Алергія на гранат: симптоми у дитини і дорослих людей

Плоди гранатового дерева надзвичайно корисні і користуються популярністю в південних країнах, де вони історично ростуть. Ця рослина поетично називається королем фруктів, і викликає захоплення, так як вважається символом достатку і родючості. Під шкіркою ошатного здорованя-плода «ховається» ціла сім’я соковитих зерняток. Вишукані східні візерунки включають в себе зображення квітки граната, яке служить декором парадних віталень і салонів в багатих будинках. Алергія на гранат нерідко виявляється на тлі дії інших харчових агентів.

Корисні властивості гранатних плодів

В історичних лікарських збірниках гранатове дерево іменується латинським терміном – Punika granatum, і вважається рослиною, очищує кров.

фруктовий аристократ

Гранат використовується в практичній народній медицині як джерело поживних і лікувально-профілактичних засобів при хронічних хворобах.

Освіжаючі гранатові щербети і ласощі, приготовані за вишуканими східними рецептами, надають благодійну вплив на весь організм. Вживання плодів граната в їжу в вигляді десерту стимулює травлення, покращує стан крові і підвищує імунний статус. Східний плід – чемпіон в порівнянні з іншими популярними фруктами, які включені в повсякденний раціон багатьох людей.

Корисний мінеральний комплекс «королівської ягоди»:

  • бетакаротін;
  • вітамін РР;
  • вітамін А;
  • вітамін В1;
  • вітамін В2;
  • кальцій;
  • натрій;
  • фосфор;
  • волокна клітковини;
  • цукор;
  • фруктові органічні кислоти.

Імунно-патологічні реакції, які свідчать про утворення первинних антитіл, при вживанні гранатовий продукції, нерідкі. Науково-практичні дослідження не мають точних даних про те, що гранат – харчовий алерген чи ні.

Імунно-патологічний відгук пацієнта або низький поріг чутливості організму до речовин, що становить органічну основу як гранатових зерняток, так і кірки фрукта, провокує відторгнення. Основним фактором ризику, небезпечним для осіб, схильних до алергій, є фарбувальний пігмент, який має алергічний потенціал і «форсує» захисні сфери організму.

Типові симптоми гиперсенсибилизации

  • кропив’янка (червоні висипання на шкірі);
  • риніт (закладеність носа);
  • утруднення ковтання;
  • сльозотеча (свербіж повік очей);
  • рідкий стілець;
  • нудота і позиви до блювоти;
  • прискорене чхання
  • коліки (болі в області живота);
  • задишка і хрипи;
  • анафілактичний шок – реакція негайного типу, що вимагає невідкладної допомоги (втрата свідомості на тлі падіння артеріального тиску).

Ознаки небезпечних ускладнень у дорослих

У дорослих хворих можуть з’явитися всі перераховані вище показники або деякі прояви чужорідних інтервенцій.

Стрімкий розвиток патологічного шокового стану вимагає термінової госпіталізації для діагностики та проведення лікувальних заходів. 

Дитяча симптоматика

Дитячі алергічні реакції виникають у малюків, віком, молодше п’яти років. Ферментна система маленьких пацієнтів виробляє недостатню кількість харчових ферментів, здатних підняти важку їжу в вигляді гранатних зерен. Залози внутрішньої секреції травної системи дитини бувають недостатньо активні в цьому віці.

Ознаки захисної реакції на червоний фрукт проявляються у шести відсотків дітей і виражаються, практично, в тих же симптомах, які характерні для імунної відповіді у дорослих хворих. При клінічному лабораторному обстеженні в крові пацієнта виявляються специфічні імуноглобуліни.

У ситуації, коли перенасичення алергенами відбувається через молоко матері при грудному вигодовуванні, у малюка може розвинутися вторинна захисна імунна реакція. Симптоматика у вигляді шкірних попрілостей, свербіння і нетипового відрижки у немовлят може сигналізувати про необхідність обстеження і лікування у лікаря-алерголога.

визначення подразника

Чи є гранат харчовим алергеном, складно визначити, якщо вагітна жінка активно вживає продукцію, вихідною сировиною якої є гранат. Це можуть бути як свіжі плоди і напої домашнього приготування, так і готові консервовані соки, приготовані з концентрату, здатні викликати імунно-патологічну реакцію. Виробники нерідко додають штучні підсолоджувачі в виготовлений продукт, що теж є сильним фактором ризику під час вагітності.

Після народження дитини ворожі антитіла, які утворилися і отримані в період внутрішньоутробного розвитку плода від матері, проявляються у вигляді типових ускладнень.

Діагностика харчової непереносимості

На самому початку прояви типової симптоматики лікарі рекомендують звернутися до алерголога для діагностики та виявлення імуноглобулінів методом лабораторного аналізу проби крові. Метод шкірного тестування – прик-тест, застосовується виключно для пацієнтів старше п’яти років. На стадії яскравих візуальних проявів – висипу і сверблячки, фахівці рекомендують зробити кольорове фото і надати його доктору для пояснення.

Терапія патології, яка характеризується алергією

Після визначення алергенної “інтервента”, лікарем-імунологом складається схема лікування захворювання алергічного характеру. Стандартна терапевтична практика така:

  • виключення з повсякденного харчування продукції з гранатового сировини;
  • дієтичне харчування з виключенням інших солодких, цукрових і типових продуктів, що викликають захисну реакцію;
  • призначення антигістамінних препаратів, що знімають типові симптоми алергічної гіперчутливості.

Профілактика гранатової алергії

Для осіб, які мають низький поріг чутливості, досвідчені терапевти рекомендують утримуватися від перенасичення організму продуктами, виготовленими з граната. Для вживання цього корисного “королівського” фрукта необхідно робити проби з мінімальною діагностичної дозуванням. Інші продукти, здатні спровокувати захисний імунний відгук, рекомендується виключати зі спільного вживання.

Ссылка на основную публикацию