надають наступну дію на організм:

  • зміцнюють серцевий м’яз;
  • нормалізують серцеві ритми;
  • роблять стінки судин більш міцними і еластичними;
  • сприяють зниженню тиску;
  • прискорюють кровообіг;
  • скорочують ризики виникнення варикозу;
  • зменшують набряки;
  • виводять токсини;
  • розганяють метаболізм;
  • перешкоджають розвитку атеросклерозу, різних захворювань серця і судин;
  • знижують кількість холестерину в організмі;
  • підвищують рівень гемоглобіну в крові;
  • покращують засвоюваність їжі;
  • стимулюють роботу нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту;
  • допомагають справитися з нападами печії і нудоти;
  • покращують стан слизової шлунка при виразках і гастритах;
  • усувають м’язові болі;
  • зміцнюють кісткові тканини;
  • попереджають розвиток артритів і остеопорозу;
  • піднімають імунітет;
  • зменшують підвищене потовиділення;
  • покращують пам’ять;
  • стабілізують роботу головного мозку;
  • запобігають зневоднення організму;
  • стимулюють вироблення серотоніну і тим самим підвищують настрій;
  • допомагають боротися з нервовими розладами, дратівливістю, безпричинної тривогою;
  • підвищують стійкість до стресів;
  • знімають втому;
  • позитивно впливають на працездатність людини;
  • дозволяють швидше відновитися після інтенсивних фізичних і розумових навантажень;
  • усувають розлади сну.

Дуже часто лікарі радять їсти банани пацієнтам, які нещодавно перенесли хірургічні операції, хіміотерапію, променеве лікування.

Також даний фрукт буде корисний для спортсменів, регулярно виконують важкі фізичні вправи.

Банани і бананове пюре можна їсти навіть дітям до року при введенні прикорму, смачні плоди, на відміну від багатьох інших фруктів, є гіпоалергенними і не провокують появу висипу, подразнень, почервоніння і інших аллергореакцій на чутливій шкірі немовлят.

У 100 грамах м’якоті банана міститься 90 кілокалорій, смачний фрукт відмінно втамовує голод, дає відчуття насичення на тривалий час і швидко заповнює запас енергії в організмі.

Як впливають банани на тиск?

Вчені давно довели, що банани знижують тиск.

Для того, щоб запобігти розвитку гіпертонічного синдрому, людині необхідно отримувати разом з їжею достатню кількість калію.

Це корисне для організму речовина в надлишку міститься в стиглої бананової м’якоті. Крім цього, що банани знижують тиск, вони благотворно впливають на роботу серця, живлять головний мозок киснем, нормалізують водний баланс в організмі.

Саме тому лікарі рекомендують своїм пацієнтам щодня вживати їх стиглими. З’їдати фрукти можна в свіжому вигляді, також смачні плоди можна додавати в смузі, молочні коктейлі, каші, йогурти, різні десерти та інші страви.

Доведено, що якщо з’їдати по два-три банана в день, можна значно скоротити ризики розвитку інсультів і інфарктів.

Протипоказання

Банани приносять величезну користь для організму людини. Незважаючи на це деяким людям доводиться обмежувати споживання цих смачних фруктів. Існує думка про те, що банан підвищує тиск – це велика помилка.

Мінімізувати кількість або повністю відмовитися від бананів доведеться тим, хто страждає від низького тиску, метеоризму, підвищеної кислотності шлунка.

Також є солодкі плоди не слід хворим на цукровий діабет, тому що банани містять велику кількість цукру і сприяють швидкому підвищенню рівня глюкози в крові.

Занадто велика кількість щодня з’їдаються бананів (більше п’яти-шести штук в день) сприяє набору ваги. Людям, які мають підвищену масу тіла або страждають від ожиріння, потрібно знати міру і не зловживати смачними фруктами.

Щоб уникнути можливого розлади шлунка, необхідно їсти тільки повністю дозрілі банани, крім цього, фахівці, що займаються питаннями харчування, не рекомендують вживати такі фрукти на голодний шлунок і не радять запивати їх водою.

Вибір і зберігання

Щоб банани дали очікуваний терапевтичний ефект при артеріальному тиску, їх необхідно правильно вибирати і зберігати:

  • купуючи їх в магазині, найкраще віддати перевагу яскраво-жовтим або золотистим плодам без темних точок, плям, плісняви;
  • тим, хто не збирається їсти фрукти одразу ж, а планує деякий час зберігати їх вдома, необхідно вибирати злегка зеленуваті плоди (такі фрукти за кілька днів доспеют до нормального стану);
  • якщо неочищений банан має занадто виражені ребра, значить, він дозрів не до кінця (шкірка стиглих фруктів більш гладка і рівна);
  • зберігати їх необхідно в темному і досить прохолодному місці, при цьому прибирати фрукти в холодильник не рекомендується;
  • якщо у людини є можливість, то він може підвісити банани на мотузку в добре провітрюваному приміщенні з температурою + 12 … + 15 градусів;
  • не слід відокремлювати один від одного куплені банани, тому що найкраще плоди зберігаються в грона.

При нормальному зберіганні фрукти не втратять своїх корисних властивостей і приємних смакових якостей.

Інші фрукти та продукти від гіпертонії

Крім бананів, існує безліч інших продуктів, що сприяють зниженню тиску.

При гіпертензивною синдромі хворі можуть вживати:

  • шпинат;
  • сочевицю;
  • горіхи (волоські, мигдаль та ін.);
  • насіння кропу;
  • молоко;
  • часник;
  • квасоля;
  • запечену картоплю;
  • куркуму;
  • імбир;
  • оливкова олія;
  • перець чилі;
  • зелений чай і чай каркаде;
  • гіркий шоколад;
  • риб’ячий жир;
  • нежирні сорти риби;
  • біле м’ясо птиці;
  • крупи;
  • кокосове молоко.

Будь-які з перерахованих вище продуктів можна вживати в їжу тільки за відсутності алергічних реакцій. Крім цього, гіпертонік не повинен переїдати або постійно є тільки один продукт.

Харчування людей, які страждають від підвищеного тиску, повинно бути повноцінним, правильним і різноманітним (допомогти з вибором дієти і складання щоденного меню хворому повинен лікуючий лікар).

Корисне відео

Про лікування гіпертонії народними засобами:

Смачний і солодкий банан – це не тільки відмінний продукт для швидкого перекусу, а й справжнє цілющий засіб, який допоможе запобігти розвитку безлічі серйозних захворювань. Звичайно, при гіпертонії банани не замінять медикаментозні препарати, але посилить і доповнить дію призначених ліків. Найголовніше при вживанні цього фрукта – знати міру і не переїдати, в іншому випадку людина може набрати зайву вагу, що негативно позначиться на стані його серця і судин.

Ссылка на основную публикацию