Алергія на рис і рисову кашу у грудничка, і дорослих: симптоми

Алергічна реакція на злаки – це гіперчутливість імунної системи, обумовлена ??генетичною спадковістю. Протерта рисова каша рекомендується педіатрами та дитячими дієтологами, як перший моно-продукт, придатний для початку прикорму немовлят.

Алергія на рис не проявляється, при в включенні цього продукту в прикорм, так як в «живих» волокнах цього злаку немає глютену – натурального протеїнового білка (клейковини). Gluten – в перекладі з латинської означає «клей», який присутній в насінні, пшеничній муці, в інших популярних злакових культурах.

Рис для дітлахів

Рисова крупа відрізняється тим, що має високу калорійність, а також засвоюється дитячим організмом, мають недостатньо розвинену систему травлення та ферментний дефіцит. Харчова алергія на рис у дитини може бути аутоімунної програмою, або проявляється на тлі інших латентних (прихованих) аномалій.

Рисове сировину містить наступні речовини, придатні для прикорму:

  • вітаміни групи B;
  • вітамін E;
  • амінокислоти;
  • складні вуглеводи;
  • залізо;
  • йод;
  • селен;
  • цинк;
  • фосфор;
  • калій.

Головною властивістю рисових відварів і каш є крохмале-слизова пінка, що обволікає і захищає стінки кишечника, при ферментної недостатності.

Харчова алергія на рис у дітей може бути викликана кількома стандартними чинниками ризику:

  • індивідуальною непереносимістю;
  • ослабленим імунітетом;
  • незрілим харчовим апаратом;
  • гіпоксією плода в період вагітності;
  • перегодовуванням немовляти одноманітною їжею.

Алергічний відгук на інтервенцію речовин – алергенів має типові прояви у дорослих: дерматіческіе поразки, травні і дихальні аномалії.

Діагностичне обстеження, тестування

При появі шкірних висипань, утруднення дихання або кольок – так може проявлятися алергія на рисову кашу або інші продукти, що містять рис, необхідно звернутися в медичний заклад до алерголога-імунолога з метою діагностики. Доктор зробить шкірні проби (надсечкі епідермісу, на які закопуються специфічні алергени) з метою визначення антитіл.

Додатково проводять лабораторне обстеження проб крові. За сукупним ознаками призначається ефективне лікування. Досвідчені експерти радять зробити кілька кольорових фото кропив’янки або оточених шкірних покривів в гострій фазі, для подальшої візуальної діагностики.

Спектр симптомів гіперчутливості:

  • дрібна рожевий висип (просянка);
  • раптова набряклість, почервоніння і свербіж шкірних покривів;
  • рвотний рефлекс;
  • діарея або запор;
  • метеоризм, спазми;
  • алергічний риніт;
  • сиплість голосу;
  • ціаноз (синій носогубний трикутник).

Непереносимість злакових у дорослих може бути імунопатологічним відкликанням на шкідливий продукт в сукупності з іншими захворюваннями внутрішніх органів.

Симптоматика дитячої алергії

У маленьких діток відповідна реактивність на чужорідний рослинний білок при штучному вигодовуванні, виглядає досить загрозливо:

  • яскраво-червоні висипання на щічках і долоньках;
  • «Мокнуча потничка», або суха шкіра;
  • коліки;
  • метеоризм;
  • діарея (стійкий запор);
  • подразнення і свербіж.

Якщо, при дотриманні повсякденних норм гігієни, попрілість не проходить, цей симптом може вважатися ознакою дитячого діатезу. Досвідчені діагности здатні визначити характер дефекту за зовнішнім виглядом та поведінкою маленького пацієнта. Алергенність малюка порівнюють з павуком, так як роздутий животик і слабкі кінцівки зовні нагадують ця комаха.

Дитяче харчування

Якщо немовля перебуває на природному грудному вигодовуванні, він повністю залежить від власного харчування матері. Алергія на кашу у грудничка може бути викликана першим прикормом, що складається з готової продукції дитячого харчування – торгової марки ФрутоНяня. У нормі ці молочні, безмолочні каші і пюре, розфасовані в герметичну споживчу упаковку, ідеально підходять для повсякденного раціону харчування малюків.

Дитячі суміші зі «снодійним» ефектом Засипайка мають в своєму рецептурному складі нешкідливі ромашкові і липові витяжки (в терапевтичних дозах). Натуральні седативні (заспокійливі) добавки, схвалені експертами-педіатрами, діють благотворно і нешкідливо.

Продукція для дитячого харчування адаптована для дітей (до одного року), що мають алергію на альпін і складні глютенові білки. Спеціалізовані суміші виробляються за технологіями, які відповідають сучасним міжнародним і російським стандартам.

швейцарська продукція

Для першого прикорму педіатри рекомендують безглютенові каші швейцарської фірми Нестле – патріарха індустрії дитячого харчування, що має історичний досвід професійної діяльності з 1866 року.

Монозерновая рисова суміш відмінно підходить для алергіків, так як в рисовому сировину мало протеїнового білка, який не перетравлюється у маленьких дітей за недостатністю ферментів. Готовими кашками від Нестле підгодовують немовлят з ложечки, для того, щоб відбувалася первинна обробка їжі за допомогою ферментів слини.

При внесенні страв з відвареного рису в повсякденний раціон підгодівлі піврічного дитини важливим фактором ризику є переносимість рослинного протеїну у найближчих родичів.  

Американські та німецькі дитячі суміші

Продукція американської компанії Хайнц адаптована для поступового переведення однорічних дітей на «дорослий» стіл. Каші і пюре збагачені мінеральними добавками і шматочками фруктів, що дуже подобається карапузам. Споживчі відгуки бебі – Сіттер – тільки позитивні, так як фірмові поживні суміші, каші, пюре мають приємний смак, достатню калорійність і зручну розфасовку.

Суміші від німецького виробника Хіпп для «найменших» вирощується на спеціальних полях з натуральної грунтом, без хімічних добрив. Біо-вирощування сільськогосподарської продукції в фермерських господарствах є основою виробничого процесу протягом останніх ста років. Всі дитячі продукти, приготовлені з овочів і відвареного рису, ретельно перевірені і сертифіковані.

сезонна алергія

Перехресна алергічна реакція відбувається при повторному контакті з алергенним агентом і виробленням активних гістамінових клітин. Комбінована форма захворювання має таке пояснення, що інтервенція двох агресивних чинників ризику – харчових та рослинних, підсилює реактивність. Таким чином, до індивідуальної харчової непереносимості додається весняний пилкова алерген, що провокує реакція організму.

Профілактика імунної патології – алергічних проявів, полягає в ізоляції пацієнта від контакту з провокуючим алергеном. Бурий, а також коричневий сорти рису вважаються більш легкими для травлення, так як мають більш низький глікемічний індекс.

лікування Гиперсензитивность

Стратегія лікування алергічних реакцій складається з основних призначень. Необхідно виключити з харчового раціону провокують подразники. Прописуються сорбенти, що виводять токсини з організму, і антигістамінні медикаменти, що ослабляють дискомфорт.

Ссылка на основную публикацию