Алергія на кукурудзу у дитини і дорослого: в чому відмінності?

Алергія на бурштинові зерна: кукурудза може бути небезпечною

Алергічна реакція на кукурудзу – одна з найбільш проблемних, адже злак є складовим компонентом багатьох продуктів харчування. Він присутній не тільки в паличках і пластівцях, але і у випічці, напоях, десертах, джемах, компотах. Популярність злаку пояснюється доступністю і корисністю для людини, але в рідкісних випадках він таїть небезпеку. Особливо серйозного ставлення вимагає алергія на кукурудзу у дитини.

симптоми

Ознаки алергії можуть виявлятися як одинично, так і комплексно, виникати як в результаті вживання самого злаку, так і його основних компонентів, наприклад, кукурудзяного білка. Симптоми і особливості перебігу захворювання у різних вікових груп мають відмінності.

У дорослих

Доросла людина, яка вперше зіштовхнулася з такою особливістю організму, може важко переносити харчову алергію, для якої характерні:

  • зміни шкірного покриву (висип, екзема, пухирі);
  • нежить, головними відмінностями якого є закладеність носа, утруднення дихання;
  • набрякання обличчя, язика;
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту (діарея, можливі блювотні позиви);
  • больові відчуття в області живота, голови, тканин тіла;
  • анафілактичний шок (гостра алергічна реакція).

Зазвичай хвороба розвивається стрімко, тому потрібно швидко звернутися в лікарню.

У дітей

Ознаки алергії у маленьких проявляються неоднаково. На прояв симптоматики впливає комплекс факторів, серед них кількість з’їденого алергену і агент, який спровокував ситуацію. Найбільш часто захворювання супроводжують:

  • здуття живота, кольки;
  • порушення стільця;
  • нудота блювота;
  • головний біль;
  • запалення слизової носа;
  • характерні висипання.

Сукупності всіх ознак може бути відсутнім, тому наявність двох з них вже має викликати у батьків занепокоєння.

У немовлят

На непереносимість злаку немовлям, що перебуває на грудному вигодовуванні, вказує ряд симптомів, які зазвичай виявляються майже відразу після попадання алергену в організм:

  • набряк лицьової частини голови (припухание носогубного трикутника, шиї, області біля очей, іноді – долонь);
  • почервоніння шкіри обличчя через переповнення кров’ю судин в районі окремого органу або по тілу (сильно червоніють щоки і підборіддя);
  • свербіж в результаті почервоніння викликає занепокоєння немовляти;
  • гіперзбудливість, плач;
  • блювота;
  • біль і різь в животі;
  • підвищення температури до 37- 38 градусів;
  • рідкий стілець, іноді – з пінистими утвореннями і зеленими вкрапленнями.

Щоб уникнути такої ситуації, в меню немовлят вводити кашу необхідно поступово. Починати треба з 1 ч. Ложки безмолочного продукту, а потім щодня збільшувати порцію. В цьому випадку в організм новонародженого потрапить невелика частина алергену, а значить і реакція проявиться неяскраво, без серйозного ускладнення.

Якщо малюк харчується грудним молоком, то мамі треба вибирати харчування. Все, з’їдене нею, при годуванні споживає і дитина. Тут легко визначити, чи може у дитинки бути алергія на кукурудзу. Якщо мама поїла кукурудзи, а потім погодувала дитину, і у нього виникли тривожні симптоми, тоді в майбутньому, «бурштинову» кашу слід почати давати з половини чайної ложки. При підтвердженні алергії, потрібно прибрати з раціону їжу, що містить кукурудзяний білок.

види

Якщо кукурудза – алерген для людини, то, як правило, проявляється це в ранньому дитинстві або шкільному віці: немає такого, щоб організм спочатку сприймав кукурудзяний білок, а потім почав відривати. Знаючи про таку особливість організму, слід виключити з меню всі продукти, що містять «золоте зерно» навіть в мінімальних кількостях. Тому, перш ніж придбати в магазині будь-якої продукт, слід уважно вивчити його склад на наявність кукурудзи.

Консервована кукурудза

Якщо алергія перший раз проявилася на консервований злак, слід уважно вивчити склад банки. Можливо, алергія викликана не кукурудзою, а застосованими консервантами. Це припущення справедливо, якщо раніше хворий без наслідків вживав кукурудзяні пластівці або масло. Тому консервувати кукурудзи краще самостійно, щоб бути впевненим у відсутності хімічних добавок.

варена

Варена кукурудза відноситься до найменш алергенним продуктам, і її негативний вплив на організм зустрічається вкрай рідко, а список корисних властивостей великий. Вона покращує роботу кишечника, сприяє уповільненню процесу гниття, очищенню шлунково-кишкового тракту, що знижується ризик виникнення алергії.

смажена

Смажена кукурудза – це обсмажені в олії зерна і улюблений багатьма поп-корн, який рідко готують вдома. Зазвичай його вживають в кінотеатрі. Купуючи не домашнє продукт, не можна бути впевненим у його якості.

діагностика

Для підтвердження алергії на кукурудзу, потрібно здати аналізи на наявність антитіл до кукурудзяного білку і обсяг імуноглобуліну, що викликають патологічний стан. Якщо точно визначити алерген не вдалося, можна спробувати довший спосіб – по черзі виключати проблемні продукти з раціону і спостерігати за реакцією організму. Якщо симптоми не повторюються, то причина хвороби знайдена.

У разі підтвердження схильності до алергії для надання екстреної допомоги, попередньо проконсультувавшись з лікарем, можна мати EpiPen. Ця автоматична ін’єкція адреналіну має багато позитивних відгуків: на її рахунку не одна врятоване життя.

Іноді має місце перехресний вид впливу, який може викликати злакова пилок, так як кукурудза включає не тільки харчові, а також пилкові алергени. Поліноз проявляється сезонно і небезпечний тим, що вражає багато систем організму.

лікування

Комплекс терапевтичних заходів розробляється для пацієнта індивідуально. Зазвичай проводять лікування із застосуванням:

  • медикаментозних препаратів, що призначаються лікарем-алергологом;
  • постійного контролю за станом хворого, враховуючи вік;
  • гіпоалергенної дієти, розробленої з урахуванням загального стану хворого.

Дієта проста, оскільки злак входить до складу різних страв рідше, ніж цукор, молоко, яйця.

Ефективна імунотерапія – тривале лікування, розраховане на кілька років і представляє собою підшкірне введення алергену малими дозами.  

профілактика

Щоб виключити рецидив алергії, слід видалити з раціону продукти, що містять кукурудзу. При гіпоалергенної дієті заборона накладається на:

  • борошно, пластівці, крупу з кукурудзи;
  • кукурудзяна олія (рослинна), сухі дріжджі;
  • сиропи, готові (або напівфабрикати) млинці, тісто, сублімовані гарніри;
  • овочеві заморожені суміші, крохмаль, маргарин;
  • газовані напої з кукурудзяним цукром, молочні коктейлі, пиво;
  • готові соуси.

При алергії варто уникати косметики з кукурудзяним екстрактом, продуктової обгортки, покритої зсередини крохмалем на основі злаку, ліків в капсулах, вітамінних комплексів, одноразового посуду, упаковки для молока, клею, що містять речовини, отримані в результаті переробки молодих качанів.

Ссылка на основную публикацию