Алергія на чорнослив: від немовлят до дорослих

Сливова садова культура

Популярне сливове деревце культивується в регулярних садах європейських країн. Дика слива має еволюційне походження шляхом схрещування двох дикорослих плодових рослин:

  • терну – має темно-синій колір, невибагливість, холодостійкість;
  • аличі – має яскравий колір – від лимонно-жовтого до червоного відтінку і приємний смак.

Обидві дички історично виростали на південно-європейської території, а гібридна культура «зливу» поширилася на північний схід, так як поєднує всі корисні ознаки і якості своїх предків. У ботанічних і лікарських довідниках зливу має міжнародну назву Prunus domestica (слива домашня).

Користь плодів гібридної культури

Складний вітамінний склад слив:

  • вітамін A (зміцнює зір і судинні стінки);
  • вітамін E (насичує киснем кров’яне русло – попереджає інфаркт);
  • вітамін PP – нікотинова кислота (бере участь в білковому метаболізмі, стимулює регенерацію клітин шкіри);
  • вітаміни групи B (в поєднанні з глюкозою стимулює діяльність головного мозку і зміцнює пам’ять);
  • вітамін C – аскорбінова кислота (очищає організм від вільних радикалів).

Насичений вітамінний склад фрукта робить цей продукт дуже корисним для регулярного вживання.

Мінеральний комплекс:

  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • фосфор;
  • натрій;
  • хлор;
  • марганець;
  • мідь;
  • селен;
  • залізо;
  • цинк.

Біологічно активні мікроелементи регулюють синтез кров’яних тілець і нормалізують загальну функцію серцево – судинної системи.

Заготівля ферментованого чорносливу

Технологія виготовлення сухофруктів – чорносливу полягає в тому, що стиглі сливові плоди бланшують, потім сушать при температурі сімдесяти градусів тунельним способом. Для додання товарного вигляду сухофрукти змащують гліцерином або жиром, який необхідно змити гарячою і холодною водою перед вживанням. Хімічні речовини, якими обробляють ферментований чорнослив, можуть бути причиною імуно – патологічної реакції.  

симптоми алергії

Немає єдиної думки і загальних відгуків про те, чи є сам чорнослив харчовим алергеном чи ні, але для людей з індивідуальною непереносимістю і гіперчутливістю фрукт є подразником. Причиною діатезу може бути дефіцит травних ферментів або сезонна перехресна алергія. Схожий за клінічними ознаками роздратування викликається поширенням летючої пилку – агресивного патогенетичного речовини.

Імунна патологія організму на чужорідний білок проявляється наступними типовими симптомами:

  • почервоніння шкіри;
  • плями на шкірі;
  • коліки;
  • діарея;
  • нудота і блювота.

Харчову алергію на чорнослив простіше запобігти, ніж відчувати дискомфорт, для цього достатньо враховувати індивідуальну (часто спадкову) схильність до діатезу у дитини.

Симптоматика імунного відгуку у дітей і вагітних жінок

Майбутні матусі, грудні малюки і підросли дітлахи мають знижений імунний статус на тлі ферментної недостатності (у просторіччі – травних соків). У немовлят червоніють щічки (може «розквіту» тільки одна «половинка»), з’являється занепокоєння, метеоризм і діарея. Стійкі попрілості (при нормальному гігієнічному догляді), зниження апетиту також повинні привернути увагу батьків.

Алергія на чорнослив у дитини може бути помилковою, а реальним чужорідним інтервентом, що провокує роздратування, є хімікати, якими плоди обробляються при передпродажної підготовки.

Новонароджені діти перебувають на природному грудному вигодовуванні і залежать від звичок харчування своєї годувальниці. Тому дієтологи – педіатри рекомендують молодим мамам в період лактації виключити зі свого повсякденного меню сухофрукти, придбані в торговельних мережах, які точно змащені гліцерином або іншими хімічними сполуками. Крім того, чорнослив відрізняється м’якою проносної реактивністю, що може стати можливою причиною діареї у грудничка.  

Безпечний прикорм пропонує компанія Гербер, що виробляє консервовані продукти дитячого харчування. В асортименті корисного прикорму є компоти і мульти-пюре, що складаються з кураги і чорносливу.

діагностика

Визначення алергену – чужорідного білка відбувається в медичному закладі імунологом – алергологом. Для дослідження застосовують алергопроби, однією з яких є шкірний тест. Методика тестування дозволяє знайти вороже речовина, виключити його з ужитку і призначити ефективне лікування. Чи може чорнослив викликати алергію, є спірним питанням, але при появі типових ознак діатезу, навіть дорослій людині слід утриматися від фруктових десертів з чорносливом. Лабораторні дослідження проб крові також дають інформацію про рівень антитіл.

Досвідчені експерти рекомендують зробити кольорові фотографії в гострій фазі розвитку захворювання для візуального визначення факторів ризику і причин роздратування.

Лікування алергічних патологій

Комплекс лікувальних процедур складається з деяких напрямків

  1. Необхідно виключити з раціону харчування реактивні продукти, що використовуються в повсякденному харчуванні і годуванні дітей.
  2. Запобігати повторний контакт пацієнта з алергенним агентом, так як утворилися, при первинному занесенні, гістамінові клітини, активізуються при «упізнанні» чужорідного агента.
  3. Призначаються активні сорбенти, що виводять токсини з кишечника.
  4. Прописуються антигістамінні препарати, що пригнічують синтез гістаміну, що викликають комплекс алергічного дискомфорту.
  5. Зовнішні засоби: мазі та гелі, що знімають свербіж та почервоніння.

профілактика діатезу

Профілактичні антиалергенні заходи полягають в стандартних запобіжних заходів. Алергологи призначають антигістамінні препарати під час сезонного цвітіння і поширення агресивної пилку, так як сливова продукція може посилити патологічні симптоми.

Ссылка на основную публикацию